Inlägg från: Anonym (Sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sant)

    Luftburen allergi finns inte

    Precis, detta sa min pappa som är läkare för något år sedan. Det är en myt att det skulle vara farligt att öppna en jordnötspåse i ett rum där någon har jordnötsallergi.

  • Anonym (Sant)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 13:00:27 följande:
    Det är inte alls en myt, allt beror på hur pass allergisk den allergiska personen är. Min kusin höll på att dö av att hennes kompis öppnade en påse jordnötter i närheten av henne och hon är väldigt allergisk mot nötter.

    För någon med mindre allergi är det inte varit farligt, men för henne är det det.
    Är du säker på att hon inte framkallade attacken själv? Tankens kraft och ångest för att något ska uppstå är STARK, vilket kan skapa mängder av symtom.

    Allergiprofessor Magnus Wickman säger att det inte existerar. Han har själv aldrig stött på någon som fått en allvarlig allergisk luftburen reaktion av jordnötter. Jag tänker att han har träffat otaligt många patienter med allergi, så han borde ha en del kunskap. 
     

  • Anonym (Sant)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 13:20:33 följande:
    Helt säker. Hon blev diagnostiserad med svår allergisk reaktion tlll och med och fick adrenalin inne på akuten.

    Han har fel där. Du får gärna länka en källa till detta påstående.

    Det är inte vanligt att man får en svår reaktion av luftburen smitta, men det FÖREKOMMER. Att sitta och förminska ett allvarligt och livshotande problem som du och några andra i tråden gör är oerhört tragiskt.
    notallergi.se/allergiprofessorn-luftburen-notallergi-finns-inte/
  • Anonym (Sant)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 13:29:19 följande:
    Det står att han påstår att det inte finns pga att han själv aldrih varit med om att någon reagerat på luftburen allergi. Men bara för att han aldrig upplevt det så betyder det inte att det inte existerar, eller hur?

    Källan är en professors personliga ÅSIKT, inte fakta.
    Vad har du för vetenskapligt belägg för att du har rätt? Din kompis reaktion kan som sagt ha uppstått p g a andra faktorer.

    Jag har jobbat inom restaurang och bar i ganska många år, vi har jordnötspåsar som står öppna, folk beställer in och har skålar helt öppet på bordet. Aldrig att någon kommenterat det eller fått en allergisk reaktion.

    Det din vän eller om det var släkting råkade ut för är snarare ett undantag än en regel.
  • Anonym (Sant)
    sextiotalist skrev 2020-02-18 13:30:12 följande:
    Jodå. Men om det är så att hon kan dö, om det finns jordnötter i närheten så borde den informationen kommit specialister, så de kan revidera uttalandet. Be din vän säga till läkaren så den informationen kommer fram
    Hon kan i stort sett inte vistas på några offentliga platser om hon är så känslig. Hur löser hon det, undrar jag?
  • Anonym (Sant)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 14:13:38 följande:
    Suck.. vad försöker du bevisa egentligen, att du har rätt och läkarna har fel?

    Nej, som sagt det berodde INTE på något annat, hon fick akut allergisk reaktion DIAGNOSTISERAT på sjukhus av LÄKARE.

    Duger 1177 som källa åt fröken?

    "Du som har svår äkta allergi kan ibland även reagera när andra äter jordnötter. Den reaktionen brukar sällan ge lika svåra besvär som när du själv har ätit jordnötter."

    www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/allergier-och-overkanslighet/jordnots--och-notallergi/

    Observera att det står "brukar SÄLLAN ge lika svåra besvär som när man själv äter nötter"

    Men i sällsynta fall KAN det ge en allvarlig reaktion, som det blev för min kusin. Men bara för att det sällan brukar ge en allvarlig reaktion så betyder det inte att det inte existerar.

    Förstår inte vad du får ut av att förminska ett sällsynt men livshotande problem för de som drabbas.
    Jag förlitar mig mer på läkare än jag förlitar mig på en person som varit med om ETT fall och tror att det går att generalisera efter det.

    Nja, 1177 funkar väl i vardagslivet för att få fakta om sjukdomar, men det är ju ingen källa man får använda sig av på högskolan direkt.
  • Anonym (Sant)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 14:28:13 följande:
    Om du hade förlitat dig på läkare så hade du förlitat dig på vad 1177 skriver samt vad läkare berättat för mig och min kusin, men du vill till varje pris få rätt. Du har minsann rätt och läkare har fel.
    Läkare använder sig främst av internetmedicin.se

    Skulle jordnötsallergi vara så allvarlig som du ger intryck av skulle många personer stryka med dagligen. Kom ner på jorden och var lite realistisk.

    Visst, jag köper att jordnöten i sällsynta fall kan skapa luftburen allergi, men sällsynt eftersom inga bussar, affärer, köpcentrum eller restauranger vidtar säkerhetsåtgärder. 

  • Anonym (Sant)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 14:36:19 följande:
    Det gör de visst, det är tex förbjudet att äta nötter på flyg pga luftburen allergi. Som sagt, läs på innan du uttalar dig och kommer med okunniga påståenden.
    På flyg ja, men de är väl också de enda som gör det...

    Jag vidhåller fortfarande att det är en överdriven åtgärd. 
  • Anonym (Sant)
    Anonym (Anna) skrev 2020-02-18 14:42:14 följande:
    Missade du inlägget ovan? De flesta skolor har infört nötförbud.
    Jag såg inlägget, men frågan är på vilka grunder de inför det. Hur är det ett bevis på att jordnötsallergi är luftburen? De tar det säkra före det osäkra, eftersom de inte vet om det kan skapa allvarlig reaktion eller ej. 
  • Anonym (Sant)
    Anonym (Svar på tal) skrev 2020-02-18 15:02:50 följande:
    Och du verkar inte ens ha läst informationen i länken som ts la upp. Rädd för att ha fel eller bara stor i truten?
    Jag kan hjälpa "Anna" med att hitta informationen i TS länk:

    1.2.2.3 Luftburen jordnötsallergi Den senaste forskningen har visat att allvarlig luftburen jordnötsallergi inte förekommer.8 9 Jordnötsproteiner är inte luftburna i sådan utsträckning att det leder till reaktioner i skolmiljö.

    En vanlig uppfattning är att svåra reaktioner och till och med dödsfall orsakade av jordnöt kan inträffa enbart vid exponering via luften eller vid hudkontakt. Det finns inom vetenskapen inget beskrivet dödsfall orsakat av enbart luftburen jordnötsexponering. Flera vetenskapliga studier visar istället på inga, eller mycket lindriga, symtom.
Svar på tråden Luftburen allergi finns inte