• SweetJune

    Förskolan tvingar min 5-åring att sitta om han vill kissa, får inte stå.

    Hej,

    Min pojke som är 5 år snart 6 år har aldrig velat kissa på förskolan för dem tvingar honom att sitta.

    Han känner sig äcklad och håller sig. Äcklad att sitta var andra har suttit/bajsat säger han. Nu hämtar jag honom 14 men hans blåsa är så full ofta och jag fick säga till 5-6 ggr på allvar att de får se till att han kissar. De säger att ska han stå upp så vill fler stå upp och det kan komma kiss på ringen. Flickor sitter ner. På hans avdelning är dem 10 st och han har aldrig kissat utanför varken hemma el när vi är ute. Han kan väl torka upp om det skulle komma utanför? Det är en privat förskola och pedagogerna är vänner. Äldre personal som öppnade förskolan ihop så förskolechefen håller med sonens personal såklart.

    Är det ok att sätta upp dessa regler? Min son mår inte bra psykiskt av att sitta ner och hålla sig vill jag verkligen inte.

    Tacksam för råd.

  • Svar på tråden Förskolan tvingar min 5-åring att sitta om han vill kissa, får inte stå.
  • SweetJune

    Han bajsar varje dag hemma antingen på morgonen eller på kvällen och sitter ner så klart.

    Mina tankar är som "sjuksköterska" skrev. Jag har två andra barn bla en 3-årig flicka o hon sitter ner. Har aldrig hänt att det funnits en droppe efter storebror.

    Jag förstår era tankar att det är ohygieniskt om en pojke kissar på ringen men det kan mkt väl finnas droppe när man reser sig från toastolen. Och ja jag kan jobba mer med bacillskräcken men samtidigt finns det anledning att ha det och kan känner ett väldigt obehag att sitta ner på förskolan.

  • Anonym (Kärring mot strömmen)
    SweetJune skrev 2020-03-16 08:39:02 följande:

    Och ja jag kan jobba mer med bacillskräcken men samtidigt finns det anledning att ha det och kan känner ett väldigt obehag att sitta ner på förskolan.


    Varför ska man ha bacillskräck för att gå på toaletten?
  • Anonym (Klara)

    Har det varit problem länge med att han håller sig på förskolan ?

    Isf tycker jag att du ska kontakta BVC och se om du kan få till ett möte med vårdpersonal och pedagogerna på förskolan. Det är inte ok att din son håller sig hela dagarna en längre period. Det är varken bra fysiskt eller psykiskt.

    Är det däremot ett kortvarigt problem så tycker jag att det är ok att personalen på förskolan gör ett försök i några dagar att få din son att sitta där.

    Jag har en sexårig son som vägrar att sittkissa. Han är iofs autistisk men det är inget dom märks tydligt och även innan han fick sin diagnos så gjorde personalen på hans förskola undantag mot sittregeln för honom. De försökte såklart få honom att göra som alla andra men när de fått klart för dig att han inte kissade annars så anpassade de kraven efter hans förutsättningar.

    De andra barnen har inga problem med att förstå att man gör undantag för honom och har aldrig haft det. De andra barnen vet att han inte kan sittkissa och det är inte mer med det. Det är bra att barn lär sig att alla är olika och att det inte är rättvist att tvinga alla att vara lika.

  • Snuttis2

    Tycker du ska lyssna på sjuksköterskan !!

    För det stämmer som hon säger : det spelar ingen roll vax personalen eller vi tycker här! Lagstiftningen är stark kring självbestämmande och integritet så han har rätt att kissa på det vis som passar honom!

    Be dem berätta i vilken lagtext de förankrar sina riktlinjer på - Dra in rektorn och/eller skolverket

  • Anonym (n)

    Gör inte så stor sak av det. Kolla och se om din son klarar av att kissa sittandes på förskolan med personalens hjälp.
    Förskolepersonalen har många barn att ta hand om och även barnen får anpassa sig efter att vara i grupp om dagarna. Inget som barn tar skada av. 
    Ibland gör man på annat sätt i förskolan än man gör hemma. 

  • sextiotalist
    Anonym (n) skrev 2020-03-16 11:18:00 följande:

    Gör inte så stor sak av det. Kolla och se om din son klarar av att kissa sittandes på förskolan med personalens hjälp.

    Förskolepersonalen har många barn att ta hand om och även barnen får anpassa sig efter att vara i grupp om dagarna. Inget som barn tar skada av. 

    Ibland gör man på annat sätt i förskolan än man gör hemma. 


    Men det är ju det som inte fungerar. Exakt, förskolepersonalen ska inte göra en stor sak av detta.

    Låt barnet kissa på det sätt som fungerar för barnet. Låt barnet vara själv på toaletten.

    Om jag hade varit i ts kläder, så hade jag sagt ett och annat till personalen.
  • Anonym (Bra)

    Vad härligt att höra att förskolan håller på att sitta ner på toaletten. Det borde vara helt självklart att lära sitt barn det. Varför ska killarna stå upp?! Ska tjejerna också börja med det kanske och låta kisset rinna åt alla håll.

    Du får lära honom att det inte är farligt att sitta ner. Det är så man gör helt enkelt.

  • Anonym (Ha)
    Anonym (Sjuksköterska) skrev 2020-03-16 08:12:05 följande:

    Jag ser flera fel här som förskolan gör. Nummer ett rätten till självbestämmande. Man kan tycka hur mycket man vill men i Sverige har vi rätt till självbestämmande särskilt när det kommer till våran kropp och pojken ska få kissa så som han önskar.

    Nummer två integritet. Din son ska få vara själv och privat på toaletten. Personalen ska alltså inte kontrollera hur han kissar.

    Nummer tre. Miktion är livsviktigt att utföra när man behöver. Att hålla urinen i blåsan för länge kan i värsta fall göra att man inte kan kissa själv i resten av sitt liv och därmed bli kronisk kateterbärare.

    Jag anser att du ska byta förskola, hålla ditt barn hemma och anmäla för just nu far han illa både fysiskt och psykiskt. Lagen står på hans sida.


    Rätten till självbestämmande går ju absolut inte att tillämpa på en förskola förstår du väl. Så ser inte verkligheten ut. Då skulle ett barn bestämma att hen minsann vill äta gröt händerna och ett annat barn skulle bestämma att hen vill hälla mjölk i tallriken med köttbullar och makaroner och en vill minsann stå och bajsa och en annan vill det och det och det. Så fungerar det inte :p
Svar på tråden Förskolan tvingar min 5-åring att sitta om han vill kissa, får inte stå.