• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-05-06 11:24:59 följande:
    Och du fortsätter med att vräka ur dig spekulationer och förvrängningar. Kan du också vara saklig? Kan du verkligen hålla dig till det som vi VET, och kan du vara lite försiktigt med slutsatser?

    Allt du skriver, behöver inte stämma. Jag tror definitivt att det är helt fel. Jag säger att INTE kommer att ge fler döda att låta samhället vara öppet, och om du ibland skulle läsa eller lyssna på en seriös expert, så skulle du se att det finns gott om fakta som tyder på att en lock-down kan kosta fler liv än att låta samhället vara öppet (med sociala distans metoder förstås), utöver att det förstör ekonomin. 

    Förutom flera tyska experter och nån engelsk expert, lyssnar jag just på professor Michael Levitt (USA) som säger (jag skriver det nu ordagrant som han säger: 

    "The damage done by lock-down will exceed any saving of lives by a huge factor. One very easy way to see this......

    okej, där svävade han ut för mycket. Och jag har inte lyssnat på hela än, men jag ska göra det senare. Det är den här


    ">

    S
    amma serie har intressanta intervjuer med svenske professor Giesecke, och tyske Hendrik Streeck, och även någon engelsman som försvarar lock-down. Där har du intressant information av folk som kan ämnet. 
    Precis.

    - Alla på jorden kommer att exponeras för covid-viruset, och de flesta kommer att smittas, skriver Giesecke i en dabattartikel i SvD. Han skriver vidare att han bedömer att bortåt 25 procent av oss stockholmare redan har haft sjukdomen. Att en nedstängning bara skjuter de allvarliga fallen in i framtiden, den botar ingen.

    "Det är närmast utsiktslöst att försöka stoppa spridningen av viruset. Vår viktigaste uppgift är i stället att koncentrera oss på att ge de olyckliga offren en optimal vård"

    https://www.svd.se/giesecke-de-flesta-kommer-att-smittas
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 11:42:35 följande:
    Vården kan fungera jättebra OM man ger dem förutsättningarna att göra det. Att medvetet försätta dem i en omöjlig situation och sen bara påstå att "vården skulle kunna funka bättre" är ett väldigt cyniskt sätt att lägga ansvaret på dem istället för de som försatt dem i den situationen.

    Och du tror att ingen annan fattat effekterna av en dålig ekonomi men att man behöver välja mellan ekonomi eller liv? Varför öht påpeka självklarheter som att försämrad ekonomi inte är bra men utelämna VARFÖR man väljer att stänga ner?

    Folk dör av en massa anledningar, men väldigt sällan dör de i sån omfattning på så kort tid, du tror inte det är ganska löjligt att försöka likställa dessa?

    Ditt resonemang är som att ha långa utläggningar om hur skadligt cellgifter är för kroppen men utelämna anledningen till varför man valt att ta dem.
    Kanske för att du och många med dig ältar sådant som redan inträffat.

    Ja, man har skurit ner på välförden under många årtionden - och dessutom gjort den ineffektiv.

    Det vore önskvärt att man efter att vi lärt oss leva med coronaviruset slutar slänga skattepengar efter konsulter och i stället lägger vårdpengar och vårdbeslut närmare vården. Men jag tror att den depression vi riskerar att hamna i på grund av de globala panikåtgärderna snarare innebär att välfärdens egentiga behov kommer att komma i gömmas och glömmas.

    I vilket fall är det här vi är just nu. Vi har den sjukvård vi har. FHM gjorde felaktiga bedömningar initialt, vilket innebar att inledningen på virusangreppet kom som en överraskning för sjukvård, äldrevård och FHM

    Men om man ska gnälla och älta tycker jag att man ska vända sig till rätt adress, nämligen Kina - de hade möjligen kunna stoppa smittan om de inte hade försökt dölja att den fanns.

    Jag har läst igenom den här tråden - och på något sätt tycker jag att några av inläggen från ts är kännetecknande för kritiken.

    Typ: varför argumenterar du emot, de här är en tråd för oss som vill få medhåll i vår kritik.

    När jag var barn hade vi en vaktmästare i kvarteret som så fort han fick sina invanda cirklar rubbade skrek. "Geriväg - jämt blir det bråk när ni är här".

    Jag brukar tänka på honom ibland när jag läser trådar där någon blir upprörda över att folk kan vara så otillständiga att de har en annan åsikt än man själv harGlad
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-07 09:34:29 följande:
    Att bara dra upp vad reglerna säger, av vilken anledning de finns och att de bör följas är ju ett ickesvar. Alla vet att de finns, Alla vet varför, Alla vet att de bör följas, men på vilket sätt hjälper det när man bara kan skita i det om man vill?

    På vilket sätt menar du att FHM rekommendationer är ett effektivt skydd mot smittspridning när vem som helst bara kan skita i dem om personen vill ?
    Ja, den här trådeen visar ju med önskvärd tydlighet att somliga behöver tydliga regler med direkt straffpåföljd för att kunna orientera sig smittskyddskorrekt i coronatider.

    Men egentligen gäller ju detta hur vi uppträder på livets samtliga områden, det förvånar mig t ex inte längre när jag stöter på synpunkter att det borde lagstiftas om att alla ska få ligga, inte heller att motargumentet alltid är detsamma - man får ligga om man uppför sig som det förväntas i detta sammanhang.

    Jag tycker att det är fantastiskt att Sverige alltid skiljer ut sig från medelmåttligheten, att vi betraktas och betrktar oss själva som ett extremt land där vi trots att vi har ett starkt fokus på individen kan inse individens roll i och betydelse för kollektivet - och där vi dessutom har förtroende för våra myndigheter utan att det är påbjudet.

    Kort sagt. Det spelar inte så stor roll att somliga skulle behöva ledsagarservice i form av coronalagstiftning för att veta hur de ska uppföra sig - inte när det stora flertalet är förståndiga ur ett smittskyddsperspektiv.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-07 10:42:30 följande:
    Lagar stoppar inte heller smitta, för även lagar går att strunta i om man vill och är beredd att ta konsekvenserna. Det har vi väl gott om exempel på i samhället. Det är förbjudet att stjäla men folk gör det ändå, det är förbjudet att skada andra, folk gör det ändå... etc. Det enda lagar kommer göra är att möjligen ha en avskräckande effekt men att sen kontrollera att alla följer lagarna är en helt annan sak. En lag som är vem som helst kan strunta i och risken att åka dit på det är minimal är värdelös.  Dessutom vet vi sen tidigare att göra om lagar tar en evighet. 

    Hur som helst kan man ganska lugnt konstatera att enbart uppmaningar och rekommendationer är en ganska värdlöst skydd.
    Har du nu kajkat iväg med din tidsmaskin igen, du följde väl fartbegränsningarna .

    Hur såg det ut där i farmtiden - kan du inte rapportera hur det gick?

    Tydligen har jag fel i min gissning att Sverige sammantaget kommer att ta sig ur  coronakrisen snabbare och med färre skadeverkningar än många andra länder, utan att de relativa dödstalen skiljer särskilt mycket för om man redovisar de som drabbats på ett någotsånär likartat sätt. Just nu är det ju länder som Jemen som är minst drabbade om man får tro statistiken.

    Du menar alltså att i längden är det tvångssyndromen som vinner.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-07 11:27:56 följande:
    Märker de det NU? Det märkte jag för 30 år sedan när jag kom till det här landet och började med att jobba som timvikarie i äldrevården. Jag trodde först inte att det var möjligt - bli anställd som timanställd där du i princip kan bli uppsagt utan anledning och med EN dags varsel. Det finns inte i något civiliserat land, trodde jag. 

    Nu var det inte alls inom ämnet, jag vet. Men jag reagerade bara på den här artikeln. Vissa saker har varit tokiga i flera årtionden och det blir aldrig nån ändring på det! 
    Jag tror att man skulle kunna studera äldrevård just utifrån den aspekten - vad är det som skiljer äldrevården i regioner eller länder där få har drabbats av covid-19 jämfört med t ex de sörmlandskommuner som försökte dölja hur många som drabbats inom äldrevården.

    Alltså, inte i första hand för att lära sig något om smittskydd utan för att lära sig något om mänskligt bemötande.

    Min erfarenhet av äldrevård är ganska begränsad - men som anhörig brukade jag besöka ett innan epidemin. Tänker jag tanken på att jag själv skulle kunna hamna där någon gång i framtiden så blir jag mörkrädd.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-05-07 11:45:55 följande:

    Måste kännas ganska hopplöst för vårdpersonalen när/om de lyssnar till de dagliga presskonferenserna som dels ger en annan bild av läget och där myndighetspersoner därtill säger saker som att man bör "fundera över om man ska resa" och annat liknande. 

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/sahlgrenskas-lakare-vi-ser-ingen-ljusning/


    Lyssnar man till de dagliga presskonferenserna och har en hyfsad förmåga att förstå vad andra säger så har man knappast några problem att förstå skillnaden mellan Stockholm och Västra Göraland.

    Själv har jag tyckt att Tegnell varit lite tjatig när han betonat att smittspridningen i den del av landet som inte kallas Stockholm har tilltagit medan den verkar ha minskat i Stockholm. Det är väl framförallt Skåne och Västra Götaland han pekat ut som regioner där smittan sprider sig.

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-04-28 08:11:21 följande:

    Måste säga att jag har svårt att se vad de dagliga presskonferenserna gör för nytta.


    Ett exempel på hur de kan göra nytta är ju just den regionala skillnaden i smittspridning som på sistone betonats under presskonferenserna.

    Alltså att man utifrån detta förstår att landets olika regioner och kommuner inte nödvändigtvis befinner sig i samma smittspridningsfas.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-07 13:31:18 följande:
    Nej, man har inte alls förbrukat den möjligheten om att man har fått kontroll på smittspridningen relativt snabbt och haft en relativt kort lockdown som tex våra grannar. Då finns det utrymme att stänga ner igen gradvis i den mån det behövs men inte nödvändigtvis i full skala eftersom man redan har en mycket mindre smittspridning.

    Vi å andra sidan har ingen kontroll på smittspridningen alls och kommer förmodligen få ha kvar våra relativt lätta restriktioner under lång tid eller tom behöva ha hårdare restriktioner PLUS många fler förlorade liv.

    Våran tillväxt beräknas falla mer än våra grannars, Sverige -0.8, Norge -0.7, Danmark -0.4, Finland -0.5. Så mao har deras taktik varit bättre både ur ett ekonomiskt OCH ett medicinskt perspektiv.
    Hmm, onoff-effekten kan komma att få oanade konsekvenser för såväl folks förtroende för tvångssyndromsdramaturgi som för samhällsekonomin och smittspridningen.

    Alltså när tvångskommittéerna genomför sex till åtta nedstängsningar om året så kommer antingen folk att tröttna på tvånget eller också kommer man först att ha lärt sig leva i samexistens med smittan om några 100 år.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-07 13:52:05 följande:
    Jag tror att många inte lyssnar på alla presskonferenser, utan ser på nyheterna, och där har det ofta inte specifikt sagts att det rör sig om olika delar av landet.
    Det är möjligt men i så fall olyckligt.

    Själv har jag tyckt att budskapet att stockholmare ska hålla sig i Stockholm och inte ge sig ut i landet och riskera att bidra till en större smittspridning där en sjukvården klkarar av varit tydligt, även i medierapporteringen. Och i och med att de allra flesta följer rekommendationerna så ligger vi i olika fas.

    Om nu antalet allvarligt sjuka och antalet som avlider fortsätter att minska i Stockholm så tycker ju jag att detta borde tolkas som något positivt även i resten av landet, det visar ju att FHM:s sätt att bedöma smittan och dess spridning var korrekt occh att resten av Sverige också kan förvänta sig en naturlig minskning av smittan.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin