• Sun 8 Mar 2020 09:26
    2686 visningar
    13 svar
    13
    2686

    Renovera i cancerframkallande asbest

    I fredags fick jag informationen att när dom ska fixa balkonger, byta fönster och som dom skriver göra en "fasadrenovering" på vårat lägenhetshus från 1970 så kommer det att arbetas i asbest (som finna i huset) , antar borras i asbest och liknande..

    Det står att man ska ha allt stängt under denna period, som ventiler, fönster, spaltventiler. Detta för att asbest är cancerframkallande, står det. Jag ringde genast till ansvarig som jag nu i efterhand känner inte gav mig all info jag behöver för att känna mig lugn.

    Han sa att det kommer börja på måndag 9 mars och fortsätta utanför vårat lägenhetshus till slutet av maj.

    Sen kommer dom fortsätta med nästa hus som ligger upp för backen.

    Jag har nu ångest över detta och är rädd för mina barns skull.

    Dom har skrivit att dom ska plasta in fönster samt ventiler innan dom börjar med fasadrenovering, antar att detta görs för att skydda oss från att få in asbestdammet i springor i fönster och liknande? Vad tror ni?

    Det är ju gamla hus så detta har varit nåt jag tänkt mycket på nu under helgen, just att det riskerar att sippra in från olika håll.

    Kan jag känna mig lugn, vad tycker ni?

    Sen det som jag också oroar mig för är när barnen ska till skola eller påväg till buss/bil. Yrar dammet inte omkring i luften om det finns öppna "hål" i asbesten i husfasaden? Eller är det inte alls farligt utomhus?

    Fastnar detta på kläder/hår utomhus osv och utgör någon risk??

    Hittar INGET på internet liknande min situation.

    Asbest är konstaterat cancerframkallande och dammet från det försvinner inte ur kroppen eller lungorna utan ligger kvar där och i värsta fall utvecklas det till en av de farligaste cancerformerna.. Detta kan ta upp till 20 år innan det blir cancer, så då ska man gå och undra i 20 år om det ska hända nåt hemskt.

    Jag är alltså livrädd att mina barn kommer andas in allt från ett litet dammkorn till flera under denna period som ju är 2 och halv mån (!)

    Ska jag flytta ut under denna period, vad hade ni gjort?

    Känns så stressigt att det ska börja imorgon också...

    Snälla svara så gott ni kan.

    Mvh ångestfylld mamma till tre småbarn

  • Svar på tråden Renovera i cancerframkallande asbest
  • Sun 8 Mar 2020 10:39
    #2
    Daniel1986 skrev 2020-03-08 10:13:52 följande:

    Jag tycker du kan känna dig lugn.

    Du skulle kulla ringa och prata med ett sanerings företag så

    Jan nog dom förklara en hel del av dina funderingar.

    Asbest är väl farligast att andas in. Det som kommer på kläder är ju som damm o borstas eller tvättas bort.


    Tack för svar.

    Jo jag ringde redan i fredags till arbetsmiljöverket och ville få reda på om dom ens fått grönt för att starta denna renovering. Jag ville också ta upp mina funderingar med dom men tyvärr ringde jag in försent och dom hade stängt. Så mitt inlägg är mest till för att höra era funderingar tills imon då jag kommer slänga mig på telefonen för "professionell" info.

    Angående kläder hår osv så får jag en bild i mitt huvud där barnen går till bilen tex på morgonen och damm fastnar på kläder liknande och sen i bilen så andas dom in det :(
  • Tue 24 Mar 2020 22:19
    #13

    Tackar så hjärtligt för hjälpsamma och snälla svar. Jag kan berätta att jag dagen därpå bestämde mig för att helt och hållet flytta ut tills arbetet avslutats. Känner att det var ett bra beslut, om inget annat slipper man oron för barnen och såklart en själv. Glad att jag har en syster som ställer upp till slutet av maj månad :)

Svar på tråden Renovera i cancerframkallande asbest