• Anonym (slut)
    Fri 14 Feb 2020 14:49
    433 visningar
    30 svar
    30
    433

    Ihjälstressad av kontorslandskap

    Jag bytte jobb för två år sen, hade då haft eget kontorsrum hela mitt arbetsliv utom kortare perioder då man varit två i samma rum.

    Anledningen till bytet var stress och en kortare utmattningssjukskrivning 2017, men jag tyckte ändå att jag var rimligt läkt igen när jag bytte jobb 2018.

    Men nu sitter jag mitt vid en gång där 20 man fördelade på 2 plan springer fram och tillbaka dagligen, har kollegor på båda sidor 2 och 3 m bort, och ibland har folk snackmöte vid deras skrivbord ganska långa stunder. En grupp på sex pers har dessutom gruppmöte en halvtimme och pratar högt varje fredag 2 m bakom min rygg på andra sidan om en skärm. Förutom då att det ofta kommer kollegor och frågar mig efter framförallt kollegorna på plan 2, då jag sitter närmast dörren.

    Jag använder earbuds men kan inte täcka öronen med over-ear hela dagarna, jag får hörselgångsinflammation och mår inte bra av det.

    Jag kan inte sitta hemma då jag behöver två stora skärmar för att hålla uppe alla dokument jag behöver samtidigt och vårt VPN är ingen hit.

    Ju mer stressad jag blir desto mer ljudkänslig blir jag och nu är det snart omöjligt att få något gjort alls. Ibland sitter jag kvar på kvällen men då är jag så trött, jag jobbar bäst på förmiddagen med saker som kräver tänkande. Och då ska man istället ha möten, såklart.

    Idag gick jag hem tidigt för jag tänker gå dit imorgon istället för att jobba så det äntligen är TYST. Men jag ska väl inte offra alla helger på det?

    Känner enorm prestationsångest med panikattacker för att jag inte lyckas få gjort det jag behöver i den här miljön. Vad ska jag göra? 

  • Svar på tråden Ihjälstressad av kontorslandskap
  • Anonym (slut) Trådstartaren
    Fri 14 Feb 2020 15:27
    #5
    Anonym (Löjligt) skrev 2020-02-14 14:55:55 följande:
    Säg till chefen att arbetsmiljön är patetisk.
    Jag vet...men jag älskar stället! Jobbet är roligt och kollegorna toppen, det är bara jag som inte klarar den typen av placering vid krävande uppgifter. Det finns planer på expansion/flytt och jag tänkte att jag ger det två år, sen sitter vi på annat ställe/annat sätt. Men än är det inget bestämt.

    Det är fullt överallt och de flesta smårum sitter två pers i så det är inte så att jag är illa behandlad jämfört med övriga, jag bara klarar av det sämre.
  • Anonym (slut) Trådstartaren
    Fri 14 Feb 2020 15:58
    #8
    Anonym (D) skrev 2020-02-14 15:49:55 följande:

    Det finns ofta stökigare och tystare platser i landskapet. De som inte är nära gångväg eller mötesrum brukar vara lugnare. Finns det någon sådan plats du kan se ut?

    Sen måste du som flera redan sagt prata med din chef.

    Jag sitter själv i landskap och har lyckats flytta till den lugnare hörnan. Sen, en viktig sak till, möten ska inte hållas i landskapet. Ni har väl mötesrum? Vi har mängder med rum både som kan bokad och mindre ej bokningsbara rum för spontana möten.

    Man måste också lära sig att säga till de som pratar högt eller har högljudda möten bakom ryggen på en. Jag ber dem vänligt gå in i ett mötesrum. Det är aldrig några problem och folk tänker sig ofta inte för.

    Det låter som om cheferna ska gå igenom uppförandekoden i landskap.


    Nej, vi har inte ett enda hörn ledigt.
    Och jag måste som sagt ha två skärmar och även vissa papper inom räckhåll och kan inte enkelt böka in allt det i våra två ynka mötesrum som är ständigt upptagna och även är "telefonrum" som folk dyker in i lite hur som helst.

    Ibland får vi hålla möte nr tre i köket för att mötesrummen är upptagna med kundbesök.
  • Anonym (slut) Trådstartaren
    Fri 14 Feb 2020 16:24
    #12

    Allra värst är att jag just kom på vad som också kan vara anledningen till en del ångest.

    När jag bytte jobb fick jag nya uppgifter och fick använda gammal kunskap i nya sammanhang. Men just nu sitter jag med samma sak och liknande stressläge som jag gjorde när jag blev utmattad. Dvs någon väntar på min leverans, tiden är viktig och jag är den enda i företaget som kan skapa just detta.

    Kan det vara så illa att jag får flashbacks i kroppen från hur dåligt jag mådde då? Förstår inte min egen reaktion riktigt.

  • Anonym (slut) Trådstartaren
    Sat 15 Feb 2020 16:21
    #20

    Tack för alla svar. Jag har sammanfattat mina konkreta problem i mail till chef innan jag gick hem i fredags.

    Jobbade idag 4 h och läste ett ganska jaha-svar från chefen (för vi vet ju båda att det nu och här inte finns plats någon annanstans). Han är helt grön som chef från december och har inte fått någon beskrivning av sina befogenheter eller hur mkt % av hans tjänst som är chefsroll/operativ (vilket jag har puffat på honom om att det bör klargöras).

    Så han måste ändå gå till VD (som var min chef och anställde mig från början) för att kunna göra nånting alls.

    Nu ska jag bara resa över halva världen tio dar i jobbet innan månadens slut så får vi se vad som händer sen. Bleargh...

  • Anonym (slut) Trådstartaren
    Sat 15 Feb 2020 18:13
    #22
    Anonym (?) skrev 2020-02-15 18:09:19 följande:
    Om han är chefen/mellanchef för avdelningen (?) Så är han väl det på 100%? Dvs han har en 100% chefsroll och därtill alla de befogenheter som ingår i en chefsroll.

    Det är dock inte märkligt att även VD ska dröftas om problemet med arbetsmiljön.
    Funkar inte så i små grupper, då är chefen också operativ. 
  • Anonym (slut) Trådstartaren
    Mon 17 Feb 2020 19:56
    #30

    Chefen jobbade själv hemifrån idag men ringde framåt slutet av dagen. Jag kan få dela ett av smårummen med en herre som precis har fått sitt rum för sig själv, så frågan är väl hur glad han blir. 

    Min chef vill också ha reda på vad ledningens plan är framåt, för oss allihop. Delar av det vi sitter i får nämligen inte existera längre, en bit in på nästa år. Det är hög tid att ta tag i det.

    Och aktivitetsbaserade kontor tänker jag aldrig gå med på, då säger jag upp mig på dagen om en arbetsgivare skulle få sådana tokerier för sig. Jag vill ha min plats med mina prylar och slippa jaga land och rike runt efter en sax eller ett specialhålslag eller få mina laddare snodda, tack så mycket. Dessutom blir det inte vidare sekretess heller om man måste släpa runt kundernas topphemliga komponenter i lådor var och varannan dag.

Svar på tråden Ihjälstressad av kontorslandskap