• Sat 21 Mar 2020 19:03
    3084 visningar
    169 svar
    -1 +1
    169
    3084

    Corona: Ändra fokus helt?

    Varför ändrar vi inte hela hanteringen av Corona-pandemin:
     
    Anledningen till att vi försöker minimera spridningen är ju enbart för att skydda de som är i riskgrupperna. Dessa är primärt personer över 85 år, enligt erfarenheter från Italien. Men vi kan utvidga den till att gälla alla över 65 samt de med hjärt- eller lungproblem eller diabetes. För alla oss andra är ju detta bara ännu en influensa, och de flesta får milda symptom. De som dör och behöver intensivvård är de i riskgrupperna. Och risken finns även att vården överbelastas om för många behöver intensivvård.
     
    Föslag: Fokusera på att isolera riskgrupperna. På riktigt, inga halvmesyrer. Kan väl inte vara så svårt. Skapa en budservice som levererar matvaror etc. Och de inom riskgrupperna får gärna träffa varandra.
     
    Så kan vi andra jobba och resa osv nästan som vanligt. Visst kan man vidta en del åtgärder för att hålla nere spridningen. En stor fördel med Covid-19 är att man enbart smittar om man har symptom, inte som vanlig influensa där man kan smitta dagen innan man har symptom. Men symptomen kan vara milda. Så om man hostar osv bör man stanna hemma och undvika folk. Men vi är ju redan hemma i drivor, jag jobbar t ex hemifrån (så länge det nu funkar). Staten skulle kunna införa möjlighet att sjukskriva sig 25-50%, utan karensdag, så att alla med milda symptom kan välja att jobba en del. Skulle bli natt och dag för samhällsekonomin: Inga mångmiljardbidrag, inga djupt fallande aktiekurser, inga företag som riskerar gå under och permitterar, inga tomma restauranger.
     
    Man skulle även kunna lära ut vettigare råd för att förhindra spridning av virus. Idag hörs mest ett mantra att man ska tvätta händerna, ju oftare desto bättre, och Italien införde riktlinjen 1 meters avstånd. Men detta är väldigt grova råd som inte skyddar så bra. Därutöver kan man se att folk lägger energin på fel saker: handdesinficering säljer slut trots att tvål och vatten är effektivare, och det cirkulerar råd att man ska tvätta händerna 20-30 sekunder fastän en undersökning av University of North Carolina visade 2005 att 10 sekunder räcker - och att var och en med sunt förnuft inser att det inte handlar om sekunder i grunden utan om att tvätta av alla handens ytor. Och jag har sett flera gå omkring med ansiktsmask, hoppas de i så fall är smittade men antagligen gör de det för att de tror det hjälper mot smitta. Vilket det enligt folkhälsoinstitutet inte gör - fast det är inte helt sant: De delar som är känsliga för virus i ansiktet är mun/mungipor, ögon/ögonvrår och i viss mån näsborrarna, och om man har öppna sår, så en ansiktsmask ger en liten aning skydd, men långt från komplett, på det hela taget inte värt besväret. Och det som smittar är det som kan komma ur mun och näsa, t ex är det ingen risk att stå 2 dm bakom någons nacke på bussen.
     
    Det första råd man borde ge är att lära folk att inte röra ansiktet med händerna. Vi gör alla detta hundratals ggr per dag, ofta omedvetet. T ex visar en undersökning från 2015 att man rör ansiktet 23ggr per timme i medeltal. Men att bara säga åt folk att sluta röra ansiktet funkar inte. Att använda handskar gör det ännu värre, eftersom virus överlever längre på handskar än på händer. Jag har kommit på ett knep som funkar: Klia dig i ansiktet endast med händernas baksida. Så kan du använda framsidan till allt annat.
     
    Att tvätta händerna är kanske bra för att förbättra statistiken, att skydda mot spridning från dej, i viss mån. Men även om du tvättar dig extremt ofta så dröjer det ju inte länge innan du måste röra vid t ex ett handtag, och därefter får du betrakta dig som inte ren. De ytor där virus överlever längst är hårda blanka ytor, flera dagar som värst men jag tror att efter 24h är risken nära noll. Vill du verkligen gå omkring på stan och in på ICA med ditt huvudsakliga skydd bestående av att lita på att alla andra tvättar sina händer och därefter inte rör handtag etc? Eller vill du ha råd som betyder att du själv kan göra åtgärder som skyddar sig själv? För övrigt är det ju bara de med symptom som behöver tvätta händerna. Och tänk på hur många ställen det finns hårda blank ytor: Dörrhandag, buss-stänger, allt inne på toaletter, de flesta förpackningar.
     
    En anna idé jag hittat på är att placera saker i karantän 24h, t ex saker jag köpt på ICA eller post som kom i brevlådan: Jag låter dem ligga i en hög och rör dem inte på 24h helt enkelt. Jag har gjort en del utredningar av det här med hur många timmar virus överlever och det beror bl a mkt på ytan men just såna här saker vore trevigt om proffs ville reda ut, med trovärdiga källor, jag har skaffat mycket kunskap från unversitetsstudier etc men inte tillräckligt för att säga att jag kan ämnet perfekt. Och ja obs det är alltså virus (och bakterier) på förpackningarna jag är orolig för, inuti fabriksförpackade matvaror finns inga virus. Om de inte är djupfrysta förstås..
     
    En intressant detalj är att virus överlever hur länge som helst i frysen. Virus är känsliga och dör snabbt av en hel rad saker: Hög temperatur, klorin, sprit (inte alla virus), UVC-ljus mm. Men de skadas inte av låg temperatur. Faktum är att forskare placerar virus i frystemperatur om de vill bevara dem för senare forskning. Så om man slänger in en plastförpackad limpa bröd i frysen och tar fram en månad senare kan den ha alla virus intakta på plastpåsen.. 
     
    Att snacka om döda och levande virus är förresten att ta i, det är tveksamt om man kan säga att de alls är levande. Virus består bara av DNA (eller RNA) omgivet av en kapsel av protein, och ibland även fett (lipider). (Detta kan förresten få mig att undra om tvål är så viktigt eller om rent vatten räcker, för tvål löser upp fett men inte protein. Nån expert som vet vad som gäller Covid-19?)
     
    Vad ska man göra med varor man tar ur frysen då? Tja.. Antingen häll över innehållet i en ren påse innan frysning, eller låt dem ligga i rumstep ett antal timmar före o/el efter frysningen, eller använd lillfingrarna för att hantera påsen och tumme/pekfinger för att äta. Är bara några saker jag spånat ihop baserat på sunt förnuft och viss kunskap.
     
    Men tillbaks till isolering av riskgrupper: Varför inte införa det, stenhårt, direkt? Och lätta på restriktionerna för alla andra? Skulle inte det totalt sett vara bättre för alla? De i riskgrupperna får invänta att våren kommer (virussmittor brukar ju avta mycket då, ingen vet egentligen varför), eller att vaccin skapas. 90% av dem är pensionerade och av de återstående kan säkert många jobba hemma.
     
    Varje år dör föresten mellan 200 och 2000 personer i Sverige av vanlig influensa. (Jag undrar varför, eftersom det finns vaccin.) Det är samma riskgrupper som för Covid-19.
     
    Varför tycks det så självklart för alla regeringar att försätta hela länder i karantän? Hoppas verkligen det inte är för att man ser Kina som en förebild i detta. Kina är ett udda och extremt land, med trevliga och duktiga individer men med ett styre som absurt nog är kommunistdiktatoriska samtidigt som de är mer extrema kapitaliser än de flesta. Deras historia är unik och ofta obehaglig. 1958 beordrade Mao att alla invånare skulle döda så många sparvar de kunde för att sparvar äter säd. Kineserna gick lydigt ut och dödade effektivt hundratals miljoner sparvar. Nästa år fick man stora problem med att säden skadades av insekter. Insekter som sparvarna normalt skulle ätit. Skördar uteblev och miljontals människor svalt, en av de värsta miljökatastroferna någonsin. Och en tydlig bild av saker som kan hända endast i Kina. Man har kvar samma takter ännu och tillämpar dem lika brutalt. Se på den autraliensiska dokumentären om hur man svetsar igen dörrar hos smittade så att de inte kan komma ut, hur man går runt och bankar på dörrarna och tar tempen på alla och de som har feber släpas till rum fulla av Corona-smittade oavsett om de har en vanlig influensa, osv.
     
    Missförstå mig inte nu: Jag försöker följa mydigheternas råd som alla andra. Svenska myndigheter är dessutom lite mer upplyst kallsinniga än många andra, t ex att barn fått gå i skolan. Men jag kan inte låta bli att tänka själv också.
  • Svar på tråden Corona: Ändra fokus helt?
  • Anonym (gg)
    Mon 23 Mar 2020 12:34
    #81
    CEZ skrev 2020-03-23 11:44:34 följande:
    Sverige har vidtagit faktiska åtgärder, men dom åtgärderna skiljer sig från många andra länders åtgärder. Vem inom berörda myndigheter att pratat om att vi strävar mot flockimmunitet? Ge mig en länk till en artikel eller liknande. Du kommer inte kunna ge mig en sådan eftersom ingen har sagt det. Tvärtom så har Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell flera gånger sagt att det INTE är eftersträvansvärd att sikta på flockimmunitet eftersom man vet för lite om viruset. Bl.a. här:

    www.svd.se/tegnell-flockimmunitet-inte-huvudtaktiken

    www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/kontroversiell-strategi-kan-minska-spridningen

    www.expressen.se/nyheter/strategin-lat-manga-smittas-i-lagom-takt/
    Man får titta på vad de gör, inte vad de säger ibland också. 

    Inom vården där jag normalt sett arbetar, använder folk inte ens skydd. Där finns många äldre. Där finns även anställda som har anhöriga som är smittade, ibland i den direkta familjen. Går man inte till jobbet så arbetsvägrar man.

    Jag ser inte hur man skyddar riskgrupper mer än rent symboliskt friskriva sig från ansvar, säga en sak men göra det omöjligt i praktiken.
  • Anonym (uska)
    Mon 23 Mar 2020 12:35
    #82
    Anonym (NM) skrev 2020-03-23 12:30:48 följande:
    Att Sverige är det enda land där taktiken går ut på att medvetet låta befolkningen bli sjuk för att skaffa "flockimmunitet". Men helst inte snabbare än att sjukvården hänger med - så gott det går.
    Det här är fake news. 
    Varför vill du misskreditera regeringen så till den milda grad med falska påståenden?

    LÄS PÅ vad andra länder gör och inte gör innan du kommer med fler FALSKA påståenden!
  • Anonym (gg)
    Mon 23 Mar 2020 12:36
    #83
    CEZ skrev 2020-03-23 12:02:38 följande:
    Men var lite källkritisk och ta ett eget ansvar att kolla upp information som du hör av "personer" och skulle skyll dina egna brister i ingormationen. Titta på Folkhälsomyndighetens pressträffar, titta på Aktuellt, läs nyheterna (inte Aftonbladet och Expressen).

    Om du läser artiklarna jag länkat till så får du svar på din fråga om vad Sveriges strategi är. Tror Anders säger det i alla tre. Att folk inte tar rekommendationerna på allvar visar mer på brister i det individuella ansvaret, och det är någonting som är bristande hos många människor även i vanliga fall. Att folk tror sig veta mer än experter säger ganska mycket om folks hybris.
    Om de inte skapar förutsättningar för människor att följa rekommendationerna så blir det naturligtvis svårt att "ta ansvar".
  • CEZ
    Mon 23 Mar 2020 12:36
    #84
    Anonym (uska) skrev 2020-03-23 12:24:02 följande:

    Du vet bättre än experterna för att du har "läst" dig till det.

    På internet antar jag.

    Läsa och förstå skriven text är en svår konst. Du har aldrig funderat på om du har missförstått när all världens expertis säger annorlunda än vad du gör? 


    När har jag motsatt mig expertisen?
  • CEZ
    Mon 23 Mar 2020 12:38
    #85
    Anonym (NM) skrev 2020-03-23 12:30:48 följande:

    Vad är det som får dig att tro att enbart den svenska regeringen klara av att "lyssna på experter" och medan alla andra länders regeringar "beslutar i ren panik"?

    Det finns en mycket mer logisk förklaring till skillnaden i agerande:

    Att Sverige är det enda land där taktiken går ut på att medvetet låta befolkningen bli sjuk för att skaffa "flockimmunitet". Men helst inte snabbare än att sjukvården hänger med - så gott det går.

    UK hade samma taktik, ända tills en rapport visade att det riskerade att ta livet av 250000 medborgare. Då bytta man taktik till att bara försöka begränsa spridningen så mycket som möjligt.

    Att folk har högljudda åsikter om den svenska taktiken att INTE stänga ned är förståeligt. Ingen tycker det är särskilt kul att bli utvald att vara försökskanin i ett potentiellt dödligt experiment.


    Om du påstår att det är Sveriges taktik att uppnå flockimmunitet så får du gärna hänvisa till en källa. Leta noga! ????
  • Anonym (gg)
    Mon 23 Mar 2020 12:40
    #86

    Det här var det bästa förslaget jag hittills sett hur man skulle kunna dra ut på processen och hur flest människor kan överleva krisen, på flera sätt. Bra information också. Det finns nackdelar med att låta ett virus sprida sig förutom de mest uppenbara, vi riskerar att skapa nya mutationer som kanske inte är fördelaktiga för mänskligheten.

    https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

  • Anonym (gg)
    Mon 23 Mar 2020 12:44
    #87
    CEZ skrev 2020-03-23 12:38:52 följande:
    Om du påstår att det är Sveriges taktik att uppnå flockimmunitet så får du gärna hänvisa till en källa. Leta noga! ????
    De (Anders Tegnell och FHM) sa att de följde Englands modell (innan England ändrade riktning), England gick öppet ut med att de försöker skapa herd immunity.

    Räcker inte det?
  • CEZ
    Mon 23 Mar 2020 12:44
    #88
    Ingen av artiklarna backar dina påståenden. Till och med i rubriken står det: barn smittar inte I SAMMA UTSTRÄCKNING SOM VUXNA. Det är en jämförelse, och inte ett påstående om att barn inte smittar alls.
  • CEZ
    Mon 23 Mar 2020 12:49
    #89
    Anonym (gg) skrev 2020-03-23 12:34:40 följande:

    Man får titta på vad de gör, inte vad de säger ibland också. 

    Inom vården där jag normalt sett arbetar, använder folk inte ens skydd. Där finns många äldre. Där finns även anställda som har anhöriga som är smittade, ibland i den direkta familjen. Går man inte till jobbet så arbetsvägrar man.

    Jag ser inte hur man skyddar riskgrupper mer än rent symboliskt friskriva sig från ansvar, säga en sak men göra det omöjligt i praktiken.


    Ok, men då är det ju snarare de enskilda verksamheterna som behöver en spark i baken. Och varför använder dina kollegor inte skydd? Eller menar du att Stefan Löfven eller Anders Tegnell ska åka ut till alla vårdinrättningar och hjälpa folk på med skyddskläder för att ni inte klarar att det själva?
  • CEZ
    Mon 23 Mar 2020 12:51
    #90
    Anonym (gg) skrev 2020-03-23 12:44:00 följande:

    De (Anders Tegnell och FHM) sa att de följde Englands modell (innan England ändrade riktning), England gick öppet ut med att de försöker skapa herd immunity.

    Räcker inte det?


    Ge mig en länk till när Tegnell el. FHM säger det.
Svar på tråden Corona: Ändra fokus helt?