Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Regeringen vill ta ett steg mot diktatur

    Nu visar det sig att oppositionen har fått in väldigt långtgående begränsningar av regeringens ambitioner: 
    Regeringen kan fatta beslut snabbt när så behövs, ja, men dessa beslut skall underställas riksdagens kontroll inom en dag varpå beslutet kan godkännas eller rivas upp. Man har också fått med inom vilka områden som regeringen kan fatta beslut på det här sättet och att företag som drabbas skall kunna få ersättning.

    Sammantaget tycker jag att riksdagens kontroll består och med det reviderade förslaget behöver vi inte oroa oss för demokratin. Det är stor skillnad mot Ungern som de facto har utnämnt Orban till diktator så länge han har lust att vara det eftersom deras lag om att regeringen kan styra med dekret saknar slutdatum.

    Vi får väl se om Orban återlämnar makten till parlamentet eller inte men tills han gör det tycker jag att Ungern borde vara föremål för åtgärder enligt artikel 7 i EU:s fördrag eftersom Ungern just nu uppenbarligen bryter mot artikel 2 i fördraget.

    (Enligt sverigesradio.se/artikel/7447800 )

  • Mentat
    Konservativ skrev 2020-04-08 08:10:58 följande:

    Åter igen kan ungerska parlamentet ta tillbaka Orbans befogenheter när som helst precis som i Sverige. Det är ingen skillnad. Enda skillnaden är att vänstermedia hatar Orban.


    Med 2/3 majoritet, ja. Det i en situation där det regerande partiet just nu har en så stor majoritet. Det lär inte ändras eftersom inga val kan hållas medan lagen gäller.
    Det är mycket stor skillnad mot Sverige där regeringens befogenheter har ett automatiskt slutdatum. Men visst, jag har bara läst svenska och engelskspråkiga rapporteringar om lagen. Om dessa påståenden är felaktiga så får du gärna hänvisa till var jag kan läsa på bättre.
  • Mentat
    KillBill skrev 2020-04-17 07:58:34 följande:

    Den Svenska regeringen har bett om och kommer få ökade befogenheter att under perioden den 18 april till den sista juni snabbt ta vissa beslut (dock inte beslut som strider mot grundlagar) för att kunna agera mot pandemin MEN riksdagen får möjlighet att dra tillbaka att den typen av snabb-beslut om riksdagen är av en annan uppfattning. Oppositionen ställer sig bakom regeringens förslag.


    I Ungern kan regeringen styra med dekret och helt utan inblandning av det ungerska parlamentet och detta gäller till vidare/så länge som corona krisen varar (problemen med corona antas kunna vara i flera år). Bl.a. har Viktor Orbán och hans regering beslutat att den som sprider "falska" nyheter om coronaviruset och regeringens sätt att bekämpa viruset ska kunna dömas till 5 års fängelse..


    Din jämförelse med Ungern är alltså tokig och den typen av jämförelser som du ägnar dig åt för att smutskasta regeringen är inget annat än barnsliga.


    Normalt sett brukar jag inte hålla med KillBill men här gör jag det fullt ut!
    Det enda man kan tillägga är möjligen att det var oppositionen som drev på för att Riksdagen skulle ha vetorätt i efterhand vad gäller regeringens beslut enligt den tillfälliga lagen.
  • Mentat
    KillBill skrev 2020-04-17 08:55:15 följande:
    Jag anser också att regeringens förslag innan det utvecklades efter förslag från oppositionen var dåligt men det förslag som nu ligger på bordet tycker jag är bra.
    Ja, jag håller med. Det innehåller både klausuler om när lagen slutar att gälla och ger riksdagen det slutgiltiga ordet. Båda dessa faktorer är i stark kontrast till Ungern som just nu har upphävt demokratin. Val kan ju inte hållas där så länge lagen gäller och den saknar slutdatum.
    EU borde ingripa mot Ungern eftersom de just nu bryter mot EU-fördraget.
Svar på tråden Regeringen vill ta ett steg mot diktatur