• Barbro­45
    Fri 24 Apr 2020 12:21
    3110 visningar
    9 svar
    9
    3110

    Fosterbarn/fosterhem

    Raket007 skrev 2020-04-24 10:20:20 följande:

    Vi kommer att bli "föräldrar" till en 18 åring samt en snart 16 år.

    Pappan har precis avlidit, mamma som var deras klippa dog i cancer för ett år sedan.

    Min fru är flickornas moster, dom vill och bor nu hos oss sedan 1 vecka.

    Vi har ringt sos inget händer dom verkar bolla fram och tillbaka vad vi skall kalla oss som "blivande förälder" verkar som dom inte vill hjälpa oss.

    Hur gör vi?

    Skall vi adoptera dom eller bli fosterföräldrar, eller nått särskilda behovs placering.. eller nått.

    Vi måste ju få någon ersättning för mat, kläder, möbler, el, vatten, bensin, resor, övningskörning, ledighet från jobbet.. etc etc

    Nu ska vi tömma och rensa ett FULT hus... vart skall vi förvara husgeråd och alla minnen?


    Jag tror att ni missuppfattat vad som gäller. Ni kan bli fosterhem och vårdnadshavare/förmyndare för din hustrus syskonbarn. Ni får då ersättning enligt det som gäller i er kommun.

    Ni ska ta tillvara barnens ekonomiska intressen, arv efter föräldrar, barnpension, efterlevandeskydd, sälja eller vårda deras egendom. Beroende på vad som gäller just för dessa barn.

    För att bevaka att allt går rätt till så kommer kommunens överförmyndare varje år att begära in underlag kring hur ni skött barnens ekonomi.

    Barnen klara nog inte själva att städa ur huset och ta hand om alla saker. För behöver de ert stöd. Om ni väljer att ha kvar vissa saker som de önskar eller som ni tror att de skulle uppskatta att ha kvar så hyr ni ett förråd där detta kan förvaras om ni inte har plats själva. Kostnaden för detta förråd tas från barnens arv.

    Börja med att ta kontakt med kommunens socialtjänst, berätta om situationen och fråga hur ni ska gå tillväga för att bli fosterföräldrar. Om ni inte är uppenbart olämpliga så kommer det att beviljas. Adoption är inte på något sätt nödvändigt, det skulle dessutom innebära att barnen förlorar sin arvsrätt efter pappans släkt.
  • Barbro­45
    Fri 24 Apr 2020 13:25
    #7
    Raket007 skrev 2020-04-24 13:16:25 följande:

    Tack för alla hjälp

    Fru har haft en först kontakt med kommunen.

    Dom ville att vi skulle välja nått av dessa..

    Särskild förordnad vårdnadshavare eller Nätverks förordnande el nått.

    Skall vi välja.. vi kan ju inget om detta.

    Kände som dom bara ville komma undan.


    Jag tycker också att de kunde ge er lite mer hjälp och stöd. Föreslår att ni tar kontakt med en familjerättsjurist för någon timmes rådgivning, ni har kanske till och med det i er hemförsäkring. Hela situationen är ju ny för er då kan det vara bra att veta vad som gäller.
Svar på tråden Fosterbarn/fosterhem