Inlägg från: Kvarna |Visa alla inlägg
  • Kvarna

    Vad menas med vänsterpropaganda?

    Propaganda är att föra fram budskap eller en agenda om ett visst ämne.

    Exempelvis:SVT är lyriska när dom i aktuellt kan berätta att en barnfamilj får 300-500 kr mer p.g.a. höjt barnbidrag men missar berätta att regeringen samtidigt "rånat" samma familj på 1000 kr p.g.a. höjd fordonsskatt. SVT klär då nyheterna i bra dager och får det att framstå som något bra. SVT blir då ett propagandaorgan till regeringen. Det är en form av propaganda.

    Ett annat sätt att bedriva propaganda på är att selektivt välja bort information helt eller skala ner något som kan upplevas som positivt men som strider mot agendan.

    En annan sorts propaganda är att omformulera och använda nyspråk med positivt laddade ord för något som egentligen är dåligt. Exempelvis beskrivs IS-terrorister som IS-krigare. Terrorist är ett extremt negativt laddat ord, krigare är mer positivt.

    Ett annat sätt att bedriva propaganda på att beskriva problemformuleringar ur ett vänsterperspektiv där premissen och dagordningen är satt på förhand där sen eventuella motdebattörer får argumentera både mot en debattör och ett fastslaget narrativ.

    Exempelvis när det ska pratas om friskolor så är det alltid vinsterna som ska diskuteras vilket är en vänstervinkel. Det diskuteras sällan varför friskolor oftast kan uppvisa mycket bättre resultat vilket skulle vara en högervinkel. 

    Just vänsterpropagandan är en politisk strategi som användes flitigt av Maos kommunistiska diktatur som utövades genom ett kulturkrig. Det skickades ut affischer om lyckliga kinesiska familjer till kinesiska familjer på landsbygden där innehållet var att familjerna på affischerna var lyckliga för att dom var regimtrogna och tack vare det hade el och rinnande vatten. Man övertygade folk om den "rätta" vägen och byggde upp en illusion då familjerna som tog del av affischerna aldrig var i närheten av att bli som dom lyckliga familjerna på affischerna.  

Svar på tråden Vad menas med vänsterpropaganda?