• Fri 1 May 2020 21:32
    774467 visningar
    19781 svar
    19781
    774467

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    https://www.svd.se/sa-rustar-sverige-for-coronaviruset

  • Tue 19 May 2020 17:56
    +2
    AndreaBD skrev 2020-05-19 17:29:51 följande:
    Nu ljuger du rakt ut. Det har varit en stor sväng i åsikt där. Numera tycker de att vi gör rätt. 
    https://www.bbc.com/news/world-europe-52704836
    https://www.france24.com/en/20200517-sweden-s-covid-19-strategy-has-caused-an-amplification-of-the-epidemic
    https://www.usnews.com/news/world/articles/2020-05-19/sweden-tops-europe-covid-19-deaths-per-capita-over-last-seven-days
    Nja, verkar inte som om resten av världen tycker Sverige gör rätt ...
  • Tue 19 May 2020 19:25
    +1
    AndreaBD skrev 2020-05-19 19:06:29 följande:
    Första länken: 

    Handlar inte om strategin, utan om sjukvården och äldrevården. Jag är själv kritisk mot dessa. 

    Andra länken:

    Den enda "experten" här är en av dem 22 svenska läkare (och de flesta är inte några experter heller) som skrev det där brevet. Vi pratade ju om utländska experter. 

    Tredje länken: 

    Vad är det ens som är kritisk där? Det här? 

    "Sweden's strategy, mostly based on voluntary measures regarding social distancing and basic hygiene, has been criticised by some as a dangerous experiment with peoples lives but also been put forward as a future model by the WHO."

    Var är kritiken??? Det är ju fakta. Och ingen expert heller. 
    Det var bara ett snabbt försök att illustrera att det inte stämmer att nu tycker alla andra länder att Sverige gör rätt. I artiklarna belyses att många är väldigt skeptiska till den svenska modellen, och de höga dödstalen betonas. Senare i tråden förekommer det prat om utländska experter etc, men inte när du kom med ditt svepande omdöme. 
  • Wed 10 Jun 2020 18:32
    +2
    AndreaBD skrev 2020-06-10 13:56:35 följande:
    Jag vet förstås inte vad andra länder kommer att göra. Man vet ju inte heller hur väl insatta de är i Sveriges utveckling i den här pandemin.

    Spelar det så stor roll? Har du verkligen tänkt åka utomlands? Jag tänker stanna här. Jag hoppas bara att inget händer - jag har ju en gammal mamma i Tyskland - så att jag måste/borde åka dit. 
    Intressant ... du misstänker alltså att andra länder, tex Österrike, inte är så insatta i Sveriges utveckling? Deras experter sitter bara och gissar, och drar till med något på lösa boliner, även om det skulle påverka deras hälsovård och ekonomi en hel del? Men Sveriges experter har nog bra koll på andra länder däremot? Hmm ... intressant teori.
  • Wed 10 Jun 2020 19:15
    +1
    AndreaBD skrev 2020-06-10 18:38:17 följande:
    Jag misstänker ingenting när det gäller Österrike, jag vet inte. 
    . Man vet ju inte heller hur väl insatta de är i Sveriges utveckling i den här pandemin. 

    Nej, naturligtvis vet ingen det, utom en begränsad krets i Österrike, men ditt uttalande ovan speglar ju att du anser det fullt tänkbart att de inte har rätt kunskap (medan svenska experter har det). 
    Du tror inte att det är troligare att alla länder har järnkoll dessa dagar på utveckligen i andra länder, och utbyter info på vetenskapligt, medicinskt, politiskt och diplomatiskt plan, speciellt inom EU? 
    Jag känner till en del om Österrike och har följt utveckligen där till viss del. Jag kan inte tänka mig annat än att de har väldigt bra koll på de övriga EU länderna.

  • Thu 11 Jun 2020 14:34
    +2

    Vilka är alla dessa länder som beundrar den svenska modellen, och håller på att ta efter den?
    Har inte läst om några länder som tänkt ändra lagar till rekommendationer, sluta smittspårning, slopa obligatoriska karantäner i vissa fall, strunta i ansiktsmasker etc. En del länder, som stängde ner mycket av samhället, har nu betydligt positivare siffror än Sverige, och vågar då sig på att börja öppna samhället mer, eftersom smittrisken gått ner en hel del, men detta har inget med den svenska modellen att göra.
    Att så många länder inte välkomnar folk från Sverige nu, tolkar i alla fall inte jag som ett uttryck för deras beundran av Sveriges strategi, eller förtroende för hur Sverige sköter denna situation.

  • Thu 11 Jun 2020 15:00
    +1
    klyban skrev 2020-06-11 14:38:30 följande:
    Man ser tex att man börjar öppna upp fast man har vetenskapen att en andra våg är på väg.
    Ja, andra länder har börjat öppna mer, eftersom det verkar genomförbart nu, tillsammans med masker etc, och det finns mycket mindre smitta. Inget vet säkert hur det blir med en andra våg, och blir situationen värre igen, stänger då dessa länder ner mer igen. Vad är kopplingen till den svenska modellen?
  • Fri 12 Jun 2020 13:47
    +2
    Dr Nail skrev 2020-06-12 13:29:58 följande:

    Alla ni som säger att munskydd är så diaboliskt svåra att använda rätt; så tyskarna.......vietnameserna....britterna.....japanerna.....ska jag fortsätta? Så ni säger alla dessa nationer fixar det men svensken är för korkad?

    Varför så lågt självförtroende?


    Dom har hittat en speciell gen som bara finns hos dom som bor i Sverige, och som gör det omöjligt att lära sig att man inte ska pillra på masken etc. I andra länder har man inte den genen. Så det inte så att svenskar är korkade, dom är bara oförmögna.
  • Sun 14 Jun 2020 20:41
    +4
    klyban skrev 2020-06-14 20:03:55 följande:

    Om du ska förstå detta, så betyder det att du ska sätta in dig i saker och komplexa skeenden.
    Och med tanke på hur du pratar och all desinformation du ger, så är det inte av intresse för dig att försöka att förstå ens och med denna erfarenheten.

    Och det är rätt konstigt att du inte vet, då de berättar detta vart enda PK de haft.(I alla fall de jag sett, och jag sett många!)


    Och allt kommer av att vi hade en så bred smitta i landet och som redan hade manifesterat sig.
    Men det är en sak ni aldrig vill ta i, för då tappar ni narrativet.
    Därför ni är så ledsna över att man berättat att smittan inte alls bara kom ifrån Italien och Kina, utan från många många andra ställen.


     


    Den fråga man ställer sig med dig, vad är det du vill mer än sprida kaos och osäkerhet?
    Och vad inbillar du dig uppnå med det?


    Käre Klyban.
    För det första, skulle det underlätta för läsare om du kunde förbättra din grammatik och skriva klarare. Men ok, inte helt relevant för detta.
    För det andra, skulle det vara trevlig om du inte skulle sitta på dina höga hästar och idiotförklara personer som har andra åsikter, patronizing är vad jag menar.
    För det tredje, skulle det vara klädsamt om du inte drog slutsatser om andra. Jag är inte ledsen över att smittan kommit från flera ställen, jag är bara chockad över att Sverige reagerar så tafatt och inte tex beordrade alla inresande svenskar att gå i karantän. Har en kompis som åkte från Italien till Sverige i mitten av mars, inga åtgärder. Fast ja, min kompis satte sig själv i 14 dagars karantän, på eget bevåg.
    För det fjärde, tror jag att den du vänder dig till vill diskutera enligt trådstarten, dvs framhålla kritik mot hur Sverige hanterar detta. Kaos existerar redan och osäkerhet finns också. 
    För det femte, vet jag inte ens varför jag skriver detta, tror inte att du tar åt dig något.
    För det sjätte, trevlig kväll!
  • Mon 15 Jun 2020 21:22
    +3
    klyban skrev 2020-06-15 08:15:03 följande:

    Du startar med härskarteknik, det finner jag rätt intressant.
    Sen fortsätter med ad hominem.


    Och självkarantän var rätt, men vad spelar det för roll om smittan var här kanske redan så tidigt som i November?


    Smittan var redan mycket väl spriden redan före vi fattade den var här, och omfattande också.
    Därav strategin att hålla nere spridning så sjukvården klarar av de fall de får, vilket vi har lyckats med.
    Och äldrevården fick in smittan och inte ens visste om detta.
    Och där finns stor kritik på de saker man gjort den vården sämre under alla år, och denna fråga ligger faktiskt på kommunerna i Stockholm, inte regeringen eller FHM.
    En del vill aldrig komma ihåg detta, vilket är rätt märkligt.


    Det stora misstaget var när man lämna över äldrevården till kommunerna i början på 90-talet, då sjönk kvalitén på den vården kraftigt under åren upp tills idag.
    Vilket man ser på tex den basala vårdhygienen, som var katastrofiskt dåligt i början av COVID-19, där endast ~47% utförde den rätt.
    Vilket gör en perplex då alla vet hur viktigt den är i vården.


    Dr Nail har visat ett stor intresse för fakta och många gånger påstått saker som inte ens existerar, och glömmer av allt som är obekvämt för den agendan Dr nail bär, vad den nu är, för det hoppas runt som hoppetossa där, som alla verkar gå ut på sprida kaos och desinformation.
    Ingen fattar varför.


    Tack så hjärtligt för recensionen av mitt inlägg!
    Förstår inte riktigt vad du menar med härskartekniken, men jag får väl läsa upp mig på ämnet. Måste erkänna att jag är inte så insatt.
    Det där ad hominem dravlet förstår jag inte riktig heller, eftersom du ofta kallar personer  diverse saker och jag antar att du inte kastar sten i glashus. Jag råder dig fortfarande att se över din grammatik, det är inte alltid lätt att förstå dina inlägg. Om svenska är ditt andraspråk, drar jag tillbaka min kommentar, då är ditt språk helt ok.
    För övrigt förstår jag inte så mycket av ditt inlägg, fakta kvarstår att andra länder reagerat annorlunda och som resultat har de färre dödsfall.
    Beträffande Dr. Nail, kan jag inte se att han-hon har kommit med falsk information.
    När Sverige ligger så risigt till i alla internationella statistiker, har jag svårt att förstå hur du kan rättfärdiga denna strategi. Nummer 7 i döda per 1M invånare.
    Bottom-line är att fler har dött av detta i Sverige än i de flesta andra länder, relativt sett, till befolkningsmängden. Och, man vet inte om det kommer någon andra våg.
    Ha en trevlig kväll! 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin