• Sun 5 Apr 2020 10:55
    28517 visningar
    715 svar
    715
    28517

    Regeringen vill ta ett steg mot diktatur

    Tänk så fel det kan bli...

    Galenskap på galenskap radas upp


    nattuw skrev 2020-04-05 09:29:30 följande:
    Regeringen vill använda Coronakrisen för att utöka sin egen makt. Makt skall enligt ett regeringsförslag förskjutas från riksdag till regering.

    ....
    I verkligheten vill regeringen använda sin begränsade makt för att begränsa spridningen och konsekvenserna av Coronasmittan. - din teori om diktatur är naturligtvis helt galen..  mer om det strax , lika så att regeringen vill genomföra införandet av diktatur

    Man kan ju fråga experter istället för fåtöljforskare vad de säger om förslaget 

    (ja, jag vet att partiledaren för Sveriges enda auktoritära parti inte tycker det är trovärdigt att lita experter, men jag antar att han endera inte vet vad han pratar om - dvs inte är expert - eller  så är han expert och då kan vi inte lita på honom för att vara trovärdiga )

    Vad är då en diktatur?  Ja, det finns fler varianter på detta, 

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Diktatur

    Adolf Hitler omvandlade Tyskland till en diktatur


    En diktatur (av latin dictatura, "en diktators ämbete; en diktators makt och myndighet") är en stat som styrs auktoritärt, styrd av en diktator eller en mindre krets människor, som inte behöver ta hänsyn till befolkningsmajoritetens önskningar i allmänna val.


    Diktaturen kännetecknas av maktkoncentration, men till skillnad från absolutismenvälde och tyranni betraktas diktaturen i regel som provisorisk. Ofta uppstår diktaturen i demokratier, där man samlar makten till en liten grupp, och upphäver den personliga friheten.[1]


    Så vad säger en expert om regeringens önskana att snabbt kunna begränsa verksamheter

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/ulf-kristersson-m-kritisk-till-utokad-regeringsmakt-vill-helt-och-hallet-runda-riksdagen/

    "Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, säger att regeringens förslag syftar till att få lagstöd för mer kraftfulla åtgärder som den menar att den inte har i nuläget. 

    – Det har hängt lite i luften varför restauranger får hålla öppet trots rekommendationer från myndigheterna, och det får vi kanske ett svar på här, när de skriver att det finns oklart lagstöd för sådant. Det kan vara så att de ville stänga en del av de verksamheter som nämns i förslaget tidigare, men att de känner att de inte har kunnat, säger han. 


    En fråga som väcks när han läser lagförslaget är huruvida Sverige inte har haft rätt lagstiftning på plats tidigare, och i vilken mån nuvarande lagstiftning inte räcker till.


    – Kanske gör regeringen rätt bedömning av vad nuvarande lag medger respektive inte medger. Men frågan är om man förlorar värdefull tid när man ska få igenom en helt ny lagstiftning. Om man ville vidta de här åtgärderna tidigare men vi inte har haft lagstiftningen på plats, så är det ett problem."


    Sverige har kritiserats  - inte minst av SD och SDvurmare, men också av många oroliga - för att inte agera tillräckligt resolut och infört tvingande åtgärder. 

    Regeringen har tillsammans med riksdagen infört en rad lagändringar för att hantera sjuktal som kommer att sätta hela samhället på prov. I Sverige har inte undantagstillstånd införts, men kanske är vi på väg dit precis som i andra länder.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Undantagstillst%C3%A5nd

    "Undantagstillstånd är temporära rättsliga tillstånd när statsmakten tillfälligtvis ger sig själv utökade befogenheter för att ta kontroll över svåra eller farliga inhemska nödlägen, i synnerhet när dessa befogenheter inskränker människors friheter.[1][2] Under ett undantagstillstånd sätts med andra ord de ordinära konstitutionella förfarandena ur spel, i syfte att återupprätta ordningen vid fara för rikets säkerhetnaturkatastrofer, eller andra nationella olyckstillbud.[3] Om en stat formellt inför undantagstillstånd - vilket inte alla länder har konstitutionell möjlighet till - på nationell eller lokal nivå är det fråga om ett mycket akut nödläge.


    Termen "undantagstillstånd" kan emellertid också avse mindre allvarliga nödlägen som föranleder statsmakter att tillfälligt införa restriktioner mot människors friheter och rättigheter. Undantagstillstånd är ett etablerat rättsbegrepp för särskilda förhållanden under nationella nödlägen. Olika länders lagstiftningar kan emellertid också tala om nödtillstånd, kris, extraordinär händelse, katastroftillstånd,[4] larmberedskap, belägringstillstånd, krigsrätt och krigstillstånd för delvis samma lägen.[5]"


    Att prata om diktatur är djupt missvisande även om riskerna med att ett aukoritärt parti skulle  vilja införa undantagstillstånd och sedan cementera detta i en väg mot diktatur är reella med dagens bruna politiska vindar.

    Adolf Hitler omvandlade Tyskland till en diktatur
  • Sun 5 Apr 2020 11:40
    #6
    +1
    nattuw skrev 2020-04-05 09:29:30 följande:
    Regeringen vill använda Coronakrisen för att utöka sin egen makt. Makt skall enligt ett regeringsförslag förskjutas från riksdag till regering.

    "Nu ser även Sverige ut att ge sig ut i ett demokratiskt undantagstillstånd. Expressen kan i kväll avslöja att regeringen avser be om makt att i praktiken köra över riksdagen och bland annat självsvåldigt kunna stänga ned affärsverksamheter, mötesplatser och transporter. "
    Expressen 3 april 2020 "Alldeles nyss hade det här varit helt otänkbart" ( www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron.../ )

    Om någon för ett halvår sedan skulle sagt att det kommer ett virus som inte bara slår ut människor utan även ekonomin och demokratin skulle nog de flesta trott att personen hade läst för många SF noveller. Men nu är vi där.

    Att skylla på en kris för att öka den egna makten är ett väl beprövat recept. Man behöver inte ens nämna 30-talet för att att ställa sig tveksam till en utveckling där demokratin i praktiken sätts ur spel. Även om det denna gång verkligen bara skulle bli en temporär lösning (vilket vi inte kan var säkra på) så skulle det skapats ett farligt prejudikat. Bara tanken att på detta sätt begränsa demokratin borde gjort att någon reagerade och sade stopp innan det blev ett färdigt förslag. Nu var det ingen som sa stopp. Till och med de som idag jublar över tanken att på att deras parti skulle få mer makt borde betänka vad som kan hända i morgon om ett annat parti tar över både makten och befogenheten att inskränka demokratin.
    mer från artikeln i DN

    "– Det är omfattande åtgärder. Men det känns ändå som att man försöker gå så mjukt fram som möjligt. Den här lagen är ju helt kopplad till smittskyddslagen och det är väldigt tydligt att den bara kan användas för att bekämpa spridningen av covid-19. Men det kan få väldigt stora konsekvenser för enskilda och företag. "

    Så du tror att en lag kopplad till smittskyddslagen är ett steg i riktning mot diktatur :- D
  • Sun 5 Apr 2020 12:20
    #8
    +1

    En mer nyanserad bild av det nattuw kallar steg mot diktatur 

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-regeringens-krislag-ar-mycket-kontroversiell/

    "Andra länders regeringar har ju utlyst undantagstillstånd och beslutat om att sätta stora områden i karantän, är det konstigt om den svenska regeringen får mer att säga till om?


    Det är demokratiskt känsligt. Den svenska regeringen saknar de maktbefogenheter som många andra regeringar har. Andra kan utlysa undantagstillstånd, det har till exempel Finland gjort med stöd av sin beredskapslag. Men den möjligheten har den svenska riksdagen valt bort när grundlagen stiftats. I grundlagsutredningen som lämnades år 2008 föreslogs en möjlighet för regeringar att i händelse av en nationell kris (som inte är krig eller krigsfara) få ökade befogenheter att fatta snabba beslut. Den dåvarande regeringen avstod från att lägga fram förslaget, efter kritik från flera remissinstanser. I Sverige ska det till ett krigstillstånd för att ge regeringen större makt"

    "Norge har antagit en nödlag, Koronaloven trädde i kraft 27 mars med tillfälliga möjligheter för regeringen att begränsa medborgarnas rättigheter. Nu vill den svenska regeringen alltså inrätta sin speciella variant av en nödlag. "

    "Så vad händer nu? Kommer Sverige att få en tillfällig nödlag?


    Ja, troligen. Efter förändringarna står oppositionen, och därmed en riksdagsmajoritet, bakom förslaget om lagrådet inte har allvarliga invändningar."

    "Det verkar inte som om frivillighetslinjen fungerar fullt ut, data från Google visar till exempel att människor här i Sverige förändrat sitt vardagsliv i mycket mindre grad än i andra länder. Regeringen anser uppenbart att det brådskar att skärpa smittskyddsåtgärderna och att den svenska modellen för krishantering inte fungerar fullt ut i ett skarpt läge. "

  • Mon 6 Apr 2020 08:27
    #16
    Anonym (Moder Svea) skrev 2020-04-06 06:55:14 följande:

    Vi har en svag minoritetsregering som nu vill få rätten att regera själv utan parlamentariskt stöd en tid. Det känns inte demokratiskt, det känns som Tyskland 1933.

    Anledningen är bland annat att samma regering i snart sex års tid, trots ett av världens högsta skattetryck, och trots upprepade uppmaningar från EXPERTER som det nu plötsligt är så himla viktigt att lyssna på, helt enkelt skitit i att se över samhällets krisberedskap!

    Först är man ansvarig för kaoset, sen vill samma människor ha mer ansvar för att ordna upp saker och ting?

    Fy fan..


    Du får nog kolla vad som hände i Tyskland 1933 - för just nu verkar observationerna vara insvepta i dunkla dimmor.

    Beredskapen började monteras ned på 90talet, och sen har det inte blivit bättre
  • Tue 7 Apr 2020 09:37
    #21
    Anonym (HF) skrev 2020-04-07 00:33:35 följande:
    Ett steg i samma riktning som det som Ungern nyss tog, detta hemska Ungern...
    Proportioner och omfattning - någonting att fundera över?

    https://www.europaportalen.se/2020/03/rapport-ungern-inte-langre-en-demokrati

    "V-Dem-institutet drivs av statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och samlar 450 indikatorer och 3 000 landsexperter för att mäta graden av demokrati världens länder sedan 1789. I den senaste rapporten framgår att Ungern, som första EU-land, inte längre klassas som en demokrati.

    ”EU har nu sitt första icke-demokratiska medlemsland: Ungern är en elektoral auktoritär regim. Det är det mest extrema fallet av demokratisk tillbakagång på sistone”, heter det i rapporten.


    Ungern är det land i världen som sett den största demokratiska tillbakagången under de senaste tio åren, enligt V-Dem-institutets index. 


    Demokratirankingen toppas internationellt av Danmark, Estland och Sverige."


    Ytterligare saker att fundera över är att SD ser den ungerska modellen med avskaffad demokrati som ett bra styrelseskick

    https://www.dn.se/nyheter/varlden/ungern-orban-anvander-viruset-for-att-skaffa-sig-oinskrankt-makt/


    "I många europeiska länder tar sig regeringar ökad makt för att bekämpa coronavirusets framfart. Hela landsdelar spärras av. Affärer och restauranger stängs. Sjukvårdspersonal beordras i tjänst.

    Men ingenstans utnyttjas krisen som i Ungern, där Viktor Orbáns regering har lagt fram ett mycket långtgående lagförslag om att förlänga undantagstillståndet på obestämd tid."

    "I korthet innebär den nya nödlagen att Orbán får styra med dekret, utan att parlamentet tillfrågas. Alla eventuella val och folkomröstningar ställs in. Och det är regeringen – läs Orbán – som avgör hur länge detta tillstånd ska vara.


    Lägg till detta att nya, hårda straff införs. Den som bryter mot karantänsregler kan få åtta års fängelse. Journalister och andra som sprider ”falsk information” om smittan kan få fem år."

    https://www.theguardian.com/world/2020/mar/23/hungary-to-consider-bill-that-would-allow-orban-to-rule-by-decree

    "Hungary’s parliament will consider an emergency bill this week that would give prime minister Viktor Orbán sweeping powers to rule by decree, without a clear cut-off date.


    The bill seeks to extend the state of emergency declared earlier this month over coronavirus, and could also see people jailed for spreading information deemed to be fake news. The government has portrayed the move as a necessary response to the unprecedented challenges posed by the coronavirus pandemic, but critics immediately labelled the legislation as dangerously open-ended and vulnerable to abuse.


    “You can’t have a completely unrestricted mandate for the government,” said Márta Pardavi, co-chair of the Hungarian Helsinki Committee. “The current draft does exactly that. It basically gives an open-ended carte-blanche mandate.”"

  • Tue 7 Apr 2020 21:34
    #34
    nattuw skrev 2020-04-07 17:52:37 följande:
    Det är i kristider som demokratin prövas. Vissa ropar på starka ledare med mer makt (benämns ofta populism) medan andra föredrar att även i fortsättningen sätta sin tillit till demokratin.
    Du behöver inte peka ut SDvurmarna så där
  • Wed 8 Apr 2020 21:16
    #49
    Anonym (idiotsverige) skrev 2020-04-08 21:01:43 följande:
    Men lilla vän, det är ju inte en konspirationsteori när alla världens kulturer och religioner i alla tider har talat om en viss kraft som influerar oss på denna jord. Det kanske är just denna totala avsaknad av kunskap och nochalanta ignorans som är det som gör er så fruktansvärt blåsta. Ni är så himla korkade att vissa skrattar åt er och andra gråter för er... Inte konstigt att situationen ser ut som den gör i Sverige , när folk som er sitter och skjuter undan era ansvar.
    Vad tror du på för 'viss kraft som influerar' människor på denna jord?

    Sen är 'lilla vän' en dålig härskarteknik att ta till istället för att prata ur skägget ;.-)
  • Wed 8 Apr 2020 21:59
    #51
    Anonym (idiotsverige) skrev 2020-04-08 21:55:06 följande:
    Eftersom att människor är som djur. Flockdjur. Och oerhört primitiva sådana så är det väldigt lätt att valla in oss hit och dit. Man behöver bara en uppblåst gubbe som när som kan gå till attack så att de i lägre rang inte utmanar hans ledarposition. Därför uttrycker du dig på det sätt som "Vad tror du på.. [...]" för att sedan anmärka på mina "härskartekniker", istället för att med uppriktigt nyfikenhet undra vad det är för kraft, visar bara på att du är just en sådan varelse som följer andra. Varför skulle jag slösa min tid på att förklara något för döva öron och flourförgiftade hjärnor som ändå inte kommer att vilja förstå nåt? Finns absolut ingen anledning att jag ska förklara någonting för dig. Bara folk som förtjänar det får ta del av sådan kunskap
    Så det är DU som är den uppblåsta gubben som har folk som står i lägre rang...

    Och jag som inte vill följa dig, och inte heller faller undan för härskartekniker som 'lilla vä' flourskadade hjärnor' och annat.

    Vill du inte berätta vad du menar så är det Ok 
  • Thu 9 Apr 2020 22:50
    #57
    nattuw skrev 2020-04-09 20:43:55 följande:
    Den socialdemokratiska orbaniseringen tycks ha lönat sig. Enligt Sifos väljarbarometer ökar stödet för S medan V, C och SD backade. Jag undrar när S tar nästa steg.
    Tror du att de kommer att få ännu mer stöd? Det är mycket möjligt att det är så.  Det verkar som att väljarsympatierna ökar för dem iom sättet de hanterar stödet till och från samhället i coronakrisen.
  • Fri 17 Apr 2020 00:04
    #68
    nattuw skrev 2020-04-16 23:36:31 följande:
    Om du tycker att det är en bra ide att ge ökade maktbefogenheter till vem det än månde vara bara de har en pandemi att skylla på så är allt i sin ordning. Särskilt i Ungern.
    Hur tänkte du här?

    Hur skyller de på en pandemi?
    Menar du att pandemin är ett svepskäl?
    Att S+M just nu sett sitt tillfälle att ta över makten för att detråkade bli en pandemi?
    Eller ser du större sammanhang?

    Hur tänker du att det hela förlöpte då maktövertagandet sattes i rull?

    Kan du redogöra för de faktiska förhållandena?

    Eller är det en lös hypotetisk spekulation?

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Pandemi

    "En pandemi (av grekiska pandemias”hela folket”), förr farsot, är en epidemi som får spridning över stora delar av världen och drabbar många individer. Begreppet används även epidemier som drabbar jordbruket, där boskap, grödor, fiskar, träd eller andra organismer smittas.[1] Socialstyrelsen har definierat pandemi enligt följande: En pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.[2]"
Svar på tråden Regeringen vill ta ett steg mot diktatur