• Sun 23 Feb 2020 18:25
    1977 visningar
    43 svar
    43
    1977

    Föräldrapenning eller a-kassa? Hjälp mig!

    Hej!

    Min make blev tyvärr arbetslös under min föräldraledighet. Det innebär att jag ska tillbaka till arbetet tidigare än planerat. Min make gör allt i sin makt för att få ett nytt arbete och söker arbete på heltid. Vår dotter är under 1 år och under tiden jag ska arbeta så kommer hon tas hand om min familj.

    När min make ringde a-kassan så sa hon att han får ta ut fl om jag går tillbaka till jobbet, men han kommer ju inte vårda barnet?!

    Någon som vet hur man ska göra?

  • Svar på tråden Föräldrapenning eller a-kassa? Hjälp mig!
  • Sun 23 Feb 2020 20:43
    #9
    Drottningen1970 skrev 2020-02-23 18:36:19 följande:

    Tror inte de kan tvinga någon att ta FL när de själva anser att de är arbetssökande.

    Det är väl helt enkelt så att den han pratade med såklart förstår precis som alla andra att ni självklart inte tänker lämna över en liten bebis till släktingar samtidigt som pappan faktiskt är hemma även om han är arbetssökande. Finns inte en jävel som kommer att köpa att du på väg till jobbet åker och lämnat bebisen till farmor eller moster, medans pappa sätter sig framför datorn och aktivt skrivet ansökningar 8 timmar om dagen.


    Hon är inte sååå liten och familjen bor grannar med oss, kanske låter det mindre dramatiskt nu? ;)

    Min make sitter flera flera timmar om dagen och söker jobb, han skriver separata brev till varje arbetsgivare så det tar dessvärre tid.

    Men vad menar du - skulle pappan kunna ta hand om barnet och stämpla a-kassa?
  • Sun 23 Feb 2020 20:46
    #10
    AnkiC skrev 2020-02-23 18:52:20 följande:

    Du kan arbeta och han kan stå som arbetssökande och få a-kassa. Hur ni löser barnomsorgen är inget som FK bör lägga sig i.


    Tänker bara på vad a-kassan sa. Att han måste ta ut fl men han ska ju vara arbetssökande och vi hoppas såklart han kommer få jobb snarast så vi slipper detta. :/ Sedan reagerade jag på det då man inte behöver plocka ut en dag när barnet är under 1 år.
  • Sun 23 Feb 2020 22:39
    #12
    S23 skrev 2020-02-23 21:06:04 följande:

    Jag tror inte den informatoin ni fått stämmer. Jag skulle anmäla mig som arbetssökande och ansöka om a-kassa utan att nämna barn eller barnomsorg över huvud taget


    Ok. Det var bara konstigt att den fliken ?ansök fp? kom upp på a-kassans hemsida. Så vi reagera på det. Vill göra rätt för oss :)
  • Sun 23 Feb 2020 22:39
    #13
    S23 skrev 2020-02-23 21:06:04 följande:

    Jag tror inte den informatoin ni fått stämmer. Jag skulle anmäla mig som arbetssökande och ansöka om a-kassa utan att nämna barn eller barnomsorg över huvud taget


    Ok. Det var bara konstigt att den fliken ?ansök fp? kom upp på a-kassans hemsida. Så vi reagera på det. Vill göra rätt för oss :)
  • Sun 23 Feb 2020 23:02
    #17
    Brittsommar skrev 2020-02-23 22:45:45 följande:

    Hej

    Vi hade liknande problem för några år sedan. Vi fick bara lämna in uppgift om vem som skulle ansvara för omvårdnad av barnet vid jobbsökande/ ev arbete. Fick lämna in namn och kontaktuppgifter.

    Var inga problem.


    Ok då får jag hänvisa kontaktuppgifterna. Ringde de upp personen? :)
  • Sun 23 Feb 2020 23:05
    #18
    Jagochdublirvi skrev 2020-02-23 23:01:17 följande:

    Jag skulle börja med att kolla upp med a-kassan igen om det verkligen stämmer för att få svar på den frågan. Är det så att han får samma svar igen får ni ta det därifrån, då får han ta sina föräldradagar och ändå söka jobb på heltid då dina släktingar kan väl ändå ta hand om barnet oavsett var ni får pengar ifrån? För inte hindras han väl i sitt jobbsökande på utifrån var utbetalningarna kommer ifrån?

    Sedan om jag ska vara sån så är det osannolikt att han verkligen söker jobb 8 timmar/dag! Jag har varit arbetslös och sökte då 8-15 jobb i veckan. Samtliga skrev jag unika ansökningar till. Trots att jag bor i storstad så fanns det inte fler jobb att söka, om jag inte hade sökt jobb som jag absolut var okvalificerad för, tex jobb med krav på tex läkarutbildning och 10 års erfarenhet och min utbildning är inom ett ingenjörsområde. 1/3 av dessa kom jag på intervju till. 1/3 av de jag kom på intervju till gick jag vidare i rekryteringsprocessen, så jag hade ju fullt upp de 15 timmar om dagen som dottern var på förskolan. Jag kan inte se hur jag skulle kunnat söka jobb 8 timmar om dagen. Dessutom, om man som arbetssökande blir kallad till tex anställningsintervju så har man rätt att få låta barnet vara under intervjun på förskolan, även om det skulle leda till mer än 15 timmar den veckan.


    Men det är ju inte rätt heller. Han ska inte behöva använda sina pappadagar när han inte vårdar barnet.

    Jag förstår. Maken har ingen utbildning inom specifikt område så han söker allt. Självklart är det inte så att han sitter 8 timmar i sträck framför datorn men det blir en hel del framför datorn.
  • Mon 24 Feb 2020 13:02
    #24
    MammaTillDansband skrev 2020-02-24 07:19:33 följande:

    Jag förstår inte varför uppdelningen du arbetar - han är föräldraledig inte fungerar? Det är inte ovanligt att folk som är f-lediga inte har ett jobb att komma tillbaka till, och ägnar ledigheten bl a åt att söka nytt jobb. Som föräldraledig har din man också rätt gott om tid att leta jobb utan att stressa över inkomsten, det lär ju vara ett antal månaders föräldrapenning kvar för honom att ta ut. Och han får värdefull tid med ert barn, inte minst!


    Maken har varit fl (tillsammans med mig) sedan december. 3 månader tillsammans och 3 månader själv nu är planen. Jag hade planerat vara hemma med henne mycket längre och känner att jag inte fått tillräckligt med tid hemma. Maken mår bäst av att jobba och jag tvärtom. Har ett mkt krävande arbete så kommer helt färdig när jag kommer hem, jobbigt att vara utan min dotter. :/
  • Mon 24 Feb 2020 16:08
    #26
    S23 skrev 2020-02-24 13:10:48 följande:

    Ni klarar er inte ekonomiskt om han är arbetssökande och du föräldraledig? Tänker bara om ni inte reflekterat över det. Förstår om inte ekonomin går ihop


    Dessvärre inte. :( Vi har utgifter på närmre 20.000 kr i månaden. Vi har inte plockat ut mkt fp heller pga vi inte vill ha barnet i förskola tidigt så vill inte ta därifrån heller. Hans chef satte oss i en förjävlig sits där innan jul. Känns så kasst att behöva gå tillbaka till arbetet så ?tidigt?. Dottern blir snart 8 mån.
  • Thu 27 Feb 2020 02:35
    #41

    Många spekulationer om min make. Det är ok och jag förstår eftersom ni läser ut en viss kontext. Maken är en fantastisk pappa. Under dessa tre månader han varit hemma så har jag fått sova till 11 på dagen, han är ute och promenerar en mil varje dag med dottern för att hon ska få sova, matar henne, leker. Han är verkligen fantastisk. Så det är dessvärre inte där problemet bottnar, att han inte vill vårda barnet för det gör han- han vill bara tillbaka och jobba och jag vill tvärtom. Måste det vara så hemskt att vi vill olika? Ingen är sämre förälder för det. :)

    Jag får förtydliga även att vi ?lämnar bort barnet? pga vi trodde/tror att det är så man SKA göra vid arbetslöshet och få a-kassa. När vi ringde till a-kassan förklarade vi läget kort men förtydligade att familjen kommer vårda barnet och då sa hon i luren att han måste plocka ut fl. Så vi utgår från de ?regler? som finns kring arbetslöshet. Dvs att finnas tillgänglig och arbetssökande för att få a-kassa. Vissa kanske tycker det är sjukt att vi gör såhär men vi gör rätt för oss och möjligheten finns. Tänker även att det är praktiskt om jobbmöjligheten kommer upp. Min familj är inga främlingar för barnet heller. Barnet är oerhört tryggt så är inte ett dugg oroad.

    Många frågar varför vi inte bara kan vara arbetslösa och fl hemma. Dels tillåter inte ekonomin det (alla har inte låga utgifter tyvärr) men sedan finns det en vilja att gå tillbaka till arbetet efter 3 mån fl och vi vill gärna spara våra dagar.

  • Thu 27 Feb 2020 12:14
    #43
    GGN skrev 2020-02-27 05:57:32 följande:

    Många som är föräldralediga vill jobba! Men har man skaffat barn så har man.

    Antar att du gjort en deal angående förlorad pension? För det blir väl du som får ta all vab också?


    Absolut. Men jag vill tvärtom, vara hemma med barnet. Jag hoppas maken ska få jobb inom dessa 3 månader jag ska arbeta så jag kan få vara hemma igen.

    Nej det har jag inte gjort. Det enda vi gjort är att jag fått ett eget sparkonto som fylls på varje månad med pengar utöver de pengar vi lägger in i gemensamt konto. Vi har gemensam ekonomi.

    Har du förslag på en sådan ?deal??
Svar på tråden Föräldrapenning eller a-kassa? Hjälp mig!