• Mån 29 jun 2020 18:51
  42885 visningar
  3231 svar
  3231
  42885

  Letrozol, PCO

  JesFon skrev 2020-06-29 18:25:56 följande:

  Ska ta prov innan fredag och se vad mitt amh ligger på! Som man ser på ultraljudet så är det fullt av ägg där inne men mogna och trilla ner verkar de inte vilja göra.

  Lite så jag tänker (försöker vara optimist) att om jag ändå svarat nu så bör det kanske gå vägen med ökad dos. Skulle få otriville när blåsan var mogen, var planerat för idag.

  Vad har ni för symptom kring ägglossning? Jag har testat med ägglossningstest tidigare och de ger utslag varje gång, gav starkt positivt vid jul men det stämde inte. Därför kan jag inte testa med sånna och se utan får gå på ett ungefär antar jag.


  Spännande med amh provet, du får rapportera sen :) ja samma för mig, ägg finns det gott om men att ramla ned vill de inte alls... :p

  Jag har inte riktigt några ägglossningssymptom. Har iofs bara lyckats identifiera en enda ägglossning men då kände jag inte av den alls. Äl flytningar möjligtvis men det tycker jag att jag har lite titt som tätt hela tiden...

  Får också mkt halvpositiva äl test... den gången jag hade äl så var det iofs extra starkt men ändå svårt att avgöra skillnaden.

  Många här inne verkar tempa för att hålla koll på äl men jag har inte kommit igång med det.
 • Tis 30 jun 2020 08:20
  JesFon skrev 2020-06-29 23:02:35 följande:

  Ska bli lite spännande och se amh, vad är ett "bra"resultat? Vad har ni?


  Har för mig att min läkare sa att 0,7-2,3 ng/ml är ?normalt?, har läst att över 1 är bra om man försöker bli gravid. Obs att det ibland mäts i en annan enhet (något med mol) så det kan bli lite snurrigt med siffrorna ibland.

  Med PCOS har man ofta mkt högre värden. Mitt amh värde låg på 18 vilket verkar va väldigt högt t o m för PCOS personer. i teorin jättebra med så mycket ägg men istället blir det så att äggen typ konkurrerar ut varann och inte lyckas mogna och man brukar tyvärr inte heller svara så bra på Letrozol och dyl med så högt värde.
 • Tis 30 jun 2020 20:02
  MiniNin skrev 2020-06-30 16:36:24 följande:
  Kollade upp mina AMH-värden från utredningen som gjordes 2017 och då hade jag 121 pmol/L. Hittar inget värde från i våras, det stod bara väldigt högt (antar att det inte förändras så mycket?) men får fråga om det vid tillfälle. Hittade ett omräkning-sätt på nätet (1 µg/L = 7,14 pmol/L) vilket gav 16,95, alltså nästan 17 pmol/L. Så jag är verkar också vara där uppe i höjden med dig akalei! På gotr och ont ;)
  Åh, känns lite skönt att inte vara ensam :) När jag har googlat runt i diverse trådar och studier och allt möjligt så hittar man knappt någon med så höga värden, inte ens i PCOS-kretsar. Så det känns lite skönt att ha stött på en till haha :)
 • Ons 1 jul 2020 12:43
  Gullvivan89 skrev 2020-06-30 22:34:41 följande:

  Hej är ny här på Familjeliv :)

  Har själv PCOS fick jag reda på för ca 1,5 år sedan. Jag & min sambo har äntligen bestämt oss för att vilja skaffa familj. Vi ska på vårat första besök & ta prover i Augusti. Är så himla spänd & förväntansfull :)

  Har alltid haft oregelbunden mens. Misstänkte redan i tonåren att det var något som inte stämde... Då mensen knappt existerade för mig. Har alltid varit underviktigt & kunnat äta som en häst utan att kroppen har förändrats. Har idag ett BMI på 17 eller om det var 18. Minns inte exakt! Det senaste året så har mensen rullat på hyfsat. Men har ingen aning om den ska komma nästa månad igen eller hur lång cykel jag har! Ska bli kul att följas åt & se hur det går för er andra. :) Kram


  Välkommen hit! Jag har liknande bakgrund som du, har också svårt att gå upp i vikt.

  Ska bli kul att följas åt! :)
 • Ons 1 jul 2020 20:18
  MiniNin skrev 2020-07-01 13:54:38 följande:
  Det som kan adderas till detta är att man KAN ha äggstockar av PCO-typ utan att nödvändigtvis ha PCOs.

  Det finns mycket att läsa om detta på nätet. Det finns väldigt många kvinnor som har PCO-äggstockar men som inte har några hormonella rubbningar så som ökad behåring, övervikt, utebliven ägglossning/mens, för höga/låga värden av hormoner kopplade till reproduktion (ex. testosteron). Sen finns det såklart kvinnor som drabbas av några av dessa rubbningar och vissa kvinnor drabbas av allt.

  Det är viktigt att man utreder både med VUL och blodprover för att vara säker på att man har diagnosen PCOs. Det spelar ju väldigt stor roll i vilken väg man tar i behandlingen mot ett barn och även i behandling för symptom när man inte önskar barn. Så rekommenderar er att ta upp detta med era läkare.

  Hur är det med er andra i tråden? Hur har era utredningar sett ut?
  För mig har det varit rätt stökigt med PCOS-begreppet, fick från början ingen diagnos då mina blodprover var normala (förutom det skyhöga AMH:t) så min första läkare ansåg att jag inte hade PCOS. Men tittar man på diagnoskriterierna (klipper in från Janusinfo):
  1. Glesa menstruationer eller utebliven menstruation.
  2. Hyperandrogenism antingen biokemisk (testosteron/SHBG-kvot över 0,05) eller klinisk som till exempel hirsutism.
  3. Polycystiska ovarier på ultraljud.

  Så uppfyller jag definitivt kriterierna 1 & 3.
  Sen har jag haft läkare som "diagnosticerat" mig enbart utefter mitt AMH-värde men det är ju väldigt slarvigt egentligen...

  Upplever att läkare gör lite hur som helst med PCOS och att det skiljer sig väldigt mycket från läkare till läkare.
 • Tor 2 jul 2020 08:04
  amandakollb skrev 2020-07-01 21:53:47 följande:
  Föresten, var det inte idag du var på ultraljud igen?! Hur gick det?
  Kom just på att jag hade glömt rapportera :D
  Jo jag var på nya kliniken igår. De kändes bra och kompetenta och framförallt måna om att jag skulle komma vidare istället för att harva runt med saker som inte har någon effekt. Kändes mycket mer positiva och peppiga, hon var övertygad om att det skulle funka om jag bara får rätt hjälp.

  På VUL var det inget som hade växt till sig, så vi avslutar försöket med dubbeldos nu. Hon tyckte dock att jag kunde testa trippeldos först och om det inte funkar går vi över till IVF (dvs inga försök med bara FSH-stimulering pga hög risk för överstimulering).  

  Men först blir det att starta mens med Provera och sedan försöka med trippeldos Letrozol. Jag ska på semester ett par veckor i juli så måste vänta lite med start så att VUL inte krockar med resan bara, så kan köra igång med Provera först i nästa vecka.
 • Tor 2 jul 2020 10:48
  amandakollb skrev 2020-07-02 08:13:22 följande:

  Vad härligt att de va så peppade och positiva :D okej de låter ju jättebra, bra plan! Känns det bra för er?:) har ni några preldatum för provera, beräknad mens, start av letrozol, ultraljud osv?:)


  Ja det känns ok, men blev lite segt när jag insåg att jag måste vänta till 12 juli med start med Provera :p För då är det beräknad mens någon gång 21-23 juli och ultraljud tyckte hon vi skulle ta på CD14 så då hinner jag precis hem.

  Är ganska inställd på att trippeldos inte funkar, även om det är bra att testa såklart för det är ju mycket smidigare än IVF. Men det som kändes skönt var att hon sa att det kommer gå snabbt att komma till IVF om det behövs och att det skulle kunna bli redan i slutet av september. Nya kliniken gör även IVF så då kan jag göra det på samma ställe. Förra kliniken hade behövt skicka mig vidare och de sa att det skulle va väntetider på flera månader bara för att få testa FSH-stimulering (som vi nu dessutom skippar) och att det skulle kunna komma igång ?i slutet av hösten?. Så det känns nåt oerhört mycket bättre med nya stället :) Även om jag helst hade kört igång med trippeldosen redan idag :p men får väl skylla mig själv som vill ha lite semester haha :p
 • Tor 2 jul 2020 21:47
  amandakollb skrev 2020-07-02 11:02:42 följande:

  okej vad bra att det känns bra!! :) så första ultraljud blir runt första veckan i augusti om jag räknat rätt. Jag hoppas på att trippeldos fungerar! som du säger är det ju mkt bättre att testa det innan att ni kör på ivf direkt! 

  skönt med semester, vart ska ni? har kliniken öppet hela sommaren? :)


  Ja precis du har räknat rätt med dagarna :) kliniken har öppet hela sommaren vilket känns så himla skönt. Orkar inte vänta en månad på att nån läkare ska ha semester :p

  Vi ska till Höga kusten och vandra :)
 • Tor 2 jul 2020 21:53
  MiniNin skrev 2020-07-02 11:40:52 följande:

  Ja, som du säger så verkar det som att man slänger runt den diagnosen lite hur som och det är väldigt tråkigt!

  Jag tror man behöver uppfylla två av tre för att få diagnosen om jag minns rätt. Vilka symptom har du annars?

  Jag uppfyller alla kriterier. Fick aldrig mens när jag var yngre utan första utan p-piller fick jag hösten 2019, 33 år gammal (en total chock). Har högt testosteron och lätt ökad behåring samt tunt hår. Det där klassiska pärlbandet på äggstockarna och väldigt högt AMH. Lätt för att gå upp i vikt, nästan all övervikt sitter runt magen. Högt blodtryck. Skulle kalla mig sockerberoende och har alltid stressat (tills jag blev utmattad). Så jag kör hardcore PCOs kan man väl säga, haha!


  Utöver oregelbunden mens, högt amh och pärlbanden så har jag även en del acne s9m jag nu insett antagligen är pga PCOS.

  Hur hänger det du skrev om stress ihop med PCOS? Typ att man är känsligare för stress eller hur menar du?

  Ibland funderar jag på om jag är tröttare än andra vilket skulle kunna va pga PCOS? Men det är ju svårt att mäta och jämföra och bara spekulation...
 • Tor 2 jul 2020 21:55
  MiniNin skrev 2020-07-02 12:00:44 följande:

  Skönt med en bra plan! Njut av semestern men kanske bra ändå att ni får prova med trippel dos Letrozol innan IVF, då har ni något att prova medans ni väntar in IVF och behöver inte ha tankarna kring 'tänk om' ni testat allt innan.

  Jag fick ju inte ens testa trippel dos innan vi gick över till FSH. Men precis som du skriver, risken för överstimulering är stor och det är ju därför man planerar för konvertering till IVF i mitt fall om det blir för många äggblåsor. Jag och min man är inställda på att det kommer bli IVF. I så fall blir det i augusti/september beroende på när jag får mens. Får se om det ens är möjligt att göra färsk IVF eller om det blir fryst...


  Ja det känns som en bra plan :) och smart med din plan a och b, då har ni ju beredskap för allt liksom :)
Svar på tråden Letrozol, PCO
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.