• Tue 24 Mar 2020 10:30
    3687 visningar
    160 svar
    160
    3687

    Bör jag avboka barnmorskebesöket idag? (Ang Corona)

    Njää, nu. Det är inte en snuva du beskriver. Det känns mer som tårar, fast från näsan, eller hur? I mina graviditeter är nästäppa med lite "snuva" ett symptom under hela min graviditet och inte symptom på förkylning. Slemhinnorna i hela kroppen blir torrare, mer svullna och irriterade. Om du är likadan så är inte detta förkylningssymptom. Vi stannar hemma vid minsta lilla förkylningssymptom, av allergi och astma och graviditet etc.

  • Tue 24 Mar 2020 10:32
    #4
    ThreeCherries skrev 2020-03-24 10:30:19 följande:

    Njää, nu. Det är inte en snuva du beskriver. Det känns mer som tårar, fast från näsan, eller hur? I mina graviditeter är nästäppa med lite "snuva" ett symptom under hela min graviditet och inte symptom på förkylning. Slemhinnorna i hela kroppen blir torrare, mer svullna och irriterade. Om du är likadan så är inte detta förkylningssymptom. Vi stannar hemma vid minsta lilla förkylningssymptom, av allergi och astma och graviditet etc.


    På slutet skulle det stå; "INTE av allergi, astma, graviditet etc". Viktigt att följa riktlinjerna, extremt viktigt, men det är förkylningssymtom man pratar om.
  • Tue 24 Mar 2020 10:40
    #8

    Från 1177: "I det här läget är det viktigt att alla personer som har luftvägssymtom, till exempel snuva, halsont, hosta eller feber, tar ansvar för att inte föra smitta vidare."

    När man är gravid svullnar slemhinnor upp och kroppen reagerar med det som här ovan felaktigt nämns som "snuva". Då pratar vi inte om luftvägssymtom.

  • Tue 24 Mar 2020 10:45
    #10
    Anonym (.) skrev 2020-03-24 10:36:11 följande:

    Och du är såklart läkare, har testat och undersökt TS och VET att detta är helt ofarligt.

    Satans. Jag skulle vilja ha din spåkula och använda den till att bli sjukligt rik.


    Har du läst och förstått det TS skrivit? Har du läst och förstått folkhälsomyndigheternas riktlinjer? Lägg din ilska där den behövs, den behövs inte här. Om TS har snuva som luftvägssymtom så ska hon självklart stanna hemma, det vet hon. Har hon det, så missförstod jag hennes text.
  • Tue 24 Mar 2020 11:09
    #16

    Ja, smickrande illusioner om mänskligheten fick man släppa för några år sedan, absolut. Jag kan absolut förstå att ni blir irriterade om ni upplever att jag skriver okunnigt och går bort ifrån råden vi får angående smittspridning av covid-19. då har jag nog inte ordlagt mig korrekt eller kanske har jag fullständigt missförstått vad TS skriver om. Det är så inte bra, då beklagar jag det. Nu hjälper det dock ingen av oss att måla upp mig som samhällets idiot "låtsaslekare", det utgör tyvärr inte den nytta ni förmodligen önskar att det ska göra. Om TS pratar om snuva som milt förkylningssymptom/luftvägssymtom så finns det ingen tvekan, självklart isolerar man sig. Jag lever själv i isolat tillsammans med min gravt sjuka mamma som lider av KOL stadium 3. Jag uppfattade TS inte som att det här var snack om symptom man ska stanna hemma för.

  • Tue 24 Mar 2020 11:45
    #19
    Anonym (.) skrev 2020-03-24 11:12:51 följande:

    Sluta ge råd som strider mot de vi har idag! Hur svårt kan det vara?

    Herregud...


    Mitt första inlägg där jag gav råd hade jag gärna tagit bort nu om det lät sig göras, jag kan försöka anmäla det, jag insåg att det är ett felaktigt råd. I allt jag läst hade jag fått för mig att astmatiker och allergiker inte behöver isolera sig per automatik med deras symptom, många som läser riktlinjerna tänker att det är förkylningssymptom och luftvägssymtom man ska stanna hemma för. Vi har samtidigt fått motstridande råd. På 1177, MSB och Folkhälsomyndigheternas sidor hade det kunnat stå ännu tydligare, nu står det "

    Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

    Uppdaterad: 2020-03-12 13:38", men du tolkar detta som att alla med pollenallergi eller graviditetssymptom ska stanna hemma? Jag förstår att folk fortfarande har frågor kring vilka symptom som gäller och inte. Kan du förstå att man blir förvirrad? Man blir ju snuvig av stark mat, stark vind, att gråta, inte isolerar man sig väl av det? Ja, banala exempel. Men alla vet inte exakt när något ska definieras som luftvägssymtom eller ej. Jag har tex alltid trott att allergisk nästäppa inte är luftvägssymtom, men vet nu att även det beror på infektion och därmed klassas som luftvägssymtom även då det inte beror på virussjukdom - ändå vet inte astma och allergiforbundet vad de ska svara alla som ringer in. Men du verkar veta? "Känner du dig sjuk med symptom, även lite sjuk och milda symtom" är riktlinjerna vi får. Är man osäker på om det är infektion så bör man såklart stanna hemma, bättre vara på den säkra sidan.
  • Tue 24 Mar 2020 13:18
    #26
    Anonymm20 skrev 2020-03-24 12:48:41 följande:

    Samtidigt så vet man inte till 100% att det just denna gången beror på graviditeten. Precis som att man inte vett till 100% på just denna "förkylningssymtom" veror på allergier eller astma eller faktiskt corona eller vanmig förkylning.

    Därför är det vitkgit att man stannar hemma vid minsta förkylningssymtom oavsett om det är av graviditet, astma, allergi, vanlig förkylning eller corona. Just för att ta det säkra före det osäkra och inte sprida ev coronasmitta vidare. Är det svårt att förstå?


    Jag är ledsen för all irritation mina svar har skapat, jag hade ursprungligen helt fel uppfattning om läget och därmed blev mina första svar därefter!

    TS, ringde du 1177? Jag ringde och fick till svar att BVC inte ens vill ta emot oss nu vid minsta lilla snuva oavsett om det är relaterat till graviditeten och varit så sedan start. Man hårdrar alltihop helt enkelt, oavsett hur söker man är så ska man isolera sig. Jag vet inte hur gravida ska få gå till BVC, det visste inte 1177 heller, men så strängt är det alltså nu.
  • Tue 24 Mar 2020 13:49
    #40
    Anonymm20 skrev 2020-03-24 13:36:45 följande:

    Vad ska en gravid till BVC att göra? (Så vida man inte är där med tidigare barn...).


    Haha, jag skrev såklart fel :) skulle stå MVC, men det visste du redan.
  • Wed 25 Mar 2020 11:11
    persikofjaril skrev 2020-03-25 11:02:01 följande:

    Okej, ber om ursäkt för att jag missade att ts faktiskt skrivit ett inlägg i tråden, om att hon går på täta besök pga ålder. Men jag står ändå fast vid att man kan ta det lugnt och inte direkt hugga!


  • Wed 25 Mar 2020 16:05
    persikofjaril skrev 2020-03-25 15:48:10 följande:

    Kan vi inte bara enas om att alla måste följa restriktionerna, för det anser vi väl allihop? Och att om man nu har kronisk snuva/astma/pollenallergi, kan det vara bra att ringa mottagningen och se vad de säger, så att de kan vidta skyddsåtgärder om de bedömer att det är viktigt att man kommer dit. 


  • Sat 28 Mar 2020 14:31
    Anonym (.) skrev 2020-03-24 10:51:15 följande:

    Ditt fel 'är att dina råd strider mot ALLA rekommendationer som finns idag.

    Sluta spela läkare i forumet! Idag är det livsviktigt!


    Pope Joan II skrev 2020-03-24 10:53:49 följande:

    Ja, i den mån man över huvud taget gjorde sig några smickrande illusioner om mänskligheten tidigare kan man efter detta helt släppa dem. 


    Hej. Jag undrar. Vad tänker ni om det Anders Tegnell säger här då?

    www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/sa-ska-allergikerna-tanka-under-pollensasongen
  • Sat 28 Mar 2020 15:17
    Pope Joan II skrev 2020-03-28 15:01:20 följande:

    Jag tänker att folk bör följa myndighetens rekommendationer och nu har de gått ut med det där, ja - då är det så tills dess att de eventuellt säger något annat. Själv vet jag emellertid många som tycker att det är svårt att veta vad som är vad, gällande allergi/astma och tidiga förkylningssymptom. Men det är inte jag som är statsepidemiolog. 

    Att överlagt förkläda symptom som en gravid kvinna förklarade sig ha gjort i den här tråden och ändå gå iväg till en vårdgivare, det kommer jag alltid att tycka är gravt moraliskt klandervärt. 


    Tack för svaret! Håller givetvis med. Tycker det blev en trist start i början av chatten, kände mig missförstådd och påhoppad (Framförallt pga anonym pricken). Jag har aldrig förespråkat att man struntar i riktlinjerna, men när jag skrev tänkte jag inte på att en gravidsnuva kan lura en; om man då tex har blivit smittad och fortsätter tänka att gravidsnuvan är som vanligt så blir det ju farligt. Därmed lite riskabelt att säga som tex Tegnell i klippet, för som flera sagt; man kan aldrig veta med säkerhet att man inte samtidigt bär på underliggande smitta. Helt symtomfri är det tryggaste, naturligtvis. Jag var för snabb att svara i mitt första inlägg och tänkte inte långt nog.
Svar på tråden Bör jag avboka barnmorskebesöket idag? (Ang Corona)