• Tecum

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Jag instämmer i det som står i artikeln och FHM har gjort för många felbedömningar för att jag ska kunna lita på dem. Obegripligt att Anders Tegnell fått den hjältegloria han har. De grova misstag som gjordes i februari när man påstod att smittan inte skulle spridas i landet och att det var ofarligt att resa inom Europa var ödesdigra och har kostat hundratals människor livet. Nu gjorde man samma sak, gav efter för människors (iofs berättigade) önskan om positiva nyheter och genast blev folk mer oförsiktiga. 

    Politikerna har gömt sig bakom FHM och underlåtit att vidta de åtgärder som krävts för att minska smittspridning och dödsfall. Att dra ut på processen och hoppas på flockimmunitet låter bra i teorin men följden blir att folk inte orkar hålla fast vid försiktighetsåtgärder i kanske ett halvår, minst, som antagligen krävs innan smittan minskar eller ett vaccin finns. Vilket som nu kommer först. Man borde gjort som grannländerna, stängt ner under en begränsad tid, åtminstone Sthlm. Övriga nordiska länder har samma struktur och samma förutsättningar för smittspridning men mycket färre dödsfall. Tack vare ett tuffare agerande och mod att leda landet.

    Det som krävs nu är att omedelbart stänga alla restauranger, krogar, caféer, pubar osv. Uppenbarligen är det där som smittas sprids lättast. I vårt län visade det sig att man via smittspårning kunde konstatera att en privat fest var källan till att smittan kom in på äldreboende, via personal. Alltså stopp för alla sammankomster med mer än fem personer behövs. Inte så lätt att kolla förstås...

  • Tecum
    Pope Joan II skrev 2020-04-24 20:06:48 följande:
    För lite, för sent - Sveriges respons på Covid-19. 

    Håller med dig om det du skriver och vill bara tillägga att jag tror att människor inte i rätt utsträckning brytt sig om att hålla sig till försiktighetsåtgärderna eftersom FHM:s affischpojke låtit som om det varit valfritt hur man önskar göra ("Tänk över", "Försök att undvika" osv.). Ordvalen har verkligen varit olyckliga och fortsätter att vara det.
    Det låter bra med frivillighet och eget ansvar men det funkar inte ens i Sverige som påstås vara duktiga på att följa myndigheters råd. Det blir en motsägelse mellan att å ena sida slå på trumman om hur allvarligt läget är och å andra sidan förlita sig på människors egna ansvar. Sen finns det ett underförstått budskap att det är bra om människor blir "lagom" smittade för då uppnår vi flockimmunitet. Men lagom finns inte hos pandemier utan det innebär i praktiken onödigt många dödsfall.

    För lite och för sent kommer att bli historiens dom över coronahanteringen i vårt land.
  • Tecum
    Anonym (Attanpattan) skrev 2020-04-24 20:37:29 följande:
    Alla är fria att tvätta sina händer, bära munskydd och isolera sig om de vill skydda sig själva och andra från smittan. Vad mer kan man begära?
    Att de SKA tvätta händerna och undvika all onödig kontakt med andra. Det ska inte vara ett val utan ett måste.
  • Tecum
    Anonym (Attanpattan) skrev 2020-04-24 22:00:13 följande:
    Varför det? Det skadar ju ingen annan än den ohygieniska själv att inte tvätta händerna.
    Denne riskerar att belasta sjukvården om hen blir sjuk eller att smitta någon annan via smittbärande händer.
  • Tecum
    Pope Joan II skrev 2020-04-26 15:33:41 följande:
    Det är omöjligt att starta en tråd på familjeliv som inte omedelbart attraherar dem som tråden alls icke är avsedd för. 
    Men det kan ändå funka om man bortser från det troll och konspirationsteoretiker skriver.

    Har du någon koll på dödstalen i våra grannländer, är de så låga som det sägs i vissa artiklar och inlägg är det ett klart bevis på Sveriges och FHM:s misslyckande?
  • Tecum
    Anonym (Hmm) skrev 2020-04-26 19:47:05 följande:
    Pandemi inträffar ..och helt plötsligt kryper det fram en massa experter. 
    Man vet allt om smittvägar, att förhindra dödsfall och framförallt ... HUR man borde gjort istället ...
    Ta era hobby-teorier och massera upp dem där inte solen lyser.
    Det går som det går - ok?
    Jävligt lätt att vara kritisk men, hur stoppar du som en vanlig jävla gnällspik en hel pandemi??? 
    Skaffa lite distans!
    Man behöver inte vara varken expert eller gnällspik för att reagera på den stora skillnaden i dödstal mellan länder med samma grundförutsättningar.
    Men förklara gärna de siffrorna, du som sitter inne med sanningen...
  • Tecum
    Pope Joan II skrev 2020-04-30 18:17:10 följande:
    Märkligt också att enda reaktionen på att det verkligen gick åt helvete här i Stockholm är den att "Låt oss göra likadant i resten av landet. De andra regionerna ligger efter Stockholm, så vi får se om de lyckas bättre" - det går ju inte att lyckas bättre när tillvägagångssättet inte förändras på någon punkt. 

    Oerhört upprörande. 
    Än mer upprörande är att FHM åtminstone utåt verkar nöjda med utvecklingen i Sthlm, "kurvan går enligt plan". Att tusentals människor dött verkar inte störa.

    I Blekinge har vi bara ett fåtal fall och man talar om att toppen nås först i mitten av sommaren. Hittills har folk i stort skött sig bra och följt rekommendationerna. Men kommer de att orka i x antal månader till, risken är uppenbar att man intalar sig att "det kommer nog inte hit" och börjar leva som vanligt. För våra myndigheter har hela tiden flyttat datum för när covid skulle slå till här, "slutet av april, mitten av maj, slutet av maj" och nu mitten av sommaren. Det skapar inte trovärdighet...

    Sen undrar man varför tättbefolkade länder som Kina och Sydkorea kunnat stoppa smittan och blivit mer eller mindre fria på bara några månader? Medan ett glesbefolkat land som Sverige ska dras med den minst under resten av året?
  • Tecum

    Sydkorea är ett öppet och tättbefolkat samhälle, men tack vare ett snabbt och beslutsamt agerande stoppade man smittan.

  • Tecum
    jeanette02 skrev 2020-05-01 04:57:35 följande:
    Hur då?
    Vad gör de när nästa smittvåg kommer? Har de någon som helst immunitet bland befolkningen? Eller är det lockdown som gäller tills man har ett möjligt vaccin?
    Nästa gång är de beredda och vet vad som ska göras. Kanske vaccinet kommer före nästa smittomgång. Är det så har de räddat en massa liv genom sin lockdown.
  • Tecum
    Anonym (***) skrev 2020-05-01 13:35:31 följande:
    Om du bemödat dig med att läsa inlägget jag svarade på, så var det en skribent som hyllade diktaturen Kina. Trior du på allvar att man kan göra samma saker i demokratiska länder som man gör i diktaturer? Det Danmark och Norge gjort är inte i närheten av vad Kina gjort.

    Ja, det är märkligt att man nu hylla diktaturer, ropar på farbror staten osv, när man i januari satt på FL och dissade vänstern. 
    Vad är det för trams, jag "hyllade" inte någon diktatur utan undrade bara varför Kina, med väldigt dåliga yttre förutsättningar pga stor och tättbebodd befolkning, kunde stoppa smittan. Och Sydkorea är ett demokratiskt land. Det jag tog upp var olika metoder att hantera smittan. Vi vet inte vad som är bäst förrän det hela är över, men vad de som agerar snabbt och beslutsamt gjort är att de köpt sig tid. Kanske kommer ett vaccin, kanske tappar smittan kraft.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin