• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-05-07 14:00:38 följande:
    Eller så får folk i våra grannländer mer förtroende för sina myndigheter och politiker iom goda resultat och vi tappar allt förtroende för våra politiker och myndigheter pga dåliga resultat.

    Jag ser inga kravaller och masssjälvmord i Norge, Danmark och Finland. Gör du?
    Däremot ser jag en växande kriitk mot hur våra myndigheter och politiker hanterat våran kris inte minst ifrån vården. Senast i söndags ifrågasattes våra politiker kring varför vi har kapacitet att testa 100 000 människor i veckan men inte använt den medan Danmark redan börjat masstesta för att hålla smittspridningen under kontroll medan de öppnar upp. 
    Är du nu och spanar in i framtiden igen.

    Nej, jag tror inte att vi kan förvänta oss kravaller i våra grannländer, däremot så kommer man nog att ifrågasätta onoffpolitiken när man insett att man inte kommer att bli av med smittan och att man för att kunna hålla smittspridningen på mycket låg nivå tvingas hålla länderna stängda.

    Utgå från att det stora flertalet i Norge kommer att bli smittade. Hur många år tror du då att det tar innan detta skett med nuvarande tvångssyndromatiska åtgärder.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-07 14:25:21 följande:
    Jag spanar inte in i framtiden, jag ser verkligheten som den är NU. De har smittan under kontroll, det har inte vi, vi har 3 ggr fler döda än dem.

    Jag tycker inte det finns någon som helst anledning att ifrågasätta en politik som har goda resultat. Däremot finns det all anledning att ifrågasätta politik som har dåliga resultat.'

    Nej jag tänker inte utgå ifrån fantasiscenarier, jag utgår hellre ifrån fakta så som den ser ut i verkligheten (nu är det du som sitter och försöker spåna om framtiden)
    Nej, smittan under kontroll har de först när de har noll smittad och för alltid stängt gränserna mot omvärlden.Eller när de lärt sig leva tillsammans med viruset, precis som människan gjort med tidigare coronazoonoser.

    Nu är det väl inte fullt så illa för våra grannländer som det kan verkas i förstone. Det är ju inget som hindrar dem från att sluta tro på mirakel och inse att viruset har kommit för att stanna. De kan göra om och göra rätt, det vill säga lära av oss i Sverige men inte nödvändigtvis kopiera våra misstag.

    Ett problem är ju att det blir svårt att motivera folk till frivillighet efter tvång - men om politikerna i grannländerna är tillräckligt ödmjuka så borde detta inte vara någon omöjlighet.

    Jag tror iallafall att även Norge, Danmark och Finland kommer att hitta fungerande förhållningssätt gentemot covid-19, det vill säga att man inte kommer att tvångsisolera sig för alltid.
  • FDFMGA
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-07 15:34:04 följande:

    Du menar att du ser att i framtiden kommer inget vaccin eller medicin finnas tillgängligt? Varför bemödar sig då så många länder att i princip tävla om att framställa vaccin och läkemedel? 


    Det enda alternativet är alltså att samexistera och acceptera viruset? 


    Åh, jag tror att man kommer att lyckas framställa ett vaccin inom något år och att vaccinet kommer att bli en välsignelse för riskgrupper.

    Många spekulerar ju i att den immunitet man förvärvat efter att man haft covid-19 blir kortvarig, i så fall kommer också effekten av vaccinet med stor sannolikhet att bli kortvarig och vaccinet förmodligen verkningslöst efter en tid även för nyvaccinerade.

    Men förhoppningsvis blir immuniteten mer långvarig, i så fall kan även vaccinets effekt bli långvarig.

    Jag tror att mycket intresse kommer att riktas mot Stockholm där vi har fått - eller är på väg att få - en minskad smittspridning tack vara naturlig immunitet bland relativt stora befolkningsgrupper, i synnerhet bland vårdpersonal - men även hos sådana som rör sig mycket och ofta bland folk.

    Alltså, som vi lever i Stockholm idag, så är det möjligt att leva länge, länge - bara man öppnar skolorna igen.

    Den mekanism eller variabel som dämpar smittspridningen här är alltså naturlig immunitet - och den variabeln kommer att få en allt större betydelse allteftersom - men för våra grannländer är variabeln i stället nästan uteslutande graden av inlåsningseffekter.

    Men visst - när man får fram ett fungerande vaccin kan man i våra grannländer tvångsvaccinera hela befolkningen, medan vi i Sverige kan fokusera på riskgrupper i första hand och de som vill bli vaccinerade i andra hand.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-07 17:34:02 följande:
    Att ha smittan under kontroll är INTE detsamma som att ha utrotat smittan. När man säger att du har bilen under kontroll så menar man inte att den står still och du bara sitter där och tittar ut, det som menas är att bilen rör sig men du har kontrollen inte bilen. Du blandar ihop saker.

    Våra grannar har smittan under kontroll, det har inte vi, VI styr ingenting, vi reagerar och konstaterar .

    Våra grannländer behöver inte tro på mirakel eftersom de har en väl fungerande strategi, politik och myndigheter vilket är mer än vad man kan säga om oss som fortfarande trevar omkring i dimmorna och hoppas att de löser sig. Det är nog snarare vi som får hoppas på mirakel.

    Om du tar av dig dina polariserade glasögon och bollplanken till skygglappar så kommer du kanske se att våra grannar redan har hittat ett fungerande förhållninssätt till covid-19 då de redan har fått smittan under kontroll och börjar öppna upp i kontrollerad takt med konstant verklig mätning av smittspridning med hjälp av allmänna tester. Så det där med tvångsisolerande för alltid finns nog mest i din fantasi.

    Vi har inte smittan under kontroll, 3 ggr så många döda och obefintligt testande trotts kapacitet till 100 000 tester i veckan.
    Min uppfattning är att den som inför ett hot hoppar in i garderoben och hysteriskt skriker att hen har kontroll - saknar kontroll.

    Det må så vara att inte heller Sverige har smittan uner kontroll, men vi har inte gömt oss i garderoben utan hanterar den utifrån rationella beslut och vi har kommit en bra bit på väg och kan kanske ge lite vägledning till alla de länder som hoppade in i garderoben nu när de börjar förstå att de måste glänta på dörrren och möta verkligheten - hur obarmhärtig den än kan te sig.
  • FDFMGA
    Anonym (haha) skrev 2020-05-08 08:29:50 följande:
    Har Andrea fallit offer för pandemin? Om inte så är det fortfarande att hon gjorde sig till uttolkare av allt vad FHM kan tänkas mena eftersom hon "läser mellan raderna" som jag skrattade åt. 

    Det är helt orimligt, eller ska vi säga blåst, att tro att det gick omkring en massa asymptomatiker runt om i världen innan det plötsligt blev så att mängder med människor blev så svårt sjuka att de dog. Särskilt orimligt är det med tanke på att, och det har du ju själv hävdat, att viruset är stabilt i mutationshänseende. 
    Okej. Ibland kan det ju vara lite besvärligt att orientera sig.

    Du har alltså samma haha-knorr till din anonymitet i alla inlägg i den här tråden, så på goda grunder kan man se det som att det är covid-offren du skrattar åt.

    Men jag förstår att du inte förstår att din knorr kan tyckas opassande i samband med en sjukdom som dödat så många som covid-19 har.

    Som jämförelse - tänk dig om man släppte in en griskulting med textan haha på någon IVA-avdelning - det skulle nog inte uppskattas.
  • FDFMGA
    Anonym (haha) skrev 2020-05-08 08:45:11 följande:
    Ja, det är viktigt att välja seriösa bokstäver i sitt nick. Griskultingen skulle förstås inte kunna tas in på IVA, men att personalen skrattar högt åt galenskaper är jag helt säker på. 
    Okej, jag klickade på visa enbart "haha".

    Ditt fokus ligger alltså på personer i tråden, att få skratta åt dem - utifrånhur många inlägg de skriver och liknande.

    Nej, jag tror inte att personaalen på IVA uppskattar att någonkulting tränger sig in och börjar grymta om hur de sköter sitt jobb.

    Du svarade inte på frågan om du spelar i samma blåsorkester som tutingen som påstod att 15 procent av de som smittas av sarscov-2 dör.

    Själv anser jag att uppskattningen att 98 procent inte blir allvarligt sjuka är något låg - och förmodligen så blir viruset allt snällare med tiden så då blir det allt fler som bara får bagatellartade symptom, om ens några överhuvudtaget.

    Det senare skulle kunna fungera som kritik mot Sveriges hållning - kanske bättre att låsa in sig i vänta på att virusets snällhetskoefficient ska öka.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-08 11:10:31 följande:
    Jag tror inte alla 3000 dödas familjer skulle instämma i det. Jag tror de just nu hellre hade varit norrmän, danska eller finnar.

    Sen är det ju underbart att se hur FHM fanklubben är noga med att påpeka hur dumt det är att uttala sig om framtiden, men så fort någon kläcker ur sig nåt om hur alla andra snart är ikapp Sverige (framtiden) ja då är det tydligen helt ok att vara tvärsäker om framtiden Drömmer
    Jag tycker Gieseckes analys är lite lyxproblematisk såtillvida att han jämför oss med länder som har lika goda ekonomiska förutsättningar som vi, i synnerhet Norge med alla oljemiljarder har ju möjlighet att kompensera för de dramatiska ekonomiska konsekvenserna av inlåsningspolitiken.

    I stora delar av världen har man inte den möjligheten utan där kommer långt många fler att dö av de konsekvenser panikstoppet medför.

    Jag vill inte uttala mig för hur anhöriga ser på dem de mist och de omständigheter som föregick döden - men jag har en multisjuk nära anhörig som nu är inte får träffa barn,barnbarn och övrig släkt och vänner. 

    Hon säger att hon gärna skulle bryta isoleringen och riskera att bli smittad i stället för att leva ett liv i påtvingad ensamhet och sterilitet.

    Jag är glad av vi i Sverige till skillnad från många andra länder inte har rusat in i limbo i panik och nu försöker ta sig därifrån utan att ha några andra metoder att undvika smittan än limbofiering.

    Med tanke på riskgrupperna så innebär ju vår smittskyddspolitik att möjligheterna för riskgrupperna att återgå till ett någotsånär rimligt liv i rimlig tid inte ter sig lika orimliga som i de länder där man tryckte på panikstoppsknappen.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-09 21:00:15 följande:
    Man har gjort en studie i Tyskland, där man har kunnat testa varenda människa i en ort där det var ett lokalt utbrott av Corona. Där kunde man räkna ut hur många % av dem infekterade dog, och man kunde vara säker att det inte var något mörkertal. Och det var 0,37 %. 

    Egentligen borde vi ju då kunna utgå ifrån det att det är så generellt?  

    https://medicalxpress.com/news/2020-05-team-covid-infection-fatality.html
    Höga siffror ändå - hoppas att de är för höga.

    Sannolikt kommer nästan 100 procent av oss att utsättas för viruset - förr eller senare - med lite tur kanske det visar sig att 40 procent överhuvudtaget inte är mottagliga, men även med 60 procent smittade blir det väldigt höga dödstal.

    I Sverige kring 20.000, i USA över 800.000 om 60 procent ärmottagliga för smittan. Nästan 40.000 i Sverige om 100 procent är mottagliga och över 1,2 miljoner i USA.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-10 00:19:20 följande:
    Ja, du har rätt. 0,5 %  (för enkelhetens skull, 0,37 är för krångligt) - då blir det ungefär 20.000 i Sverige. Nu med drygt 3000 döda, så måste det ju vara 600.000 som är eller har varit smittade i Sverige. Det borde ju då stämma ganska säkert? Och det är mindre än 10 % av befolkningen. 
    Ja, fast jag tror inte att det är så illa, alltså att misstaget man gör är att man utgår från att alla som utsätts för viruset blir virusbärare i benärkelsen att man kan spåra virusförekomst i ett test hos dem.

    Jag tror att vi redan har uppnått partiell flockimmunitet i Stockholm, att det är orsaken till att antalet som insjuknar minskar här.

    Däremot så lär det finnas delar av Sverige där nästan ingen utsatts för smittan, det kommer att bli besvärligt att försöka ha en enhetlig smittskyddspolitik framöver i ett land där smittspridningen är så ojämt fördelad.

    Fast detta har ju varit FHM:s uttalade strategi att begränsa smittspridningen geografiskt så förhoppningsvis har de idéer om att man framöver kan lätta på restriktionerna inom vissa geografiska områden men behälla dem inom andra.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin