• Anonym (Nezer­il)
    Sat 29 Feb 2020 16:01
    7957 visningar
    33 svar
    33
    7957

    Effektivast mot tät näsa på spädbarn?

    På barnakuten i vår stad (har hört av vänner att det rekommenderas av barnläkare även i andra städer) rekommenderar de att man blandar 4 droppar koksaltlösning med 3 droppar Nezeril 0,25 mg/ml. Då blir lösningen ca 0,1 mg/ml vilket är den gamla styrkan på avsvällande för bebisar från 1 månad och uppåt. Sen suger man upp lösningen i en pipett och ger bebis under tre månader en droppe i varje näsborre och bebis över tre månader två droppar i varje näsborre. Det är det enda som funkar riktigt bra när bebis är svullen i näsan och inte bara snorig.

    Jag funderar själv på hur bra det skulle funka om man droppade bröstmjölk i sin egen näsa när man är riktigt täppt och inte bara snorig ;) Sådär kan jag tänka mig!

  • Anonym (Nezer­il)
    Sat 29 Feb 2020 20:39
    #12
    Sasu skrev 2020-02-29 16:26:18 följande:

    Se till att att göra koksalt för spädbarn, ska vara mindre salt i koksalten till spädbarn.

    1 tsk salt till 1 liter ljummet vatten eller 1 krm till 1 dl ljummet vatten, tror det var detta min BVC sköterska sa, ska också vara salt fritt från jod.


    Här rekommenderar de att man köper koksaltlösning. Vi använder Renässans näsdroppar så behöver namnintresse fundera på rätt salthalt. Dock tror jag inte att det stämmer att det ska vara olika salthalt för olika åldrar. Renässans näsdroppar har en salthalt på 0,9% och den är för både spädbarn, barn och vuxna.
  • Anonym (Nezer­il)
    Mon 23 Mar 2020 20:45
    #25
    Caliot skrev 2020-03-23 20:07:15 följande:

    Jag använder Nasin 0.25mg/ml (den gröna). Den e från 2 år men jag tar väldigt lite.

    Finns ett annat märke som är från 1 år men den innehåller 0.5 mg/ml så då tycker jag ändå denna verkar bättre.

    Stackarn då. Har samma bekymmer när ja tiltar sängen. Han bara kanar ner och ligger dubbelvikt till slut. Att ta en tjock kudde funkar bättre. Så tar ja lite filt under benvecket så han ligger kvar. Men efter nässprayen kan han sova precis som vanligt på madrassen så då har ja inte behövt göra nått särskilt.

    Med min första gosse la ja honom ibland i babyskyddet på natten. Då sov han halvsittande och lite ombonad. De gillade han.


    Hej! Bara så du vet så är det olika verksamma substanser i de två nässprayen du pratar om. Den som rekommenderas från 1 år är Otrivin, med 0,5 mg/ml xylometazolin i. Den som är

    rekommenderas från 2 år är Nezeril och det är 0,25 mg/ml oximetazolin i. Det är alltså inte samma ämne, så du kan inte jämföra mängden verksam substans på det viset. Det är samma sak som att man kan ta 300 mg ibuprofen och få mycket bättre effekt än om man tar 1000 mg paracetamol. Det är olika mediciner.

    Om du ger bebisen avsvällande så tänk på att inte göra det för länge eller ofta. Då får bebisen tillslut nästäppa av själva medicinen. Inte bra!
  • Anonym (Nezer­il)
    Mon 23 Mar 2020 20:50
    #26
    pandarinen skrev 2020-03-23 12:12:22 följande:

    Vad använde du för nässpray? Ja, man blir desperat. I natt testade jag att sova i ett annat rum för att se om det är just i sovrummet det blir täppt. Känner själv av lite täppa. Men det var samma på bottenvåningen. 

    Har även en luftfuktare i rummet, men inget hjälper. Höjde sängen i natt till 14 cm på huvudändan, resulterade i att han i natt hade kanat ner till fotändan och låg som en liten padda- plutten min. 

    Jag hoppas det ger med sig snart för det är jobbigt att ligga och lyssna på. Han andas hyfsat normat under natten, det är när han lägger sig ner och vaknar som han blir väldigt täppt. 


    Om jag var du hade jag absolut inte givit nässpray på flaska till en femveckors bebis. Hen är alldeles för liten för det. Åldersgränsen är 1/2 år för sprayerna. Blanda istället 4 droppar koksalt och 3 droppar 0,25 mg/ml Nezeril och ge 1-2 droppar per näsborre om det behövs.

    När du beskriver hur din bebis låter så skulle det eventuellt kunna vara att han är trång i näsan pga polyper eller liknande. Då kan de låta täta nattetid. Men man brukar inte göra något åt sånt förrän barnet blir minst två år gammalt. Så det är nog var att hålla ut och hoppas på att det är en förkylning som ger besvären.
  • Anonym (Nezer­il)
    Tue 24 Mar 2020 06:18
    #28
    Caliot skrev 2020-03-23 21:32:28 följande:

    Jo det visste jag. Men när jag läste om dem så förstod jag det som att de båda substanserna kom från samma källa. Nu kan jag dock inte finna den informationen igen så nu blir jag lite förbryllad. Har för mig det var på fass eller 1177. Men jag kanske fått det om bakfoten.

    Hur som helst så har jag testat att blanda den kombon som du skrev. Men för att få ut antalet droppar krävdes fler sprut än om jag bara duttade rätt i näsan. Så på så vis tyckte jag det var bättre att få mindre mängd nässpray i näsan så att säga. Sist sprayade jag koksalt direkt efter. Gör det inte alls ofta. De e endast en sista utväg om jag inte lyckas få gossen att somna utan. Koksalt och näsfrida funkar bra vid snuva men inte den bomtäta näsan. Han har fått 3 gånger under en månads period :)

    Jag pratade med en väninna som tagit upp ämnet med sin barnmorska. Hon hade sagt att det är inte farligt att ge spädbarn nässpray nån gång då och då. Anledningen till att man tog bort nässprayen som fanns från 0 år var att föräldrar tenderade att överdosera. Sen hur sann den informationen är kan jag ju inte säga såklart, men det låter inte helt orimligt i mina öron.


    Anledningen till att avsvällande näsdroppar till nyfödd upp till ett år togs bort var att det kom indikationer från andra länder i Europa att barn hade fått svåra biverkningar efter att ha fått avsvällande läkemedel. Det handlade inte om nässpray eller näsdroppar utan om avsvällande medicin i andra former. Men, läkemedelsföretagen blev oroliga (för stämningar och rättsliga åtgärder kan jag tänka mig), och valde då att dra bort alla sina avsvällande produkter för små bebisar från marknaden.

    Mitt andra barn var nyfödd just när detta hände 2014 så jag pratade med läkare om det. Vår bebis fick RS som nyfödd och hade jättesvårt att andas. De som jobbade på barnakuten var irriterade över att alla avsvällande produkter försvann trots att inte näsdropparna hade givit några farliga biverkningar, eftersom bebisar som är täppta i näsan ofta har svårt att äta och behöver mer än bröstmjölk eller koksalt i näsan för att kunna ammas/äta ur flaskan.

    Hur som helst så var det då man tog fram recept för att blanda koksaltlösning och Nezeril för att få fram samma styrka som den gamla Nezeril för nyfödda upp till ett år.

    När jag blandar till lösningen med Nezeril 0,25 mg och koksalt så drar jag sen upp lösningen i koksaltpipetten. Den är ganska stor och bra och då är det lätt som en plätt att droppa 1 eller 2 droppar i varje näsborre. Tycker jag :)
Svar på tråden Effektivast mot tät näsa på spädbarn?