• Tis 30 jun 2020 16:36
  53827 visningar
  3231 svar
  3231
  53827

  Letrozol, PCO

  akalei skrev 2020-06-30 08:20:24 följande:

  Har för mig att min läkare sa att 0,7-2,3 ng/ml är ?normalt?, har läst att över 1 är bra om man försöker bli gravid. Obs att det ibland mäts i en annan enhet (något med mol) så det kan bli lite snurrigt med siffrorna ibland.

  Med PCOS har man ofta mkt högre värden. Mitt amh värde låg på 18 vilket verkar va väldigt högt t o m för PCOS personer. i teorin jättebra med så mycket ägg men istället blir det så att äggen typ konkurrerar ut varann och inte lyckas mogna och man brukar tyvärr inte heller svara så bra på Letrozol och dyl med så högt värde.


  Kollade upp mina AMH-värden från utredningen som gjordes 2017 och då hade jag 121 pmol/L. Hittar inget värde från i våras, det stod bara väldigt högt (antar att det inte förändras så mycket?) men får fråga om det vid tillfälle. Hittade ett omräkning-sätt på nätet (1 µg/L = 7,14 pmol/L) vilket gav 16,95, alltså nästan 17 pmol/L. Så jag är verkar också vara där uppe i höjden med dig akalei! På gotr och ont ;)
 • Tis 30 jun 2020 22:22
  akalei skrev 2020-06-30 20:02:41 följande:

  Åh, känns lite skönt att inte vara ensam :) När jag har googlat runt i diverse trådar och studier och allt möjligt så hittar man knappt någon med så höga värden, inte ens i PCOS-kretsar. Så det känns lite skönt att ha stött på en till haha :)


  Ja, jag känner också en sån där mysig tillhörighet nu! :)

  Lycka till imorrn på mötet med nya kliniken! Hoppas det ser bra ut så du kan få påbörja trippel-dos där under sommaren. Hör av dig efter!
 • Tis 30 jun 2020 22:54
  Gullvivan89 skrev 2020-06-30 22:34:41 följande:

  Hej är ny här på Familjeliv :)

  Har själv PCOS fick jag reda på för ca 1,5 år sedan. Jag & min sambo har äntligen bestämt oss för att vilja skaffa familj. Vi ska på vårat första besök & ta prover i Augusti. Är så himla spänd & förväntansfull :)

  Har alltid haft oregelbunden mens. Misstänkte redan i tonåren att det var något som inte stämde... Då mensen knappt existerade för mig. Har alltid varit underviktigt & kunnat äta som en häst utan att kroppen har förändrats. Har idag ett BMI på 17 eller om det var 18. Minns inte exakt! Det senaste året så har mensen rullat på hyfsat. Men har ingen aning om den ska komma nästa månad igen eller hur lång cykel jag har! Ska bli kul att följas åt & se hur det går för er andra. :) Kram


  Välkommen! Ni har en spännande resa framför er :) Utifrån ditt inlägg tolkar jag det som att du blivit utredd och fått diagnosen PCOs. Visste ni redan då efter utredningen ni behövde få hjälp att bli gravida? Ni har alltså inte försökt på egen hand något?
 • Ons 1 jul 2020 11:32
  Gullvivan89 skrev 2020-06-30 23:20:32 följande:

  Tack! Precis har blivit utredd :) Läkaren sa till mig att den dagen vi vill skaffa barn så ska vi ta hjälp direkt. Vi försökte tajma in denna månaden vid ÄL men man vågar inte lita på ÄL-testen.. har ingen aning om när min nästa mens ska komma eller hur lång den är. Men när jag väl fick glad gubbe så hade jag hugg i äggstockarna. Men när man har PCOS så kan ju lika väl äggen välja att inte släppa tyvärr..


  Vi fick precis samma besked som er, att ta kontakt och få hjälp när det var dags. Upplever att vi inte är så många som sökt och fått hjälp innan man försökt på egen hand. Jag har också provat ägglossningtest, men min upplevelse har varit att det är ganska mycket huvudbry (inte dricka för mycket, kissa vid särskilda tider, tolka streck som alltid skiftar i styrka) och med facit i hand så har det tagit mer energi än det har gett men troligtvis för att de inte funkar för mig. Är i valet och kvalet om jag ska testa en gång till om det blir aktuellt i sommar (om jag får spontan mens och behöver vänta några veckor på behandling). Men glad gubbe skriver du, då har du använt nån digital sticka?
 • Ons 1 jul 2020 13:54
  Gullvivan89 skrev 2020-07-01 12:20:18 följande:

  Tack ska du ha :) En specialistläkare inom området kunde se direkt med vaginalt ultraljud. Då såg han att mina ägg låg som i ett pärlband ( som äggblåsor ungefär) som gör att äggen inte släpper regelbundet. Det var det enda, inga prover osv. Men när jag var yngre så tog umo så tog dem lite tester på mig. Det visade sig att jag hade lite högre halt av testosteron än östrogen. Hoppas du får hjälp & att dem kan fastställa något :)

  Så som på bilden såg det ut ungefär. (Bild från internet)


  Det som kan adderas till detta är att man KAN ha äggstockar av PCO-typ utan att nödvändigtvis ha PCOs.

  Det finns mycket att läsa om detta på nätet. Det finns väldigt många kvinnor som har PCO-äggstockar men som inte har några hormonella rubbningar så som ökad behåring, övervikt, utebliven ägglossning/mens, för höga/låga värden av hormoner kopplade till reproduktion (ex. testosteron). Sen finns det såklart kvinnor som drabbas av några av dessa rubbningar och vissa kvinnor drabbas av allt.

  Det är viktigt att man utreder både med VUL och blodprover för att vara säker på att man har diagnosen PCOs. Det spelar ju väldigt stor roll i vilken väg man tar i behandlingen mot ett barn och även i behandling för symptom när man inte önskar barn. Så rekommenderar er att ta upp detta med era läkare.

  Hur är det med er andra i tråden? Hur har era utredningar sett ut?
 • Ons 1 jul 2020 14:09
  amandakollb skrev 2020-07-01 13:57:15 följande:

  Jag har också problem med att gå upp i vikt!! Jag har alltid haft ett BMI på precis underviktig och jag äter sjukt mkt och onyttigt och tränar inte knappt (bara yoga) så brukar alltid skoja om att jag kan äta hur mkt som helst utan att gå upp. Men jag trodde att de var mer vanligt för oss med pco att gå upp i vikt så tycker inte det stämmer på mig


  Ungefär hälften av alla kvinnor med PCOs har lätt för att gå upp i vikt och särskilt runt magen. Så visst är det väldigt vanligt med övervikt. Men alla drabbas inte av det utan kan precis som du ha lågt BMI men ändå ha andra symptom som indikerar PCOs.

  Vet inte hur vanligt det är med undervikt och PCOs, någon som har siffror på det?
 • Tor 2 jul 2020 11:40
  akalei skrev 2020-07-01 20:18:15 följande:

  För mig har det varit rätt stökigt med PCOS-begreppet, fick från början ingen diagnos då mina blodprover var normala (förutom det skyhöga AMH:t) så min första läkare ansåg att jag inte hade PCOS. Men tittar man på diagnoskriterierna (klipper in från Janusinfo):


  1. Glesa menstruationer eller utebliven menstruation.
  2. Hyperandrogenism antingen biokemisk (testosteron/SHBG-kvot över 0,05) eller klinisk som till exempel hirsutism.
  3. Polycystiska ovarier på ultraljud.

  Så uppfyller jag definitivt kriterierna 1 & 3.

  Sen har jag haft läkare som "diagnosticerat" mig enbart utefter mitt AMH-värde men det är ju väldigt slarvigt egentligen...

  Upplever att läkare gör lite hur som helst med PCOS och att det skiljer sig väldigt mycket från läkare till läkare.
  Ja, som du säger så verkar det som att man slänger runt den diagnosen lite hur som och det är väldigt tråkigt!

  Jag tror man behöver uppfylla två av tre för att få diagnosen om jag minns rätt. Vilka symptom har du annars?

  Jag uppfyller alla kriterier. Fick aldrig mens när jag var yngre utan första utan p-piller fick jag hösten 2019, 33 år gammal (en total chock). Har högt testosteron och lätt ökad behåring samt tunt hår. Det där klassiska pärlbandet på äggstockarna och väldigt högt AMH. Lätt för att gå upp i vikt, nästan all övervikt sitter runt magen. Högt blodtryck. Skulle kalla mig sockerberoende och har alltid stressat (tills jag blev utmattad). Så jag kör hardcore PCOs kan man väl säga, haha!
 • Tor 2 jul 2020 11:52
  amandakollb skrev 2020-07-01 21:23:43 följande:

  När jag har googlat och vad min läkare sa så har jag PCO och inte PCOS. Vår utredning gick till så att min sambo fick lämna spermaprov och jag fick lämna blodprov där de mätte amh och tsh, och sen träffade vi en läkare nån vecka senare där vi fick veta att sambon hade bra spermier och jag hade amh på 8,8 och tsh på 1,8. Sen gjordes ultraljud där läkaren såg äggblåsor på pärlband så jag tror det var pärlbandet och högt amh som gjorde att hon ställde diagnoser pco, tillsammans med mina glesa menstruationer. Sen fick vi utskrivet letrozol och ovitrelle, och där är vi nu :)

  Instrssant att höra om hur er andras utredningar gick till!


  Om man utgår från kriterierna så hade du kunnat ha PCOs med tanke på dina äggstockar och glesa menstruationen. Men okej, vi får tro på att din läkare gjort en avvägning av resultaten och att bedömningen då landade i PCO :)
 • Tor 2 jul 2020 12:00
  akalei skrev 2020-07-02 10:48:55 följande:

  Ja det känns ok, men blev lite segt när jag insåg att jag måste vänta till 12 juli med start med Provera :p För då är det beräknad mens någon gång 21-23 juli och ultraljud tyckte hon vi skulle ta på CD14 så då hinner jag precis hem.

  Är ganska inställd på att trippeldos inte funkar, även om det är bra att testa såklart för det är ju mycket smidigare än IVF. Men det som kändes skönt var att hon sa att det kommer gå snabbt att komma till IVF om det behövs och att det skulle kunna bli redan i slutet av september. Nya kliniken gör även IVF så då kan jag göra det på samma ställe. Förra kliniken hade behövt skicka mig vidare och de sa att det skulle va väntetider på flera månader bara för att få testa FSH-stimulering (som vi nu dessutom skippar) och att det skulle kunna komma igång ?i slutet av hösten?. Så det känns nåt oerhört mycket bättre med nya stället :) Även om jag helst hade kört igång med trippeldosen redan idag :p men får väl skylla mig själv som vill ha lite semester haha :p


  Skönt med en bra plan! Njut av semestern men kanske bra ändå att ni får prova med trippel dos Letrozol innan IVF, då har ni något att prova medans ni väntar in IVF och behöver inte ha tankarna kring 'tänk om' ni testat allt innan.

  Jag fick ju inte ens testa trippel dos innan vi gick över till FSH. Men precis som du skriver, risken för överstimulering är stor och det är ju därför man planerar för konvertering till IVF i mitt fall om det blir för många äggblåsor. Jag och min man är inställda på att det kommer bli IVF. I så fall blir det i augusti/september beroende på när jag får mens. Får se om det ens är möjligt att göra färsk IVF eller om det blir fryst...
 • Tor 2 jul 2020 19:05
  amandakollb skrev 2020-07-02 13:40:27 följande:

  ah vet faktiskt inte haha! lite oklart antar jag, men tror du att det hade varit någon skillnad i behandling om läkaren sagt att jag haft pcos istället? är det någon annan behandling då eller hade det varit letrozol och ovitrelle ändå? :) 


  Inte nödvändigtvis. Troligtvis inte, men hade jag varit du så hade jag velat veta om det är PCO eller PCOs :) Det är ju två olika diagnoser där PCOs kan yttra sig på sätt som man nog ska ha lite koll på, hormoner osv. som kan störa eller påverka på sätt som yttrar sig i andra symptom än kopplat till reproduktion.

  Hade ni planerat in en tid för blodprov eller önskade du veta mer om dina värden?
Svar på tråden Letrozol, PCO
Logga in
Bli medlem