• TTV

    Sambon vill ha procentuell ekonomi

    Hej! Jag är intresserad utav era åsikter över en diskussion jag har tillsammans med min sambo just nu. 

    För någon vecka sedan berättade sambon att hon anser att vår privatekonomi-modell (eller vad man ska kalla det) är orättvis mot henne. 

    Vi har gemensamma kostnader som vi står 50/50 för (hyra, försäkringar och mat). Jag tjänar dock tre gånger mer än henne. 

    Hon vill nu att vi istället för att dela lika på våra gemensamma kostnader köra en procentbaserad metod. Dvs om jag tjänar 70% mer än henne en månad skall jag stå för 70% av kostnaderna och hon de resterande 30%. Vi båda har rörliga löner som baseras på upparbetade timmar så detta skulle variera från månad till månad, det skulle dock aldrig bli aktuellt att hon stod för större procentsats.  

    Min fråga är nu denna: Håller ni med henne? Är vår ekonomisituation orättvis mot henne? Hon kan inte förstå att jag inte går med på detta. 

    Jag bjuder henne självklart på merparten av saker som vi gör tillsammans, äter ute, ger bort presenter, köper dyrare jul och födelsedagspresenter, bjuder på kostnader vid resor. 

    Vi har vart sambos i 2,5 år. Inga barn, inte gifta, inte förlovade och valt dessa kostnader tillsammans, vid ett annat tillfälle där hon hade ett stabilare jobb. Ingen av oss är sjuka och jobben vi har är medvetna val som ingen har blivit forcerad in till.

    Finns fler nyanser till denna diskussion men jag vill inte göra inlägget för långt, jag kan delge mer information allt eftersom diskussionen fortlöper. 

    Vad säger ni?

  • Svar på tråden Sambon vill ha procentuell ekonomi
  • perfect

    Självklart så skall den som tjänar mer lägga mer till det som är gemensamma kostnader, I mitt fall så har jag alltid kört den linjen med procentuell delning, och det som blir över bestämmer var och en över själva. Du är mycket ogin bara för att Du tycker Du är bättre än Din sambo.

  • S23
    perfect skrev 2020-02-13 18:37:35 följande:

    Självklart så skall den som tjänar mer lägga mer till det som är gemensamma kostnader, I mitt fall så har jag alltid kört den linjen med procentuell delning, och det som blir över bestämmer var och en över själva. Du är mycket ogin bara för att Du tycker Du är bättre än Din sambo.


    Om vi förutsätter att ts sambo gjort ett aktivt val när hon valt ett yrke Med lägre lönenivåer så är det väl inte mer än rätt att ts som valt en annan bana får behålla de pengar han tjänar och kämpat för? Om du läser vad ts skrivit så har ts sambo inga problem med att klara ekonomin och han själv lever inte ett liv som hon blir exkluderad från pga att hon har lägre lön
  • nihka

    Jag tycker ni ska fortsätta betala 50-50 och att du betalar för kosthader överskjutande vad ni kom fram till gemensamt samt att du bjuder henne när du själv vill. Hon väljer ju att tjäna mindre och lägger en större procent av sin lön på sig själv och sina hobbies och den notan ska du inte behöva stå för eller subventionera.

    Om och när barnen kommer får ni dra upp en ny överenskommelse där man bidrar efter förmåga så alla får samma standard.

  • Persikaplommon
    TTV skrev 2020-02-13 12:50:28 följande:

    Vi skulle kunna säga att i hennes vågskål väger lycka, utlopp för det kreativa tyngre än pengar samtidigt som jag mer har haft fokus på finansiell stabilitet, det är så jag är.


    Tycker hon inte att det är viktigt att tjäna pengar borde hon inte vara så intresserad av att spendera någon annans pengar heller...
  • cosmicobolt

    Det låter ju helt knäppt. Hon får väl skaffa ett bättre avlönat arbete?


    Om du även betalar nöjen och dyligt över dina 50% så betalar du ju mer redan, 


    Du borde kanske räkna på all de utlägg du gör utöver de 50%


    Vem vet, du kanske redan betalar 70%?


    Och om hon fortsätter gnälla, kanske det är dags att röra sig mot varmare breddgrader i förhållandet.


    Du är ju ingen socialtjänst.


    Det låter som om du har en "låg kvalitativ" kvinna. Så det är bra att du frågar. Hon tänker på sig nu, så du bör tänka på dig. Var inte för snäll, för du är ändå den i slutändan som kommer att vinna om hon bara ska ha mer pengar av dig.


    När känslor och ekonomi kolliderar så bör man vara vaksam. Om det är ett problem nu, hur kommer det se ut om 5 år t.ex.

  • chrissepisse
    cosmicobolt skrev 2020-02-14 01:10:15 följande:

    Det låter som om du har en "låg kvalitativ" kvinna. Så det är bra att du frågar. Hon tänker på sig nu, så du bör tänka på dig. Var inte för snäll, för du är ändå den i slutändan som kommer att vinna om hon bara ska ha mer pengar av dig.


    ingen älskar en språkpolis men ?låg kvalitativ? kommer att göra mig på gott humör hela dagen. 
  • Noname00

    TTv vem äger bostaden, har ni betalat lika mycket för inköt kontantinsats etc om det är något spdant inblandat?

  • Noname00
    Mortiscia80 skrev 2020-02-12 17:09:14 följande:

    Klart det blir orättvist att ni ska dela lika om du tjänar tre ggr så mycket! Det är enkel matematik.

    Om du tjänar tre gånger så mycket betalar du 75 % av gemensamma utgifter.

    Jag fattar inte ens hur du kan tycka att hon ska betala lika mycket som dig!


    Hur resonerar du om man tex köpt en gemensam bostad hur ska man göra där om inte 50/50?
  • Noname00
    larssonc skrev 2020-02-13 13:26:13 följande:

    Jag är på din tjejs spår. Hade min sambo tjänat så mycket mer än mig hade jag inte tyckt det var mer än rätt att han stod för större delen av de gemensamma utgifterna. Det handlar inte om att bli försörjd utan att båda ska ha samma möjlighet. Jag hade ansett att vi skulle tillämpa procentuell betalning på hyra, räkningar kopplat till boendet, bil, mat och andra gemensamma saker man kan tänkas ha. Detta gör att det skulle bli pengar över till båda. Hade tyckt det var väldigt orättvist om min sambo varje månad kunde lägga undan 10-20 tusen medans jag knappt kunde lägga undan något. Argumentet om att ?ja men det finns saker man kan ta bort för att spara? köper jag inte heller. Varför ska hon få lov att leva ett tråkigt liv bara för att ni ska betala 50/50? Ska hon plocka bort allt i sitt liv för att kunna spara? När du både kan spara och unna dig? Hade inte varit ett förhållande jag hade varit lycklig i. Hade för mig känts som jag levde med en väldigt snål person.

    Kvinnor tjänar generellt ofta sämre än män. Yrken som kvinnor ofta är inom har inte så höga löner. Att börja prata om att ?ja men du har valt jobbet själv?. Ja klart som fan, man väljer ett jobb som intresserar en/är möjligt att få. Ska man bli straffad för det och leva tidigt bara för att man inte, likt sin partner, har ett högavlönat jobb?

    Jag tycker det är snålt att sitta och trycka på sina pengar. För mig är det att dela lika = dela jämnt och det gör man när man betalar efter sin inkomst. Vi skattar ju olika efter vad vi tjänar? Så varför inte då betala olika i hemmet utefter vad man tjänar? Tror det blir mindre tungt för dig som tjänar så mycket att lägga några tusenlappar mer än henne än det är för henne att lägga 50/50.


    Har man ett tråkigt liv om man fixar sina naglar en gång i månaden och lägger pengar på sina hobbies och intressen + att sambon bjuder på annat?

    Knappast hon har pengar över att hon väljer att konsumera är hennes val.

    Skillnaden hade varit om on inte haft möjlighet att göra något när nödvändiga kostnader är betalda.

    Dom är inte gifta eller har barn, jag ser ingen mening att ha gemensamt konto eller betala procentuellt under nuvarande förutsättningar.
  • GGN

    Hon har valt sin inkomst själv, hon får stå för det.

    Jag har valt att jobba mindre och därför tjäna mindre. Har inte heller pluggat. Min man däremot har gjort det och tjänar 10 000 mer än mig ungefär. Vi lägger in lika mycket på det gemensamma kontot, därifrån går boendekostnader och mat.

    Om en av oss blir sjuk eller arbetslös så tar såklart den andra det tyngsta lasset, vi tar hand om varandra.

Svar på tråden Sambon vill ha procentuell ekonomi