• Fri 13 Mar 2020 17:49
    49170 visningar
    2203 svar
    2203
    49170

    Hur Sverige hanterar Corona/ Covid19

    Anonym (Håller med) skrev 2020-03-13 11:55:15 följande:

    En sak jag undrat länge: varför kan jag inte trycka på "like"? Ville gärna göra det, t.ex nu i trådstarten.

    Kan ni hjälpa mig, snälla?


    Funkar inte från telefonen, men funkar på lap top/dator.
  • Sat 28 Mar 2020 16:15
    Disa35 skrev 2020-03-28 15:52:26 följande:
    Tja..

    SVT, SR, FHM, MSB, med några få undantag samtliga tidningar, samtliga myndigheter...

    Och visst, tidningarna har ägare och ingår i olika mediekoncerner som i slutändan styrs av aktörer med komersiella intressen - men det är ingen av dem, förutom undantagen, som är direkt politiskt styrda.

    Din tur
    De flesta tidningar är vänsterlutande. Och du tror inte en myndighet där "Regeringen styr genom en myndighetsinstruktion och med årliga regleringsbrev" blir påverkade av vilken slags regering som for tillfället styr? Bah.
  • Wed 1 Apr 2020 00:58
    Disa35 skrev 2020-03-31 12:08:47 följande:
    Men snälla du, vad är det du talar om?
    USA är typexemplet på vinstdrivande sjukvård - så sent som häromdagen ska en 17-åring ha avlidit i Kalifornien för att han inte hade försäkring.
    Här kan du lära dig lite om skillnaderna mellan en "urgent care" (typ vårdcentral) och sjukhus i USA; hade han åkt till ett sjukhus hade de inte kunnat neka honom vård. Som boende i USA måste man ha lite koll på både sina skyldigheter och rättigheter.

    www.firstquotehealth.com/health-insurance-news/urgent-care-no-health-insurance
  • Wed 1 Apr 2020 01:03
    Disa35 skrev 2020-03-31 13:52:45 följande:
    Jag förslår att det är du som läser på, för i Sverige har vi allmän, skattefinansierad sjukvård - vi har privatvård också, och en del av aktörerna inom det allmänna är privata, vinstdrivande, men även de (de allra flesta) bekostas med skattemedel.
    Den stora skillnaden är att i Sverige får du vård, oavsett om du har pengar/försäkring eller inte - så är det inte i USA.

    Och det är Region Stockholm som säljer Bromma Sjukhus (före detta mentalsjukhus, som inte varit aktivt inom intensivvård på ganska länge) - det står till och med i din inklistrade länk.

    Allvarligt talat, om du ska sprida tvivel och så split, så kan du väl i alla fall försöka göra det med lite mer trovärdighet.
    Här kan du lära dig lite om skillnaderna mellan en "urgent care" (typ vårdcentral) och sjukhus i USA; vid sjukhus i USA kommer de inte neka dig vård om du behover det, oavsett om du har forsäkring, medicare (statligt betald vård for pensionärer), medicaid (statligt betald vård for mindre bemedlade), eller inget alls.

    www.firstquotehealth.com/health-insurance-news/urgent-care-no-health-insurance
  • Thu 2 Apr 2020 01:53
    Disa35 skrev 2020-04-01 06:44:46 följande:
    Jag visste sedan tidigare om "free clinics", alltså gratismottagningar för dem utan försäkring och pengar - och det är ingen bra idé i dessa tider, för vad jag vet brukar de (av naturliga skäl) vara överfulla.
    "Urgent care" visste jag faktiskt inte om att det fanns - tack för infon.
    Och tydligen kan man inte nekas akutvård; det står emellertid inget om att vanliga sjukhus inte kan ta betalt som vanligt - vilket enligt din länk är väldigt dyrt - vilket i praktiken gör att man som fattig tvingas välja mellan sin hälsa och att kunna köpa mat. Dessutom vet jag att vanliga sjukhus tar betalt för precis allt; ambulanshämtning, att ens komma in på akutmottagningen, att träffa en sjuksköterska, att träffa en läkare, undersökning, behandling, allt.
    Så resultatet blir detsamma; i praktiken är en stor del av USAs befolkning utesluten från sjukvården för att de saknar försäkring och inte kan betala (urgent care clinics kan neka den som inte kan betala).
    Nej, de är inte uteslutna. De åker till sjukhuset om de behover vård, t ex nu i Coronatider. De får den vård de behover, oavsett om de har forsäkring eller kan/inte kan betala. De kanske inte får all vård de 'vill ha', men sjukhus nekar inte behovlig vård. SEN när de tillfrisknat, tar man hand om betalningen, den kan skotas på flera olika sätt - betalningsplan, efterskänkning av sjukhuset (otroligt mycket skots på detta sätt!), donationer, eller helt enkelt konkurs om det är mycket pengar det handlar om.
  • Thu 2 Apr 2020 02:06
    AndreaBD skrev 2020-04-01 12:10:36 följande:

    Det finns gott om experter i andra europeiska länder som förklarar att den strikta karantänen som de flesta länderna gör, inte hjälper. Och därmed att Sverige antagligen gör helt rätt. Här en tysk expert (tyvärr på tyska):

    https://www.tagesschau.de/inland/corona-entwicklung-interview-101.html

    H
    an säger att man bara skjuter på problemet, det försenar bara det hela, det ger inte ens en plattare kurva, utan man stannar upp det, och så fort man släpper ut folk igen, så kommer det att bli en jätte-snabb utveckling som överbelastar vården. 


    Det ger tid att bygga fler sjukhus, tillverka mer skyddsutrustning, tillverka fler ventilatorer, utvärdera befintliga mediciner om de skulle hjälpa, mm mm ! Tid är viktigt!
  • Sun 5 Apr 2020 14:29
    AndreaBD skrev 2020-04-05 10:42:21 följande:
    Och det går faktiskt inte att säga i nuläget att regeringens sätt att försöka åstadkomma det skulle ha misslyckats. Vi har fortfarande inte lika snabb utveckling än dem andra länderna SOM GÖR SÅ som du föreslår. Och olika länder är i olika faser och vad som egentligen funkat bäst, det kommer vi först att veta efteråt. Du kan ju inte veta om det tar fart och blir värre i t.ex Norge och Finland! 

    Allt måste gå att kontrollera, eller? Men såna här virus är jäkligt luriga. Det är mycket möjligt att det inte hade gått att stoppa på något sätt. Och dessutom är det väldigt svårt att räkna ut hur exakt spridningen av ett virus går till. Framför allt när man inte exakt vet hur det smittar, inkubationstid, smitta utan symptom, m.m. Allt detta lärde man sig ju först under tiden som viruset redan spred sig.  Det är självklart att man ligger ett steg efter, det ligger i sakens natur. 
    Men man borde ju, om inte annat än genom forsiktighetsprincipen, kunnat anta att influensaliknande virus beter sig med stor sannolikhet som andra influensavirus, dvs smittar redan dygnet innan symptom, och små barn som har influensa för första gången (och inte har något tidigare skydd) utsöndrar också mycket virus. Tills fler studier gjorts borde ju det varit grundantagandet, inte tvärtom.
  • Fri 10 Apr 2020 01:41
    FDFMGA skrev 2020-04-09 19:24:31 följande:
    Om du registrerar dig kan du få en gratisprenumeration som avslutas automatiskt den 1 maj.

    https://www.dn.se/nyheter/dagens-nyheter-laser-upp-sajten-for-alla/
    Man måste ange e-mailadress och personnummer. Det vill man ju inte ge ut.
  • Fri 10 Apr 2020 01:46
    Pope Joan II skrev 2020-04-09 19:15:36 följande:
    Det går väl att betala? Om du vill läsa? De flesta av DN:s artiklar om pandemin är öppna för alla utan kostnad, men det är klart allt kan inte vara gratis.
    Provade oppna flera stycken, men de kräver också en sk digital prenumeration med registrering (dock gratis till 15 Maj).
  • Fri 10 Apr 2020 02:01
    Samboskapskärlek skrev 2020-04-09 20:03:04 följande:

    Beredskap för epedemier -och sjukvården/pensionerna/skolan/välfärden i samhället i allmänhet- har ju som bekant fått stå tillbaka under ett antal år nu -för politiska satsningar på militär beredskap och en fullskalig upprustning av den svenska militären istället.
    ...

    Statistik i detta temanummer om militär upprustning: www.kvakare.se/nytt-nummer-av-fredsbladet/


    Orkar inte läsa din vägg av text, men fram till kalla krigets slut låg den svenska försvarsbudgeten runt 3 procent av BNP. Under det tidiga 1990-talet påbörjades stora bantningar av försvaret. Försvarsbudgeten sjönk ner till under 2 procent av BNP vid millennieskiftet och stora mängder materiel och personal kom att lämna försvaret.Under 2000-talet fortsatte besparingarna och 2015 tilldelades försvarsmakten 1,1% av BNP.

    I din kväkarlänk står att från 2018 fram till år 2022 kommer försvarsbudgeten att ha ökats från 1 till 1,5 procentav BNP. Och i Europa är medlemsstaterna skyldiga att avdela minst 2 procent av BNP till militär upprustning. Detta enligt Lissabonfördraget som kallats EU:s grundlag. Så Sverige ligger långt efter andra i sitt forsvar, som tyvärr nedmonterats hela tiden tills ganska nyligen. Allt for att hemmavarande fl-lediga mammor vill ha sina barn gratis på dagis, och liknande idiotier.
Svar på tråden Hur Sverige hanterar Corona/ Covid19