• Sat 16 May 2020 14:09
    774457 visningar
    19781 svar
    -1
    19781
    774457

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    För övrigt så är väl trots allt Sveriges pangdemister ett betydligt mindre problem än motsvarigheten man drabbas av i länder som Tyskland.

    https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyska-konspirationsteoretiker-en-fraga-for-landets-parterapeuter/

  • Sat 16 May 2020 16:00
    -1
    Anonym (haha) skrev 2020-05-16 14:48:29 följande:
    Skämtar du i en tråd om en pandemi som tar livet av så oerhört många? Det tycker du alltså är passande.
    Visst kan man skämta om de nyauktoritäras vurm för starka ledare - och ingen ledare lär väl vara mer auktoritär än Nordkoreas och inget land lär ha färre rapporterade smitatde än Nordkorea.

    Däremot skulle jag aldrig flabba åt pandemins offer, t ex genom att välja att vifta med en haha-svans till anonymiteten.

    Bara oss emellan så är jag inte särskilt förtjust i anonymitetsfunktionen i samband med samhällsdebatt på FL, jag tror att den möjligheten väsentligt infantiliserar debatten.

    I vilket fall gläds jag åt att smittspridningen minskar så kraftigt i Stockholm, det innebär inte att jag inte beklagar alla de som drabbats, kanske i synnerhet de som drabbats av KD:s syn på hur äldreomsorgen här i Stockholm ska vara organiserad och finansierad - men så långt som till att påstå att den ansvarige, Erik Slottner (KD) borde ställas inför domstol skulle jag aldrig sträcka mig.

    Det vore mig främmande - däremot skulle jag ju inte sörja om väljarnas dom blir hård i nästa val.
  • Sat 16 May 2020 17:24
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-16 16:39:22 följande:

    Värst vad alla har hamnat offtopic. Jag orkar inte dividera så mycket mer, då inget ger något som inte upprepats otaliga gånger. Det har förvandlats till ytterligare en polariseringstråd likt SD och S trådar. Tråkigt men ack så förväntat.

    Jag avslutar med en länk man skulle kunna tro är komedi, men i så fall är sanningen komisk. Den speglar mitt förtroende för stunden rätt bra. Jag var till en början inte helt kritisk, men detta eviga försvarande av i princip allt de tar sig för orsakade för min del det motsatta.

    www.expressen.se/tv/politik/veckan-med-viktor/veckan-med-viktor-lyssna-pa-experterna-nar-de-sager-det-vi-vill/


    Jag tycker inte att dina åsikter har förändrats från ditt första inlägg i tråden till ditt senaste - du anser att man bör ha så stränga smittskyddsrestriktioner i ett samhälle att smittan stannar av och detta i väntan på att man hinner ta fram ett verksamt vaccin eller ett fungerande antiviralt läkemedel.

    Om något år kan man säkert jämföra oilika länders förhållningssätt till pandemin och vilka konsekvenser de fick.

    Du är ju heller inte ensam om att tycka att det är beklagligt att åsikter du inte delar kan framföras i en tråd där syftet tycks vara att skapa gemenskap bland kritiker av den svenska modellen - men folk är olika, själv föredrar jag sammanhang där inte alla kepsar måste vara riktade åt samma håll.
  • Sat 16 May 2020 18:23
    +1
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-16 17:58:45 följande:

    I inlägg 594 skrev jag vad jag var mest kritisk mot. Angående lockdown argumenterar jag inte för att ha en i Sverige. Jag tror de flesta länder valt att göra det som passar dem bäst. Det betyder inte att jag inte hellre befunnit mig i NZ. Jag har å andra sidan argumenterat mot när folk säger att det är fel med lockdown för det finns fördelar precis som nackdelar.

    Jag står för att jag inte tycker att smittspårning, tester och munskydd är stränga smittskyddsregler. För att skydda andra anser jag att de är förnuftiga och nödvändiga. Där är jag helt enig med experter från andra länder.

    Jag tycker inte att det är tråkigt att folk har olika åsikter. Det är din tolkning. Det jag däremot ser i dessa tråder är att det saknas nyanseringar, och allt går ut på att tjata om samma saker upprepade gånger.  Antingen försvarar folk allt FHM gör eller är totalt emot vilket inte ger särskilt givande diskussioner för min del.

    Det är troligen orsaken till att det mynnar ut i diverse hånfulla tillmälen som pangdemister, högerextremister (som inte ens har med tråden att göra)  eller andra sätt att få vinna över diskussionsmotståndare. Personligen tar jag inte åt mig - men det ger mig absolut inget. 

    Hur mycket har du själv ändrat åsikt? Vad har dina meningsmotståndare bidragit till förändring hos din syn på FHMs agerande, som du inte ansåg redan innan?


     


    Ja, polariseringen innebär ju att det tjatas, jag tjatar om smittminskningen i Stockholm andra tjatar om annat.

    Jag räknar inte med att få något svar om varför smittan sen fem veckor tillbaka sjunker undan i Stockholm - vilket inte hindrar mig från att tjata vidare efetrsom jag anser att detta är fundamentalt..

    Jag skulle också vilja befinna mig i Nya Zeeland, inte på grund av att smittrisken där är så låg där just nu, men för att det är ett land jag aldrig varit i men ofta drömt om att få besöka.

    Experterna är för övrigt inte alls eniga om att munskydd har effekt, kanske ahr de en psykologisk effekt, men frågan är åt vilket håll. Tänker jag på kvinnan med munskydd som trängde sig fram mellan ett av mina barn och mig när vi stod och valde jordgubbar på Ica igår så tror jag att munskyddet ingav henne en falsk trygghet.
  • Sat 16 May 2020 19:45
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-16 18:42:38 följande:
    Har lite svårt att skriva nu mer än ett snabbt yttrande av det sista du skrev.

    Ja, om man inte förstår att munskyddet är till för att skydda andra än sig själv, så är det feltänk och bättre för henne att låta bli. Särskilt som hon inte fattar att det inte är till för att främst skydda henne utan andra. 

    Läste om att Spaniens fall också gör ner. Vet inte hur det förhåller sig i andra länder som haft hög smittspridning, men får hoppas det är en begynnande flockimmunitet.  
    Nu är det inte särskilt vanligt med munskydd här i Stockholm, kanske en procent - men utifrån att användarna påfallande ofta antingen är äldre eller av asiatiskt ursprung så tror jag att det är skydd för sig själva de tänker på, inte att de är smittade och vill skydda andra.

    Här förresten en resonerande artikel fjärran från polarisering.

    https://www.svd.se/var-den-strikta-karantanen-verkligen-vard-det
  • Sat 16 May 2020 22:35
    -1
    Anonym (sant) skrev 2020-05-16 22:12:34 följande:
    Jag menade som jag sa i andra inlägget att de tolkar forskningen annorlunda än resten av världen. Om de inte gör det förstår jag inte varför vi inte gör som resten av världen? 

    Jag kan inte veta att de bortser från forskningen, men jag har svårt att se hur de tycker det kan vara rimligt att vi ska ingå i någon slags mänskligt experiment när de faktiskt inte har en aning om vilka följderna blir.
    Se det som att så gott som hela resten av världen har insett att det inte fungerar att stänga ner länder och långsamt försöker man öppna dem igen. Till att börja med var det nog så att många hade samma ambition som Nya Zeeland fortfarande har, att utrota viruset inom landet. 

    Nu försökar man anpassa sig till en mer hållbar strategi och då kommer skillnaderna mellan Sveriges och andra länders förhållningssätt till smittan successivt att minska.

    Då tror jag att Stockholm kan fungera som en fyrbåk i ett omgivande dystert coronamörker - här har vi ju fått smittspridningen att successivt minska under mer än en månads tid nu. Och detta trots den ansvarslösa släpphänthet vissa anser har präglat smittskyddet i Stockholm.

    Flockimmunitet är ett oerhört fult ord, vem vill höra till en flock? Inte desto mindre börjar vi i Stockholm se effekterna av denna gruppimmunitet.

    Tyvärr kommer ju gruppimmuniteten aldrig att bli ett fullständigt skydd för riskgrupper, men i väntan på ett fungerande och relativt biverkningsfritt vaccin är det nog det bästa vi kan erbjuda riskgrupperna.

    Ur ett vaccinperspektiv borde det dessutom vara positivt att vi så snabbt kunde se effekterna av gruppimmunitet i Stockholm, det borde innebära att chanserna för att man lyckas framställa ett vaccin ökar.
  • Sat 16 May 2020 22:39
    +1
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-16 22:26:43 följande:

    Ja det är uppenbart att det är helt obegripligt svårt att använda munskydd ...i Sverige. 


    Fast du vet att det inte finns fakta på  det har varit dåligt att använda munskydd? Inga bevis alls.

    https://www.fplus.se/folkhalsomyndighetens-nya-bud-munskydd-kan-hjalpa/a/P9xnwb


    Det finns ju inget som hindrar någon att använda skydd för ansiktet här i Sverige. Somliga har ju gjort det länge - de som går i burka eller niqab.
  • Sat 16 May 2020 22:59
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-16 22:47:20 följande:

    Det har varit en dyrköpt immunitet. Därav folks attityd till ordet flockimmunitet. Den är/var tyvärr inte gratis. Sen tror jag att folk är rädda för att ropa ?hej innan de kommit över ån?. 


    Jag hörde något om att andra länder ser minskningar i antal smittade och döda. Har de också nått flockimmunitet, för något gemensamt med Stockholm måste de ju ha?


    Javisst, men den blir inte mindre dyrköpt om man drar ut på tiden. Om något år kommer säkert ungefär lika stor andel att ha haft smittan i alla länder. Såvida det inte är så att det finns en varierande andel som inte är mottagliga för smittan olika länder emellan. Det har tydligen spekulerats om det kan vara så med utgångspunkt från smittspridningen i Indien.

    Sen kommer det säkert att finnas skillnader i fråga om dödlighet där länder som Sverige och Storbritannien med miserabel generell äldrevård kommer att ha högre dödlighet än exempelvis Norge.
  • Sat 16 May 2020 23:52
    Anonym (sant) skrev 2020-05-16 23:10:10 följande:
    Jag är osäker på flockimmuniteten i Stockholm. Bortsett från de där som syns i media på uteserveringar så tror jag att en stor grupp människor också blev rädda när smittan ökade kraftigt i Stockholm och i samband med detta så kom mer negativ information också i media. 

    Jag bor inte själv i Stockholm, men känner en del där eftersom jag bott där och har familj där, ingen har hittills varit sjuka av dem, mina gamla vänner jobbar hemifrån, min familj håller sig hemma då de är äldre.

    Jag tror färre haft smittan än man tror, även i Stockholm. Hade verkligen varit en idé att börja testa många så man får någon slags överblick.
    Och jag bor i Stockholm och ser dagligen hur människor rör sig här. Jag ser förstås inte de som håller sig isolerade, men jag märker ingen skillnad mot tiden före epidemin, med undantag för restauranger och t ex Ica där de flesta är noga med att stå efetr skyddsmarkeringarna i köerna till kassorna, medan andra glatt kryssar igenom de glesa körna och ute i affären är allt precis som det alltid varit.

    Sarscov2 måste ha en mycket låg smittsamhet om inte många av oss redan smittats. Jag tror inte som du att den mycket begränsade försiktighet folk här visar är tillräckligt för att smittan ska sjunka undan, utan att den reella orsaken till detta är att en ganska stor del av befolkningen är immun - och då i synnerhet den del av befolkningen som inte isolerat sig.

    Och det måste ju vara just den mest önskade effekten - alltså att en osmittad persom som måste uträtta ett ärende i folkvimlet möter just de personer som har störst sannolikhet att vara immuna, det vill säga inte vara smittssamma.

    Men föralldel, ett scenario att sarscov2 inte längre är lika smittsamt som det ursprungligen var vore naturligtvis optimalt - men jag är rädd för att det är önsketänkande. Visst kan man tänka sig mutationer hos viruset som innebär lägre smittsamhet men en sådan mutation borde innebära en evolutionär nackdel.

    Jag tror snarare på motsatsen - att en sannolik utveckling över tid är att viruset blir mer smittsamt men också mindre farligt.
  • Sun 17 May 2020 00:16
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-16 23:13:49 följande:
    Det är möjligt att det sker men under förutsättning att det inte kommer något vaccin, åtgärder eller medicin under tiden som minskar antalet dödsfall. 

    Jag håller däremot med om att äldrevården troligen kommer vara en betydande faktor över antalet döda. Men jag hoppas de lyckas bättre i Sverige hädanefter, då det varit en tragisk och dyrköpt läxa.
    Man kan ju alltid hoppas - men det äldreboende jag besökt flest gånger ligger inte i stockholmsområdet. Om det är ett genomsnittsboende så tror jag inte man kommer att lyckas bättre ute i landet än i Stockholm.

    Det är kanske en av få goda saker som kan bli en konsekvens av epidemin - att man satsar på att även äldre som inte kan köpa sig en plats på ett privat äldreboende kan få leva sina sista år på ett människovärt sätt.

    Men priset för den politiska insikten blir högt räknat i människoliv - och en troligare utveckling är väl snarare att de av oss som har möjligheten inser att vi måste lägga undan pengar så vi i framtiden kan köpa oss en plats på ett äldreboende där vi inte reduceras och rationaliseras till ett vårdpaket.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin