• Anonym (??)

    Sjukskriva ett barn för mental ohälsa

    Kan man det utan att läkaren träffat barnet? Över min doktor tex?

  • Svar på tråden Sjukskriva ett barn för mental ohälsa
  • Anonym (??)
    Anonym (E) skrev 2020-04-19 16:31:17 följande:

    Ta det med en läkare som fysiskt kan göra en plan för barnet och ta ev prover.


    Vi kan inte träffa någon, måste vara över nätet. Vad ska de ta prover för?
  • Anonym (??)
    Anonym (E) skrev 2020-04-19 16:39:17 följande:

    För att utesluta andra problem. Vilket dessa jäkla appar brukar också brukar tycka.

    Varför inte träffa någon?

    Vad gör skolan för anpassningar?


    Det finns inga andra problem.

    Vi kan inte riskera att få hem smittan.
  • Anonym (??)
    hammarhajen skrev 2020-04-19 17:42:34 följande:

    Du menar att barnet ska sjukskrivas för att du är orolig (=din mentala ohälsa)? Nej, så funkar det inte. 

    Är BARNET så rädd behöver ni ta tag i det snarare än hålla hemma, prata med skolsköterska och/eller BUP och be om hjälp. 


    Jag svarade på två olika saker, att det inte finns några fysiska orsaker till måendet (alltså att inga prover behövs) och att vi inte kan träffa någon för att vi inte kan riskera att smittas. Att barnet inte mår bra har inte med viruset att göra.
  • Anonym (??)
    EpicF skrev 2020-04-19 18:20:16 följande:

    Då får du helt enkelt vänta tills det är tryggt enligt sig att träffa en läkare (för en läkare på en vc är relativt tryggt) eller tills mittan är över.


    Men det går ju inte, barnet behöver sjukskrivas NU.
  • Anonym (??)
    hammarhajen skrev 2020-04-19 18:54:00 följande:

    Fast barn mår inte bra av att föräldrar oroar sig för mycket. Varför skulle ni inte kunna träffa en läkare bara för att det finns coronasmitta i samhället? Det låter onekligen som att ni föräldrar har en ohälsosam oro som säkert går ut över barnet.

    Är barnet eller någon i familjen i så extrem riskgrupp att ni inte ens kan gå till läkare har ni ju redan läkarkontakt och kan säkert få hjälp med sjukskrivning därifrån, om vården anser att det behövs. 


    För att det troligtvis skulle vara dödligt för mig och nej, barnets mående har INGET med corona eller vår oro att göra. Barnet har mått dåligt länge och nu känner vi att en gräns är nådd för vad hen orkar.

    Och nej, min läkare kan inte göra något till eller från för mitt barn.
  • Anonym (??)
    Anonym (Igen) skrev 2020-04-19 19:13:22 följande:

    Vad spelar en sjukskrivning för roll?


    För att hen inte orkar skolarbete just nu.
  • Anonym (??)
    Anonym (Lärare) skrev 2020-04-19 18:29:18 följande:

    Du kan ju egentligen aldrig sjukskriva ett barn från grundskolan då skolplikten är såpass stark. Du kan däremot lämna intyg på att ditt barn inte kan delta i viss utsträckning och varför - men var förberedd på att skolan kan ifrågasätta och anmäla att ni inte fullgör skolplikt. Vi - skolan - kan anse att det finns oro om man på yätvekdam grund håller barnet hemma.

    I första hand så ska anpassningar och hemundervisning ske. Har en elev som nyligen drabbades av förlamning, inte ens hen sjukskrevs utan har jobbat med skola både på sjukhus och hemma med fokus på kärnämnen så i minskad omfattning.

    Tänk på att man kan behöva gå om skolår om man uteblir från undervisning i för stor omfattning. Så börja hellre med att försöka få till anpassningar som gör att eleven kan delta i viss mån i skolarbete.

    Min uppfattning som lärare är också att de barn där vårdnadshavare stretar på och barnen kommer iväg i alla fall lite till skola - där återhämtar sig eleverna bättre och återkommer i större utsträckning till skolan igen.


    Barnet är redan hemma och det är inga problem från skolans håll med den biten, däremot klarar hen verkligen inte av pressen från skolan just nu. Är ärligt talat orolig att hen ska gå in i väggen.

    Gå om skulle aldrig komma på tal, det är en högpresterare det gäller som alltid har bra resultat.
  • Anonym (??)
    EpicF skrev 2020-04-19 20:05:34 följande:

    Då får du ta barnet till läkare eller kontakta bup för att få till en åtgärdsplan. Sjukskrivning kommer förmodligen inte hjälpa, om ens läkare får på den linjen.

    Oavsett om man är högpresterande så kan man gå om en årskurs om än inte klarar av skolarbetet. Och om barnet då sjukskriva så blir troligen att gå om en årskurs.


    Hen ligger flera årskurser före redan som det är och den sista 1,5 månaden är knappast så kritisk.

    Hen tillhör hab, men de gör inget på distans.
  • Anonym (??)

    Nej det finns inte så mycket anpassningar annat än att hen får välja vart i klassrummet hen sitter, möjlighet att gå undan samt att hen inte behöver gå ut på raster, men inget av det spelar ju någon roll nu.

    Nej det har verkligen inget med corona att göra, det finns ingen direkt oro från vår sida iom att vi håller oss undan.

    Läraren blev bara irriterad sist jag kontaktade hen om mitt barns mående och sa att det är upp till mig att lösa problemen.

    Våra barn börjar en ny skola till hösten, så det spelar ingen roll alls att/om de kommer ifrån klassen.

  • Anonym (??)
    Anonym (vanliga läkaren) skrev 2020-04-20 10:22:48 följande:

    Om barnet redan är flera årskurser före så har väl alla uppgifter redan gjorts som skall göras fram till sommaren? Vad är det då som krävs av barnet som det inte orkar?

    I och med att barnet tillhör hab hoppas jag att en omfattande utredning gjorts redan tidigare, där man bland annat tagit blodprover och uteslutit fysiska orsaker till måendet.

    I så fall finns rimligtvis en läkare inkopplad, och det är med denna ni skall ta kontakt. Känner läkaren barnet sedan tidigare så kan ju en sådan kontakt ske per telefon. Hör av dig till dem och boka in telefonkontakt.

    I väntan på samtal med läkaren är det såklart ok om barnet är sjukt en vecka eller två. Kan ju vara förkylning eller vad som helst. Tänkte du dig resten av terminen?


    Hen måste ändå göra inlämningar som de andra, men på anpassad nivå.

    Hen tillhör hab pga npf-diagnos. Har ingen regelbunden kontakt med dem, hen har föredragit att gå till skolkuratorn som är väldigt bra på den här skolan. Har pratat med hab men de gör inget utan möte där de träffar hen.
Svar på tråden Sjukskriva ett barn för mental ohälsa