Inlägg från: Anonym (V) |Visa alla inlägg
  • Anonym (V)

    Min sambo är för snål

    Oj. Ta dig ur förhållandet medan du kan. Han har en osund inställning till (sina egna) pengar. Är han själv medveten om det, eller är han en sån som med stolthet kallar dig ekonomisk?

  • Anonym (V)
    Anonym (Varit där) skrev 2020-03-18 09:17:47 följande:

    Hej!

    Vill ge en liten annan syn på situationen.

    Jag växte upp med låginkomsttagare till föräldrar i ett rikemansområde (ärvt hus)

    När jag började jobba var jag fastinställd på att alldrig vara tvungen att leva sparsamt, jag gjorde det i flera år men såg det som att jag gjorde det swjälvvalt för att aldrig hamna i en situation där jag inte hade något val.

    Nu är jag 50 och lyxar till det med att äta ute både på lunch och på restaurang när jag känner för det. 

    Känslan/rädslan att bli fattig igen finns dock kvar och jag kllar ofta min pension samt har swärskilda sparkonton till olika framtida saker ex glasögon, tandvård m.m. efter pensionen ( vill inte gå tandlös när jag är 70 för jag festat/rest upp pengarna när jag var ung).

    Vägrar ta lån på annat än fastigheter för är rädd för att skuldsätta mig.

    Vill säga att jag varit snålast mot mig själv. Generös med gåvor m.m. till familj och vänner men prioriterat bort mig själv. 

    Jag har jobbat ganska hårt med mig själv för att komma till insikten att man måste släppa kontrolen lite, men ändå lägga den å en nivå där man själv mår bra.

    Prata med din partner vad hans tankar är runt sparandet m.m. Han kanske tänker att ni en dag skall köpa ett hus med minimala lån eller att när ni får barn ska du kunna vara hemma med barnet längre för dom pengarna. 


    Jag växte också upp i ett hem med mindre pengar (mamma var ensamstående vårdbiträde som var sjukpensionär på deltid). Det har gjort mig ekonomisk. Jag anser att det är sunt att inte låna till konsumtion. Jag köpte min första bil när jag var 29. Anledningen? Jag ansåg mig inte ha råd innan. Köpte bilen kontant för strax under 300 000 kr. Med det sagt... Det ts partner gör är inte sunt. Jag kan se "osunda drag" hos en av mina bröder: han har alltid kylskåpet proppfullt och tvingas ofta slänga mat som blivit för gammal - för att han är rädd för att maten ska ta slut... Min bror är dock medveten om vad han gör - men det verkar inte ts partner vara alls?
Svar på tråden Min sambo är för snål