• Anonym (KONTANTSAMHÄLLE)

    SWEDBANHAVERI!!Samhället stannar! Hur sårbart får det bli innan nån reagerar????

    Måste berätta något helt galet som hände mig idag. Skulle ta mig till jobbet imorse med pendeltåget och ladda mitt åkkort. (Kör vanligtvis bil när den inte är på verkstad)

    Mitt bankkort SWEDBANK fungerade inte och jag hade inga kontanter med mig och inte tillräckligt liggande hemma för att tanka kortet som har ett mimimum på 134 kr för att kunna användas...bara det helt jävla sjukt!!!  Kunde alltså inte ta mig in till stan och jobbet. Jag tänkte då att jag skulle be en vän eller släkting om att föra över pengar, men ser ni, detta fungerade inte heller eftersom alla tjänster låg nere. WTF?????????????

    Det är skandal att vårt samhälle blivit så sårbart att allt bygger på att elektroniken fungerar. Hur fan ska man få mat, kunna ta sig till jobb, betala räkningar, ta emot hjälpmedel osv? Många tar ju inte ens kontanter idag och du kan ju inte få ut några kontanter...

    Råkat ut för 3 ggr tidigare att mitt kort (magnetremsan) slutat funka och då på en helg, så fått vänta 5-7 dgr på ett nytt kort varför jag numera nästan alltid har kontanter hemma. Skulle ta ut nya idag men tji fick jag...

    Vill höra andras historier hur ni drabbats idag och hur ni hanterat det? Vad tycker ni om det elektroniska samhället?

  • Svar på tråden SWEDBANHAVERI!!Samhället stannar! Hur sårbart får det bli innan nån reagerar????
  • Anonym (nn)
    Anonym (Hehe) skrev 2020-02-14 21:35:25 följande:
    Kanske dags att börja shoppa legalt då, till och med turken på hörnet har kortläsare nu när avgiften gått ner/avskaffats.

    Själv har jag en bank för normalt spenderande och en bank för räkningar/lån..
    Är det illegalt att betala med kontanter?
  • Anonym (s)

    En sak jag tycker är lustigt är hur alla som påstår att vi har blivit så sårbara bara för att vi betalar elektroniskt tänker konstigt. För om vi säger att vi skulle ha det som på låt säga 90 talet. Vad skulle hända då om all elektronik slogs ut som brukar vara det scenario som dom tar upp. Jo det hade blivit ett jävla strul då också även med kontanter, För var skulle du tex få mer kontanter ifrån när dom du har hemma är slut. Banken behöver datorer för att kunna betala ut kontanter. Så det skulle inte gå bättre med kontanter. Sen dom som får panik för problemet med Swedbank. Jag har Swedbank men jag kan fortfarande betala med kort även om systemet låg nere. För jag har även ett Circle x mastercard. Har man ett backup kort med en annan leverantör då spelar det ingen roll om banken strular. Att ha kvar kontanter kommer inte att göra någon som helst skillnad. Skulle det bli en stor nersläckning då är att betala det minsta problemet. Tycker för övrigt det är lustigt med alla äldre som vill ha kontanter eftersom dom påstår att dom inte klarar av den nya tekniken. Det lustiga är att dom inte tänker på hur dom får fram kontanterna. Jo dom går till en uttagsbankomat och gör exakt det som dom påstår är för krångligt att göra i butiker. Och när det gäller säkerhet då är kontanter bland det osäkraste. Det är det lättaste att sno och betalar man med kontanter och blir blåst då är det oftast kört. Men handlar man med kort då kan man ta det med kortbolaget och rätt så ofta få tillbaka pengar.

  • Anonym (s)
    Bananböjaren skrev 2020-02-14 18:53:22 följande:
    Det är bara i naiva Sverige man inte handlar med kontanter.
    Nej faktiskt inte det är många länder som går samma väg. Kina tex är extremare  än oss. Sen på vilket sätt skulle kontanter hjälpa om din banks datasystem krånglar? Visst du har kanske en 500 i plånboken men sen är det stop då måste du ta ut pengar men det går inte eftersom banken inte kan ge dig några eftersom datorerna krånglar. Om kontanter ska vara säkrare mot dataproblem då krävs det att även banken går över till papper igen. Dvs du får gå tillbaka till hedenhös. Det vore intressant att få veta hur du menar att det skulle vara så mycket säkrare med kontanter? Du kanske tänker ha allt i madrassen men det skulle jag inte kalla säkert.
  • Anonym (s)
    Anonym (KONTANTSAMHÄLLE) skrev 2020-02-14 19:28:35 följande:
    Tro mig den dagen kommer. Magnetremsan håller bara en viss tid och blir avmagnetiserad av olika skäl. Banken varnade mig för detta senast, varför jag sedan dess alltid har kontanter hemma. Skulle fylla på idag men funkade först nu i em. Förra gången hade jag mindre tur och alla jag kände var bortresta. Otroligt obehagligt.
    Man använder inte magnetremsan man använder chipet. Enda anledningen till att det finns både chip och magnetremsa på korten fortfarande är för att en del länder lever kvar i dåtiden. Men i Sverige behöver du inte använda magnetremsan så den kan avmagnetiseras det kvittar kortet fungerar ändå. Sen får du väl ha fler kort.
  • Anonym (EN)
    Anonym (nn) skrev 2020-02-14 21:30:44 följande:

    Varför är det inte sannolikt?


    Har det någonsin hänt eller ens funnits misstanke om att det planerats? Det är inte direkt sannorlikt
  • Anonym (EN)
    Anonym (Någon) skrev 2020-02-14 20:54:29 följande:

    Jag handlar bara där de tar emot kontanter.


    Blir det strömavbrott kan du inte betala med kontanter heller, alla kassor är anslutna till elnätet och alla köp måste registreras.
  • Anonym (H)
    Anonym (KONTANTSAMHÄLLE) skrev 2020-02-14 14:44:47 följande:

    Men tur för dig. Nästa gång är det Handelsbankens tur.

    Men om man inte kan ta sig runt i lokaltrafiken eller få ut kontanter eller kan köpa mat så lär det ju göra det!

    Problematiken bör åtgärdas till något säkrare system. Så att man inte ska behöva sitt bankkort för att handla tex. Det kan ju räcka med en kod, leg osv så att affärerna kan komma rakt in ens konto utan att behöva en magnetremsa. Att inte folk förstår omfattningen är det mest oroande.


    Det hade inte hjälp någonting iom att Swedbanks system låg nere, butiken hade inte heller kommit in.
  • Anonym (Maria)

    Tror vårt samhälle är väldigt sårbart egentligen. Det har bara inte hänt något större problem än...

    Säger inte att det var bättre förr, men det är inte särskilt bra nu heller. Just det här kontantlösa samhället tycker jag inte riktigt om. Har alltid en ansenlig summa liggandes hemma, utifall att det behövas. Bor lite ocentralt, det gör att man blir väldigt låst vid missöden, tex bilarna går sönder, korten fungerar inte. Man vet aldrig när man snabbt kan behöva ha cash helt enkelt. Samtidigt fungerar ju inte kontanter knappt längre, buss tex. Men vi kan iallafall handla i vår by isåfall.

  • Anonym (kille)

    Fast "cyber warfair" har diskuterats i snart 30 år, kolla på red hat föredrag. om inte mer och nu finns tekniken, att hacka sig in via elledningar. Det är knappast något nytt, dock inget myndigheter talar om. för då avslöjar dom sin säkerhet, eller snarare brist på säkerhet. 


    Swisch och bank id är ju båda osäkra tjänster som alla mer eller mindre tvingas använda idag. Då du har maskiner som dygnet runt bara står och letar luckor, eller hackar och testar allt möjligt utan att någon person sitter och manuellt gör något.


    Digitala tjänster är inte säkra, webköp ect. Finns en anledning till att banker inför att man kan "välja" att öppna upp sitt konto för digitala köp under en viss tid.


    Eller tips på att man skall ha separata konto för digitalaköp ect, varför finns det så många tjänster för det?


    Börjar man ställa sig dom frågorna, så blir det snabbt obehagligt. 


    Såg ju vad som hände i grekland/italien, där regeringen stängde alla banker. Ingen kunde ta ut pengar på flera dagar. Dom fick matkuponger. 


    Om någon tror att det är att vara en hispig konspirationsteoretiker så är man naiv. 


    Vet inte om du missat vad som hänt i honk kong t.ex, deras såkallade super dator som t.ex kan ta fram all information om dig på 15 minuter från att du hamnat på en kamera per automatik. 


    A.i forskning är större idag än någonsinförr och det sker enorma framsteg vanliga döda inte vet om. 


    Data system lär sig idag medan dom körs. 


    Sverige jobbar på sitt eget system också. 


    Nej, om nåt är det ok att vara paranoid när det kommer till allt digitalt. För INGEN är säker. Dom vet vem du är genom att kolla via backloggar och jämnföra din ips förflyttning via internet. 


    Jag som privat person kan pinpointa en persons bostadhus på inom 10 min om jag har en ip. Vad kan inte en myndighet med resurser göra? 


    Googla lite, så får vi se hur pass mörkrädd du blir. Och om du tror att du är säker så är du inte det, är du ingen speciell så är det lätt att fejka ihop dokument som kan ställa dig i ganska dåliga dagar. 


    Allt är digitalt. Och det finns nationer, och organisationer som katalogiserar vanliga individer som inte gör nåt, till vilken anledning?


    Knappast är det marknadsföring. 


    Och nu när tysklad vill ha en "gemensam" arme inom eu som dom ska stå för, och alla våra kära politiker vill helhjärtat gå in i med denna globalistanda dom har. Så är ju det något att känna obehag över. 


    Då tyskland, knappast gjort något bra med sina två tidigare armeér.


    Men man väljer om man vill sova eller vakna. Jag litar inte på någon tjänst alls. Oavsett vilken nivå av kryptering, hur många vpn slussar dom har.

  • Anonym (Moa)
    Anonym (KONTANTSAMHÄLLE) skrev 2020-02-14 14:04:17 följande:
    Måste berätta något helt galet som hände mig idag. Skulle ta mig till jobbet imorse med pendeltåget och ladda mitt åkkort. (Kör vanligtvis bil när den inte är på verkstad)

    Mitt bankkort SWEDBANK fungerade inte och jag hade inga kontanter med mig och inte tillräckligt liggande hemma för att tanka kortet som har ett mimimum på 134 kr för att kunna användas...bara det helt jävla sjukt!!!  Kunde alltså inte ta mig in till stan och jobbet. Jag tänkte då att jag skulle be en vän eller släkting om att föra över pengar, men ser ni, detta fungerade inte heller eftersom alla tjänster låg nere. WTF?????????????

    Det är skandal att vårt samhälle blivit så sårbart att allt bygger på att elektroniken fungerar. Hur fan ska man få mat, kunna ta sig till jobb, betala räkningar, ta emot hjälpmedel osv? Många tar ju inte ens kontanter idag och du kan ju inte få ut några kontanter...

    Råkat ut för 3 ggr tidigare att mitt kort (magnetremsan) slutat funka och då på en helg, så fått vänta 5-7 dgr på ett nytt kort varför jag numera nästan alltid har kontanter hemma. Skulle ta ut nya idag men tji fick jag...

    Vill höra andras historier hur ni drabbats idag och hur ni hanterat det? Vad tycker ni om det elektroniska samhället?
    Nej set har aldrig drabbat mig. Jag är inte ett dugg orolig och har inga kontanter.
    Här länge var swedbank nere, 24 h?

    Om magnetremsan på ditt kort slutar fungera kanske chipet fungerar, eller din swish eller så kan du ha fler kort. Att alla tjänster på en bank ligger nere är ju oerhört ovanligt. Och att det skulle gälla flera banker samtidigt är ju nästintill obefintligt, då är troligen landet under attack....

    Nej jag är inte ett dugg orolig och mycket glad över denna utveckling med kontantfritt samhälle.

    Vad vill du ändra på?
Svar på tråden SWEDBANHAVERI!!Samhället stannar! Hur sårbart får det bli innan nån reagerar????