Inlägg från: Zia29 |Visa alla inlägg
  • Zia29

    Vad ska man tänka på innan man köper hus?

    Ja, som rubriken lyder. Vad ska man tänka på? Vad ska man speciellt titta efter när man går på visningar? Skriv allt ni kan komma på :) Något ni önskar att ni hade vetat innan köpet? Något ni hade gjort annorlunda?

    Vi har en bostadsrätt just nu, men avser köpa hus inom 2-3 år. Är inne och kollar i områdena, där vi vill bo, ganska ofta för att få ett hum om utgångs- och slutpriser.

  • Svar på tråden Vad ska man tänka på innan man köper hus?
  • Zia29
    Anonym (Anonym) skrev 2020-02-12 22:41:03 följande:

    En sak som är viktig är att alla överenskommelser ska finnas medskrivna i kontraktet! Våra säljare hade så bråttom att skriva under att vi inte hann besikta innan, vi skrev på under förutsättning att få göra det i efterhand men mäklaren sket i att föra in det i kontraktet och trots att muntliga överenskommelser gäller så fanns det ingen som ville backa upp oss kring det. Mäklaren var nämligen lika säljkåt som husägarna.

    Viktigt i hus: TAKET. Elkablage ska vara fräscha och att det finns typ överbelastningsskydd som slår av strömmen. Fukt i källaren är jätteviktigt. Kolla efter mögel på vind och i källare. Alla våtutrymmen måste ha utförts fackmannamässigt, undvik svartarbeten, det ska finnas papper från riktig firma. Kolla balkar på vinden så de inte är fuktskadade.

    Ge er inte in i budgivningskrig, det är inte värt det. Småhöj om ni budar mot andra personer. På sommaren finns ofta fler hus på marknaden vilket är bättre för folk som ska köpa. Utgångsbudet ska vara lite lägre än försäljningspriset.

    Kontrollera hur mycket pantbrev som finns, det kostar också att köpa med. Sedan ska ni kanske betala för lagfarten också. Plus att man bör ha en rejäl handpenning.

    Det finns säkert mer men jag ska sova nu x) Lycka till.


    Oj! Tack så mycket för ett långt och givande svar! Det är verkligen så mycket man ska tänka på vid husköp. Tar till mig allt och ska även skriva ner det =)
    Mamma till världens underbaraste lille pojke
  • Zia29
    Anonym (husägare) skrev 2020-02-13 05:42:49 följande:

    Har huset källare så kolla om/när det är dränerat. Är det enskilt avlopp så kontrollera när det är nedlagt så du har ett hum om när det behöver göras om. Finns radon i hus/vatten. Gör en egen besiktning innan köp.


    Tack så mycket för svar! Det här med besiktningen, när görs den?
    Mamma till världens underbaraste lille pojke
  • Zia29
    Anonym (Grus i dojjan.) skrev 2020-02-13 10:51:51 följande:

    Har ni utrymme för en budget? Och hur mycket är den?

    Har ni bra bilar? Vad är skicket på dom? Ska ni ha en kombivariant eller köra med släpkärra? Har ni långt till återvinningen? Hur är det med energin i kroppen? Är ni pigga människor? Behöver ni göra någon aktivitet varje dag? Är ni händiga personer? Kan ni verkligen fixa mycket själva på ett bra sätt och med bra resultat?

    Ja, såna typer av frågor kan va bra att ha koll på.


    Ja. Det tänker jag inte skriva ut.

    Ja, men 1 bil. Släpkärra. Vet ej. Bra. Ja. Nej. Ja och nej. Ja och ja.
    Mamma till världens underbaraste lille pojke
  • Zia29

    Oj, vad många som har svarat! Tack till alla er som tog sig tiden att svara och komma med en massa tips och råd. Visste att det var en del att tänka på, men inte att det var såhär mycket!


    Mamma till världens underbaraste lille pojke
Svar på tråden Vad ska man tänka på innan man köper hus?