• Wed 30 Sep 2020 09:05
    105529 visningar
    3231 svar
    3231
    105529

    Letrozol, PCO

    Hej, jag har sen igår läst igenom hela denna tråden. Herregud vilken gemenskap ni har, och hoppet ni förmedlar är underbart! Första gången jag känt att jag vill vara med i tråden så idag blev jag medlem på familjeliv.

    Jag och sambon startade en utredning förra veckan då vi försökt få barn sen början på 2019. Vi blev gravida i höstas men det slutade i missfall i vecka 6/7. För en månad sen fick jag positiva graviditetstest i en veckas tid så glädjen var stor. Tills jag fick en liten blödning. Pga rädsla för missfall igen åkte jag in på VUL och fick besked att jag inte var gravid, jag hade fått 5 falska positiva test.
    Vi tog några veckor för att smälta detta och sen förra veckan hade vi första mötet för att utreda vad som händer. Då fick jag besked att jag har en äggstock med PCO. Jag är dock osäker på om jag har PCOS eller bara PCO. Den andra äggstocken verkar fungera eller hade i alla fall under VUL en äggblåsa på 22mm. Jag fick alltså direkt Ovitrelle utskrivet och order att sexa den dagen och två dagar till.

    Nu sitter jag en vecka senare i väntan på att det ska gå 21 dagar från Ovitrelle för att testa mig, alternativt om mensen kommer nästa vecka (Ovitrelle+14). Bim bör bli 7-9 okt.

    Beskedet har varit svårt att hantera, jag grubblar så jag inte vet var jag ska ta vägen, men denna tråd har hjälpt.

  • Wed 30 Sep 2020 11:25
    MiniNin skrev 2020-09-30 11:05:51 följande:
    Välkommen till Familjeliv och den här tråden!

    Beklagar ditt missfall och er senaste händelse. Men så bra att du fick komma in på ett möte och starta en utredning. Går du via landstinget eller privat? Gjorde man endast ultraljud eller tog man även blodprover inför mötet? Spännande med dina äggstockar i alla fall! Att den ena verkar vara av PCO-karaktär och den andra inte. Tror inte jag läst om det tidigare.

    Så himla passande att det råkade vara en fin och redo blåsa under VULet och att du fick åtgärd med Ovitrelle direkt. Du fick alltså råd att vänta med graviditetstest till Ovitrelle+21? Jag trodde jag fick vänta länge med 17 dagar efter men icke då :)

    Håller tummarna för dig!
    Tack! Går via landstinget. Hos den gynekolog gynakuten hänvisade mig till förra året. Visade sig att de är specialiserade på fertilitet och har fått en bra kontakt med läkaren så sambon och jag sa att vi vänder oss dit. Vid första besöket tog vi inga prover utan han sa att han anade PCO men ville göra ett VUL; Det bekräftade vad han trodde. Sen sa han att vi kommer titta mer i detalj framåt men han ville lägga upp en plan fram tom nyår. Så nu ska vi ta månad för månad fram tom nyår. Efter nyår kanske vi ska börja prata om IVF.

    Ja, han sa att jag skulle vänta en vecka efter BIM. Kanske inte bara har att göra med sprutan utan också att jag faktiskt fick falskt positivt förra cykeln. Funderar dock på om jag ska ta test redan nu för att se om det är positivt som sen blir negativt, för att ha koll på om "sprutan gått ur".
  • Wed 30 Sep 2020 11:28
    MiniNin skrev 2020-09-30 11:16:12 följande:

    Hej!

    Jag har för vana att tempa och precis som förra cykeln kunde jag denna gång bekräfta ägglossningen via min OVY-app och tempen har hållt sig hög. Tills idag när den sjönk 0,3 grader. Förra cykeln sjönk den lite för att sen öka lite igen, sen sjunka igen och då fick jag mens. Fick mens på Ovitrelle+16. Idag är jag på Ovitrelle+13 och det har varit en ännu tydligare kurva och tempsänkning. Så nu gör jag mig redo för mens. Fan :(


    Jag tempar inte så har tyvärr dålig koll på flödet. Men skickar en styrkekram och ett litet hopp! Möjligheten finns kvar tills mensen kommit!
  • Wed 30 Sep 2020 18:48
    Russin112 skrev 2020-09-30 12:23:42 följande:

    Hej och Välkommen in i vår lilla gemenskap :D kan bara tala för mig själv men jag tycker verkligen detta forum har hjälp mig i min sorg i min (tillfälliga) barnlöshet... hoppas den kan hjälpa dig också :) 

    Jag beklagar ditt missfall... <3 men även dina falska positiva test, det måste ha varit fruktansvärt att få veta att de inte var en graviditet. :( Hade läkaren några svar på varför du har fått falskt positiva test? jag har aldrig hört talas om det förut.

    Jag hade tidigare också bara på ena sidan men tydligen kan Pco komma och gå lite för nu har jag extremt på båda sidorna (20 + äggblåsor), sen för några år sedan var båda sidorna på mig "normala". Kvinnokroppen är ett j*kla mysterium. 

    oj så sent du ska testa, men ja hellre vänta lite extra än att få falska besked... väntan är den värsta, själv är jag på ovitrelle + 3 idag :) 


    Ja testen var inte så roliga. Han hade inget svar mer än att han sa att dent händer ibland. Han sa att det kanske var en liten "sak" i livmodern men inget som fäst eller utvecklas så jag borde inte fått utslag på test.

    Oj det kan ändras så pass alltså! Vet inte om han hade svårt att se på den ena pga äggblåsan som låg redo eller om det var bekräftat att den är "ok".

    Känner jag mig själv rätt kommer nog behovet av test krypa på snart. Tog ett idag iallafall för att se om sprutan är ur och det var negativt så den är troligen ur systemet iaf. Sen var nog riktlinjen att om jag får ett psotivt test 3v efter sprutan så ska jag ringa in (inte tidigare). Får jag mens ska jag också ringa in så får vi planera in nästa steg.
  • Wed 30 Sep 2020 18:53
    akalei skrev 2020-09-30 17:32:20 följande:

    Spännande att höra om hur det går för alla, här kommer en liten uppdatering från mig också. Går idag enligt mina beräkningar in i vecka 7 och det verkar ju peppar peppar gå bra än så länge. Känner mig just nu ganska lugn och försöker ta en dag i taget. Mår överlag bra, mest tydliga symptomet är mina bröst som blivit så sjukt pluffsiga och ömma. 

    Ska på tidigt UL på måndag vilket såklart känns nervöst och spännande. Hoppas hoppas hoppas att allt ser bra ut. <3

    Sedan tidigare har jag tyvärr cellförändringar som dock inte varit tillräckligt allvarliga för att behöva opereras bort, men om man blir gravid måste man gå på extra kontroll tidigt i graviditeten (pga att livmodertappen förändras blir det svårt att se senare i graviditeten) så det ska jag också göra nästa vecka. Våndan inför det överskuggar typ nervositeten inför ultraljudet, bläh. Hade inte en så bra upplevelse med vävnadsprovet sist. Läkarna säger ju att det inte alls är någon fara att göra det som gravid men man blir ju ändå nojig och allmänt osugen på att nån ska va där och hålla på, usch. Men får väl bara bita ihop och lita på läkarna, vad ska man göra liksom :) Håll tummarna för att de inte behöver ta några vävnadsprover :)


    Åh vad spännande! Du får gärna berätta hur det gick efter ultraljudet på måndag.

    Menar du med cellförändringar att du ska göra ett cellprov tidigt ifall de har förvärrats nu så pass att de ska tas bort? Jag har själv opererat bort cellförändringar en gång. 6 mån efter operationen tog jag prov och då hade jag fortfarande kvar förändringar men de sa att vi väntar ut dem. Några månader senare hade kroppen löst det av sig själv. Sen dess har alla prov varit OK. Det går säkert bra, det första testet är väl bara en topsning, vävnadsprov är väl steg två om jag inte minns fel.
  • Wed 30 Sep 2020 20:45
    Russin112 skrev 2020-09-30 19:47:57 följande:

    Men tog de blodprover för att mäta hcg? Jag menar testen mäter Hcg så uppenbarligen hade du det i urinen... 

    ja men väntan är ju så jäkla jobbig, jag börjar nästan räkna timmar hahah. Men skönt att veta att ifall du får ett positivt test så är det inte sprutan! Jag tänkte göra samma sak och "tjuvtesta" på ovitrille + 11 för att se att sprutan har lämnat kroppen :)


    Nää, när jag var hos läkaren fick jag ett negativt test (urin) och dagen efter kom mensen..

    Håller tummarna för oss!
  • Mon 5 Oct 2020 14:35
    Russin112 skrev 2020-10-05 09:41:30 följande:

    Fick avslag på ivf idag pga graviditeten i juni. Enligt min läkare räknas inte PCOS som en sjukdom utan samma regler som för ?normala? gäller....


    Men nej! Att man ska bli straffad för att det lyckats en gång. Då fortsätter du med piller och spruta?
  • Mon 5 Oct 2020 14:36
    akalei skrev 2020-10-05 12:46:21 följande:

    Uppdatering från mig, idag var vi på tidigt ultraljud och det såg fint ut! Såg både lilla embryot och hjärtslag <3 eller, jag tyckte det var lite svårt att se men både gyn och min kille såg dem :P Det var så mycket på samma gång att jag inte minns hur stort lilla embryot var, men när hon matade in längden i sin räknesnurra fick hon fram att jag är i 6+5 vilket stämmer på dagen med mina egna beräkningar utifrån ÄL så det var skönt.

    Så ofantligt lättad och glad, kanske man vågar hoppas lite nu. Själv mår jag hyfsat bra, märker att jag inte riktigt har lika mkt energi som jag brukar och har mått lite funky men sluppit det värsta illamåendet som en del kan få, så tacksam för det :)

    Nästa anhalt besök om cellförändringar imorgon, håll tummarna för att jag slipper göra några ingrepp :/

    Hänger kvar här lite för att få följa er alla, hoppas på fler plus snart! <3


    Åh vad underbart! Vad skönt att ni fick se hjärtslag!
  • Fri 9 Oct 2020 11:16
    jageanonymis skrev 2020-10-08 23:34:00 följande:

    JAG FICK ETT PLUS PÅ STICKAN NYSS!!! Så sjukt! det tog på första försöket med letrozol. Åt enkel dos i 5 dagar och nu är jag gravid! Så lycklig. Vill bara att ni andra ska få plus också snart! <3


    Åh vad underbart! Grattis!
  • Fri 9 Oct 2020 11:20

    En liten uppdatering från mig. Igår kväll fick jag min mens (Ovitrelle +14) så det tog sig inte denna gång. Otroligt vilken käftsmäll det är. Senaste två veckorna har varit fyllda med hopp och glädje. Jag märker att det svåraste att parera är att det känns så hemskt att jag gör detta mot min partner. Han är helt fantastisk och försöker hålla mitt mod uppe och självklart förstår jag ju när han säger att det är vi som ska ha barn, han vill ha vårt barn och ingen annans. Han vill vara med mig och ingen annan oavsett om vi får barn eller inte. Men det är så svårt att få in det i mitt lilla huvud. Det landar väl förhoppningsvis snart..

    Idag var jag iallafall hos läkaren för kontroll och plan framåt så imorgon börjar jag med Letrozol. Han sa att vi kör på det i 2-3 månader tillsammans med VUL och Ovitrelle. Så nu hoppas jag att slutet på 2020 kan bidra med ett plus!

  • Wed 4 Nov 2020 10:00

    Wow! Grattis! Vad kul att höra!! 


    MiniNin skrev 2020-10-31 14:19:30 följande:

    Glad halloween, allihopa! Hoppas ni har en fin helg <3

    Min testdag är egentligen på måndag men hade en sån STARK KÄNSLA i kroppen i torsdags kväll. Hade ju små blödningar förra helgen och under veckan kom muntorrheten, en annorlunda mensvärk och ömt-ont i svanken. Jag kan inte förklara det men hela jag kände att jag skulle testa tidigt. Och det var positivt! På Ovitrelle+14, ÄL+13! Vårt tredje försök. Tredje gången gillt <3 Nu hoppas vi med allt vi har att allt går vägen...


  • Wed 4 Nov 2020 10:01
    Anonym1Ha skrev 2020-11-04 09:14:17 följande:

    En uppdatering från mig då.

    Letrozole kur nr 9 tror jag. Den sista iaf! Enkel dos, haft ägglossning varje gång.. blivit så många kurer pga en polyp som de tog bort i slutet på augusti och ville ge de några månader till innan ivf. Mannen är testad och inga fel där.

    Var på VUL cd 15 i måndags, en äggblåsa på 20mm. Tog ovitrelle då. Så nu vääääntar vi. Om det blir mens igen så blir de ingen mer letrozole utan påbörja resan med ivf. Blir i Malmö. De trodde väntetiden var 1-2månader men man vet ju inte hur covid påverkar. Det vore som ett mirakel om jag kunde få bli gravid nu <3 det här trodde man inte i början av året, uff va tungt de är till och från... BIM 18/11, är då ovitrelle +16. Kom igen nu!!!!


    Håller tummarna för denna gång! Om inte annat så skönt att få börja med IVF tänker jag? Hoppas verkligen de inte pausar den möjligheten pga Covid!
  • Wed 4 Nov 2020 10:18

    Hej, inte kommenterat på ett tag men nu känner jag att det är dags att få uppdatera lite igen :)

    Har gått igenom min första kur med Letrozol (ett piller i 5 dagar).
    CD 12: Äggblåsa 14mm enl VUL, slemhinna "ej redo".
    CD 14: Äggblåsa 19 mm enl VUL, fin slemhinna = Ovitrelle
    CD 16: fick lite brun flytning så anar ÄL har skett
    CD 21: Negativt test så Ovitrelle verkar ur kroppen

    Idag är jag på CD 26 (Ovitrelle +12), kunde dumt nog inte hålla mig så tog ett test imorse = negativt. Mensen bör komma på lördag eller söndag så kanske finns tid kvar för positivt test. Men klart man blev lite nedslagen...

    Om det inte blir positivt så är nog planen en vända till med Letrozol, anar att han kommer höja dosen då han tyckte Östrogen-nivån hade lite dålig respons denna cykel. Jag ligger också precis på BMI under 35 så fått råd att gå ned lite i vikt då vi i Januari ska skicka vidare för IVF.

    En del av mig börjar fundera lite extra kring hjälpen man får. Jag verkar få ägglossning även utan letrozol men med väldigt långa cykler, oftast 40-50 dagar. Men jag har alltid fått positivt ÄL test och vi har nog prickat in sexet bra men ändå inte blivit gravid (förutom en gång för ett år sen). Så just nu tänker jag att den enda hjälpen gör är att jag får mer normal längd på mina cykler, men sannolikheten att bli gravid är ändå lika "dålig" som förut? Drömmen vore ju om det fanns ett mirakelpiller som även gjorde att befruktningen sker och att ägget fäster.. 

  • Wed 4 Nov 2020 11:13

    Jo man ska väl egentligen bli glad för att det funkar. Men när man slutade med P-piller dec 2018 börjar man tappa gnistan lite. 
    Kul att du också fått en fin blåsa och kunde köra igång! Väntan är verkligen evig!

    Vet faktiskt inte men tror att vår läkare förstod vår längtan och när vi försökt så länge så är det ingen nytta med att vänta för länge med att skicka oss vidare. 
    Jag är också 33 år så kanske har att göra med att mina bästa år är förbi..
    Jag är nog ändå glad över att han är villig att låta oss gå på IVF så snart som möjligt. Sambon blev lite chockad över hur fort allt går, han trodde det fanns så mycket att göra innan IVF men nu börjar han också landa i det.


    Russin112 skrev 2020-11-04 11:00:24 följande:

    Vad härligt med så fina resultat av enkeldos! :D (Från en som tar kvadrupel dos)


    själv är jag på CD 22, Ovitrelle + 6 och vill börja testa mig redan nu xD, väntar är verkligen supertuff! 


    Hur kommer det sig att ni så fort går vidare till IVF ifall ni inte lyckas på två kurer med letrozol? Som jag har förstått det så hjälper letrozol även för de som har äl genom att ge äggen ett extra skjut men även förbättrad kvalité, hur detta sker verkar de dock vara frågetecken kring. 

    Hoppas det tar sig för er nu! :


  • Thu 5 Nov 2020 13:55
    akalei skrev 2020-11-04 12:10:56 följande:
    Hm är du säker på att du haft ÄL utan Letrozol? Tänker att ÄL test kan visa fel med PCOS... Har själv haft ganska mycket otydliga test som jag först tolkat som positiva men som jag i efterhand fattat inte alla varit ÄL...

    Otrivelle+12 är ju rätt tidigt. tog du vanligt eller testa tidigt-test? :)
    Klart man aldrig kan vara säker då jag inte gjort VUL förut. Men inför mitt första besök hos läkaren fick jag positivt ÄL-test och han bekräftade att det var på G. Så det känns som om testen funkade.

    Tog ett vanligt graviditetstest så klart kanske tidigt. Men nu är det BIM -2. Ovitrelle +13 så tycker man borde kunde anna något på testet idag. :(
Svar på tråden Letrozol, PCO