• Mon 23 Mar 2020 10:32
    2241 visningar
    100 svar
    100
    2241

    Sydkoreas sätt att hantera Corona

    Dr Nail skrev 2020-03-23 10:15:49 följande:

    Det handlar om grundläggande samhälleliga skillnader. I Kina och även i Sydkorea är man inriktad på PROBLEMLÖSNING, i Sverige är det istället SKADEMINIMERING som är inställningen.


    Så sant, och en anledning till det är att i Kina och Sydkorea behöver man inte bry sig så mycket om mänskliga rättigheter, allmän opinion, arbetslagstiftning och liknande trams (OBS! Ironi, jag är stenhårt för allt detta), även om Sydkorea har en klädsam fernissa av demokrati.
    En annan anledning är att båda har ekonomier baserade på produktion och export, medan vår är baserad på handel med färdiga varor och tjänster - Sverige måste med andra ord försöka balansera mellan smittskydd och att hålla hjulen rullande, medan Kina och Sydkorea kan dundra på mer eller mindre som vanligt.
  • Mon 23 Mar 2020 10:45
    #11
    Dr Nail skrev 2020-03-23 10:39:52 följande:

    I Sverige hör man istället det bisarra skitsnacket om "flockimmunitet" och annat skadligt trams, istället för att göra saker som faktiskt fungerar. För det är uppenbart (via Sydkoreas och Kinas exempel) att det faktiskt går att stoppa spridningen om man vidtar åtgärder.

    Här kan vi inte ens stänga skolorna i tid, utan måste stå och vänta på det oundvikliga.


    Men enligt experter på området, både svenska och utländska, är barn inte i riskzonen, så varför då stänga skolor? Då är det bättre att gå till skolan och inte träffa mormor och morfar på ett tag/om man har symptom.

    Och om Kina hade tagit tag i det här från början, istället för att jaga efter den nu avlidne läkaren som försökte varna, då hade vi sannolikt inte suttit i den här soppan.
  • Mon 23 Mar 2020 11:15
    #13
    -1
    Dr Nail skrev 2020-03-23 11:01:51 följande:
    Barn kan fortfarande bli sjuka och smitta vuxna. Det är mycket vi inte vet, men vi vet garanterat att i kris och i krig är det ALLTID bättre att överskatta hotet än motsatsen. I Tyskland är det nu förbjudet för två personer att vara närmare än två meter ifrån varandra utanför hemmet. Här är det bara en tidsfråga innan vi stäger våra skolor, men det måste som vanligt gå åt fanders innan Sverige är moget för att agera.

    Kina har naturligtvis problem. Hade de till att börja med stängt eller sanerat sina j-a "wet markets" så hade vi inte suttit i den här soppan. Med det sagt, de agerar.
    Barn kan vara smittbärare, absolut, men enligt vad man hittills vet om Corona så smittar det inte under inkubationstiden utan först när sjukdomen brutit ut.
    Och hur smittskyddande är de hårda tagen i Tyskland, Spanien och Italien egentligen? Där smiter folk ut när det är mörkt, sjukdomskänsla eller inte, är det så mycket bättre? Och hostar på äldre och allt möjligt annat.

    Nej, jag för min del tror att den svenska balansgången ska visa sig vara en bra väg att gå - inte perfekt, men det tror jag ingen lyckas med.
  • Wed 25 Mar 2020 06:51
    #15
    Tow2Mater skrev 2020-03-24 01:10:21 följande:
    Det senaste nu är att en plötslig förändring av smak- och luktsinnena är symptom på corona hos annars symptomfria personer, och de tror det är så smittan kunnat få sånt fäste.

    Se t ex
    nationalpost.com/health/covid-19-people-with-coronavirus-might-experience-loss-of-smell-taste
    Såg det, och det är likadant med förkylning eftersom näsan täpps igen.

    Det är ju bra om det är så; det borde vara ganska lätt att vara uppmärksam på förändring av två sinnen och därmed minska risken för smittspridning
  • Mon 30 Mar 2020 10:07
    #23
    Anonym (numbers game) skrev 2020-03-30 09:59:09 följande:

    Det går alldeles utmärkt att jämföra siffror.

    När det här är över är antalet döda det enda som kommer att stå i historieböckerna.

    Att Sydkorea agerar på ett annat sätt än Sverige är något att dra lärdomar av.


    Har sagt det förut och jag säger det igen:

    Ska man promt jämföra länder - vilket i sig inte är speciellt meningsfullt av flera skäl - så är det bättre att jämföra Sverige med Tyskland.
  • Mon 30 Mar 2020 15:25
    #26
    Anonym (numbers game) skrev 2020-03-30 15:06:15 följande:
    Jo, på precis det sätt jag gör.

    Du sätter en självpåtagen begränsning i dina tankar om "vad som är möjligt" utifrån vad du VILL och INTE VILL att regeringen och samhället ska göra.

    Självklart kan även den svenska regeringen vidta samma typ av åtgärder som den sydkoreanska.

    Faktum är att det hade varit önskvärt. För att rädda liv.

    Hur många liv är det värt att offra bara för att slippa till exempel "mobilövervakning"?

    100 liv? 1000 liv?

    5000 döda far- och mormödrar, mammor och pappor, bröder och systrar?

    Sverige har nu 146 döda och antalet kommer bara att växa.
    Disa35 skrev 2020-03-30 10:07:37 följande:
    Har sagt det förut och jag säger det igen:
    Ska man promt jämföra länder - vilket i sig inte är speciellt meningsfullt av flera skäl - så är det bättre att jämföra Sverige med Tyskland.
    Man ska jämföra sig med de som lyckats bäst. Benchmarking.
    Möjligen när det gäller typ sommar-OS och liknande, inte virusbekämpning.
    Ska man jämföra framgångar i virusbekämpning får man bekväma sig till att välja länder som är någorlunda lika och har ungefär samma utgångspunkter och förutsättningar; därför funkar Sverige-Tyskland hyfsat, och Sverige-Sydkorea inte.
  • Wed 1 Apr 2020 09:26
    #32
    Anonym (numbers game) skrev 2020-04-01 08:57:06 följande:
    Du citerar mig där men vill inte säga hur många liv du tycker det är värt att offra för att slippa använda till exempel telefonspårning.

    Jag förstår att du inte vill svara på den frågan. Den är nämligen rätt brutal. Men verklighet.

    Själv anser jag att liv går före ev integritetsingrepp, under en begränsad tid som denna kris varar.
    Anonym (Trötter) skrev 2020-03-30 16:15:38 följande:
    Nordkorea kanske har lyckats ännu bättre, kanske vore något?
    Ja, om Nordkorea har någon slags fungerande metod så ska man definitivt titta på det.

    Man får inga pluspoäng i efterhand för att man bara använde "rena" metoder i sin kamp mot viruset. Det enda som kommer att räknas är antalet döda.Viruset gör ingen skillnad på koreanska lungor och svenska lungor.

    Men nu gör ju tyskarna samma sak som de gjorde i Korea från dag 1, stänger ned, spårar, isolerar så det kanske är rätt ointressant om vi jämför med Tyskland eller Korea?

    Skillnaden är hur tidigt man började med de hårda metoderna.

    Och Sverige har ju tyvärr inte ens påbörjat de hårda metoderna.
    Varför skulle Sverige göra det?
    Majoriteten följer myndigheternas råd ändå, som exempel kan nämnas att flera kommuner själva valde att förbjuda besök på sina äldreboenden innan regeringen beslutade om det (vilket den gjorde igår).
    Hårda metoder måste sättas in i exakt rätt ögonblick, inte för sent och absolut inte för tidigt. Dessutom har hårda metoder ganska kort livslängd - man kan inte ha ett samhälle nedstängt speciellt länge.
    Halvfart däremot, dvs att man fortsätter i stort sett som vanligt med smärre förändringar, det kan man hålla igång i flera år.
  • Fri 3 Apr 2020 11:14
    #35
    Anonym (numbers game) skrev 2020-04-02 05:35:56 följande:
    Kanske för att Sverige igår hade 239 döda och Sydkorea 169. På fem gånger större befolkning.? Vad vet jag?

    Och Taiwan de rackarna, de har fem (5) döda. På 24 miljoner invånare.
    Disa35 skrev 2020-04-01 09:26:29 följande:
    Majoriteten följer myndigheternas råd ändå, som exempel kan nämnas att flera kommuner själva valde att förbjuda besök på sina äldreboenden innan regeringen beslutade om det (vilket den gjorde igår)..

    Såväl kommuner som företag som privatpersoner tar frivilligt till hårdare metoder än vad myndigheterna och regeringen vill vilket visar att folk inte litar på myndigheternas råd. Sedan har du en stor del som är tvärtom och inte bryr sig nämnvärt.Ja, det är den taktik som myndigheterna och regeringen valt att chansa på. Du kan citera hela manualen. Mitigation kallas metoden på engelska.

    Övriga världen (som Sydkorea, som är ämnet för tråden) har istället valt att försöka stoppa viruset. Supression.
    Det är väl lite det som är problemet; det går inte att stoppa, nästan oavsett vilka hårda tag som tas till (teoretiskt kan man förstås få till det, men i praktiken är det inte möjligt).
  • Fri 3 Apr 2020 15:38
    #38
    Anonym (numbers game) skrev 2020-04-03 15:33:21 följande:
    Vi säger det till taiwaneserna ...
    Det räcker med en (1) smittad, det smittar väldigt snabbt och lätt.
    Var kommer siffrorna rörande Taiwan ifrån, förresten?
  • Sat 4 Apr 2020 11:54
    #42
    Dr Nail skrev 2020-04-04 11:43:55 följande:
    Men funkar det då? Allt som funkar är bra, allt som inte funkar är motsatsen. Har ingen aning om spridningen i Nigeria, faktiskt...
    Spridningen i Brasilien är rätt maffig, men där har man också en lösning; fasta och bönedag
Svar på tråden Sydkoreas sätt att hantera Corona