• Tue 24 Mar 2020 10:13
    1053 visningar
    15 svar
    15
    1053

    Är skatten dragen på beloppet på skatteåterbäringen?

    Anonymm20 skrev 2020-03-17 18:54:29 följande:
    Skatteåterbäringen är skattefri. Man betalar aldrig skatt på en summa man redan betalat skatt på. Den man kan räkna med på skatteåterbäringen är ev ränta, men det betalar man ingen skatt på.
    Det är förvisso helt fel. Man betalar nästan alltid skatt på en summa man redan har betalat skatt på. När du går på ICA och köper en liter mjölk för din lön, exempelvis.
  • Tue 24 Mar 2020 11:06
    #12
    Anonymm20 skrev 2020-03-24 10:22:53 följande:
    Du kan inte jämföra moms med skatt. Och dessutom är mjölk en vara man köper, inte lön eller annan skattad inkomst.

    Lön, skatteåterbäringen, sjukpening etc är redan skattade pengar som man inte betalar skatt på en gång. Så nej, man betalar inte skatt på redan skattadr enbart.
    Klart jag kan, eftersom moms är skatt. Det var dock ingen som pratade om inkomstskatt. När du arbetar betalar du skatt på din lön. När du köper något av ett företag så betalar du även skatt på varan. Företaget betalar sedan in skatten till skatteverket, sedan betalar företaget ut en löner till sina anställda, de anställda betalar skatt på sina löner. De köper en liter mjölk på Ica [...]

    Vad pratar du om? Hela det ekonomiska systemet är baserat på att i princip varje krona i slutändan blir skatt.
  • Tue 24 Mar 2020 12:58
    #14
    Anonymm20 skrev 2020-03-24 12:38:35 följande:
    Du betalar fortfarande inte skatt på skatteåterbäringen om redan är skattade pengar. Precis som att man inte betalar ytterligaren en skatt på lön, som också redan är skattade pengar.
    Nej, och det har jag aldrig någonsin påstått heller. 

    Moms på en vara är inget du märker att du betalar eftersom en för privatpersoner ingår när du ex köper liter mjölk. Priset för dig som privatperson blir samma. Du betalar heller inte moms på din lön. Eller blir dubbelskattat på din lön för att du köper en liter mjölk. 

    Ts frågade det skulles betala skatt på skatteåterbäringen. Svaret är nej, eftersom man inte betalar skatt på redan skattade pengar.

    Jag ser inte riktigt relevansen. Har du kollrat bort dig själv? Inget av det här är något vi har diskuterat. Vet inte riktigt vad jag ska svara på.
Svar på tråden Är skatten dragen på beloppet på skatteåterbäringen?