• Anonym (hj)

    Hur Sverige hanterar Corona/ Covid19

    Anonym (Kotte) skrev 2020-03-13 01:01:26 följande:

    Hur tycker ni att Sveriges styrande myndigheter och regering handskas med corona-epidemin?

    Jag kan inte påstå att jag känner förtroende för dem. De agerar för lite, för sent.

    Och saknar samordnad beredskap för hur sjukvård mm ska agera. Samt saknar sjukvårdsmaterial. Och tar inte till sig de förmaningar andra smittade länder ger oss.

    Corona kommer sprida sig över hela landet. De tar inte längre tester på misstänkt smittade eller smittspårar, vilket tyvärr ändå har fungerat bristfällig ända från början. Till råga på detta ska folk fortsätta gå till jobb och skola och därmed utsätta sig och andra för smitta. Vilket är extra farlig för de i riskgrupper som verkligen borde få stanna hemma.

    De som tillhör riskgrupper bör om de har möjlighet isolera sig själva. Jag börjar undra om inte de styrande ser coronavågen som en utrensning av ekonomisk krävande grupper, dvs äldre och sjuka. Vilket också med största sannolikhet kommer märkas när dessa prioriteras bort till de få intensivvårdsplatser landet har.


    Håller med dig. Att de undviker logiska frågor och ger fel information i flera fall, gör att jag inte känner särkilt mycket förtroende. Jag tror de försöker lugna massorna, vilket för intelligenta människor vilket många är, inte fungerar. 

    Jag tillhör en riskgrupp och känner mig alltmer frustrerad.
  • Anonym (hj)
    Anonym (Kotte) skrev 2020-03-14 08:39:42 följande:

    Presskonferenserna känns som de står och ljuger. För att inte sprida panik. Samt minska negativa ekonomiska effekter. Inte för att rädda så många människoliv som möjligt!

    De säger att de inte kan stänga skolorna pga vårdpersonalen barn behöver någonstans att vara när föräldrarna jobbar. Att använda det som argument är inte hållbart. Till att börja med är det förskolor och fritids det borde handla om då. För äldre elever kan vara hemma utan föräldrar. Dessutom borde vi stänga en hel del arbetsplatser som inte är samhällsviktiga och då blir det en del vuxa hemma också, att se efter barn. Och det är inte alltid båda föräldrarna har samhällsviktiga jobb. Och gymnasium och högre skolor vill de ju inte heller stänga, beror det också på att en del av dessa elever har förälder inom vården? Nej såklart inte.

    Andra länder har kunnat stänga skolor och lösa situationen med vårdanställdas yngre barn som behöver barnpassning, varför skulle inte Sverige kunna lösa detta? Varför så handlingsförlamade?

    Det är barn som fått corona i Sverige. Och att vi inte har så många smittade barn, än, betyder inte att de är immuna eller inte kan föra smittan till andra.

    Att det nu framkommer från andra länder att man kan smitta innan symptom, borde vara en tydlig signal att stänga så mycket som möjligt nu. Men istället ifrågasätter de dessa uppgifter och väljer att inte bry sig om det.

    De har bestämt sig för att detta kommer sprida sig över vårt land, och har inte sett till så att vi har sjukvårdsmaterial eller tillräckligt med vårdplatser, det betyder att flera sjuka och äldre kommer att avlida, men även en del "friska". Och att andra kommer få genomlida smittan, och tyvärr riskera att få bestående nedsatt lungfunktion. Vilket också det har skrivits om i andra länder, men som Sverige inte engagerar sig i.

    De försöker nu åtminstone föra vidare budskapet att våra äldre är sårbara för detta, och att vårdpersonal inte ska gå sjuka till jobbet. Men det skulle de ha infört från start. Detta visste vi från början, det var Kina och Italien tydliga med.

    Men alla arbetsföra i riskgrupper ska fortsätta gå till jobbet!! Hur tänker de där? (utrensning?)


    Därför vill regeringen att du skall bli sjuk i Corona
    https://www.flashback.org/t3127630

  • Anonym (hj)

    Saken är ju att jag förstår tanken med gruppimmunitet, samtidigt som det är jävligt cyniskt att göra det men inte vara ärlig mot folket om att det är det man gör. Och att inte skydda riskgrupper medan de gör det. Och att de gör det utan att vara helt säkra på att det verkligen blir en immunitet som håller i sig.

  • Anonym (hj)
    Anonym (Kotte) skrev 2020-03-14 10:01:04 följande:

    Jag tillhör själv en riskgrupp, och det gör även två nära familjemedlemmar, som jag ju har daglig kontakt med.

    Jag har drabbats av luftvägsbesvär som satt sig nere på lungorna, det kan såklart vara ett vanligt virus, men finns givetvis en risk att det är corona. Men det vet vi inte eftersom de inte testar mig. Jag håller mig hemma. Men är inte kul att riskera att sprida detta till familjen. Eller att mina familjemedlemmar ska sprida det till andra, för tydligen ska de till jobb och skola så länge de inte uppvisar symptom?

    Är det ett vanligt virus, vilket vi får hoppas, så är det absolut inte bra om mina familjemedlemmar får med sig corona hem till mig nu.

    Jag fick för några dagar sedan knalla in på vårdcentralen, trots mina besvär. Så länge jag inte hade varit i Italien och inte hade feber.

    Och igår blev det sämre så att jag ringde 1177, det tog nästan 1,5 timme att komma fram. De skickade en ambulans. Ambulanspersonalen hade inga andningsskydd, vilket var förvånande. Är ju absolut inte bra om de blir sjuka och inte kan jobba. Eller att de hinner sprida smitta till andra patienter.

    Min bröstvärk beror på att detta satt sig på lungorna. Och de akuta andningssvårigheterna också. Hostar en hel del, men ingen feber. Bäst är om jag kan vara hemma sa de, och undvika sjukhus. Men såklart ringa igen om det blir för jobbigt.

    De först smittade hade tydligen sjukvården bra koll på och hörde av sig till dem flera gånger om dagen för att höra hur de mådde. Men nu gör man inte så!


    De har ju väldigt lite andningsskydd kvar, fick höra att sjuksköterskorna redan har sämre skydd på sjukhusen än vad läkarna har.
  • Anonym (hj)
    Pope Joan II skrev 2020-03-15 20:37:48 följande:

    Jag har inga enorma invändningar mot strategin, däremot undrar jag över utförandet. Hur menar de att de ska få antalet insjuknade att vara jämnt och hanterbart när deras vidtagna åtgärder i princip går ut på att låta individen ta ansvar och göra det rätta, förbjuda folksamlingar över 500 personer samt ställa in högskoleprovet. Det tycks mig som otillräckligt.


    Eller hur. Man får titta på vad de gör och inte vad de säger. Vad de gör är allmän smittspridning mycket hastigt. Om tre veckor tror jag situationen kommer vara mycket svår för sjukvården. (och oss)

    Jag menar att det kan bli svårt om de tänkt sig att få en jämn långsam kurva med åtegärder då. för nu snackar de ju bara, inga åtgärder utförs.
  • Anonym (hj)
    Anonym (Kotte) skrev 2020-03-16 09:24:34 följande:

    Ja mycket snack men inte mycket som händer.

    Nu när de verkar ha bestämt att smittan ska svepa över landet borde de låta riskgrupper få sätta sig i isolering, istället för att dessa ska fortsätta gå till jobb och skola. Det är ju allra främst dessa, ihop med äldre, som riskerar att bli mycket sjuka och att förlora livet.

    Dessutom kunde det på högre nivå beslutas om samordning med inköp och liknande till alla riskgrupper i isolering. Tex anställa en del av de som blivit arbetslösa pga corona ( från hotell, turisttnäringsbransher osv)


    Det är det att så många människor tillhör riskgrupper, samt att det i vissa fall är osäkert om man tillhör en riskgrupp enl fhm, som vid astma. 

    I andra länder anses astmatiker vara en riskgrupp.

    Svårt att veta vad som gäller.
  • Anonym (hj)
    Anonym (Kotte) skrev 2020-03-19 22:43:53 följande:
    Det är många som frågar men inte får svar angående riskgrupper. Inte för att rädda hotelljobb i första hand utan för att rädda riskgruppers liv. Men du har rätt i att det skulle gynna alla om riskgrupper fick isolera sig.

    Astmaförbund, diabetikerförbund och troligtvis flera, har frågat men inte fått svar, hur deras grupper ska förhålla sig nu.

    Det är många i riskgrupper som är och jobbar, och inte har ett jobb de kan jobba hemifrån.

    Och nu går det rykten att bla diabetikermedicinerna kan trigga corona att bli aggressivare/jobbigare, för diabetiker som blir sjuka i corona.

    Der är bra att myndigheterna uppmanar de äldre att undvika sociala kontakter nu. Men vi borde också skydda yrkesarbetande och skolbarn som tillhör riskgrupper. Låt dessa få isolera sig också! Så snart som möjligt!
    Det fanns en norsk artikel som sa att ett antal astmatiker har intensivvårdats, i Sverige räknas de "kanske" som riskgrupp, men mycket tyder på att vi är det i andra länder.
  • Anonym (hj)
    Anonym (Kotte) skrev 2020-03-23 00:00:19 följande:
    Det hade varit smartare att isolera även personer under 70 år som tillhör riskgrupper.

    Tyvärr så testas inte all sjukvårdspersonal eller riskgrupper. Och inte får riskgrupper sätta sig i isolering. För att isolera sig måste man arbetsvägra och då förlora jobbet. Detta kommer leda till att yngre personer i riskgrupper hamnar på intensiven.
    Exakt. Känner många som arbetar inom vården just nu som tillhör riskgrupp och som inte ens kan skydda sig ordentligt.
  • Anonym (hj)
    Anonym (Kotte) skrev 2020-03-23 23:44:41 följande:
    De kan titta på statistik från andra länder angående riskgrupper. Det är flera läkare och experter i Sverige som gjort det och som anser att riskgrupper med bla hjärtsjukdomar samt högt blodtryck, kol, diabetes och lågt immunförsvar är riskgrupper. Dock ej behandlad astma. Folkhälsomyndigheten har bestämt sig för att skapa flockimmunitet, och att de tycker det är acceptabelt att en hel del kommer dö med denna strategi, varav riskgrupper är mest utsatta.

    Tex kommer 4,9% inom ålderskategorin 50-69 år att avlida, det är alltså 5 av 100. Det är ju väldigt många!!!

    I åldern 70-79 är det 8% och i åldern 80+ är det 14,8%. Det är tur att de över 70 år är pensionärer och kan isolera sig. Kolla siffrorna i SvT nyheter, finns i film snutt:"därför ska du ringa morfar"

    Men de som är arbetsföra i åldern 50 -69 kommer alltså drygt 5 % av de smittade att dö. De flesta säkerligen inom riskgrupper. Varför ska inte dessa skyddas????är ju absurt! Dessa offras! Det pratas inte om det, utan bara konstateras att det "bara" är 4,9% som dör i denna grupp.

    People of all ages can be infected by the new coronavirus (2019-nCoV). Older people, and people with pre-existing medical conditions (such as asthma, diabetes, heart disease) appear to be more vulnerable to becoming severely ill with the virus. 


    WHO advises people of all ages to take steps to protect themselves from the virus, for example by following good hand hygiene and good respiratory hygiene.

    (från world health organizations hemsida.)

  • Anonym (hj)
    Anonym (Kotte) skrev 2020-03-25 14:36:55 följande:

    Folkhälsomyndightetn med Anders T fick idag fråga av en tysk reporter angående en studie som visar att 45% smittat utan att ha symptom. Anders vill inte acceptera den studien, men säger ändå att de som smittar innan symptom finns, och att de kommer att sprida smitta.

    Men vi ska fortsätta på denna linje som vi är på, så att många blir smittade, men inte för många samtidigt.

    Fortfarande inget om att riskgrupper i arbetsför ålder ska kunna få isolera sig utan att bli av med jobbet och sin ekonomiska försörjning. När ska dessa få isolera sig?


    Ja, det är helt sjukt.

    Det de gör strider mot mänskliga rättigheter.
Svar på tråden Hur Sverige hanterar Corona/ Covid19