• Anonym (Skillnader)

    Du som bor utomlands - Corona

    Jag läser hur resten av världen tittar på Sverige som en udda fågel i Europa och kritiserar Sveriges sätt att hantera och agera (eller låta bli att agera?) i

    Men enligt svensk media skiljer tydligen inte den svenska metoden sig särskilt mycket från övrigs..

    Du som bor utomlands, kan du skriva något om de åtgärder som vidtagits där du bor? Hur skiljer det sig från Sverige?

  • Svar på tråden Du som bor utomlands - Corona
  • Anonym (Skillnader)

    Ordet coronapandemin försvann. Hur Sverige agerar under den här pandemin, förstås. Hoppas det framgick i TS.

  • Disa35

    Jag bor i Lettland, och med några undantag är det här som hemma i Sverige.

    Undantag:

    Man har tagit bort gratisåkandet i kollektivtrafiken för pensionärer i Riga

    Man var snabb med att sätta upp plexiglas vid kassan i affären

    Man testar på bredare front än i Sverige

    Man plastar in allting i affären, utom frukt och grönt och lösgodis

    Man har satt folksamlingsgränsen vid 200

    Gränserna är stängda, med undantag för godstransporter och arbetspendlare

    Man har stängt ner lite mer från myndighetshåll, t ex teatrar, bio, sportanläggningar och sådant

  • Disa35

    Nu blev jag rättad av gubben; det är 50 pers här också, och blev det väldigt snabbt. Var 200 från början

  • Anonym (NL)

    I Nederländerna är alla skolor och förskolor stängda sedan ett par veckor. Sen en vecka tillbaka förbjuds alla sammankomster utom bröllop och begravning. För övrigt ungefär som i Sverige. Få testas och flera som dör av Corona hamnar inte i statistiken för det eftersom de inte testades men hade alla symptom. I Österrike är restauranger stängda i hela landet sen flera veckor och delar av landet i karantän. I Jordanien var ett tag alla affärer stängda även mataffärer. I Tyskland har man lagt stora ansträngningar på att spåra smitta och testat många med relativt låga dödssiffror som följd. Sveriges hantering av detta sticker verkligen ut internationellt.

  • Liberté

    Måste använda en app innan man lämnar huset, alternativt ett papper med datum, boende, mål med excursion osv.

    Tycker det inte är något nytt att Sverige anses vara extremistiska inom det de gör. Folk har samma åsikt när det kommer till vår politik och kultur så ingen är det minsta förvånad att Sverige läser av samma papper men gör helt annorlunda.

  • Monkii

    Jag bor i England och tycker det Sverige gör är jättekonstigt. Skolan här har varit stängd i 1.5 vecka redan, de flesta har jobbat hemifrån ca 2 veckor, allt annat stängde för en vecka sen. Man får bara gå ut för att köpa nödvändiga saker, man får inte hälsa på hos andra.

  • scanmia

    Jag bor i Toronto och vi är i "lockdown" där allt som inte är "essential" ska vara stängt och vi alla ska hålla vår sociala distans och helst stanna hemma. Skolor och förskolor har varit stängda drygt två veckor nu och alla fritidsaktiviteter med. Universiteten har distansundervisning och tentor. Lekplatserna är avspärrade. De flesta restauranger och kaféer erbjuder take-out eller så har de stängt helt. Mataffärer, apotek, motsvarigheten till systemet har öppet och tydligen även cannabisbutiker. Många affärer är inte öppna för allmänheten men ofta går det bra att ringa och boka ett möte om du behöver köpa något. Tunnelbanan har öppet.
    Folksamlingar på över 50 pers är förbjudna.
    Vår familjeläkare (typ VC) träffar bara patienter via telefon eller video och vår tandläkare har stängt. Dock finns ju både sjukvård och tandläkarvård tillgänglig på andra ställen med.

    Folk tittar väl lite avvaktande på Sverige. Situationen är ju inte samma där som här och förutsättningarna är kanske bättre att både avgränsa sjukdomen och ta hand om dem som är sjuka. Dessutom ska vi i Sverige (enligt en artikel jag läste) redan vara bättre på social distansering med våra många singelhushåll och generösa sjukpenning.

  • Anonym (NL)

    Också i Nederländerna plastar man in mat och har plexiglas vid kassor. Alla affärer där avstånd på 1.5m inte kan garanteras måste stänga tex frisörer. Centrala proven (studentexamen) är inställda. Många utemarknader är stängda och alla simbassänger och gym etc. Restauranger är stängda men många har börjat med take-away och utkörning.

  • Anonym (Rosie)

    Bor också i England och fattar inte riktigt vad Sverige håller på med?

    Vi har ju gått in i lockdown nu, så man får inte gå ut i onödan. Man får gå och handla nödvändigheter, om man ska till vården, vill gå ut för att träna (1 gång per dag) eller om man har ett nödvändigt jobb. Alla som kan jobbar hemifrån. Skolorna är stängda.

    Alla butiker, frisörer etc har stängt ner sen åtminstone nån vecka tillbaka (många gjorde det frivilligt). Restauranger, kaféer, pubar etc har tvingats stänga, men många som inte gjorde det förut har börjat med leverans. Det sitter plexiglas vid kassorna i mataffärerna och man får sprita handtagen på korgar/vagnar. De begränsar även hur många som är i affärer, så ibland måste man köa för att få komma in. En av de större apoteken (Boots) har även börjat begränsa hur många som får visats på deras hemsida.

  • louisa83

    Jag bor i Grekland och situationen liknar den i England här som nån beskrev ovan. Skolor / förskolor stängda, butiker och restauranger och barer stängda. Man måste skicka mess eller fylla i en blankett när man ska ut för att meddela vart man ska där man får välja mellan vissa godtagbara skäl.

    Min personliga åsikt är att man överdriver i Grekland (som bara har knappt 1000 koronasmittade) medan man är för slapp i Sverige där spridningen är mycket större. Men båda ländernas reaktion är helt förväntad enligt mig. Grekerna har alltid fått panik över sjukdomar så ja, det hände nu med. Och Sverige är som vanligt segt med att förstå allvaret i vissa situationer. De pratar alltid om sunt förnuft och att inte få panik och att inte ta några ogenomtänkta åtgärder. Jättebra approach i de flesta fall, men är det en bra taktik mot en världsepidemi? Kanske att det kanske nån gång är bra att få panik så att man handlar snabbt?

    Det är också uppenbart att Sverige prioriterar ekonomin först. Inte där är jag förvånad. Allting måste alltid rulla på. Skolor stänger i princip bara i Sverige om en bomb skulle falla ner på dom. Vad är väl några gamlingar? Inte värt det. Personligen så skäms jag över mitt hemlands prioritering som omvärlden också fått nys om.

    Tegnell, Sveriges gud, säger att det är sant att man inte vet vad som är rätt och fel att göra i det här läget och att alla länder egentligen gör experiment. Ja det stämmer väl. Men jag tänker som så att om man nu inte är säker på hur stort detta kan bli, är det just inte därför säkrare att stänga ner allt? För självklart blir ju smittorisken mindre om allt stängs ner och folk stannar hemma.

    Egentligen är jag ganska tacksam ändå över att jag idag bor i ett land där man värnar om sina äldre. Men det är klart att det finns också en stor skillnad mellan de två länderna på den punkten, och det är att här i Grekland så bor många äldre tillsammans eller nära sina barn och barnbarn. Så de har lättare att bli smittade av dom. Det var nog ett skäl till att man stängde skolorna så tidigt här.

    Jag skulle nog säga att oavsett hur utvecklingen blir i Sverige, så har inte myndigheterna skött det på ett ansvarsfullt sätt. För NU vet de inte.

    Och ja här har Sverige fått lite dåligt rykte iaf, folk undrar lite vad de håller på med och tycker att det är oansvarsfullt. Det har börjat skrivas mycket artiklar om Sverige.

Svar på tråden Du som bor utomlands - Corona