Inlägg från: Anonym (allergi) |Visa alla inlägg
  • Svar på tråden Luftburen allergi finns inte
  • Anonym (allergi)
    Anonym (Nja) skrev 2020-02-18 10:49:39 följande:
    Du läser eller skriver fel, ordet "allvarlig" tappades bort.

    "Jordnötsallergi kan i sig vara mycket allvarlig, men då vetenskapliga belägg för allvarlig luftburen jordnötsallergi saknas behöver inga specifika åtgärder vidtas avseende kontamination via luften."

    Min fru får kliande utslag om någon sitter och äter jordnötter i närheten.

    Läs sedan vidare:
    "OBS: Notera att ovanstående endast avser luftburen jordnötsallergi, inte
    jordnötsallergi generellt och inte heller allergi mot nötter och mandel.
    På grund av risken för allvarliga allergiska reaktioner är jordnötter ett av
    de livsmedel som inte ska förekomma i förskolor och skolrestauranger. Se
    vidare avsnitt 1.2.3 Jordnötter, nötter, sesamfrö och mandel."

    Vad var det du ville säga med ditt inlägg?
    Det jag ville säga är just att luftburen jordnötsallergi inte finns (men kan lägga till allvarlig då, för lätt luftburen allergi är ju rätt oväsentligt), dvs folk måste inte åka till akuten för att någon i andra änden av bussen äter en jordnöt. Även om många verkar tro det.

    Jag har svår jordnötsallergi men definitivt inte luftburen, så jag känner väl till allergier mot nötter och mandel. 
  • Anonym (allergi)
    Anonym (Semester) skrev 2020-02-18 12:17:09 följande:
    Har tänkt på en sak länge.
    Varför envisas personer med nötallergi resa till länder där de använder nötter i maten. I asien finns det mycket nötter i luft och mat. Men när de sitter på ett plan så får ingen öppna en nötpåse. Jag förstår att de inte vill sitta intill någon som äter nötter eller få smulor på sig.

    Det bästa vore om man förbjöd nötter på flygplan för allas bästa. Men jag får inte nötter på plan och resmål till länder med mycket nötter att gå ihop. Speciellt då det kan vara svårt att att veta vad som finns i mat och godis.
    Jag har svår allergi mot nötter, mandel mm. Och nej, jag åker inte till Asien, just av den anledningen., Skulle få leva på mcdonalds hamburgare hela resan...
  • Anonym (allergi)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 13:00:27 följande:
    Det är inte alls en myt, allt beror på hur pass allergisk den allergiska personen är. Min kusin höll på att dö av att hennes kompis öppnade en påse jordnötter i närheten av henne och hon är väldigt allergisk mot nötter.
    För någon med mindre allergi är det inte varit farligt, men för henne är det det.
    Så hon åker aldrig buss eller tåg, går aldrig in i en mataffär, äter aldrig på restaurang?
  • Anonym (allergi)
    sextiotalist skrev 2020-02-18 13:23:00 följande:
    Sonens halvsyskon har haft adrenalinpenna pga mycket svår jordnötsallergi (har nästan strukit med ett par gånger). Mår fysiskt illa av jotdnötslukt, men reagerar inte som vid intag.
    Precis. Jag är väldigt allergisk mot jordnötter och hasselnötter mm. Därför är jag lite psykiskt allergisk mot dessa saker, dvs jag tycker det är lite obehagligt att sitta mitt emot någon vid lunchbordet som strör jordnötter över sin lunch. Men jag blir inte fysiskt allergisk av det.
  • Anonym (allergi)
    elmadumle skrev 2020-02-18 14:23:43 följande:
    Vi måste ju också leva, men man får ju se till att alltid ha mediciner med sig, och försöka så gott det går att undvika. En restaurang som har jordnötter stående framme skulle jag lämna direkt, har dock aldrig stött på det. 
    Fast det är ju just detta som är problemet med att många allergiker går runt och tror att de blir dödligt sjuka av jordnötter i närheten. Därför är det viktigt att att utrota den här myten.
  • Anonym (allergi)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 14:36:19 följande:
    Det gör de visst, det är tex förbjudet att äta nötter på flyg pga luftburen allergi. Som sagt, läs på innan du uttalar dig och kommer med okunniga påståenden.
    Det är ju inte alls förbjudet generellt men på vissa flygningar ber man folk undvika det.


  • Anonym (allergi)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 14:45:24 följande:
    "Total nötförbud gäller i alla Uppsala kommuns förskolor och skolor.

    Utbildningsförvaltningen i Uppsala kommun har beslutat att förbjuda nötter i kommunens förskolor och skolor. Förbudet gäller i alla lokaler på förskolor och skolor, hela dygnet alla dagar.

    Med nötter menas till exempel hasselnöt, valnöt, paranöt, cashew, jordnöt, mandel, pecannöt, pistagenöt och makadamianöt. Dessa kan utlösa svåra och ibland till och med livshotande reaktioner hos dem som har dessa allergier."

    sunnerstaskolan.uppsala.se/om_skolan/notforbu.../
    Men nötförbudet är ju inte för att undvika risken för luftburen allergi. Utan för att om det är nötter i miljön är det stor risk att barn får i sig nötter, genom att barn inte är så bra på hygien.

    Vi har inte heller nötter hemma hos oss, inte för att jag reagerar luftburet utan för risken att det är på samma händer som jag sen kramar eller samma händer som tar i brödet vi ska äta till middag osv.
  • Anonym (allergi)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 14:52:44 följande:
    Missade du inläggen ovan eller beror det på faktaressistensen? De flesta kommuner har infört nötförbud i skolorna.
    Men nötförbudet i skola och förskola är ju inte för att undvika risken för luftburen allergi. Utan för att om det är nötter i miljön är det stor risk att barn får i sig nötter, genom att barn inte är så bra på hygien.

    Vi har inte heller nötter hemma hos oss, inte för att jag reagerar luftburet utan för risken att det är på samma händer som jag sen kramar eller samma händer som tar i brödet vi ska äta till middag osv.
  • Anonym (allergi)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 14:55:15 följande:
    Det står det inget om, nu gör du en alldeles egen tolkning av texten.
    Förbudet grundar sig på luftburen allergi, att det finns vissa barn som reagerar på luftburen allergi och får en allvarlig allergisk reaktion.
    Jag har inte påstått att det står i just den texten. Utan det säger jag baserat på annat. Så nej, förbudet i förskola och skola handlar om risken för kontamination.
  • Anonym (allergi)
    Anonym (teknator) skrev 2020-02-18 19:13:13 följande:

    Om man som jag är medlem i en allergigrupp för jordnötsallergiker så är de nu väldigt ledsna och upprörda då de redan har svårt att bli tagna på allvar, även av sina egna släktingar.

    Flera har barn som fått åka ambulans med anafylaxireaktioner på grund av respektlösa människor i omgivningen som tror sig veta att de kan "utmana" allergin bara lite grann, "det kan ju inte vara så farligt som hon säger, det har säkert växt bort"?

    Och nu har alla dessa outbildade virrpannor som inte ens begriper hur olika stark allergi kan vara fått vatten på sin kvarn efter reportage i TV4 mm. Ni kan tro att föräldrar har skrivit arga och upprörda brev till dem om detta! Flera av dem beskriver också i gruppen vilka tester deras barn har fått göra och i några fall så har man inte haft någon annan förklaring än luftburen allergi.

    Så detta är definitivt inget som alla läkare idag är eniga om.

    Jag anser att man bör använda sig av försiktighetsprincipen, för det gör inte ont på mig att inte få äta jordnötter, det är inget jag MÅSTE göra på flygplan eller i skolan. Varje anafylaktisk chock medför en liten risk att dö även om man får i sig en adrenalinpenna i tid, och nu har dessutom en av penn-tillverkarna haft jätteproblem med att injektorn i ett fåtal fall inte löser ut ordentligt.

    Jag ser ingen anledning att tvinga jordnötsallergiker att leva i ångest mer än nödvändigt så jag var helt okej med att inte vifta jordnötspåsar omkring mig offentligt även innan jag själv blev (lindrigt) jordnötsallergisk.


    Hur många av de barnen har gjort en riktig provokation under medicinsk övervakning där man testar allergin steg för steg?

    Och där allergin då löst ut redan av nötter i rummet?
  • Anonym (allergi)
    Anonym (teknator) skrev 2020-02-18 19:59:32 följande:
    Rätt många har provokationstestats men det är bara ett fåtal som har reagerat luftburet. Men gå med i gruppen så får du väl själv avgöra vad du tycker låter rimligt.
    Ja men har de reagerat luftburet så hastigt och så kraftigt att det varit adrenalinspruta och ambulans?

    För jag läste nyligen en beskrivning av en förälder där barnet gjort just en sån provokation. Och hen var kraftigt allergisk men att testerna ändå visade att det inte blev så där superkraftig reaktion supersnabbt gör att de inte behöver vara jättenojiga och gå runt med adrenalinspruta konstant.
  • Anonym (allergi)
    elmadumle skrev 2020-02-18 23:06:25 följande:
    Det är ingen myt, nej. Vi finns som blir dödligt sjuka av jordnötter i närheten. Eller vad kallar du anafylatisk chock där en akutspruta behövs och ambulans till akuten? Nej visst ja, det är ju bara en myt.... bara för att det inte drabbat dig så finns det inte, eller? 
    Ok och hur lever du? Går du aldrig in i en mataffär, går på restaurang, aldrig åker kollektivt?
Svar på tråden Luftburen allergi finns inte