• Anonym (Syste­r Frida)
    Fri 14 Feb 2020 17:36
    2453 visningar
    72 svar
    72
    2453

    Känner mig som en kass ssk

    Anonym (Usk) skrev 2020-02-14 08:32:58 följande:

    Alltså, jag jobbar som usk inom äldrevården och kompressionslindning och sårvård är något vi ständigt sysslar med. Vår ssk gör ej detta om det inte är väldigt komplicerade fall eller andra försvårande omständigheter. Dessa saker är inget svårt att göra, men det krävs erfarenhet, och det är väl säkert det som gör att du inte kan.

    Är du nyutbildad? Hade jag fått bestämma så skulle det vara ett krav att man måste ha arbetat som undersköterska ett visst antal år innan man fick lov att vidareutbilda sig. Det är där du lär dig allt det praktiska samt grunden inom allt från basal hygienrutin till sårvård. Att gå direkt från gymnasiet och kanske studerat allmänna ämnen till en sjuksköterskeutbildning som ung vuxen kanske inte är optimalt, men ingen fara. Du kommer lära dig. Tråkigt att utbildningen höll så låg standard, men du kan själv ta ansvar och söka kunskap. Ta hjälp av andra ssk-kollegor och diskutera saken, läs läroböcker och se och lär av andra med mer erfarenhet.


    Ursäkta men det r verkligen inte alla undersköterskor som är så kompetenta som du verkar vara! Jag är sjuksköterska och jag kan sällan delegera ens de enklaste såromläggningar till "mina" undersköterskor då de tyvärr saknar ens de mest basala kunskaperna i omvårdnad. Har träffat på undersköterskor som inte vet att 38,9 grader är feber, som försökt mata stroke-patienter med spagetti, som inte vet att tryckår ska avlastas eller ens hur man tömmer en kateter!

    Till TS: Jag fick tyvärr inte heller någon utbildning i vare sig sårvård eller kompressionsbehandling. Jag rekommenderar dig att gå med i gruppen "Sjuksköterskan" på Facebook där det finns mycket matnyttig information och duktiga kollegor att fråga om hjälp.
Svar på tråden Känner mig som en kass ssk