• LaFontaine

    Äta det som serveras eller ge annan mat?

    Här äter man det som serveras. Är det något man absolut inte tycker om slipper man undan. Det gäller vuxna som barn. Vi serverar inte heller någon typisk barnmat.
  • LaFontaine
    Majan78 skrev 2020-04-19 08:44:05 följande:

    Tycker alltid att denna diskussion är spännande. Det finns väl ingen vuxen som lagar mat till sig själv som den inte vill äta, varför ska barnen tvingas göra det? Om jag inte gillar tomater köper jag ju inte det till mig själv, varför ska jag göra nåt annat mot barnen??

    Här lagar vi mat som de flesta gillar, men man kan få nåt annat om jag vet i förväg att det inte funkar. Annars smakar man och äter av det man kan.


    Jo, jag lagar då och då mat som jag inte är särskilt förtjust i, eftersom resten av familjen tycker om det. Och eftersom jag vill föregå med gott exempel, äter jag också saker som inte är några favoriter. Tomater är en sådan sak till exempel.

    Däremot äter jag inte blodpudding. När familjen vill äta det, äter jag något annat. Dottern äter inte auberginegryta. Då får hon något annat. Sambon äter inte brysselkål. I övrigt görs inga anpassningar. Är det något som inte uppskattas, får man peta bort eller äta fastän det inte är någon favorit. Jag är begåvad med barn som äter mat och har därför råd att vara hård.
  • LaFontaine
    Anonym (Flexagon) skrev 2020-04-19 19:28:26 följande:

    De gånger jag vill äta sånt som är typisk vuxenmat så passar jag på att laga det till mig själv när det antingen finns rester från gårdagens middag för andra att värma eller när jag nån gång är ensam hemma.

    Jag ser inte riktigt vitsen med att laga stekt sill med löksås eller spenatsoppa när bara jag äter det, då tänker jag tvärtom istället och gör det nån enstaka gång alternativt beställer på lunchrestaurang vid tillfälle.

    Sen har jag svårt att förstå hajpen med att prompt göra mat som är tveksam och sen gnöla om att barnen ska smaka i alla fall. Hur viktigt är det egentligen att faktiskt göra den där thaigrytan från tv? Den kan man väl testa på sina vuxna kompisar på parmiddagen istället när barnen ändå inte är hemma..


    För att barnen faktiskt kan tycka att det är gott? Jag vet att jag har barn som äter helt andra saker än många andra barn, men vi hade ju inte kommit dit om hon aldrig fått äta löksill, råbiff, musslor och linsgrytor.

    Varför ska man själv sitta och njuta av god mat och låta barnet äta något sämre? Det övergår mitt förstånd! Jag tycker det är så tråkigt när vi är på middag hos folk och vi vuxna bjuds på gott samtidigt som min dotter får hålla till godo med korv med bröd. Vansinne!
  • LaFontaine
    Anonym (Flexagon) skrev 2020-04-19 20:19:24 följande:
    Har aldrig antytt något om korv med bröd eller att de ska få sämre mat. Finns det en möjlighet att de gillar något nytt så javisst. Men jag förstår inte hetsen kring att servera nya maträtter stup i kvarten som jag läser om i många trådar. Får känslan ibland när jag läser mattrådar att det är något fult att "bara" äta husmanskost som ju finns i mängder av varianter.
    Du ser det som hets. Jag ser det som en självklarhet eftersom både min sambo och jag är väldigt intresserade av mat. Vi provar ständigt nya rätter och råvaror och ger självklart det till hela familjen. Jag gissar att ni helt enkelt inte har samma intresse.
  • LaFontaine
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2020-04-23 10:00:57 följande:

    Ni som skriver att era barn äter vad som helst pga att de inte fått välja själva, har ju antagligen inte kräsna barn eller barn som har problem med maten.


    Fast det är ju stor skillnad på barn med ätstörningar eller extrem kräsenhet, och barn som bara är normalt barnkräsna. Jag har två barn som tillhör den först kategorin i min närhet. En av dem äter bara pasta och gurka. Den andra äter fler saker, men ändå extremt begränsat. Med dem går inte att göra något, mer än att se till att de hålls flytande näringsmässigt.

    Jag har dock väldigt många runt om,  som bara är barnkräsna. Som aldrig behövt smaka. Där hela familjen äter korv och köttbullar i princip dagligen, för det är enklast så. Där man inte ens frågar om barnen vill ha, när de själva äter godsaker. Vi har ofta middagsbjudningar här hemma. Otaliga gånger har jag fått höra att "mitt barn äter inte xx". Varje gång har jag frågat om barnet vill smaka. Ytterst få har sagt nej. Många gånger har barnen valt att äta det som bjuds, det som föräldrar benämnt som vuxenmat, med förvånade föräldrar som inte trodde att deras barn åt blandad mat/kryddad mat/sås/etc.


Svar på tråden Äta det som serveras eller ge annan mat?