Inlägg från: Pope Joan II |Visa alla inlägg
  • Pope Joan II

    Bör jag avboka barnmorskebesöket idag? (Ang Corona)

    Anonym (??) skrev 2020-03-24 10:14:26 följande:

    Jag är gravid i v 33 och ska till min BM gör koll idag. Är pyttelite snuvig, men inte så jag behöver snyta mig. Är ett normalt symptom för mig under graviditet. Inga andra symptom alls, samt känner mig helt frisk.

    Måste jag avboka tiden? Vet ju inte vad de har för regler med anledning av Corona. Kommer troligtvis inte kunna gå på ett enda barnmorskebesök till innan förlossningen om jag inte får gå med minsta lilla snuva.


    Ja. Pyttelitet snuvig innebär att du ska stanna hemma. Har du en okoplicerad graviditet eller finns det något som innebär någon som helst risk? Ring i sådana fall och rådgör. De kanske då ändå vill ta emot dig men göra vissa förberedelser.
  • Pope Joan II
    Pope Joan II skrev 2020-03-24 10:25:16 följande:
    Ja. Pyttelitet snuvig innebär att du ska stanna hemma. Har du en okoplicerad graviditet eller finns det något som innebär någon som helst risk? Ring i sådana fall och rådgör. De kanske då ändå vill ta emot dig men göra vissa förberedelser.
    "okomplicerad"
  • Pope Joan II
    Anonym (??) skrev 2020-03-24 10:39:07 följande:
    Alltså jag har alltid varit lite ?snuvig? under mina graviditeter, det är ett graviditetssymptom. Jag är dessutom själv i riskgruppen och över 40, så har hållit mig så gott som isolerad hemma ett bra tag. Att jag skulle ha Corona är därför otroligt. Får gå på täta besök hos BM pga hög ålder.
    Det var jag också. Det är vanligt under graviditet, Men just nu är en sådan sak inte den bagatell den annars är. Så gott som isolerad betyder att du vid något tillfälle varit exponerad, alltså kan du liksom alla andra med något som helst luftvägssymptom dra med smitta till vården. Avboka eller rådgör så att de - om de vill ta emot dig - kan göra viktiga och riktiga förberedelser. 
  • Pope Joan II

    Ja, i den mån man över huvud taget gjorde sig några smickrande illusioner om mänskligheten tidigare kan man efter detta helt släppa dem. 

  • Pope Joan II
    ThreeCherries skrev 2020-03-24 11:09:44 följande:

    Ja, smickrande illusioner om mänskligheten fick man släppa för några år sedan, absolut. Jag kan absolut förstå att ni blir irriterade om ni upplever att jag skriver okunnigt och går bort ifrån råden vi får angående smittspridning av covid-19. då har jag nog inte ordlagt mig korrekt eller kanske har jag fullständigt missförstått vad TS skriver om. Det är så inte bra, då beklagar jag det. Nu hjälper det dock ingen av oss att måla upp mig som samhällets idiot "låtsaslekare", det utgör tyvärr inte den nytta ni förmodligen önskar att det ska göra. Om TS pratar om snuva som milt förkylningssymptom/luftvägssymtom så finns det ingen tvekan, självklart isolerar man sig. Jag lever själv i isolat tillsammans med min gravt sjuka mamma som lider av KOL stadium 3. Jag uppfattade TS inte som att det här var snack om symptom man ska stanna hemma för.


    Just nu ska man stanna hemma vid alla symptom från luftvägarna och/eller feber. Det ska man göra även om symptomen sannolikt beror på något annat än covid-19. Det är en regel alla måste förstå och efterfölja, om inte annat så för att skydda de som ska vårda dig, din mamma, ts, mig och alla andra för den händelse att vi antingen blir smittade och insjuknar i covid-19 eller av någon helt annan orsak som ts graviditet eller din mammas KOL. Sjukvårdspersonalen kan inte vaccinera sig som de kan för säsongsinfluensorna och de saknar precis som alla immunitet för covid-19 som dessutom är mycket smittsam. Förstår du och andra vad det innebär om och när sjukvårdspersonal inte finns tillhands längre? 

    Så en snorig eller täppt näsa på en gravid är förmodligen inte covid-19 men måste bemötas som om den vore det. Det vill säga: stanna hemma! (Eller som i ts fall: rådgör i förväg med mottagningen.)
     
  • Pope Joan II
    Anonym (...) skrev 2020-03-24 13:06:03 följande:

    Jag gick på mitt barnmorskebesök förra veckan trots att jag är täppt och lite snuvig, men har inga behov av, att snyta mig. Tog nässpray innan som stoppade det, sen tvättade jag händerna noga i 30 sekunder innan jag gick utanför dörren. Väl där fick jag scanna mitt körkort istället för att vårdadministratören tog i det. De hade även placerat ut handsprit lite överallt, så jag spritade händerna noga innan jag satte mig ned för att bli inkallad. Skakade inte hand med någon, rörde inga handtag med händerna, öppnade dörrar genom att använda tröjan på dörröppnings-knapparna osv.. Hostar, snörvlar eller nyser man inte så smittar man ju inte. Håll händerna borta från näsa, ögon och mun. Man osar ju liksom inte virus eller alstrar genom huden så man smittar bara genom att finnas.. Sen åkte jag hem och tvättade händerna igen.


    Du smittar naturligtvis även om du inte nyser, snörvlar eller hostar. Det räcker med att du pratar.

    Det var otroligt omdömeslöst av dig att gå på det besöket när du har symptom och förfärligt hemskt att ta nässpray för att dölja ditt tillstånd. Jag saknar ord för hur egoistiskt ditt beteende är. Vill du att andra ska bemöta dig och ditt kommande barn på ett sådant sätt? 
  • Pope Joan II
    Anonym (...) skrev 2020-03-24 13:18:40 följande:
    Man sitter ju typ 2 meter från BM också, så jag ser ändå inga problem med det.
    Nej, personer som du ser sällan några problem med sitt beteende. Det betyder förstås inte att det inte finns några problem med att göra som du gjorde - tvärtom. 
  • Pope Joan II
    Anonym (...) skrev 2020-03-24 13:27:27 följande:
    Jag väljer att lyssna på Folkhälsomyndigheten och inte nån random på familjeliv som försöker läxa upp mig, haha.
    Och FHM har sagt att du kan och ska gå på besök hos vårdgivare när du har symptom från luftvägarna? 

    Du borde verkligen skämmas. Skulle du inte tycka att det vore fruktansvärt om någon gjorde så mot dig och ditt barn? Kanske gav dig vattkoppor nära förlossningen eller spred lite mässling till barnet? Någon på BVC som inte tyckte det var så farligt med sitt herpesutbrott i nagelbandet utan gick till jobbet ändå och grejade med ditt nyfödda spädbarn, Också okej? 
  • Pope Joan II

    Ja, det är ju verkligen inte konstigt att smittspridningen ser ut som den gör. Tragiskt vilka människor det finns. Och föräldrar ska de visst bli också. 

  • Pope Joan II
    Anonym (Alltid snorig) skrev 2020-03-24 13:56:37 följande:

    Ofta känner man ju sig själv väl. Rådet är att stanna hemma även vid milda symtom. Men ofta känner man ju skillnad på gravidtäppan och förkylning. Jag är gravid och täppt, snuvig från dag ett för övrigt är jag täppt i näsan och snyter mig året runt, alltid. Använder nasonex för det för att det är fel på min svällkroppar. Det skulle du betyda att jag och andra med samma problem inte kan gå ut det närmsta halvåret. Med dessa problem känner man skillnad på om det är det vanliga el förkylning. Så länge man inte känner skillnad får man väl stanna hemma


    Hur är det till hjälp i den här situationen att du "ofta" känner skillnad? Det betyder att du inte alltid gör det, eller hur? Har du haft covid-19? Konstaterat? Annars kan du väl rimligen inte veta hur det känns heller. Och ja, det kan betyda att snoriga människor måste stanna hemma under överskådlig framtid. Det hade kunnat gå fortare om ni hade gjort som ni blivit tillsagda. Men det gör ni ju inte. Ni "känner ofta er själva väl" och fortsätter att gå på MVC, BVC och andra ställen där man verkligen skulle behöva undvika absolut all risk för smittspridning. 
  • Pope Joan II
    Anonym (Alltid snorig) skrev 2020-03-24 14:21:37 följande:
    Hur det hjälper i den här situationen, att ts stannar hemma hon inte vet om hon är sjuk el inte.

    Du tror naturligtvis att jag inte bryr mig, inte följer nyheterna etc inget är mer fel. För övrigt stod Tegnell senast igår och siffade upp i sin näsa, han kanske borde gått hem. För övrigt sa FHM på en pressträff nyligen att känner man sig hängig på morgonen och det känns som något är på gång så ska man stanna hemma och se hur det utvecklar sig. Blir man sedan bättre dagen efter och inget bröt ut så kan man gå till jobbet. FHMs ord, inte mina. Således innebär det att folk gravidtäppa och kroniskt rinnande näsa kan röra sig i samhället när de avvaktat någon dag och det inte har förvärrats från det normala, vilket indikerar sjukdom. Jag är helt med alla här att sjuka människor ska stanna hemma men nej fhm menar inte att folk med kronisk nästäppa måste vara hemma i ett halvår.
    Tycker du inte att det är till hjälp att folk stannar hemma när de inte vet om de är sjuka eller inte? Menar du allvar?

    Nej, det här är så dumt att jag baxnar. Men otroligt synd att oskyldiga människor drabbas av andra som resonerar så enormt egoistiskt. 
  • Pope Joan II
    Aniiee skrev 2020-03-24 14:57:24 följande:

    Asså, snälla hysterikor, lugna er lite. 

    En sak som ni verkar missa är att rekommendationerna gäller NYTILLKOMNA symptom. Alltså nytillkomna efter utbrottet i Sverige som verkar vara förlagt till vecka 10. Ja, det står NYTILLKOMNA symptom. TS verkar inte ha det utan här är det långvariga besvär pga graviditet.  Dett ar också en DROPPSMITTA inte AEROSOL SMITTA. Alltså sprids den INTE av att du pratar. om du inte grovspottar när du pratar, då, för det gör ju en del. 

    TS, rådgör med din BM men är hon vettig så fattar hon att du inte är sjuk utan gravid. Och det bör hon ju redan ha pejl på tycker jag.


    Emma Frans begs to differ. I det specialinsatta programmet om coronaviruset sade hon just det, att det räcker med att prata för att smitta. Det är naturligtvis inte virusets mest framgångsrika smittosätt men det är heller inte obetydligt i en tid när vi antas göra vad vi kan för att minska spridningen. 

    Vidare undanber jag mig att bli kallad hysterika. 
  • Pope Joan II
    Anonym (.) skrev 2020-03-24 15:04:51 följande:
    Nej det handlar inte bara om det.

    Därför att det finns alldeles för många människor som anser att de kan göra lite som de vill lite hur som helst. Rekommendationer (och lagar) följer man bara om de tjänar ens egna syften, annars skiter man i det.

    I nuläget handlar det om att vi måste ta ansvar för alla andra också, för alla i samhället. Att springa runt och snora är inte att ta ansvar, för hur kan folket som kommer i kontakt med dig, som ser dig, som tar i handtaget efter dig veta om du är en av alla dessa egocentriker eller om du är kroniskt sjuk?

    Svaret är att det går inte. Hur dumt det än låter måste vi idag visa HÄNSYN till vår omgivning fastän det känns obekvämt för oss.
    Det är ju inte heller så att alla kroniskt sjuka aldrig blir sjuka av något annat än sin grundsjukdom. Precis som det givetvis inte är så att alla nästäppta gravida aldrig blir förkylda eller får covid-19. Det ligger en gravid kvinna på intensivvården nu. Inte för att jag vet om hon hade "gravidtäppa" - men hon har definitivt covid-19 i tilllägg till den eventuella täpptheten nu. 
  • Pope Joan II
    Anonym (Vecka 27) skrev 2020-03-24 18:26:48 följande:

    Det finns en risk att du inte ens blir insläppt. På min MVC är porten låst och vaktas av personal i full skyddsmundering (munskydd, visir, långa handskar som går upp till överarmarna, plastförkläde etc) som frågar alla som vill komma in om de har förkylningssymtom.


    Folk i den här tråden skulle kalla dem för hysterikor.  
  • Pope Joan II
    ThreeCherries skrev 2020-03-28 14:31:50 följande:
    Pope Joan II skrev 2020-03-24 10:53:49 följande:

    Ja, i den mån man över huvud taget gjorde sig några smickrande illusioner om mänskligheten tidigare kan man efter detta helt släppa dem. 


    Hej. Jag undrar. Vad tänker ni om det Anders Tegnell säger här då?

    www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/sa-ska-allergikerna-tanka-under-pollensasongen
    Jag tänker att folk bör följa myndighetens rekommendationer och nu har de gått ut med det där, ja - då är det så tills dess att de eventuellt säger något annat. Själv vet jag emellertid många som tycker att det är svårt att veta vad som är vad, gällande allergi/astma och tidiga förkylningssymptom. Men det är inte jag som är statsepidemiolog. 

    Att överlagt förkläda symptom som en gravid kvinna förklarade sig ha gjort i den här tråden och ändå gå iväg till en vårdgivare, det kommer jag alltid att tycka är gravt moraliskt klandervärt. 
Svar på tråden Bör jag avboka barnmorskebesöket idag? (Ang Corona)