• Thu 26 Mar 2020 08:26
    3023 visningar
    116 svar
    +3
    116
    3023

    Rapport från Stockholm

    Börjar bli less på hur Stockholmshatet kopplat till Coronan frodas och tänkte därför berätta hur det är här i trakterna. 

    Alla som kan arbetar hemifrån, jag och min man har arbetat hemma i 3 veckor nu. Barnens klasser har dagligen frånvaro på ca 1/3 av eleverna då det är en väldig disciplin på att hålla barnen hemma vid minsta symtom. Samma gäller på idrottsträningarna där det är betydligt färre barn med. 

    Kaoset på bussarna beror inte på att folk ger sig ut i onödan utan helt och hållet på att SL dragit ned på trafiken. För att kunna hålla avstånd i rusningstrafik krävs kombinationen av drastiskt minskar resande och bibehållen trafik eftersom att det är knökfullt i vanliga fall. 

    De enda sociala kontakterna folk generellt har är att titta på barnens fotbollsmatcher (som också har mycket mindre publik eftersom att det är tydliga riktlinjer att stanna hemma vid minsta symtom även där, de som är där håller större avstånd till varandra) och att handla mat. 

    Min man var tvungen att åka in till stan igår på ett läkarbesök (vi bor i en ytterkommun) och det var tvärtomt överallt. Mer likt bilderna från karantänstäderna än arkivbilderna som visas i utländsk media. 

    Tidningar går ut och skriver sensationsartiklar om att äldre människor promenerar på gatorna utan att också nämna att gatorna är tomma. Förbudet gäller sociala kontakter, att gå ut och röra sig utan sociala kontakter är bara bra för hälsan och något jag uppmuntrar mina äldre släktingar att göra. 

    Initiativen för att hjälpa är stora och det finns massor av aktivitet på fb där man kan få hjälp åt sig eller åt närstående.

    Generellt tar människor i allmänhet i Stockholmstrakten ett stort personligt ansvar i att isolera sig själva. 

  • Svar på tråden Rapport från Stockholm
  • Anonym (IK)
    Sat 28 Mar 2020 17:37
    #51
    -1 +2
    Anonym (Biobonus) skrev 2020-03-28 17:08:42 följande:
    Åker stockholmarna till stugan i Norrtälje har de typ 1 timme till närmsta sjukhus och 1,5 hr till sjukhuset i Stockholm, så där knaprar de inte på resurserna.

    Sommarstugeägare betalar en kommunal fastighetsavgift. Därtill är många med i tex vägförening för att bekosta enskild väg etc. De har också bidragit till kommunen genom att bidra till arbete och inkomst i form av att anlita grävare, byggare, köpt material, etc. I ytterområden och skärgård saknas ofta matbutik (och grannar) så där är risken minimal att smitta någon om man åker privat transport dit.

    Man får använda dig av sunt förnuft istället för att generalisera.
    Och vart ska farbror Arvid ta vägen då när Eva-Pia och hennes gelikar har smittat ned honom med sina virus från Stockholm? Ska han få utnyttja sjukvården i Stockholm då?

    Det finns 6 till 8 intensivvårdsplatser i på Östersunds sjukhus.
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=7432705

    Vård och omsorg på landet är dimensionerat för den befolkning som bor där. Oftast äldre. Det finns inte resurser till att vare sig hantera sjuka 08:or eller sjuk lokalbefolkning pga att 08:or smittat ned dem.

    Och nä, 08:orna har inte bidraget till de knappa resurser som finns på orten. Deras vårdsystem finns i deras hemkommuner.

    Är det verkligen så jättesvårt att förstå uppmaningen: "Res inte till eller från Stockholm"?
    .
  • Anonym (IK)
    Sat 28 Mar 2020 17:47
    #52
    -2 +1
    Anonym (M) skrev 2020-03-28 17:24:45 följande:
    Ska Stockholmare mer än andra oroa sig för landsbygden? varför då?
    alla borde väl i så fall oroa sig lika mycket?
    Varför ska Arne 75 år i Stockholm oroa sig mer än  Kalle 75 i Göteborg eller Stina 75 i Umeå eller Berta 75 i Gävle eller Per 75 i Helsingborg eller Alice 75 i Kalmar osv.
    Varför ska gemene man i Stockholm ta på sig ansvaret för landsbygden mer än folk i andra städer?
    Vanligt folk i Stockholm är väl inte mer ansvariga för den politik som drivs mer än andra.
    Gå på dom politiker både kommunalt och riksplanet som bestämmer.
    Vanligt folk som bor i Stockholm har inte mer att säga till om än folk på den ort där du bor.
    Just nu räcker det bra med att Stockholmarna tar ansvar för landsbygden genom att inte sprida sin smitta dit.

    Det var i huvudsak 08:or som drog hem viruset till Sverige från sina sportlovsresor till Alperna och Italien (oräknat Iranresor). Den medelklassigaste av medelklassiga tidningar, DN, skickade ett helt jävla tåg, fyllt med övre-medelklass kulturmänniskor rakt ned i smittans epicentrum. Det är därför 08 är epicentrum av den svenska delen av pandemin.

    Andra orter ligger veckor efter 08 i smittans utbredning. Dessa orter vill gärna att det förblir så. Eftersom de har mycket mer begränsade resurser.

    Då drar precis samma människor som nyss åkte skidor i Italien eller satt på DN:s kulturtåg till Venedig ut i landet till sina sommarhus ...

    ... och beklagar sig över att de inte känner sig välkomna.

    Och ja, det gäller även Göteborgare och deras resande medelklass men TS pratar om 08:or.
  • Anonym (M)
    Sat 28 Mar 2020 18:02
    #53
    -1 +2
    Anonym (.) skrev 2020-03-28 17:32:22 följande:
    Men vad nu då? Ska du inte rabbla vartenda gammelnamn du kan? ^^

    Stockholmare sticker faktiskt ut pga en allmänt utbredd egoism.
    Ja, det är generaliseringar precis som det generaliseras om folk på landsbygden.
    Och ja, den stora massan får lida för det idioterna gör. 
    Vilka generaliserar om landsbygden?
    Nej Stockholmare i gemene man gör inte det mer än någon annan men du generaliserar i varje tråd om hur Stockholmare är, du insinuerar att alla som bor i Stockholm är på ett visst sätt och uppför sig på ett visst sätt trots att det bor 1 miljon människor där och dom kan vara infödda, inflyttade, komma ifrån andra länder, röst V ,röst M eller SD mm, kan bo i hus eller lägenhet.
    Vara gammal eller ett barn men ändå i alla trådar skriver du om hur egoistiska Stockholmare är fast dom självklart är som alla andra, vissa är egoistiska andra väldigt omtänksamma, dom är som svenskar är mest varför kan du inte förstå det?
    Det är ju du som generaliserar det grövsta. 
    Det är inte trovärdigt att säga att 1 miljon människor är på ett visst sätt.
    Är alla där du bor lika?
    Är alla i min gamla stad Kalmar lika?
    Är alla på landsbygden lika?
    Är alla stadsbor lika?

    Man undrar om du alltid har fördomar även om andra saker.
    Klumpar du alltid hop folk?
    Du är nästan hatisk i många av dina inlägg som du skriver, 
    varför hata några bara för att dom bor i en viss stad?
    Du skriver att Stockholmare är egoistiska men läs dina egna trådar.
    Du om någon är ju fruktansvärd  fördomsfull.
  • Anonym (M)
    Sat 28 Mar 2020 18:39
    #54
    +2
    Anonym (IK) skrev 2020-03-28 17:47:56 följande:
    Just nu räcker det bra med att Stockholmarna tar ansvar för landsbygden genom att inte sprida sin smitta dit.

    Det var i huvudsak 08:or som drog hem viruset till Sverige från sina sportlovsresor till Alperna och Italien (oräknat Iranresor). Den medelklassigaste av medelklassiga tidningar, DN, skickade ett helt jävla tåg, fyllt med övre-medelklass kulturmänniskor rakt ned i smittans epicentrum. Det är därför 08 är epicentrum av den svenska delen av pandemin.

    Andra orter ligger veckor efter 08 i smittans utbredning. Dessa orter vill gärna att det förblir så. Eftersom de har mycket mer begränsade resurser.

    Då drar precis samma människor som nyss åkte skidor i Italien eller satt på DN:s kulturtåg till Venedig ut i landet till sina sommarhus ...

    ... och beklagar sig över att de inte känner sig välkomna.

    Och ja, det gäller även Göteborgare och deras resande medelklass men TS pratar om 08:or.
    De flesta håller med om att folk inte ska resa nu och dom flesta inkl. Stockholmare följer det men det finns alltid folk som inte följer rekommendationer.
    Ja alla men speciellt Stockholmare ska hålla sig hemma men jag svarade (.) som i varje inlägg och tråd skriver hatiskt om hur egoistiska Stockholmare är som i åratal suger ur landsbygden och hur folk som flyttar till Stockholm blir egoistiska personer.
    Det handlar inte specifikt om att Stockholmare ska hålla sig hemma nu utan personen skriver hatiskt om Stockholmare  i många trådar och skriver att hatat pyrt länge.
    Det blir hat politik mellan Stockholm och landsbygden istället för att handla om corona smittan.

    Nu har jag läst personens inlägg som är hatiska i olika trådar och tycker att det räcker med hat i dessa tider då alla oroar sig för att blir sjuka eller mista någon anhörig.
    Ja det finns egoistiska personer i Stockholm precis som överallt, det är inte specifikt för Stockholm, dom är som alla andra.
    De flesta Stockholmare var inte i Italien eller drog med smittan hem.
    De flesta som bor i Stockholm är lika oskyldiga till smittan som övriga svenskar, dom råkar bara bo i samma stad som dom som drog hem det, den enda skillnaden är dom trots att dom inte varit utomlands får bo i den värsta smittan och troligtvis känna ännu mer rädsla då som måste vara i den till skillnad mot folk på andra platser.
    trots att många fler i Stockholm är sjuka själva eller känner oro då deras anhöriga är sjuka, att dom har anhöriga eller själva behövt söka upp sjukvård, 
    eller har anhöriga på intensiven som dom oroar sig för.
    Dom ska få höra hur alla Stockholmare är egoistiska trots att det enda dom gör är att bo i en viss stad och alla dras över samma kam.
    Det är nedlåtande mot dom sjuka.

    Det är flest äldre som behöver vård eller intensivt vård det är många med utländsk bakgrund som behöver vård eller har avlidit och det var verkligen inte dom som åkte till Italien.
    Dom flesta Stockholmare är som alla andra, dom håller sig inne, jobbar hemma, hjälper sin gamla, grannar mm dom är inte mer skyldiga än andra, för i så fall skulle det ju inte finnas i Norge, Danmark och övriga länder.
    Jag bor inte i Stockholm men många ifrån min stad reste utomlands under våren till Kanarieöarna, Paris och Barcelona mm, finns säker många som tagit med smittan hem men eftersom det bor fler i Stockholm sprids det ju snabbare där.
    Men smittan har ju kommit med fler än Stockholmare och skulle komma även utan dom. 
    Den kunde lika gärna kunnat komma med hem v. 7 eller 8 när andra hade lov.

    Ja vi de flesta inkl Stockholmare tycker att man inte ska resa nu men att skriva att Stockholmare (och inte enbart nu gällande resor) är egoistiska personer hjälper ju inte.

    Polarisera grupper mot varandra i dessa tider när alla är rädda för smittan gör ju saken bara värre.
    Det är ingens fel att en global smitta sprider sig över landet men alla och ja främst Stockholmare kan nu göra allt för att smittan inte sprids fort men det gör de flesta faktiskt.  
    Man blir trött på alla hatinlägg på nätet.
  • Sat 28 Mar 2020 18:47
    #55
    +2
    Anonym (M) skrev 2020-03-28 18:02:47 följande:
    Vilka generaliserar om landsbygden?
    Nej Stockholmare i gemene man gör inte det mer än någon annan men du generaliserar i varje tråd om hur Stockholmare är, du insinuerar att alla som bor i Stockholm är på ett visst sätt och uppför sig på ett visst sätt trots att det bor 1 miljon människor där och dom kan vara infödda, inflyttade, komma ifrån andra länder, röst V ,röst M eller SD mm, kan bo i hus eller lägenhet.
    Vara gammal eller ett barn men ändå i alla trådar skriver du om hur egoistiska Stockholmare är fast dom självklart är som alla andra, vissa är egoistiska andra väldigt omtänksamma, dom är som svenskar är mest varför kan du inte förstå det?
    Det är ju du som generaliserar det grövsta. 
    Det är inte trovärdigt att säga att 1 miljon människor är på ett visst sätt.
    Är alla där du bor lika?
    Är alla i min gamla stad Kalmar lika?
    Är alla på landsbygden lika?
    Är alla stadsbor lika?

    Man undrar om du alltid har fördomar även om andra saker.
    Klumpar du alltid hop folk?
    Du är nästan hatisk i många av dina inlägg som du skriver, 
    varför hata några bara för att dom bor i en viss stad?
    Du skriver att Stockholmare är egoistiska men läs dina egna trådar.
    Du om någon är ju fruktansvärd  fördomsfull.
    Jag fick nyss ett telefonsamtal från en kvinna jag ibland brukar ta hundpromenader med. Hon tillhör tre riskgrupper. Hon har bott i sin sommarstuga i flera veckor redan. Jag sa att jag hoppas att hon klarar sig till dess smittan har ebbat ut eller det finns ett vaccin att tillgå.

    Jag tycker det är så jävla futtigt att missunna riskgrupper som isolerade sig från smittan här i Stockholm genom at bosätta sig mer isolerat den möjligheten. De gjorde ofta detta innan det fanns rekommendationer om att man ska undvika resor inom Sverige.

    Kriser som den här brukar ta fram det bästa och det sämsta hos oss människor.

    För övrigt tycker jag att vi som inte förlorat förmågan att känna med våra medmänniskor borde undvika att skriva anonymt i den här sortens trådar och därmed överlåta anonymiteten till dem som har svårt att klara sig om de inte får hata andra.
  • Sat 28 Mar 2020 18:56
    #56
    +2

    Dom flesta Stockholmare gör ju samma uppoffringar som alla andra den enda skillnaden är ju att dom bor mitt i smittan och måste vara ännu oroligare än vi andra.
    Men det är fler där som behöver söka vård, fler som har anhöriga som ligger inlagda och kanske tom på intensiven.
    En del har haft anhöriga som avlidit.
    Lider med dom som får genomlida det.

    Konstigt, inte en ända tråd om empati för sjuka eller för anhöriga som är oroliga för sjuka familjemedlemmar eller har sorg för någon gått bort.

    Tråkigt att se att folk istället skäller på varandra, vart tog all empati vägen?

  • Sat 28 Mar 2020 19:41
    #57
    Arlene skrev 2020-03-28 18:56:28 följande:

    Dom flesta Stockholmare gör ju samma uppoffringar som alla andra den enda skillnaden är ju att dom bor mitt i smittan och måste vara ännu oroligare än vi andra.
    Men det är fler där som behöver söka vård, fler som har anhöriga som ligger inlagda och kanske tom på intensiven.
    En del har haft anhöriga som avlidit.
    Lider med dom som får genomlida det.

    Konstigt, inte en ända tråd om empati för sjuka eller för anhöriga som är oroliga för sjuka familjemedlemmar eller har sorg för någon gått bort.

    Tråkigt att se att folk istället skäller på varandra, vart tog all empati vägen?


    enda tråd skulle det stå, inte ända (det är något annat)
  • Anonym (IK)
    Sat 28 Mar 2020 22:54
    #58
    -1 +1

    Möt Gustaf von Sivers och ett gäng andra stockholmare:

    https://twitter.com/fiskargubbe/status/1242418498921512960

    Gustaf kan ju alltid ta sitt plan hem igen om han skulle bli dålig men Birgitta på den lokala Ica-butiken, hon får hoppas att en av de där 6-8 platserna på Östersunds sjukhus finns ledig den dagen hon behöver en.

  • Anonym (Biobo­nus)
    Sat 28 Mar 2020 23:10
    #59
    +2
    Anonym (.) skrev 2020-03-28 17:23:21 följande:

    De hamnar först och främst på Norrtälje sjukhus som inte lär vara deras ordinarie.

    Norrtälje sjukhus har dessutom gått ut med att de är mycket bekymrade över hur personalsituationen ser ut i dagsläget, att de inte klarar den ökade belastningen som sommarstugeägarna utgör.

    Ska man nu åberopa sunt förnuft kan man inte göra det ensidigt på ett sätt som enbart gynnar utan man måste se till helheten.

    De sliter på vägarna, använder bibliotek och går på kommunalsponsrade evenemang bara för att nämna några direkta belastningar de utgör. Mer långtgående är de pressade huspriserna som gör att ortsbefolkningen trängs undan, som gör att unga familjer inte kan bo kvar. De bor i sina stugor några veckor om året vilket leder till att hela byar är öde större delen av året. Det leder till att butiker och service utarmas och läggs ner.

    Ska man väga för eller emot, de långtgående effekterna mot lite avgifter för enskilda vägar (något som enbart kommer dem själva till godo) så är det inte alls självklart att de ger mer än vad de tär. 

    I dagsläget är de tärande.

    Att risken är liten är något du själv påstår för att du vill att det ska vara så, snarare än att se till de fakta och rekommendationer som finns.

    Man kan vara smittbärare utan att veta om det!

    Sunt förnuft var ordet för idag.


    Du generaliserar. I Stockholms närområden (typ Norrtälje) finns inga övergivna byar där ortsbefolkningen inte har råd att bo. Sommarstugegästerna bor ofta i stugområden, långt bort från bibliotek, skolor, butiker, allmän transport och annat som åretruntboende eftersöker. Tror knappast de går på bibblan på semestern, men de stöttar lokala företag, restauranger, caféer och butiker.

    Utflyttningen från landsbygden kan inte skyllas på sommargäster utan där spelar arbetsmöjligheter större roll. Och på många håll skulle det inte finnas en lokal butik för de fastboende om inte sommargästerna fanns, för utan sommarens intäkter skulle de inte ha råd att ha öppet året runt. Många faktorer spelar in.
  • Anonym (IK)
    Sat 28 Mar 2020 23:21
    #60
    -1 +1
    Anonym (M) skrev 2020-03-28 18:39:31 följande:
    Det är ingens fel att en global smitta sprider sig över landet 
    Ur en vägg av text pekar jag ut detta.

    Smittan sprider sig för att folk sprider den. För att folk medvetet struntar i följa regler och uppmaningar om att stanna hemma.

    Gustaf och Eva-Pia och alla deras vänner är i princip karikatyrer på dessa övre medelklass-08:or som inte bryr sig ett dugg men blir sååå förnärmade och talar om siiin rätt (på andras bekostnad) att få skydda sig själva när de kritiseras.   

    *de avkräver Ica-handlaren lojalitet, minsann*

    Det handlar bokstavligen om vem som ska få plats i livbåten (respiratorn). På mindre orter med sämre resurser blir kostnaden högre när först individer reser dit och sprider smittan och därefter dessutom ska vara med och tävla mot lokalbefolkningen om en plats i en livbåt som inte alls är dimensionerad för den mängden människor.

    Alla här vet att det inte är familjen Mahmood från Rågsved som struntar i myndigheternas uppmaningar och åker till sitt sommarhus på Öland eller på Gotland eller på Österlen så ingen behöver låtsas ta illa upp när det talas om "stockholmare" som en enhetlig grupp. Och tar man illa upp så får kan man bättre vända sig till de som ger 08 dåligt rykte.
Svar på tråden Rapport från Stockholm