• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Spännande infallsvinkel, om än mer vanlig i relationstrådar eller exempelvis där någon enbart söker medhåll om att kvinnor under 170 cm ratas av alla män

    Men visst. Behovet av att inte kunna bli motsagd ska inte underskattasSkrattande

    Jag ska försöka avhålla mig från att skriva något positivt om Sveriges hantering av coronapandemin. Jag tycker FHM agerade sent och oförsiktigt initialt. Dessutom borde man kunna ha en snabbare rapportering ism statistik över personer som drabbats av covid-19.

  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-02 23:13:25 följande:
    Men just när det gäller den, så har ju folk tyckt att det var sååå överdrivet. Det var  mycket gnäll över att man gjorde en sån stor grej av det. Och att vaccinationen sannolikt hade biverkningar. 
    Tja, det var rätt överdrivet, nästan dramatiskt. Minns att det i vår dotters klass endast var vi som sa nej till vaccination. När man senare utvärderade effekterna av svininfluensan visade det sig att de relativa skillnaderna i dödstal var försumbara mellan Sverige och länder där som Tyskland och Danmark där få vaccinerade sig.

    Ett av motiven för att så många skulle vaccinera sig mot svininfluensan var just att flockimmunitet skulle skydda riskgrupperna, så visst kan man vara kritisk mot Folkhälsomyndigheten som rekommenderade massvaccination med det oprövade Pandemrix.

    Men vad gäller ett eventuellt vaccin mot covid-19 så kommer ju redan stora delar av befolkningen att vara immuna när vaccinet finns tillgängligt  - men vaccinet kommer sannolikt att bli en välsignelse för riskgrupperna, och risken för eventuella biverkningar kommer nog att väga lätt mot risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19.
  • FDFMGA
    FDFMGA skrev 2020-05-03 10:30:43 följande:
    Tja, det var rätt överdrivet, nästan dramatiskt. Minns att det i vår dotters klass endast var vi som sa nej till vaccination. När man senare utvärderade effekterna av svininfluensan visade det sig att de relativa skillnaderna i dödstal var försumbara mellan Sverige och länder där som Tyskland och Danmark där få vaccinerade sig.

    Ett av motiven för att så många skulle vaccinera sig mot svininfluensan var just att flockimmunitet skulle skydda riskgrupperna, så visst kan man vara kritisk mot Folkhälsomyndigheten som rekommenderade massvaccination med det oprövade Pandemrix.

    Men vad gäller ett eventuellt vaccin mot covid-19 så kommer ju redan stora delar av befolkningen att vara immuna när vaccinet finns tillgängligt  - men vaccinet kommer sannolikt att bli en välsignelse för riskgrupperna, och risken för eventuella biverkningar kommer nog att väga lätt mot risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19.
    Uttryckte mig lite slarvigt och mycket ofullständigt.

    I tider när många väljer sina egna sanningar från mer elelr mindre galna internetkällor så har vaccinationsmotstånd blivit ett mycket allvarligt problem.

    Risken är uppenbar att en slarvig kontroll av ett eventuellt vaccin mot covid-19 kan innebära att andelen som drabbas av oväntade biverkningar blir relativt stor.

    Det borde räcka med erfarenheterna av Pandemrix, där de direkta effekterna i form av biverkningar och de indirekta i form av växande motstånd mot vaccin överhuvudtaget blev så mycket mer skadliga än Pandemrix gjorde nytta.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-03 11:11:26 följande:
    Det lär inte finnas många i riskgrupper som inte har fått viruset eller har dött redan då vaccinet kommer. Eller hur menar du att de ska skydda sig mot det idag?
    Åh, jag tror att det kommer att finnas många som tillhör riskgrupperna som inte har smittats när man får fram ett vaccin om ett år eller så. 

    Jag tror också att vi i vissa delar av landet redan har börjat utveckla ett skydd för riskgrupperna i och med att en ganska stor andel av befolkningen i t ex Stockholm har blivit immuna. En konsekvens av den strategi FHM valt är ju att vi som inte tillhör riskgrupperna, som rör oss ganska fritt i samhället, i långt högre grad än riskgrupperna utsätts för smitta och utvecklar immunitet.

    Det är ju det som skiljer Sveriges metod från många andra länders. R-värdet för epidemin i Sverige ligger sen några veckor under ett, vilket indikerar att den metod vi valde ger önskad effekt och innebär ett naturligt - om än ofullständigt - skydd för riskgrupperna till skillnad från ett artificiellt där alla skyddats i samma utsträckning och där man nu i många länder tvingas börja om från början.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-03 12:20:46 följande:
    Jag undrar vilka. För alla jag känner som tillhör riskgrupper är helt oskyddade från smittan. De kan isolera sig på fritiden, men i övrigt kan de ju inte sluta gå till jobbet. De måste skicka barnen till skolan. 
    Du menar att den som inte är pensionär men tillhör en riskgrupp borde få möjlighet att isolera sig tillsammans med eventuell partner och eventuella barn och försörjas av staten under det år eller de år som dröjer innan man får fram ett fungerande vaccin.

    Jag har ingen uppfattning om hur många yngre som tillhör en riskgrupp, det är ju ganska komplext, högt blodtryck t ex tycks ju bara vara en markör för ålder och inte riskabelt i sig för allvarlig covid-19. Hur gör man i andra länder, nu när man börjat inse att det inte fungerar att stänga ner samhällen, isolera hela befolkningen? Ger man bidrag till yngre personer som tillhör någon riskgrupp så att de och deras familjer kan fortsätta att isolera sig?

    I Sverige finns det ju många separerade föräldrar - tycker du att det är den som inte tillhör en riskgrupp som ska ta hand om barnen i något år, eller den som vill isolera sig?

    Ursäkta att jag verkar kallsinnig till det fruktansvärda dilemma det kan innebära att tillhöra en riskgrupp, jag har själv två anhöriga som nu lever isolerat och som vi andra inte har träffat på månader.

    Men samtidigt så tror jag att det bästa sättet att skydda personer som tillhör riskgrupperna är att så många som möjligt av oss övriga blir smittade och immuna - det kommer att dröja länge, länge innan vi har ett verksamt och ofarligt vaccin tillgängligt i Sverige.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-03 13:32:44 följande:
    Jag hoppas verkligen att det inte blir så illa som i Tyskland. Där finns det så många lågutbildade, korkade morsor som tror på vad som helst som de har läst på nätet. Numera har de barn som dör i  mässling och annat som lätt skulle kunna vara utrotat. 

    Jag kan förstå en viss misstänksamhet mot ett nytt vaccin, som man dessutom fick stressa fram. Men de gamla, beprövade? 
    Ja, just därför är det oerhört viktigt att det vaccin man slutligen får fram mot covid-19 är ordentligt testat och inte i panik och oprövat sätts in på stora befolkningsgrupper.

    Alltså, ett vaccin mot covid-19 skulle om det fungerar illa kunna innebära att vaccinmotståndet ökar ytterligare - men om det fungerar bra skulle det inte bara kunna ge immunitet mot covid-19 utan också indirekt immunitet mot påståenden från tokskallar som att vaccin i sig innebär att vi får autoimmuna sjukdomar eller att barn blir autistiska.
  • FDFMGA
    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-03 16:21:15 följande:
    Men vi vet ju ännu inte hur länge en eventuell immunitet varar. Forskare och experter har varit väldigt restriktiva med att uttala sig om detta eftersom ingen ännu säkert vet. Vissa har pratat om immunitet under en säsong.

    Immunitet under en säsong går  absolut inte att jämföra med den flockimmunitet många av de vanligaste barnsjukdomarna ger, då handlar det ju om en kanske inte alltid  livslång men ändå mycket lång immunitet.

    Dessutom har det ju när det gäller Covid - 19 främst pratats om att det är de som blir svårt sjuka som blir immuna en tid efteråt, så inte heller här kan man jämföra med den flockimmunitet barnsjukdomarna ger. Har man haft någon av barnsjukdomarna blir man ju immun oavsett om man fick en lindrig eller svår variant av sjukdomen.

    Kort sagt - Det enda forskare och experter hittills verkar eniga om är att Covid-19 högst troligt  ger en VISS immunitet men hur länge den varar och hur många av alla som haft viruset som omfattas av den är fortfarande högst osäkert.

    Med tanke på allt detta är det väl minst lika optimistiskt att hoppas att så många som möjligt utanför riskgrupperna blir smittade för att påskynda en eventuell flockimmunitet som att hoppas på att vi har ett verksamt och ofarligt vaccin inom kort?
    Mest sannolikt blir immuniteten långvarig, viruset är ganska komplext och till skillnad från exempelvis influensavirus så har det en kontrollmekanism som innebär att viruset inte muterar så frekvent.

    Här i Stockholm så förhåller sig folk ungefär likadant över tid till smittskyddet, eller möjligen att vissa har blivit lite slappare som mannen som stod bakom mig i kön på Ica och pratde i mobilen om att han kände sig lite bättre.

    Hursomhelst. Det verkar ju som smittspridningen stagnerat här, den effekten om den fortsätter så kommer kanske inte att skydda oss stockholmare fullt ut och inte i evighet. Men nog är det bättre att ha en temporär immunitet än ingen alls.

    Dessutom, den immunitet man kommer att få av ett eventuellt vaccin kommer att korrelera med längden på den immunitet de som varit sjuka får.

    Det finns skäl till att man vaccinerar riskgrupper mot influensa årligen!
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-03 16:34:50 följande:
    Ja, det finns länder som gör det. Hur långvarigt det blir vet vi ju inte, men kan tycka det är humant, för att sedan införa en mer kontrollerad situation där inte alla riskeras smittas. Med testning och isolering av sjuka och smittade.

    Jag tror att många av de saker du nämner hade kunnat lösas genom generös testning.
    Ja, det kanske har handlat lite väl mycket om företag som drabbas ekonomiskt av smittskyddsåtgärderna här och globalt och för lite om den enskilda människan.

    Jag skulle själv inte vilja jobba inom t ex vården om jag tillhörde en riskgrupp. Nu gör jag inte det och tillhör ingen riskgrupp och kan dessutom jobba hemifrån.

    Precis som alltid så är livet inte rättvist - inte heller döden sett till de som har dött i covid-19.
  • FDFMGA
    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-03 18:16:44 följande:
    Vet du mer än Folkhälsomyndigheten som pratat om att säsongslång immunitet är trolig?  Eller tycker du att säsongslång immunitet är långvarig immunitet? De flesta tänker nog på en längre immunitet än så när de hör uttrycket "långvarig immunitet".

    Vi vet som sagt dessutom väldigt lite om hur det står till med immuniteten hos de som enbart varit lindrigt sjuka eller de som rentav haft viruset utan att märka av det alls. Och enligt WHO finns det inga garantier för att enbart antikroppar i blodet betyder att personen i fråga utvecklat immunitet utan det kan vara så att det också behövs cellmedierad immunitet för att en person ska vara immun.

    Självklart är det mycket bra att smittspridningen stagnerat i Stockolm men det betyder inte att som du skrev - det bästa sättet att skydda personer i riskgrupperna är att så många som möjligt av övriga befolkingen blir smittade och immuna.

    Det finns massor av skäl till att det är ett dåligt sätt att skydda riskgrupperna och en dålig strategi av andra skäl med.
    Utöver det jag skrivit om att vi ännu vet väldigt lite om immuniteten så skulle det belasta vården oerhört. Även om det är sällsynt att helt friska personer i yrkesverksam ålder blir så sjuka att de behöver sjukusvård så förekommer det. Dessutom finns det som jag tidigare skrivit en hel del människor som tillhör riskgrupperna utan att veta om det. Att gå omkring med odiagnostiserad diabetes är inte så väldigt ovanligt. Det finns också uppgifter ingen säkert kunnat avfärda om att personer som haft kraftigare Covid 19-symptom kan få kvarstående skador på lungorna och det är helt orimligt att anta att människor ska vilja ta den risken för att "hjälpa till" att uppnå flockimmunitet, en flockimmunitet vi som sagt ännu vet väldigt lite om.

    Det är en sak att inse att vi inte kan utrota smittan i Sverige och att inte vilja offra demokratin genom att låsa in allmänheten i sina bostäder , något som för övrigt vore rena dödsfällan för gamla människor som lever trångbott med barn och barnbarn.

    Det är en helt annan sak att som du, se det som något positivt om så många som möjligt utanför riskkgrupperna blir smittade på grund av förhoppningar om en flockimmunitet vi ännu har väldigt begränsad kunskap om.
    Till skillnad fråm FHM måste jag inte väga mina ord på guldvåg. Javisst, det är sannolikt att immuniteten kommer att vara längre än ett år i och med viruset inte är så särskilt föränderligt och just den stabiliteten borde glädja alla som sätter sitt hopp till ett fungerande vaccin eftersom det också innebär att vaccinet kommer att fungera mer än ett kort tag gentemot ett i grunden muterande virus.

    Och visst kan jag vara lite kritisk mot Tegnell i och med att han inte är tillräckligt tydlig med att utan immunitet kan man glömma alla drömmar om att kunna få fram ett vaccin som fungerar.

    Att smittspridningen tycks minska i Stockholm beror inte på att gud hör bön och att hen förbarmat sig över de stackars stockholmarna som lider av Anders Tegnells lättsinne och lagt sin skyddande ande över Stockholm - utan på att evolutionen försett oss med ett immunförsvar som reagerar på smitta och dessutom har förmågan att minnas vilken smitta det tidigare har reagerat på.
  • FDFMGA
    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-03 20:45:31 följande:
    Det är väl knappast någon som hävdar eller tror att viruset inte skulle ge någon som helst immunitet. Vad som än så länge är ytterst oklart är snarare hur länge den immuniteten varar, om även de som haft lindriga sjukdomssymptom eller inte ens misstänkt att de haft viruset får immunitet samt om enbart påvisbara antikroppar ger immunitet eller om det dessutom krävs cellmedierad immunitet för att en person ska vara immun.

    Immunitet är ju inte något svartvitt, där det bara finns två alternativ bestående av att antingen får i princip alla som haft ett virus i princip livslång immunitet eller så ger viruset ingen immunitet alls.

    Det är för övrigt inte enbart Tegnell och FHM som "vägt sina ord på guldvåg" och varit försiktiga med att inte uttala sig tvärsäkert om vad de än så länge inte vet. WHO har upprepade gånger varit tydliga med att med att vi än så länge har alldeles för lite kunskap om ovanstående frågor och starkt avrått från att införa "immunitetspass" , något man haft planer på att börja tillämpa i bland annat Chile.

    Att smittspridningen tycks ha minskat i Stockholm beror troligtvis på en kombination av vidtagna försiktighetsåtgärder hos allmänheten - man är överlag ganska bra på att följa rekommendationerna och ibland mer där till -  och på en viss grad av immunitet, ja. Det betyder dock inte att riskgrupperna kan pusta ut och slappna av. Nya människor från andra delar av Sverige  börjar ständigt arbeta i Stockholm, massor av människor inom en radie av 10-15 mil pendlar till Stockholm och kan föra med sig smitta från sina hemorter, mängder av människor från andra delar av landet är i Stockholm då och då i arbetsrelaterade ärenden. Långt ifrån alla jobb går att utföra helt eller ens delvis hemifrån.
    Varaktigheten och omfattningen av immunitet mot covid-19 kan man knappast beräkna teoretiskt, utan det blir något som visar sig nu i sommar och under kommande år.

    Eftersom jag inte behöver väga mina ord på guldvåg blir min gissning att den processen blir lite mer utdragen i länder där man i det längsta försöker gömma sig för smittan i väntan på ett mirakel än i Sverige och de länder där man nu successivt öppnar upp mot smittspridningen.

    Hursomhelst borde det vara hoppingivande för WHO och andra som tog uppgifterna från Sydkorea om att man kan smittas upprepade gånger under ett kort tidsintervall på allvar att landet nu har sett över mätmetoderna och dementerat påståendet.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin