• Fri 1 May 2020 18:30
    764676 visningar
    19781 svar
    19781
    764676

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (sant) skrev 2020-05-01 16:27:16 följande:
    Jag menar för alla. Tills vi har vaccin. Så viktigt är det inte att åka på semester. Nu är det ju försent troligtvis, men det hade varit bättre att göra så. Samt att personer i områden med mycket smitta inte får röra sig i landet. 
    Är du medveten om dem ekonomiska konsekvenserna  av en lock-down? Olika ekonomer i olika länder har sagt att två månader är det mesta som ett land klarar av. Efter det börjar all välfärd bli förstörd. Om man skulle ha lock-down något år tills vi har vaccin (det sägs att det ska ta ett år), så skulle vi vara ett u-land efter det. Ungefär som Yemen eller dem fattigaste afrikanska länderna. 

    Det är DET jag inte vill ha. Semester kan jag avstå ifrån, och mycket annat också, det är inga problem. 
  • Fri 1 May 2020 18:44
    Kermit1561 skrev 2020-05-01 17:15:42 följande:
    Var har de lovat eller garanterat nånting?? FHM har bara sagt (som om de mesta) vad de såg tecken på.
    Jag tycker också att jag inte minns några löften. Och jag förväntade mig absolut inga heller. Det är ett nytt virus - då vet de inte. Hur skulle de kunna veta? De säger bara vad som verkar sannolikt. Och det ändrar sig kanske när man får reda på mera. 
  • Fri 1 May 2020 20:51
    Anonym (man) skrev 2020-05-01 19:19:42 följande:
    Jo vi har förstått att du inte kan se några brister öht hos FHM eller hur smittan hanterast i Sverige men däremot väldigt bra på att hitta fördelar och gräva fram guldkorn som tyder på att vi har rätt Flört
    Nej, jag ser ganska många brister, men inga som skulle kunna fixas så snabbt att det skulle göra någon skillnad i nuläget. Det tar mer tid. T.ex. sjukvården har varit dålig i årtionden, tycker jag. Och både FHM och regeringen har säkert gjort misstag, men det är ganska svårt att veta i nuläget, och vissa saker vet vi inte helt säkert heller. 
  • Fri 1 May 2020 20:58
    Monkii skrev 2020-05-01 20:19:23 följande:
    "

    Risken att smittan skulle kunna spridas i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

    "

     

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/mRdlw1/experten-ingen-risk-att-svenskarna-kan-sprida-coronaviruset
    Det här handlar ju om 11 stycken svenskar som flögs hem ifrån Kina! Och man hade undersökt dem före resan och igen under en mellanlandning och sedan skulle de bege sig i frivillig karantän för säkerhets skull. Visst, man kunde ha sagt dessutom att de MÅSTE bege sig i karantän. Men jag tror nog att de förstod det så. Här håller jag med Tegnell om att risken är obefintlig. 

    Jag trodde vi pratade om alla som var på semester i norra Italien på sportlovet?
  • Fri 1 May 2020 21:02
    Anonym (sant) skrev 2020-05-01 20:19:02 följande:
    Jag pratade inte ens om lockdown. Jag pratade om karantän vid inresa i landet. Nu är ju det dock ganska meningslöst.
    Okej, sorry. De kallar ju det för karantän också. Vid inresa till landet - visst, det kan man göra. Jag tror dock att det skulle varit effektivt bara i början. Numera sprids det mesta inom Sverige. 
  • Fri 1 May 2020 21:45
    +1
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-01 20:45:31 följande:
    Om de inte vet något så bör de inte heller påstå att asymptomatiska personer ( eller under inkubation) inte smittas. Vid osäkerhet känns det oprofessionellt att bara gissa, istället för att tala om att det finns en möjlighet.

    Vidare verkar de i stort sett ha varit ovilliga att ändra sin ståndpunkt, trots att andra länder flaggat om det under en längre tid.

    https://www.svd.se/folkhalsomyndigheten-andrar-syn-pa-smittorisk

    OBS först i början av april...
    De har aldrig påstått att de vet säkert. Samtidigt har ju folk så svårt med dessa osäkra uttalanden som alla som jobbar med forskning brukar ha. De säger ju aldrig att något ÄR så, och det har folk jättesvårt för, eftersom de är så nervösa över viruset. Så ibland har de nästan blivit pressade - dvs. Tegnell på pressträffarna - att säga något mer säkert, trots att han egentligen inte kan veta det. 

    Jo, viss fakta som andra länder har utgått ifrån tidigare, har Sverige förnekat tills det verkligen fanns tecken på att det verkar vara så. Vet inte om de tänkte att det vore bättre om folk koncentrerar sig på det som är mest smittorisk? Det var nog en tanke bakom - typ att folk ändå inte kommer att följa alla råd, så att man ville begränsa dem? Jag tycker dock inte att det är helt rätt tänkt. Många människor vill ju verkligen veta alla delar. 
  • Fri 1 May 2020 23:39
    +1
    Monkii skrev 2020-05-01 21:51:37 följande:
    Du missade poängen. Tegnell uttalar sig om saker han inte vet på ett sätt som får det att låta som att han vet. Det märks inte minst på alla de som gått på det han säger och sedan blir förvirrade när det inte blir så som Tegnell sagt. www.aftonbladet.se/nyheter/a/RRpj0A/statsepidemiologen-toppen-kan-vara-nadd-nu
    Och du kan vara säker på att han sa det EXAKT så som Aftonbladet trycker det? Jag tycker Aftonbladet är ganska känd för att omformulera det som folk har sagt, och det brukar då bli mycket mer ... extremt. 
  • Sat 2 May 2020 10:41
    Anonym (sant) skrev 2020-05-01 23:45:48 följande:
    Anders, är det du?
    Nej då.... :) 
  • Sat 2 May 2020 10:43
    Anonym (Bra) skrev 2020-05-01 23:42:11 följande:

    I stort sett hanterar Sverige pandemin bra. Men jag tycker att man borde ha lite stramare åtgärder på några punkter. 
    1. om en är sjuk i familjen med typiska Covid19 symptom borde hela familjen isolera sig. 

    Min äldsta son fick feber och hosta. Jag och mannen jobbar hemifrån och vi höll minstingen hemma första tiden (för att se om det skulle sprida sig i familjen) men mellankillen har skolplikt så han skulle iväg. Kändes helt fel. 

    Slutade med att jag och sonen var sjuka, men övriga 3 helt utan symptom så kanske inte  Covid ändå, men det vet man ju inte i början. 

    2. För lite fokus på hur man ska förebygga och förbereda sig. Hur förebygger jag högt blodtryck och andra risksjukdommar? Hur är jag bäst förberedd för att klara av IVA? Jag ser till att få vardagsmotion, träna regelbundet och äta varierat. Men det är för lite focus på att det är var och ens ansvar att ta hand om sig själv. 


    Håller med. Dock kan det vara svårt när hela familjer isolerar sig. Svårt att veta var man ska dra gränsen. Familjer som har små barn - de har ju så ofta någon förkylning. Om då hela familjen stannar hemma varje gång, då kan vi ha en stor del av befolkningen hemma. 
  • Sat 2 May 2020 12:57
    klyban skrev 2020-05-02 04:22:18 följande:

    Dock det intressanta är hur man har fastnat bac i tiden då man inte visste nått extremt  lite.
    Man trodde mer initialt det var Kina som var saken, och helt missade att IT och AT redan hade fixat så att någon kulmen aldrig kunde ske vid tillfället.

    Dock det största problemet för oss vanliga människor, och det är att de inte förstår språket.
    Ett språk även som tex inte går händelser i förväg, där ordfraser som låter obetydliga har en direkt och betydelse, men eftersom vi själva inte pratar så.
    Så tar vi dessa ordfraser som de inte menar det dom säger.
    Blivit varse om detta personligen och egna sjukvårdsfrågor ett par år tillbaka.


     


    En jämförelse som är lite svag, men väl träffande.
    Såna som Anders(Läkare) de beter sig som du och skulle gå till läkaren och säga "jag" har cancer.
    Deras svar är nej det har du inte, men låt oss kolla och se.
    (Menar då att de pratar i evidensbaserade termer, det betyder bevis först.)


    Och saken är att "COVID-19" har såna som Anders träffat på väldigt väldigt väldigt många ggr innan, men när kliniska bevisen kommer in, så har svaret varit nej de allra flesta gångerna.
    Och de ser ur en faktabaserad vinkel och kliniska fynd.
    Folk borde utbilda sig själva om hur detta språk fungerar, så kan man åtminstone på ett litet hörn förstå vad Tegnell säger.(Jag är själv inte i närheten, men förstår så mycket att språket är svårt, och kräver en hel del att förstå, och med dagens semantiklekar av högerextrema, så blir tegnells ord så milda och mjuka, fast de inte ens är det, pga överdrifter ifrån en del)

    Annan liknelse i ämnet, där en person säger du bör ta på dig en flytväst.(Och sekunderna före man slänger ut sig i havet med 1 mil till närmaste strand och räddning.)
    Bör låter som en rekommendation, vilket det är, men skiter man i rekommendationen, så verkar det som man inte förstår att det är långt till räddningen och stranden.
    Många klarar simma denna mil, men vissa kommer aldrig klara av att simma dit ändå.

    Med facit i hand med smittan i sak, det var att det var kört redan innan vi ens klev upp till plattan med COVID-19.
    Då spridningen redan var för betydande, före man börja se den.
    Det var ju också orsaken till vi snabbt slutade med smittspårning, då den saknade betydelse pga omfattning.

    Och vi kan aldrig göra nått år de som INTE är intresserade att förstå, men det är deras problem.


     


    (lite svamligt inlägg, men det får man ta, då det är lite svårt att förklara denna språkbarriär så alla förstår.
    Och jag förstår vissa här komemr vägra förstå denna skillnaden och detta språk som låter milt, men är bevisstyrd och går inte händelserna i förväg, och när de gör, så berättar ju man det, men det vill folk inte heller lyssna på av någon jävligt konstig anledning.)


    Jo, oftast är det ju så att forskare inte säger att något är bevisat eller att det är säkert. Men det verkade lite som om Tegnell försökt kompromissa lite där, ibland försökte han ändå säga att något ÄR så. Antagligen har någon coachat honom hur han ska säga. Sedan är folk aldrig nöjda, de vill höra säkra saker, trots att de vet att ingen vet säkert. Och sedan är de missnöjda att det inte stämde helt. 

    Och ja, det är en viktig poäng att det inte är någon vits med smittspårning när det har blivit ett stort antal smittade. Då kan bara tekniska lösningar kanske ta över. Dvs. en app eller liknande. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin