• Tue 12 May 2020 10:05
    775314 visningar
    19781 svar
    19781
    775314

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (.) skrev 2020-05-11 23:31:38 följande:

    Bra debattartikel om riskvärdering.

    www.svd.se/otydligt-hur-sverige-varderar-coronarisker


    AndreaBD skrev 2020-05-12 09:40:49 följande:
    Wow! Hon har helt rätt! Det är precis det som är poängen! 

    "Den här konflikten verkar inte handla så mycket om vetenskap, utan mer om kunskapsluckorna och osäkerheterna. Det som skiljer de motsatta lägren åt handlar till stor del om riskvärdering och riskacceptans. Till detta hör hur man värderar och ställer riskerna förknippade med covid-19 mot andra risker. Det handlar inte om vem som har rätt eller fel, faktiskt inte heller om vem som i slutändan får rätt."

    Så upplyftande att för en gångs skull få läsa en intelligent och välgenomtänkt kritik av bland andra regering, riksdag och FHM.
  • Tue 12 May 2020 10:38
    -1
    Anonym (sant) skrev 2020-05-12 10:17:18 följande:

    5-10% av enbart Stockholms befolkning är smittade enligt en beräkning. Om vi inte stoppar smittan kommer vi få dras med detta i många år, två år räcker definitivt inte.

    https://www.expressen.se/nyheter/qs/brannpunkterna-i-sveriges-hantering-av-coronakrisen/


    Anonym (.) skrev 2020-05-12 10:26:46 följande:
    Vi kan inte stoppa smittan.

    Visst kan vi stoppa smittan. Det gäller bara att alla människor i hela världen isolerar sig från alla andra människor under en månads tid.

    Alternativt kan man ju ta Stockholm som exempel där så pass många nu har varit smittade att smittan har svårt att sprida sig trots att människor inte isolerat sig i någon störrre utsträckning och att efterlevnaden av rekommendationen i den mån den har förändrats har blivit slappare över tid.

    I det senare exemplet stoppar man iofs inte smittan men man gör den hanterbar.
  • Tue 12 May 2020 11:46
    -1
    Anonym (.) skrev 2020-05-12 10:59:26 följande:
    Ja, teoretiskt går det. Realistiskt är det dock inte att isolera alla i hela världen i en månad. Då skulle ingen kunna gå till jobbet, ens på sjukhus, ingen kunna handla mat, gå till apoteket, arbeta som personlig assistent osv. Vi är helt enkelt beroende av att träffa andra människor för att överleva.
    Javisst, i praktiken skulle få om ens någon överleva en månads isolering - inte desto mindre skulle viruset stoppas.

    Ett annat alternativ är ju att förlita sig på att det kommer ett effektivt och relativt biverkningsfritt vaccin inom något år och under tiden med hjälp av massiv smittspårning och en partiell nedstängning av samhället som kontinuerligt anpassas till det så kallade R-värdet.

    Eller så kan man göra som i Sverige, förlita sig på att människor kan tänka själva, att det stora flertalet bryr sig om andra och förmår ta hänsyn, att det finns ett direkt samband mellan ekonomi, folkhälsa och liv och död.

    Personligen så tror jag förstås att Sveriges sätt att hantera smittspridningen passar oss svenskar, inte alla förstås, men det stora flertalet.

    Vi har ju redan flera coronavirus som mänskligheten lärt sig att samexistera med, som sannolikt var betydligt skadligare när de en gång tog språnget från djur till människa. Så kommer det nog att bli med sarscov2 också.

    Om ett antal år när man utvärderar effekterna av pandemin så kommer förmodligen antalet döda av covid-19 att vara långt, långt lägre en antalet som dog av de ekonomiska effekterna av nedstängningarna.
  • Tue 12 May 2020 11:58
    Anonym (sant) skrev 2020-05-12 11:51:44 följande:
    Jag tror dock att många i Sverige tänker på detta som något kortvarigt, att snart allt är över, vilket det verkligen inte är. De tänker att de ska på semester som vanligt om ett par år sådär.

    Skulle det bli mest negativa utfallet av 5% smittade i Stockholm just nu, skulle situationen kunna pågå i många, många år. Det tror jag inte att folk i allmänhet förstår. 

    Visst kan man anpassa livet till detta över lång tid också, men tror verkligen inte att vården kan det.
    Det kommer väl att visa sig veckorna som kommer. jag tror att smittspridningen i Stockholm kommer att fortsätta att minska och i och med att man inte skärpt rekommendationerna, aatt folk snarare blivit mer liberala i efterlevnade av dessa så kan man ganska säkert påstå att vi har en tilltagande immunitet inom stockholmsbefolkningen som kraftigt begränsar virusets möjligheter att sprida sig.
  • Tue 12 May 2020 12:33
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-12 12:10:39 följande:
    Att Sverige klarat sig bra, är alltså synonymt med att Stockholm klarar sig bra?
    Sverige består ju av mer än bara Stockholm. 
    Nej, men FHM har en tydlig strategi att smittspridningen inte bara ska begränsas inom regioner utan även mellan regioner. Har du misat alla uppmaningar om att man ska begränsa resandet, i synnerhet resandet från och till Stockholm?

    Ser du till Sverige utanför stockholmsområdet så ser situationen mer ut som i våra nordiska grannländer, med unfatag för att Sverige förskonats från panikåtgärder.
  • Tue 12 May 2020 12:58
    Anonym (man) skrev 2020-05-12 12:49:48 följande:
    Vi har dock inte förskonats från 3 ggr så många döda. Så de sk "panikåtgärderna" var kanske klart effektivare än våra uppmaningar när det gäller att rädda liv?
    Min tidsmaskin är på service så jag känner inte till hur många liv som gick till spillo på grund av pandemin. Vare sig i Sverige utanför stockholmsområdet eller i Stockholm eller i t ex Finland.

    Hur långt in i framtiden reste du?
  • Tue 12 May 2020 13:46
    Anonym (man) skrev 2020-05-12 13:08:24 följande:
    Det behövs ingen tidsmaskin för att räkna antal smittade och döda hittills och se vilken strategi som fungerat bäst hittills.. men du är kanske en sån som skiter i att kolla om det du gör funkar bra eller dåligt utan bara kör på och ser vad det blir för resultat i slutändan?
    Visst behövs det en tidsmaskin för att man ska kunna summera effekterna av pandemin och jämföra hur olika länder och eller regioner har drabbats.

    Alltså, det finns säkert 100-tals inlägbara  här på FL där panikorkestern inte förstått innebörden av uttrycket "it aint ower till the fat lady sings".

    För tydlighetens skull kan jag ta några svenska varianter: Man ska inte sälja skinnet innen björnen är skjuten eller Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken.

    Jag förstår att det kan vara svårt att förstå att andra kan ha ett helt annat tidsperspektiv än man själv har - men inte dsto mindre går många resonemang ut på att pandemin kommer att vara länge, länge - eller om du så vill: Den feta damen har bara börjat sin sång och allteftersom hon fortsätter gissar jag att panikorkestern kommer att tona bort.
  • Tue 12 May 2020 16:37
    -1
    Pope Joan II skrev 2020-05-12 16:20:37 följande:
    Ja, verkligen. Jag fick ett PM igår om att en av klubbens mest prominenta medlemmar startat en egen tråd men den tycks de inte vilja vara i. 
    Intressant, kan du inte länka till den tråden.

    Min uppfattning är nog  att åtskilliga coronatrådar skulle passa bättre i sandlådan. Är ju liksom mer adekvat att skvätta revir inom ett så begränsat områdeSkrattande

    Typ här diskuterar vi hur många som dog under pang-demin och varför Sverige med Löfven och Tegnell i spetsen sköt sig själv i foten.

    Och sen berättar vi för varandra hur pricksäkra vi är - hur vi skulle ha hanterat pangdemin
  • Tue 12 May 2020 16:59
    +1
    AndreaBD skrev 2020-05-12 16:29:56 följande:
    Du förstår just ingenting. Och det är tur att du inte har något att säga till. Man försöker nämligen hålla antalet så lågt som möjligt. 

    Först klagar du över 3000 och sedan tycker du att 5 - 10000 är glädjekalkyl? Jag fick intrycket att du trodde att man hade kunnat undvika dessa död, därför säger jag att vi måste räkna med MINST 5 - 10000. Ingen vet exakt ändå. Men att det är 3000 visar just inte att något skulle vara fel. Det är inte konstigt. 

    Förresten VAD skrev du??? Att vi skulle skita i antal döda......... ???  Jag hoppas verkligen att du bara provocerar och inte menar det. 
    Det verkar rimligt att alla de som dött på äldreboenden skulle ha drabbats oavsett hur man agerat och när man agerat. Det handlar ju om hur man organiserat äldrevården, framförallt i Stockholm.

    Nu ska man visst satsa två miljarder på att utbilda vikarier inom äldreomsorgen till vårdbiträden och undersköterskor. Jag som aldrig jobbat inom det offentliga hade liksom tagit för givet att man har ett utbildningskrav på personer som ska ta hand om de äldsta och sjukaste.

    Staten står för utbildningskostnaden och förhoppningsvis har kommunerna, i synnerhet Stockholm, lärt sig något och ser till att man så långt som möjligt erbjuder fasta tjänster till de som utbildats, samt att man inte tar in någon outbildad, inte ens som vikarie.
  • Tue 12 May 2020 17:16
    Anonym (sant) skrev 2020-05-12 17:03:43 följande:
    En helt onödig utbildning enligt mig, åtminstone den till vårdbiträden.
    Det kan egentligen inte jag bedöma - sett till den här tråden förefaller ju de flesta utbildningar vara onödiga. Kanske allra mest utbildningar till läkare i allmänhet och efterföljande specialistutbildningar som leder till att man så småningom blir epidemiolog.

    Skämt åsido. Nej, min uppfattning är att utbildning sällan är överflödigt. Det visar väl den här tråden ibland med all önskvärd tydlighet när ämnet blir att det är fel att folk ska få föra fram andra åsikter än dem man själv delar.

    Min erfarenhet av utbildningar är att man iofs glömmer mycket efter en tid - men sällan det man behöver för att komma vidare. Dessutom brukar man inte glömma att det finns andra synsätt, andra perspektiv än det egna.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin