• Anonym (ABC)
    Thu 11 Jun 2020 12:52
    775627 visningar
    19781 svar
    +1
    19781
    775627

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Om att stanna hemma vid symptom:

    Många spenderar hälften av dygnets timmar någon annanstans än hemma. Då kan man kanske anta att hälften av gångerna man insjuknar, så råkar man inte vara hemma just då man börjar känna av symptomen. Jag kommer ihåg ett antal situationer då jag har varit tillsammans med andra när de första symptomen har visat sig. En av de gångerna var ombord på ett tåg. Hur gärna man än skulle vilja, så fungerar det inte med ?Gå hem genast om du börjar känna symptom!? i en sådan situation.

  • Anonym (ABC)
    Thu 11 Jun 2020 14:11
    Anonym (haha) skrev 2020-06-11 12:22:24 följande:

    Jag förstår ändå inte skillnaderna mellan vårt land och våra grannländer. De andra hade också lov/ferie under samma veckor som Sverige och om nu smittan dessutom kom in från olika håll så gjorde den väl det hos dom också?? Det är ju inte som om Köpenhamn och Olso är några småstäder och inte som om danskar och norrmän reser mindre än vad vi gör. Även dom fick väl ta emot resande från länder som Storbritannien och USA???

    Ändå lyckades de kväsa och hålla nere smittspridning och död på ett helt annat sätt än Sverige. DÅLIG STRATEGI av vårt lands myndigheter tycker jag!!


    Jag känner till åtminstone en person som kom hem till Finland från ett virus-område då i mars. Den personen fick ett textmeddelande från myndigheterna om att nu var det 14 dagars karantän som gällde. Alla närkontakter till de smittade som påträffades sattes i karantän. Så har man gjort i Finland under hela pandemin.

    I Sverige är det visst fritt fram för alla utan symptom att gå på jobb? Till och med fast man har sjuka familjemedlemmar?
  • Anonym (ABC)
    Thu 11 Jun 2020 15:10
    klyban skrev 2020-06-11 14:38:30 följande:

    Man ser tex att man börjar öppna upp fast man har vetenskapen att en andra våg är på väg.


    Kan du länka till datan som säger att det är så?

    Vissa experter säger att de tror att andra våg kommer, andra säger att de inte tror att en andra våg kommer. Framtiden är inte en exakt vetenskap.

    Finland lättar på restriktionerna nu när antalet nya fall per dag har gått ner och det finns kapacitet att testa alla som insjuknar.
  • Anonym (ABC)
    Thu 11 Jun 2020 15:28
    AndreaBD skrev 2020-06-11 15:14:06 följande:

    Men vad är en kontrollerad öppning? Man kan ju inte verkligen kontrollera om alla håller sig till reglerna. Man kan försöka kontrollera att alla har mask där det är plikt, men det är jättesvårt att vakta överallt, och de kommer inte att kunna upprätthålla det länge. 


    Kontrollerad öppning innebär att myndigheterna följer med antalet smittade i olika delar av landet, och hur olika händelser påverkar smittspridningen. Det handlar alltså inte om att kontrollera människorna, utan situationen.
  • Anonym (ABC)
    Thu 11 Jun 2020 16:23
    +1
    AndreaBD skrev 2020-06-11 15:58:41 följande:

    Det var ju precis det som man gjorde i Sverige också, det pratade ju Wisell om på presskonferensen. Dvs. man öppnade förstås inte upp, för att man inte hade stängt ner, men det var då (trodde man) ganska i början av pandemin, och då följde man upp, dvs. smitt-spårade. Och sedan hann man inte med.

    Och det lika väl hända i länder där man stängt ner och "kontrollerat" öppnar upp igen. Man vet inte hur snabbt det sprider sig och om man kommer att hinna med.  Det beror naturligtvis på hur många det handlar om och hur mycket kapacitet man har att följa detta, men sedan är ju viruset också väldigt nyckfullt. 


    Inget land hann med i början av pandemin. Det var därför man stängde ner. Man köpte sig tid. Smittspridningen stannade av, medan man byggde upp testnings- och smittspårningskapaciteten och skaffade tillräckligt med skyddsutrustning.

    Mars: Om man inte behövde sjukhusvård fick man inget test, trots att allt tydde på covid-19.

    Maj: Man får testas, till och med fast man själv är rätt så säker på att det bara är allergi.

    Mars: Det fanns inte tillräckligt med skyddsutrustning och handsprit.

    Maj: Det finns många nya tillverkare av handsprit och skyddsutrustning i Finland.

    X antal smittade personer är ett mindre problem nu än i mars.
  • Anonym (ABC)
    Thu 11 Jun 2020 18:15
    klyban skrev 2020-06-11 17:21:56 följande:

    Har du missat att man öppnar upp?


    ?man har vetenskapen att en andra våg är på väg.?

    Det var detta jag syftade på. Kan du länka till denna vetenskap?
  • Anonym (ABC)
    Thu 11 Jun 2020 18:38
    klyban skrev 2020-06-11 18:29:55 följande:

    Ledsen det är inte semantik när man pratar om hur smittor smittar.

    Det är att vara korrekt återge hur smittovägen funkar, och COVID-19 är inte luftburen utan droppsmitta och aresol.

    Och blanda aresol och luftburen, så pratar man om två helt skilda saker.

    Enda gången det smittar via andningen,. det är om man lyckas med skapa en aresol, det sker först vid nysningar i större omfattning.

    HYosta beror på vilket skick halsen och luckorna är i, men mer troligtvis blir det droppar vid hosta.


    Luftburen smitta

    Droppkärnor från/till luftvägarna

    I samband med hosta kan förutom droppsmitta även en aerosol uppstå. Då dropparna i aerosolen torkar ihop till mindre droppkärnor (<5 µm) kan de spridas med luften och därefter inandas och nå de nedre luftvägarna. Så sprids till exempel vattkoppor och tuberkulos.

    www.vardhandboken.se/vardhygien-infektioner-och-smittspridning/infektioner-och-smittspridning/smitta-och-smittspridning/smittvagar/
  • Anonym (ABC)
    Thu 11 Jun 2020 20:04
    +2
    AndreaBD skrev 2020-06-11 19:15:26 följande:

    Men jag är säker på att det inte skulle hjälpa alla länder lika bra att stänga ner. Lätt för tyskarna! Många kvinnor är hemmafruar, så de får inte lika mycket problem med att alternativ barnpassning måste organiseras. Det är olika i olika länder vilka problem som dyker upp vid en lock-down. 


    Finland stängde skolorna, här finns det inte en massa hemmafruar. Dagisen och klasserna 1-3 var öppna för dem som inte kunde ordna omsorgen på annat sätt. Inga problem med barnpassning alltså. På en finsk presskonferens sades det att antalet arbetstimmar under nedstängningen minskade minst i Finland av alla länder i Europa. Skolans distansundervisning fungerade också väldigt bra i Finland, lärarna lyckades ställa om på nolltid.

    Sverige däremot skulle tydligen ha haft stora problem om det här hade varit en smitta som drabbar barn. Det upprepades många gånger att ?Ingen kan jobba om vi stänger skolorna.? När det sägs att vi nu måste dra lärdomar inför nästa pandemi, så behöver Sverige tydligen göra upp en plan för hur man ska få samhället att fungera i en situation där man faktiskt MÅSTE! stänga skolorna.
  • Anonym (ABC)
    Sat 13 Jun 2020 09:39
    Dr Nail skrev 2020-06-13 02:12:23 följande:

    Bara en tidsfråga innan det är vedertaget att smittan är primärt luftburen.

    www.pnas.org/content/early/2020/06/10/2009637117

    (inte en jävel kommer att läsa allt det här men ja - luftburen).


    A recent finding (16) showed that the highest viral load in the upper respiratory tract occurs at the symptom onset, suggesting the peak of infectiousness on or before the symptom onset and substantial asymptomatic transmission for SARS-CoV-2.

    I Finland sätter man alla närkontakter till smittade i en 14 dagars karantän. Kan någon vara snäll och tala om hur det är i Sverige? Stämmer det att familjemedlemmar till insjuknade ska jobba som vanligt tills symptom uppkommer?
  • Anonym (ABC)
    Sat 13 Jun 2020 12:32
    AndreaBD skrev 2020-06-13 12:22:24 följande:

    Särskilt tydligt är ju skillnaden inte. Förstår jag det rätt att skillnaden egentligen bara är avståndet, dvs. att det kallas för luftburen om aerolsol tar sig ganska långt? Hur långt, finns det nån bestämd gräns? 


    Wikipedias definition av aerosol:

    Aerosol (från grekiska: aer, "luft" och latin: solutio, "lösning") är små partiklar som är finfördelade i en gas.[1] Partiklarna kan endera vara fasta eller flytande, och aerosolen innefattar både gasen och partiklarna. Typiska exempel på aerosoler är rök, dimma och luftföroreningar.

    Luftburen: Vad som helst som hålls svävande i luften ett tag. Här sägs att pollenallergi är en luftburen allergi.

    www.livostin.se/luftburna-allergier

    Så om man ska vara riktigt noga, så är ?aerosol? inte det samma som ?luftburen?. Det först nämnda är Vad, det andra är Hur.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin