• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-05-13 13:00:05 följande:
    Man kan absolut utvärdera den i nuläge, för om du inte riktigt förstått det än så är ju syftet att rädda så många liv som möjligt, och det kan vi ju redan se klart och tydligt att våran strategi inte gör. 

    Vilket uttalat syfte har vår strategi? Låta den löpa fritt tills alla som klarat sig är immuna och låta alla andra dö?

    Om man bara ska fortsätta på samma strategi kosta vad det vill så finns det ju ingen anledning att utvärdera öht. Utvärdera göra man oftast just för att kolla om strategin fungerar så man kan byta/förändra om den inte fungerar

    Eller så kan man tycka att FHM och våra politiker borde haft koll på hur väl förberedd äldrevården var och hur den fungerar INNAN man valde strategi. Det hör till deras jobb att ha koll på sånt, och om de inte haft det så är det bara ren inkompetens.
    Javisst. 

    Men det är en helt annan diskussion än den du för. Man kan redan nu konstatera, tycker jag, ett regionerna inte ska ha ansvaret för beredskapslager av sjukvårdsmateriel. Man kan redan nu konstatera att svensk - eller åtminstone stockholmsk äldrevård - är en katastrof. Idag kan man t ex ta del av en intervju med någon förvirrad själ som kallas direktör för äldreomsorgen i Stockholm och hur han motiverar att man tar in nya boende till ålderdomshem där man har smitta. Man kan ta del av synpunkter att det är på detta sätt smittan har kommit på vissa osmittade boenden - man testar alltså inte personer innan de flyttar till det nya boendet.

    Det finns förmodligen ett nästan oräkneligt antal lärdomar man kan ta till sig utifrån de misstag som begåtts.

    Men då handlar det alltså om kritik som inte avser den övergripande strategin.

    Personligen tror jag inte ens att dödstalen skulle ha varit särskilt mycket lägre om Sverige hade stängt fullständigt i ett mycket tidigt skede.

    Man kan också vara mycket kritisk till hur FHM agerade initialt, att de borde ha utgått från en försiktighetsprincip avseende smittspridningen i stället för att påstå att de hade kontroll över något som de inte säkert kunde veta att de hade kontroll över.

    Inte desto mindre kan man som jag anse att den övergripande strategin är den i längden enda möjliga för Sverige och att de flesta andra länder så småningom kommer att ha liknande förhållningssätt till smittspridningen.

    Nu ska jag kolla statistiken för Stockholm idag, inte främst för att jag bor i Stockholm utan för att vi ligger lite före landet i övrigt i utvecklingen/avvecklingen av epidemin.

    Jag utgår från att epidemin här i Stockholm fortsätter att sjunka undan.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-05-13 14:59:58 följande:

    En sak folk inte tänker på, FHI är inte den myndighet som ska driva igenom sina frågor eller hur deras rekommendationer ska utföras.
    Men exakt vart gränsen går är jag inte lika klar på.

    Kan de vara så att de kan kritisera om någon gör fel/rätt, men saknar befogenheter att faktiskt göra nått?
    Vet du mer exakt?


    Du kan läsa FHM:s syn på hur samhället borde förbereda sig för smittskydd, finns en länk här i tråden, postades igår kväll.

    Då, 2015, betonade FHM t ex vikten av att kommuner och regioner bygger upp beredskapslager inför kommande pandemier.

    Nej, FHM kunde inte besluta att detta skulle göras, bara påpeka vikten av att det görs.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-05-13 15:40:25 följande:

    Kan FHI ens implementera dessa beslut?
    För jag får uppfattningen när jag hör dom ställa frågor om varför gör ni inte detta, och att de säger mer mot att vi håller på med rådgivning och inte utförande.
    (En fråga där, det är om vi har brister i andra myndigheter och annat i hur de agerar med denna fakta som FHI försöker sprida och att man anpassar sig efter, behövs det mer klarar besked i vad FHI får "forcera", det är en fråga som bör ställas och hur deras kunskaper ska föras ut och implementeras mer.)


    Man måste börja engagera sig över detta, då politiska diskussionen de senaste åren har gått emot att var man för sig själv.
    Det får vi ändra på, om nu folket bryr sig om sig själv och sina nära och kära.


    Nej, Folkhälsomyndigheten kan inte beordra kommunerna eller regionerna  att hålla beredskapslager och de lager som en gång fanns på riksnivå avvecklades långt innan Folkhälsomyndigheten fanns.

    Att vi inte har någon annan beredskap för läkemedelsförsörjning längre kan vi tacka de politiker som beslutade att avreglera apoteksmarknaden och samtidigt avveckla Apotekets skyldighet att hålla läkemedel i lager utan att göra någon annan ansvarig.

    Folkhälsomyndigheten kan inte ens hindra pangdemister att sluta  slicka på tomma ölburkar om pangdemisterna nu har den läggningen.
  • FDFMGA

    Uppfattningen att enbart kritik ska få framföras mot Sveriges smittskyddsstrategi tycks inte vara begränsad till den gär tråden eller Familjeliv. Tyska ARD:s korrespondent i Sverige berättar hur han får mängder med uppmaningar att rapportera mer kritiskt om Sverige i Tyskland från svenska kritiker av vår smittskyddslinje.

    Pangdemisterna skjuter på allt som rör sig utanför deras trångsynta ställningstaganden.

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7472922

  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-14 14:18:41 följande:
    Länken fungerar inte för mig. Står det något om ARD s korrespondent ? Skulle gärna veta närmare. 
    Okej, glömde att SR-länkar sällan fungerar på FL.

    Men man kan komprimera dem, då brukar de funka.

    Så här:

    tinyurl.com/y8bz3ly2
  • FDFMGA
    TwoThousands skrev 2020-05-14 14:59:09 följande:
    Det finns folk som tror att vi är apor på en planet i rymden..

    Tills att gör spöken av dom och vaknade upp till verkligheten.
    Hmm, jag ser att kriterskalan är fulltalig.

    Nåja, det ante mig att du skulle vilja ingå i Påven Johannas kluster.

    Hur var det Cornelis sjöng "Lita på kritiken, den vet vad den gör"Spöke
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-14 22:58:50 följande:
    Tack. Vad skumt att folk försöker påverka journalister. 
    Förvånar inte mig.

    Det finns en annan dimesion i coronadebatten, konflikten mellan en auktoritär syn på hur ett samhälle ska vara uppbyggt och fungera och en antiauktoritär där man kan se Kinas metod att stänga in människor under strikt bevakning som ena änden på skalan och Sveriges variant "frihet under ansvar" i den andra änden.

    För personer som önskar en auktoritär samhällsordning  är Sverige ett av de tydligaste exemplen på ett land i kaos, men där sanningen döljs av medierna som är det politiska etablissemangets språkrör och megafoner. Enligt en auktoritär syn på journalistik så måste man påverka journalister och medier till att skriva sanningen så som den ter sig ur ett auktoritärt perspektiv.

    Jag brukar ofta diskutera politik här på FL och det finns inget som kan uppröra nyauktoritära högerpopulister så mycket som när Sverige rankas som världsledande på något område,

    Just nu är vi världsledande på att försöka hantera en pandemi utan att inspireras av metoder som kanske fungerar i en kinesisk diktatur.

    Här en artikel som beskriver hur Sverige framställs av ryska troll, en av de mest delade "nyheterna" någonsin i Ryssland.

    https://www.svt.se/nyheter/joanna-blev-citerad-i-fejkad-rysk-viralbomb-om-sveriges-corona-strategi-surrealistiskt

    https://tinyurl.com/ya2alvqs
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-14 23:44:26 följande:
    Jo, det är klart. Så är politiken.
    Sen finns det kanske ett annat skäl till att Sverige måste få fungera som ett avskräckande exempel - och då tänker jag inte på ryska troll eller deras svenska motsvarigheter, utan just på det faktum att Sveriges smittskydd bygger på frivillighet, att man tar hänsyn till andra, samtidigt som covid-19 är en bagatellartad sjukdom för de allra flesta.

    Ju kraftigare tvångsåtgärder en befolkning utsätts ju svårare måste det vara att motivera en ung frisk person till långvariga inskränkningar i sitt liv om man inte dels poängterar hur farlig sjukdomen även kan vara för vem som helst och att den svenska metoden där folk har kvar stora delar av sin frihet är ansvarslös och kommer att straffa sig.

    Det är heller ingen tillfällighet, tror jag, att man i så liten utsträckning fokuserar på enbart Stockholm och det faktum att smittspridningen har avtagit under en längre period här. Sannolikt kommer den att ha avtagit och bara vara en liten rännil till sommaren och i sig utgöra ett partiellt skydd för riskgrupper i väntan på ett eventuellt vaccin.

    Fast det är synd att man inte lyckades skydda personer inom äldreomsorgen i Stockholm - ett stort misslyckande, men även där avtar smittspridningen nu.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-15 13:39:37 följande:
    Ehm, annars visar ju undersökningar från flera länder att immuniteten är betydligt lägre än vad man trott, så att det bara skulle bli "en liten rännil" kvar till sommarn är ju inte så troligt.

    Att man inte lyckades skydda de äldre är såklart synd, men jag tycker inte det räcker med att bara konstatera att det var synd. Jag undrar snarare hur fan man öht trodde man skulle kunna skydda dem med de förutsättningar som fanns?
    Det tyder på extremt dålig koll på verkligheten och det är inget annat än ren inkompetens.
    Jaha, jag vet inte vad man trott i andra länder och i vilken mån man tar de inexakta mätmetoder man har för att mäta immunitetens omfattning på allvar., men det är klart om folk isolerar sig så sprids inte smitta i någon större utsträckning och därmed blir också få immuna.

    Men jag skrev specifikt om Stockholm och här har smittspridningen minskat i cirka 5 veckor utan att vi låst in oss och utan att vi inspirerats av Xi Jinpings metoder.

    Jag befarar att många pangdemister kommer att smälla av av besvikelse när smittspridningen stannar av i Stockholm och det som alltid visar sig att panikreaktioner sällan är relevanta för andra än möjligen sådana som studerar irrationalitet.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin