• Kjell2

    hur gäller köplagen i det här fallet

    Enligt Köplagen, som gäller vid köp mellan privatpersoner, borde du, enligt §22-26, kunna häva köpet och få pengarna tillbaka. Om säljaren vägrar måste du gå via kfm och domstol för att tvinga fram betalning.

    Ett sätt kan vara att du laddar hem blankett för Ansökan om betalningsföreläggande från Kfm, fyller i och skickar en kopia till säljaren med meddelandet att om du inte får tillbaka pengarna inom en vecka skickar du till kfm samt informerar skatteverket.

  • Kjell2
    Anonym (G) skrev 2020-02-13 09:13:17 följande:

    Säg att om du inte får tillbaka dina pengar inom 7 dagar så kommer du att polisanmäla för bedrägeri. Det är inte ok att ta betalt för varor som inte levereras.


    Bedrägeri är svårt att bevisa, det krävs uppsåt.


  • Kjell2
    Anonym (Skattebetalare) skrev 2020-02-13 09:25:31 följande:
    När blir att tillverka saker för försäljning som hobby i stället näringsverksamhet?

    Hur är det med moms etc?

    Jag skulle hota med Skatteverket om jag inte fick mina prylar.
    Det är en annan fråga än bedrägeri. Men det är möjligt att säljarens verksamhet ska räknas som näringsverksamhet och redovisas, momsas mm.


  • Kjell2
    Anonym (Anonym) skrev 2020-02-13 09:30:58 följande:
    Det står också att den lagen inte är tvingande utan att det i första hand handlar om vad köpare/säljare kommit överens om. Vissa säljare har t ex på sin webbsida säljvillkor och då kan man hävda rätt därigenom.

    Det finns en del intressant information där men jag skulle säga att det inte är många som drar en privatperson till tingsrätten för att häva köp för några mössor...
    Precis, det måste finnas andra villkor som ersätter de i Köplagen. Finns inte andra villkor gäller Köplagen. Om nu köparen hänvisar rätten att häva köpet enlig Köplagen får säljaren visa på andra överenskommelser som gäller istället för villkoren i Köplagen.

    Att man som inte orkar gå till domstol för några mössor är en annan frågeställning. 


  • Kjell2
    yodi skrev 2020-02-13 11:00:47 följande:
    jag skrev att jag behövde dom senast v 43 vilket säljaren godkände, det borde väl räknas som avtalat leverans datum ?
    Ja, så vad tänkre du göra nu?

    Enligt min bedömning utifrån det du har berättat, borde du enligt köplägen, som gäller,  ha rätt att häva köpet och få tillbaka dina pengar.


  • Kjell2
    yodi skrev 2020-02-13 11:19:47 följande:
    skicka till säljaren igen och säga att enligt köplagen och dom paragraferna du skrev har jag rätt att häva köpet.

    sen några funderingar som dykt upp, säljaren har en fb sida där hen tar emot beställningar och har gjort i sex år nu, finns det något sätt för mig att kolla upp på huruvida säljaren skattar för det? innan jag i så fall hotar med att kontakta skatteverket.

    sen fråga nr två, när jag först tog upp att jag ville ha pengarna tillbaka menade säljaren på att första paketet kunde ha kommit fram till mig och att jag försökte luras, att det var ord mot ord, men i och med att jag betalt spårbar frakt och spår numret säljaren gav mig var fel och enligt post nord var ingen frakt bokad till det numret och inget paket inlämnat eller utlämnat knutet till det numret  är det då verkligen ord mot ord? 
    Vad menar du med ord emot ord?

    Det enda sättet du kan tvinga säljaren ge dig tillbaka pengarna om säljaren blåvägrar är att gå till domstol. Där kan du presentera utskrifter mm som styrker din sak. Om säljaren sen inte kan uppvisa kvitton från posten, mottagningsbevis mm så lutar mycket åt ditt håll.

    Om du nu tänker hota säljaren med skatteverk och kfm se till att du tänker verkställa hotet också och att det är trovärdig. Genom att tex fylla i Utmätningsblanketten hos kfm och skicka en kopia.

    Eller så skiter du i allt och sätter upp det på misstagskontot och lär dig att inte betala i förväg.
  • Kjell2
    yodi skrev 2020-02-13 11:50:46 följande:
    nu var det säljaren som menade på att det var ord mot ord, hens ord på att det är skickat och mitt på att det inte kommit ( antar det är så hen menar )

    men det är lite det jag menar, eftersom jag valde spårbarfrakt så är det väl upp till säljaren att bevisa att det är skickat och inte ord mot ord som säljaren vill ha det till.
    Det normala enl Köplagen, se bla §13, är att säljaren bär risken till varan är levererad.

    Behöver du mer rättsutredning eller tänker du göra något?


  • Kjell2
    yodi skrev 2020-02-13 12:19:39 följande:
    tänker absolut göra något men brukar föredra att ha alla faktan klara för mig innan jag handlar.
    Du kommer inte få alla fakta då dels det är ett rätt stort tolkningsutrymme kring detta, detta är svårt att avgöra vad som faktiskt har hänt.

    Läsa Köplagen är en bra början.

    För eller senare måste du ta ett beslut baserat på det du har och tror är en bra väg framåt. Ingen här kan med säkerhet säga hur ett tvistemål i domstol skulle sluta.


Svar på tråden hur gäller köplagen i det här fallet