• LFF

    Hur räknar man?

    DasNerd skrev 2020-03-26 09:23:45 följande:

    Är du säker på att du ställer rätt fråga?
    Vad finns det för grund att ni 'ska' betala procentuellt? Vari ligger motiveringen till det?

    Om ni säger att ni vill ha delad ekonomi, varför insisterar ni att den som tjänar mer ska ÄNDÅ försörja den andre? Nåt sugardaddy/sugarmom-koncept?

    Om ni vill ha det delat, då gör ni så här:
    Båda betalar 7.500.

    Om någon part tycker att det är för mycket, ser ni efter vilka kostnader som man inte tycker är nödvändiga och skär ner på dem. Om det är så att den ena parten vill ha någon av dessa kostnader kvar, får hen lägga över den kostnaden på sin privata sida. Ja, grejen tillhör fortfarande "båda" i hemmet, men bara för att den ena tycker att det ska ingå i hemmet.


    För att det finns flera olika sätt att separera ekonomin på när det kommer till de gemensamma kostnaderna så klart. Antingen 50/50 rakt av och så anpassar man sig till den med sämst ekonomi eller så betalar man procentuellt.

    Hur svårt kan det vara att förstå utan att blanda in sugar-komplex i det hela (vilket innebär att man förväntar sig att partnern ska stå för allt)?
  • LFF
    DasNerd skrev 2020-03-26 10:25:38 följande:
    Sätt saken i kontext så förstår du säkert enklare.
    TS förstod inte ens hur man _räknade_ vad andelen skulle bli, men utgångspunkten var att det "ska" vara så. Då är det högst relevant att förstå hur man har kommit till slutsatsen att det är sättet för en bra fördelning och som inte orsakar att man hamnar i en tråkig beroendeställning gentemot den andra.
    Alla kan inte räkna procent. Förvånansvärt många kan inte räkna procent. Inte ett dugg konstigt att man då frågar om hur man ska räkna om man kommit överens om en procentuell fördelning när man inte vet hur man gör.

    Mattekunskaperna är enormt bristfälliga många gånger. 
  • LFF
    DasNerd skrev 2020-03-26 10:58:20 följande:
    Och det var det som var poängen med mitt inlägg.
    Kan man inte räkna på enkla kvantitativa förhållanden vet jag inte hur man skulle kunna förstå konceptet. Och förstår man inte konceptet för jag inte hur man har kommit fram till att det är så man "ska" hantera sin ekonomi med en annan person.

    Den relevanta frågan är återigen om det är en ren finansiell överenskommelse, där det är uttalat att den ena försörjer den andra för en ersättning, så kan jag gå med på att personen i fråga vill bara veta om det pengamässigt blir som kontraktet säger.  Om det inte är en finansiell överenskommelse, vill jag återigen lyfta på frågan om det då verkligen är välmotiverat att [försöka] räkna som de gör, istället för att vara lite mer pragmatiska för att kunna ta hand om både ekonomin och deras fortsatta förhållande.
    För att man har kommit överens om det i relationen kanske? Men som TS nu skriver längre ner så vet inte TS exakt hur man räknar och ställer därmed frågan för att inte bli lurad när den andre i så fall säger att "Du ska betala x antal kronor". 
  • LFF
    Anonym (ace) skrev 2020-03-26 13:47:10 följande:



    TS, jag förstår  inte. Ni hade delad ekonomi innan, hur var den delad?

     Din partner vill att ni ska dela på alla utgifter 50/50, eller 37,5/62,5?
    Nu gissar jag men jag skulle tro att TS menar att den var gemensam tidigare vilket en part nu inte är nöjd med längre pga inkomstbortfall. Inte första gången någon säger delad och menar gemensam.
  • LFF
    Anonym (TS) skrev 2020-03-28 20:54:52 följande:

    Ni har så rätt. Men jag vill ju vara med honom. Jag önskar SÅ att detta aldrig hänt.

    Det jag minst förstår är att räkningarna ska delas procentuellt men inget annat.

    Han tycker dock att jag lägger alldeles för mycket pengar på mat så det är antagligen därför. Ja, det är i 99,8 % av fallen jag som handlar. Och gör allt annat som måste göras i ett hem.


    Du är sjukskriven av en anledning. Inte för att "jävlas" med er ekonomi. Inte heller för att vara en obetald hemhjälp. Överlåt allt hemarbete till honom så du får fokusera på att bli frisk.
Svar på tråden Hur räknar man?