• Anonym (varför)

    Varför blir jag inte gravid?

    Hej och förlåt för ännu en sån här tråd. Ja herregud hur ska ni veta. Men jag börjar bli knäpp. Kan ni inte bara spekulera och peppa mig eller någonting? Berätta att det tog jättelång tid för er fast inget var fel eller vad som helst! 

    Bakgrund: Jag är 25 år, har inga sjukdomar, har varit rökare men slutat sen 3 månader tillbaka med undantag för enstaka cigg på fest. Dricker alkohol mycket mer sällan än förut, 1-2 gånger i veckan och mycket måttligt, typ max 2-3 glas vin. Äter mestadels vegetariskt men också mycket fisk och ibland kött. Har ätit vitamintillskott med folsyra sedan 2 månader tillbaka. Är normalviktig, bmi på 20,6. Hyfsat kod kondition, hårdtränar inte. 


    Min kille är 26 år, har inga sjukdomar, också varit rökare men dragit ner rejält sedan årsskiftet och röker typ bara nån gång i veckan. Inte heller överdriven alkoholkonsumtion, samma kost som jag och också normalviktig men på gränsen till underviktig. 


    Vi har haft oskyddat sex 1-3 ggr i veckan sedan årsskiftet, alltså i fyra månader nu. Och jag bara fortsätter att få min tråkiga regelbundna mens som på fucking beställning varje månad. 29 dagars cykel, 4 dagars blödning, allt som det ska. 


    Är nu på mensdag 3 och väntar på att den ska vara över så vi kan börja ligga regelbundet igen för att inte missa eventuell ägglossing. Men börjar fan redan tappa hoppet. Och JAJA, jag vet att det i genomsnitt tar sju månader och vi har bara försökt i tre månader men, det är faktiskt så att 50% av alla par lyckas inom 2-3 månader. Det känns på något sätt som att om man inte är ett av dom paren som lyckas nästa direkt så är det något fel och det kommer ta år. Om det går alls. Jag pallar inte vara en sån som ska ha problem med det här! Ivf är min mardröm, verkar så smärtsamt och hemskt. Är det inte dyrt också? Jag har inte råd! Jag vill inte! Ge mig ett barn! nu!!!

  • Svar på tråden Varför blir jag inte gravid?
  • Anonym (varför)

    Tillägg: Min mamma har inte haft problem med att bli gravid. hon fick mig när hon var 21 år gammal(planerat) och hade även blivit gravid som 19 åring men gjort abort. Min mormor samma sak, en abort innan hon blev gravid planerat med min mamma vid 29 års ålder. Min killes släkt verkar inte heller ha haft problem. Hans farbror har bara adopterade barn men det behöver ju inte betyda att det är problem med honom. 

  • Anonym (Fertilitetsspecialisten)

    Varför blir du inte gravid undrar du. Vet du om att det normala för en vanlig, frisk, tillräckligt ung kvinna som har sex va 3 ggr i veckan är att det tar upp till ett år innan man blir gravid. Det är alltså normalt att det tar också 12 månader att bli gravid i din situation. Därmed kunde man säga att fyra månader faktiskt är ingenting då man försöker få barn :) Visst finns de alltid de som råkar lyckas genast, också av misstag, och låter alla få veta det. Men det gäller verkligen inte alla som ligger i och försöker få barn, många får vänta ett år, andra ett halvt, eller 8 månader...kanske två år?

    Du skrev att din man nyss slutat röka. Det tar 3-4 månader för spermierna att förnya sig, så om han rökt vid årsskiftet har spermierna knappt hunnit återhämta sig. Vet inte om det gäller ännu längre vid rökning? Men se till att ni båda slutar röka för att inte det ska vara en orsak till att ni inte lyckas. Och får ni barn så ska ni väl inte hålla på och röka nån gång i veckan..eller? Bäst att sluta nu.

    Det är massa saker som ska klaffa då man ska bli gravid. Det räcker inte med att bara få in lite spermier tre gångerna veckan, du ska ha ägg och du ska ägglossade, ägget ska verkligen lossna och fortsätta vandra rätt väg, ägget ska sedan möta spermierna och inte missa varandra, de ska träffa ägget rätt, spermien ska lyckas ta sig in, befruktningen ska lyckas, embryot ska börja dela på sig normalt, och fortsätt dela på sig för varje dag som går, tills din mens till slut uteblir. Och en massa till som nån biolog kan berätta om. Det behövs bara att en liten av dessa inte lyckas, och du blir inte gravid.

    Men ni gör ju rätt, har sex ofta, nån gång ska det nog lyckas :) Fyra månader är faktiskt ingenting. Kom ihåg att varje månad har ni ungefär 30% chans att bli gravida då ni båda är helt friska och unga och allt funkar som det ska. Det är alltså 70% risk att ni misslyckas, varje månad. Inte konstigt att inte lyckas på endast fyra försök eller hur? Ge det ett år och fundera sen om nåt är fel. När ni försökt ett år och om det DÅ inte lyckats, då kan ni gå och kolla upp er.

  • Anonym (Fertilitetsspecialisten)

    Att det skulle lyckas inom 2-3mån för 50% låter inte korrekt, kolla upp källan på det ;) Du skriver själv att medeltalet är 7mån, dvs då måste det finnas ungefär lika många som får vänta kring ett år som de som lyckas snabbt. Du kan höra till vilken del som helst trots att ni inte har fertilitetsproblem varken själv eller i släkten.

  • Anonym (Fertilitetsspecialisten)

    Att det skulle lyckas inom 2-3mån för 50% låter inte korrekt, kolla upp källan på det ;) Du skriver själv att medeltalet är 7mån, dvs då måste det finnas ungefär lika många som får vänta kring ett år som de som lyckas snabbt. Du kan höra till vilken del som helst trots att ni inte har fertilitetsproblem varken själv eller i släkten.

Svar på tråden Varför blir jag inte gravid?