• Anonym (jupp)
    Tue 24 Mar 2020 17:51
    1118 visningar
    53 svar
    53
    1118

    Schema för mina hemskickade barn

    Så blev barnen hemskickade då idag och med rådande situation så kommer de förbli hemma resten av terminen och kanske en bit in på höstterminen också om det ska fortsätta så här, så jag får agera hemlärare. Det är tur att jag enkelt kan jobba hemifrån. Skolan säger att digitala lösningar inte är aktuella i alla fall just nu för det har inte resurserna som krävs när det bara handlar om enstaka barn och den enda uppmaningen jag fått är att vi ska läsa mycket och jobba i matteböckerna.

    För lite tycker jag särskilt som att det är 2 ämnen av 8-11.

    Jag tänkte att jag helt enkelt ska dra ut barnens scheman från skolan och göra lite anpassningar, tror ni det blir bra? Jag får vara lite kreativ med hur och när och vad vi lär oss men det ska nog gå. Det känns lite svårt att åldersanpassa så alla tre kan vara med på samma och det blir mindre spretigt men men. Jag ska titta in på skolverket också och titta om de har någon fingervisning på vad man pratar om i olika årskurser.

    Förutom UR och mattesidor på nätet, vet ni några bra resurser för ämnen som NO och SO? Har någon några tips i allmänhet om hemskolning? 

  • Svar på tråden Schema för mina hemskickade barn
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 18:45
    #3
    Anonym (Anna) skrev 2020-03-24 18:09:21 följande:

    Vilket land bor ni i?
    Här har inga barn skickats hem. Verkar jättekonstigt att skicka hem barn utan en plan på vad de ska göra hemma. Men nog är svenska och matte det som är enklast att undervisa hemma. 


    Sverige. Skolan har beslutat att skicka hem barn med symptom oberoende vad som är orsaken så när de tog in blommande kvistar och mina barn började nysa som tokar så skickades de omedelbart hem. Pollensäsongen har börjat och barnen nyser och snorar trots medicinering.
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 18:54
    #4
    Annita skrev 2020-03-24 18:19:53 följande:

    Skolverket har ju specificerat kunskapskraven i alla ämnen, det finns kursplaner och läroplaner att ta del av. Det borde väl vara ett bra första steg att kolla på? Följa schema låter som en jättebra idé tycker jag.


    Jag tänkte också att skolverket måste ha upplysningar om vad de ska kunna så jag ska kolla där när jag har mer tid att verkligen sitta och läsa. Att följa schemat som vanligt så gott det går tänkte jag var ett bra sätt att inte tappa rutiner och skolkänsla för mycket. De har ganska bra lärglädje och arbetsmoral så länge någon styr upp.
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 19:05
    #7
    FtS70 skrev 2020-03-24 18:56:29 följande:

    Det känns som att mycket information saknas. Hur kommer det sig att du låter dig nöja med att bli deras lärare?


    Jag har inte så mycket att sätta emot skolans coronapolicy direkt. De kräver att barnen ska vara hemma om de har symptom från luftvägarna och det kommer de ha så länge pollensäsongen råder.
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 19:21
    #9
    legomum skrev 2020-03-24 19:03:36 följande:

    Måste varit någon ny lärare. Idag Vet alla att inte ta in kvistar pga allergier. Man gör inte så längre inom barnomsorg/ handikappomsorg eller i skola.

    Om du är 100 på att det var allergi hade iaf jag inte haft mina barn hemma. Då hade jag talat med läraren och hade det inte gått talat med rektorn.

    Men minsta lilla osäkerhet hade jag haft dem hemma i två veckor och sedan hade de fått gå.


    Jag vet inte vem det var som hade dekorerat hela korridoren med kvistar i vaser faktiskt. Det var nog någon som ville hålla vår. Men eftersom pollensäsongen kommer dra igång ordentligt nu så kommer de gå och snörvla och nysa och då kommer alla skrika att du kan inte veta håll er hemma så då får vi göra det. De båda yngsta är allergiska både mot al, vide, björk, ek och gräs och den äldsta mot björk och gräs så pollensäsongen är lång för vår del. Det var al och vide i skolan förresten.
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 19:33
    #14
    Anonym (men) skrev 2020-03-24 19:09:21 följande:

    Men vad drygt.. Herregud, så får det ju inte gå till. Det är ju många som börjar få besvär av pollen nu.


    Ja det är verkligen ledsamt med hur det blir i år om alla ska resonera som vår skola.
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 19:38
    #15
    Anonym (C) skrev 2020-03-24 19:21:16 följande:

    Hur gamla är barnen?

    Matteportal.se och Svenskaportal.se är gratis just nu.

    Albert är också gratis.

    För NO och SO finns det en hel del presentationer och material om man googlar runt lite.

    LTH har en julkalender med experiment som kan vara kul.

    Elevspel.se är också bra för att se vad de förväntas kunna på mellanstadie- och lågstadienivå.


    De går i 1an, 4an och 6an. Tack för alla länkar.
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 19:40
    #17
    AndreaBD skrev 2020-03-24 19:22:08 följande:

    Men då ska de ju börja med att ta bort dessa kvistar. Min son skulle ha visat upp alla Corona-symptom som man kan tänka sig om någon hade tagit in björkris eller liknande.  


    Jo man det kommer bara fungera några dagar till. Det är redan låga till måttliga halter av pollen utomhus och snart kommer björken som alltid är värst förutom gräspollen.
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 19:41
    #18
    SweeneyTodd skrev 2020-03-24 19:30:48 följande:

    Den här sidan är bra:

    https://www.so-rummet.se/


    Tack
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 19:49
    #19
    Anonym (Jenny) skrev 2020-03-24 19:32:35 följande:

    Jag har också barnen hemma här med väldigt lite handledning från skolan. Men jag känner tvärt om att det här är chansen att bryta sig lite lös från scheman och inrutade tider och låta nyfikenhet och kreativitet leda. Visst gör de mattebladet och den lilla skrivuppgiften de fick från skolan, men de tar inte många minuter.

    Igår ägnade vi oss åt att mäta huset och oss själva och ritade av oss själva i olika skalor. Idag fördjupade vi oss i kubismen och gjorde målningar och skulpturer och läste och skrev om Picasso. Imorgon tänkte jag se om vi kan göra något litet experiment, se någon dokumentär och kanske baka lite (det är lätt att inkorporera kemi och matte i det). 

    Jag jobbar hemifrån så om barnen är motiverade av sin egen nyfikenhet och intresse så är det lättare för dem att arbeta självständigt. 


    Ja barn funkar olika. 
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 19:59
    #21
    Anonym (Nä.) skrev 2020-03-24 19:40:10 följande:
    Har du öht försökt kommunicera med skolan kring det här? Jag kan nästan lova att det inte är några problem för dina barn att få gå tillbaka skolan om du förklarar för rektorn att de är pollenallergiker som nös pga intagna kvistar. Skolan vill inte att elever ska vara hemma i onödan, jag lovar (arbetar som lärare).

    I vilket fall så är det ingen bra idé att följa skolans schema. Det är en helt annan sak att undervisa ett eller två barn jämfört med helklass och skolans achema är gjort.med heljlass i åtanke. Men jag rekommenderar inte hemundervisning. Och jag tror inte dina barn kommer vehlva vara hemma resten av terminen. Kontakta skolan imorgon och förklara läget.
    Jag har faktiskt själv flaggat för en situation som den här kan komma och försökt prata med både lärare och rektor i ett par veckor om det. De har hela tiden sagt att om barnen är sjuka så ska de vara hemma. Att de nyser och snorar pga alleriger hade de aldrig något svar på tills de stod där med brevet i hand.

    Att följa skolans schema betyder inte att jag ska följa skolans undervisning utan att jag ska kunna styra upp dagen och ta vara på deras egna kärlek för skolan och lärandet medan de är portade ut skolan. 
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Tue 24 Mar 2020 20:02
    #22
    Anonym (Hej) skrev 2020-03-24 19:54:48 följande:

    Dina barn har skolplikt. Väljer du att hålla dem hemma då kan skolan lätt skylla ifrån sig allt ansvar när barnen inte når målen pga hög frånvaro. Nu är det ju inte DU som väljer att ha barnen hemma. Men jag tycker att du bör få skriftligt från skolan att de fortfarande är ansvariga för att barnen når målen. När det uppenbart är skolan som förbjuder dem att vara där.

    Du kanske kan se till att få lärarnas lektionsplaneringar för att lite lättare kunna hänga med hemifrån.

    Nu är jag absolut inte för hemskolnknj och kan konstatera att man troligtvis får saker gjorda på kortare tid hemma med rätt stöttning från föräldrar. Så mycket tid går åt till stök och oreda i skolan.

    Men. Jag tycker som sagt ändå att skolan här har ett ansvar att dels ansvara för att barnen når målen, men också att hjälpa er att kunna bedriva undervisning hemma


    Tack för tanken. Jag ska prata mer med skolan imorgon men jag har inte så stora förhoppningar på dem ärligt talat.
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Wed 25 Mar 2020 12:50
    #34
    AndreaBD skrev 2020-03-24 22:51:41 följande:
    Funkar det inte med medicin? Cetrizin eller liknande? 
    Det fungerar till viss del att få bort symptomen på allerigier med medicin men inte helt. De fortsätter oftast snora en del och ibland kommer hostan också i samband med idrottslektioner och dyl. De har medicin för det också men med oförstående skola så tror jag inte det hjälper.
  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Wed 25 Mar 2020 17:00
    #40

    Jag har pratat med rektorn som står fast med att inga barn som hostar och är snuviga får vara i skolan. Vi kan inte veta om det är allergier påstår han. Om de kommer tillbaka med hosta eller snuva eller börjar igen i skolan så kommer de bli hemskickade. Jag bad om en plan för att de skulle kunna plugga hemma och det enda han sa var att libris har släppt allt sitt skolmaterial fritt så jag får kolla där men han skulle be lärarna skicka mail också när de har tid.

    Barnen har i alla fall saknat skolan och kommit med sina scheman självmant och velat göra saker på ämnena. "Mamma det är gult på mitt schema nu, vilka ord rimmar på häst?" "Mamma, jag har idrott nu, får jag springa runt kvarteret och du tar tid?" "Mamma har vi någon film om rymden?"

  • Anonym (jupp) Trådstartaren
    Thu 26 Mar 2020 21:04
    #50

    Jag fick ett bra mejl från äldstas lärare men länkar och förklaring vad vi skulle läsa i olika ämnen och lite uppgifter som ska visas upp och lämnas in. Yngstas lärare fick jag bara att vi skulle läsa mycket och spela mattespel. Mellanbarnet lärare har inte hört av sig. Jag har också pratat med rektorn igen och han sa att jag får lämna barnen på måndag men de åker hem igen om de hostar eller snuvar. 

Svar på tråden Schema för mina hemskickade barn