Forum Politik - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Regeringen vill ta ett steg mot diktatur

  Sön 5 apr 09:29 Läst 0 gånger Totalt 266 svar
  Sön 5 apr 09:29 -1 +2

  Regeringen vill använda Coronakrisen för att utöka sin egen makt. Makt skall enligt ett regeringsförslag förskjutas från riksdag till regering.

  "Nu ser även Sverige ut att ge sig ut i ett demokratiskt undantagstillstånd. Expressen kan i kväll avslöja att regeringen avser be om makt att i praktiken köra över riksdagen och bland annat självsvåldigt kunna stänga ned affärsverksamheter, mötesplatser och transporter. "
  Expressen 3 april 2020 "Alldeles nyss hade det här varit helt otänkbart" ( www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/alldeles-nyss-hade-det-har-varit-helt-otankbart/ )

  Om någon för ett halvår sedan skulle sagt att det kommer ett virus som inte bara slår ut människor utan även ekonomin och demokratin skulle nog de flesta trott att personen hade läst för många SF noveller. Men nu är vi där.

  Att skylla på en kris för att öka den egna makten är ett väl beprövat recept. Man behöver inte ens nämna 30-talet för att att ställa sig tveksam till en utveckling där demokratin i praktiken sätts ur spel. Även om det denna gång verkligen bara skulle bli en temporär lösning (vilket vi inte kan var säkra på) så skulle det skapats ett farligt prejudikat. Bara tanken att på detta sätt begränsa demokratin borde gjort att någon reagerade och sade stopp innan det blev ett färdigt förslag. Nu var det ingen som sa stopp. Till och med de som idag jublar över tanken att på att deras parti skulle få mer makt borde betänka vad som kan hända i morgon om ett annat parti tar över både makten och befogenheten att inskränka demokratin.

 • Tis 7 apr 09:37 #21
  Anonym (HF) skrev 2020-04-07 00:33:35 följande:
  Ett steg i samma riktning som det som Ungern nyss tog, detta hemska Ungern...
  Proportioner och omfattning - någonting att fundera över?

  https://www.europaportalen.se/2020/03/rapport-ungern-inte-langre-en-demokrati

  "V-Dem-institutet drivs av statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och samlar 450 indikatorer och 3 000 landsexperter för att mäta graden av demokrati världens länder sedan 1789. I den senaste rapporten framgår att Ungern, som första EU-land, inte längre klassas som en demokrati.

  ”EU har nu sitt första icke-demokratiska medlemsland: Ungern är en elektoral auktoritär regim. Det är det mest extrema fallet av demokratisk tillbakagång på sistone”, heter det i rapporten.


  Ungern är det land i världen som sett den största demokratiska tillbakagången under de senaste tio åren, enligt V-Dem-institutets index. 


  Demokratirankingen toppas internationellt av Danmark, Estland och Sverige."


  Ytterligare saker att fundera över är att SD ser den ungerska modellen med avskaffad demokrati som ett bra styrelseskick

  https://www.dn.se/nyheter/varlden/ungern-orban-anvander-viruset-for-att-skaffa-sig-oinskrankt-makt/


  "I många europeiska länder tar sig regeringar ökad makt för att bekämpa coronavirusets framfart. Hela landsdelar spärras av. Affärer och restauranger stängs. Sjukvårdspersonal beordras i tjänst.

  Men ingenstans utnyttjas krisen som i Ungern, där Viktor Orbáns regering har lagt fram ett mycket långtgående lagförslag om att förlänga undantagstillståndet på obestämd tid."

  "I korthet innebär den nya nödlagen att Orbán får styra med dekret, utan att parlamentet tillfrågas. Alla eventuella val och folkomröstningar ställs in. Och det är regeringen – läs Orbán – som avgör hur länge detta tillstånd ska vara.


  Lägg till detta att nya, hårda straff införs. Den som bryter mot karantänsregler kan få åtta års fängelse. Journalister och andra som sprider ”falsk information” om smittan kan få fem år."

  https://www.theguardian.com/world/2020/mar/23/hungary-to-consider-bill-that-would-allow-orban-to-rule-by-decree

  "Hungary’s parliament will consider an emergency bill this week that would give prime minister Viktor Orbán sweeping powers to rule by decree, without a clear cut-off date.


  The bill seeks to extend the state of emergency declared earlier this month over coronavirus, and could also see people jailed for spreading information deemed to be fake news. The government has portrayed the move as a necessary response to the unprecedented challenges posed by the coronavirus pandemic, but critics immediately labelled the legislation as dangerously open-ended and vulnerable to abuse.


  “You can’t have a completely unrestricted mandate for the government,” said Márta Pardavi, co-chair of the Hungarian Helsinki Committee. “The current draft does exactly that. It basically gives an open-ended carte-blanche mandate.”"

 • Tis 7 apr 10:07 #22
  Anonym (Moder Svea) skrev 2020-04-06 23:46:06 följande:
  5 & 6

  Ja, det var allianspartierna som som avreglerade apoteken. Kan varit rimligt med tanke på att det i större delen av världen finns privatägda apotek, till och med i socialistländer världen över. Även Sverige hade ju det in på 70-talet.

  Att man ändå inte tillgodosåg behovet av beredskapslager för viktiga läkemedel är däremot mycket problematiskt ja. Det håller jag med om men nu har den nuvarande statsministern haft nästan sex år på sig att försöka börja göra nåt åt problemet. Vad har hänt?

  Man kan om man vill vara lite elak misstänka att man medvetet inte velat rätta till vissa av borgerlighetens snedsteg eftersom det då hela tiden finns nåt att klaga över och några att skylla på. Men så konspiratoriskt lagd är inte jag. Jag nöjer mig med att misstänka ointresse och inkompetens.

  Det nära grannlandet Finland visar att det går alldeles utmärkt att ha privatägda apotek och decentraliserad sjukvård, samt i förekommande fall även privata sjukvårdsaktörer på marknaden OCH SAMTIDIGT ha beredskapslager med materiel och läkemedel. Om viljan finns politiskt!

  Sedan Moderaterna, Kristdemokraterna och övriga borgerliga partier privatiserade apoteken och gjorde sig av med det nationella beredskapslagret av läkemedel har ansvaret för att lagra mediciner inför allvarliga händelser vilat på regionerna. De tre största regionerna; Stockholm, Västra Götaland och Skåne alla har borgerligt styre och det har visat sig att de inte har tagit ansvar för att hålla beredskapslagret av läkemedel trots påstötningar från socialstyrelsen. I stället får vi höra moderata landstingspolitiker skylla på andra och beklaga sig över att ingen såg situationen komma..


  https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-svenonius-kan-inte-skylla-materielbristen-pa-andra/


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Anonym (Ge dig!)
  Visa endast
  Tis 7 apr 10:12 #23

  Sverige är inte Iran eller något annat efterblivet land.

  Regeringen behöver detta nu, pga att beslut ska kunna träda i kraft, i praktiken, omgående, istället för att invänta godkännande från 349 personer till.

  Det handlar inte om diktatur för fan! Ge dig!

 • Tis 7 apr 11:18 #24
  Anonym (Ge dig!) skrev 2020-04-07 10:12:51 följande:
  Regeringen behöver detta nu, pga att beslut ska kunna träda i kraft, i praktiken, omgående, istället för att invänta godkännande från 349 personer till.
  Riksdagen måste naturligtvis ha omedelbar vetorätt mot regeringens dekret om något sådant över huvud taget ska komma ifråga.
 • Tis 7 apr 11:22 #25
  Anonym (Ge dig!) skrev 2020-04-07 10:12:51 följande:

  Sverige är inte Iran eller något annat efterblivet land.

  Regeringen behöver detta nu, pga att beslut ska kunna träda i kraft, i praktiken, omgående, istället för att invänta godkännande från 349 personer till.

  Det handlar inte om diktatur för fan! Ge dig!


  Finns det något som visar på att riksdagen (som för närvarande endast ska ha 55 ledamöter närvarande) inte varit tillgänglig för beslutsfattning? Om inte kan jag inte se någon anledning till ändring. Tycker det är anmärkningsvärt att regeringen vill frångå den maktdelningsprincip vi har och bara medge 24 timmars remisstid för att tycka till.
 • Tis 7 apr 13:42 #26
  Anonym (Moder Svea) skrev 2020-04-06 23:52:31 följande:

  Vad sen gäller våra grannländer så ja det finns mycket man skulle kunna ta efter om man vill.. Jag säger inte att jag nödvändigtvis personligen eftersträvar Natomedlemskap, liberalare alkohollagar, betyg från ettan, striktare invandring, minimalt asylmottagande, högre försvarsbudget, egenmedhavda smörgåsar i stället för lagad lunch på förskolor och i skolor, friare vapenlagstiftning m.m.

  Men det kan vara värt att påpeka att så kan lagstiftningen se ut i våra grannländer! Vi kanske kan fatt egna beslut från fall till fall?


  Så du menar att regeringen inte förstår att Natomedlemskap, liberalare alkohollagar, betyg från ettan, striktare invandring, egentillverkade smörgåsar och friare vapenlagstiftning är verksamma metoder för att besegra coronaepidemin.

  Regeringen förstår tydligen sig inte på de insikter navelpetarhögern har att förmedla, vare sig det gäller corona eller något annat.

  Och diktaturen som navelpetarna varnat för är strax här. Det verkar som alla partier utom möjligen bönsyrsepartiet är för att ge regeringen utökade befogenheter.Solig
  Anonym (Moder Svea) skrev 2020-04-06 06:55:14 följande:

  Vi har en svag minoritetsregering som nu vill få rätten att regera själv utan parlamentariskt stöd en tid. Det känns inte demokratiskt, det känns som Tyskland 1933.

  Fy fan..


  Skämt åsido. Friare vapenlagstiftning hjälper inte. Det skulle bara innebära att sjukvårdens redan ansträngda resurser togs i anspråk för att plåstar om diverse existenser som skjutit sig själva i foten när de försökt pricka ett virus.
 • Tis 7 apr 14:15 #27

  Om svenska politiker ska kritiseras för något så inte är det för att de gör för mycket. Tvärtom är de ju helt handfallna. Sverige har mer koronafall och fler döda än de flesta andra länder.

  Trots att jag är helt mot denna regering så måste man inse att det är ett undantagsläge. Att det inte funnits lagstiftning tidigare är båda blockens fel. Beredskapen mot svåra situationer har försummats och istället har man sysslat med genustrams.

  Sen har jag svårt för att man automatiskt är emot allt som den politiske motståndaren är för. Trump pratar om att hydroclorochine kan vara en lösning. Ja, då kommer vips vänterfolk genast och säger att jamen någon åt akvariumrengöring och dog av det. Som om det skulle vara relevant. Samma åt amdra hållet naturligtvis. Så jävla barnsligt.

  Sveriges beredskap är god, sa Per Albin Hansson. Lögn då och lögn nu.

 • Anonym (Salla­d)
  Visa endast
  Tis 7 apr 14:24 #28
  Anonym (Moder Svea) skrev 2020-04-06 06:55:14 följande:

  Vi har en svag minoritetsregering som nu vill få rätten att regera själv utan parlamentariskt stöd en tid. Det känns inte demokratiskt, det känns som Tyskland 1933.

  Anledningen är bland annat att samma regering i snart sex års tid, trots ett av världens högsta skattetryck, och trots upprepade uppmaningar från EXPERTER som det nu plötsligt är så himla viktigt att lyssna på, helt enkelt skitit i att se över samhällets krisberedskap!

  Först är man ansvarig för kaoset, sen vill samma människor ha mer ansvar för att ordna upp saker och ting?

  Fy fan..


  Bra skrivet och så rätt
 • Anonym (Patri­ot)
  Visa endast
  Tis 7 apr 14:39 #29
  Anonym (Sallad) skrev 2020-04-07 14:24:27 följande:
  Bra skrivet och så rätt
  Oerhört.

  Alla borde stå upp för de klarsynta som likt Dig och Nattuv genomskådat regeringen och avslöjar deras planer.
 • Anonym (G)
  Visa endast
  Tis 7 apr 14:51 #30 -1 +3

  SD-tomtarna på FL blir upprörda när de tolkar det som om att regeringen gör samma sak som deras ledarförebild Viktor Orban gjorde i Ungern. De borde hylla förslaget i så fall. (Att de sedan inte förstår innebörden av regeringens förslag är föga förvånande men desto mer beklagligt).

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll