Inlägg från: hammarhajen |Visa alla inlägg
  • hammarhajen

    Sockermissbruk - hur slutar jag?!

    Köp inte hem läsk och godis. Klarar du inte att handla utan att köpa socker så köp på nätet. Eller om du har någon annan som kan handla, som du kan vara ärlig mot och förklara varför du inte kan gå in i en butik.

    Släng alla kakor, all glass, allt godis och häll ut all läsk. UTAN dåligt samvete. INGEN behöver ha sådant hemma och kan man inte hantera det är det VÄRT pengarna att bara slänga bort det. 

    Har du barn så måste ju någon vuxen hemma laga vanlig mat till dem. Ät samma som barnen, så får du i alla fall i dig bättre än godis och skräp.

    Finns det något av det nyttiga du gillar? Någon frukt, något bär, räkor, oliver..? Om du har råd, köp hem massa GODA men nyttiga grejer, för att inte tvinga dig att äta sådant du inte gillar. Tycker du om mango så köp mango, även om det är dyrare än äpplen. Låt det kosta extra några månader, det är det värt för att bryta destruktiva mönster. 

  • hammarhajen

    Köp inte hem läsk och godis. Klarar du inte att handla utan att köpa socker så köp på nätet. Eller om du har någon annan som kan handla, som du kan vara ärlig mot och förklara varför du inte kan gå in i en butik.

    Släng alla kakor, all glass, allt godis och häll ut all läsk. UTAN dåligt samvete. INGEN behöver ha sådant hemma och kan man inte hantera det är det VÄRT pengarna att bara slänga bort det. 

    Har du barn så måste ju någon vuxen hemma laga vanlig mat till dem. Ät samma som barnen, så får du i alla fall i dig bättre än godis och skräp.

    Finns det något av det nyttiga du gillar? Någon frukt, något bär, räkor, oliver..? Om du har råd, köp hem massa GODA men nyttiga grejer, för att inte tvinga dig att äta sådant du inte gillar. Tycker du om mango så köp mango, även om det är dyrare än äpplen. Låt det kosta extra några månader, det är det värt för att bryta destruktiva mönster. 

  • hammarhajen
    Anonym (Eva) skrev 2020-05-02 07:45:47 följande:
    Det Deacon säger är såna dumheter. Det finns inget i kolhydrater som kroppen behöver. Självklart är det inte så smart att underhålla sitt sockersug med pasta, bröd och bulgur. Det spelar ingen roll vilka fibrer som ingår eller hur grovt saker och ting är. Det har samma effekt som socker i kroppen och gör att man triggas att äta rent socker. Det enklaste sättet att blir fri från beroendet på kort sikt är att äta endast protein och mättat fett. Det är viktigt att äta mycket mättat fett. Du bryter det fysiska beroendet på en vecka. 

    Du ska undvika dåliga fröoljor (som rapsolja, majsolja, solrosolja) och endast äta mättat fett (smör och kokosolja). Undvik alla grönsaker som växer under jord. Jag undviker grönsaker över huvud taget, och äter endast protein och fett, men så extrem måste man inte vara. För säkerhets skull tar jag också kosttillskott (vitamin C,D,Zink, magnesium, selen), men det är på grund av coronaepedimin som jag tar tillskotten. I normala fall vet jag att kött och mättat fett innehåller allt jag behöver. Det finns ingen mer näringstät föda. 

    Det psykologiska beroendet är svårare att bryta. Man behöver analysera sig själv och de behov man har. Prata med en beroendeterapeut. 
    Det här är tvärt emot de nordiska näringsrekommendationerna,som baserar sig på den samlade forskningen och är sammanställd av experter. 

    https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/naringsrekommendationer
  • hammarhajen
    Anonym (Missbruk) skrev 2020-05-02 07:15:48 följande:
    Tack för dina tips! Jag skulle nog klara att handla utan att köpa massor av sötsaker. Gillar egentligen frukt, bär och grönsaker så det borde egentligen inte bli en alltför stor utmaning. Jag har nog fastnat i att om jag slutar med socker så ska jag börja räkna kalorier igen (otroligt svårt för att vara hungrig...) Ditt tips kanske passar mig bättre, att börja byta ut sockret mot något nyttigare.
    Strunta i kalorier! 
    Och tillåt dig att äta dig mätt.

    Börja en månad med målet att äta mer nyttiga saker. Bara så. Inte nödvändigt gå ner i vikt, utan fokusera på att hitta GODA nyttiga grejer och bryta en del vanor. Lägg till det nyttiga du gillar, så blir det automatiskt mindre plats för onyttiga saker.

    Kanske kan du ge det ännu längre tid, tre månader eller ett halvår? Sätt upp konkreta matplaner med nyttiga saker du lägger till. När de vanorna väl sitter kan du fokusera mer på just viken. 

    Förslag på konkreta saker:

    *  1dl bär eller en frukt per frukost
    *  två grönsaksskivor på varje smörgås
    *  en skalad morot med i jobbväskan varje dag, som mellis 
    *  minst två grönsaker till varje huvudmål
    '  ett äpple varje kväll
    *  färska bär som lyxfika på helger
  • hammarhajen
    Anonym (Eva) skrev 2020-05-02 21:33:48 följande:
    "Experter".
    Livsmedelsverket säger själva att deras råd vänder sig till friska personer. Inte till personer med metabola sjukdomar och sockermissbruk. 

    Men ja, det är sorgligt att näringsrekommendationerna är så dåliga som de är och att folk blir lurade att äta näringsfattigt och undermåligt på grund av att de litar på "experter".
    Varför sätter du ordet experter inom citattecken? Specialistläkare och forskare har studerat sitt område i många år (efter sin grundutbildning som också den är många år lång), derar artiklar granskas och den forskning de utgår från är den samlade, inte någon enstaka studie. 

    Vad krävs för att vara expert enligt dig?
    Varifrån får du själv dina åsikter?

    Livsmedelsverket har råd också för den med metabolt syndrom. Där står i stort sett motsatsen till dina tips:

    fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/hur-undvika-metabola-syndromet/
  • hammarhajen
    Anonym (Ina) skrev 2020-05-03 07:50:15 följande:
    Det finns en massa ny forskning som visar på att människor mår bra av att äta animaliskt i första hand, kött och fett. Och addera sånt som vi alltid har ätit i små mängder, som lite bär, ovanjord grönsaker och nötter. Eller du kanske har missat carnivore-trenden och funktionsmedicin trenden? Där äter alla kött och fett..
    Jag har inte missat att det finns en mängd tyckare och trender. Men jag har ett källkritiskt fokus och litar på vetenskapen i första hand. OM den samlade forskningen skulle peka på att animaliskt protein och fett vore det bästa, skulle garanterat folkhälsomyndigheter världen över rekommendera den kosten. Så är det inte. 

    Att många följer en trend är inte samma sak som vetenskapliga bevis för att det är den bästa livsstilen. Att en handfull läkare tror på en viss metod räcker inte, om tiotusentals läkare INTE bedömer det vara den bästa. I synnerhet inte om den handfull som förespråkar en viss metod samtidigt säljer preparat eller kurser och tjänar pengar på sin filosofi... Inom alla yrkesgrupper finns människor med orent mjöl i påsen och som vill sko sig på andra. 

    Visst kan en udda diet vara det bästa för någon enstaka och vi är alla inidivder med olika förutsättningar och behov. Men att  rekommendera någon att följa en diet som ökar risken för hjärtsjukdom och cancer är rent idiotiskt, om man inte själv är läkare och själv har undersökt en patient och kan ge individuell och professionell behandling. En del måste kanske äta på ett ohälsosamt sätt, för att minska risken för något ännu mer ohälsosamt. Precis som en del behöver läkemedel med trista biverkningar, men sjukdomen är så mycket värre än biverkningarna. 

    Du skriver för övrigt om fett, vilket näringsrekommendationerna tydligt slår fast att man kan och ska äta en del av. Dock av enkel- och fleromättade fetter från växtriket, som t.ex. olivolja, nötter och avokado, samt från feta fiskar. 
  • hammarhajen
    Anonym (Eva) skrev 2020-05-03 09:07:59 följande:
    Ja, det är ju som vanligt fantastiskt dåliga råd för metabolt sjuka! Magra mejeriprodukter? Frukt? Nyttiga oljor som rapsolja? Bröd, flingor och havregryn?

    En diabetiker typ 2 (som är en metabola sjukdom) som följer de här råden måste hantera sitt blodsocker med insulin och även om behandlingen hjälper kommer personen mest troligt få de följdsjukdomar som anses normala vid diabetes (nedsatt syn, nedsatt njurfunktion, sår på fötterna, nedsatt sexuell förmåga, nervskador, samt ha en högre risk för stroke och hjärtinfarkt). En diabetiker typ 2 som istället kostbehandlar sin diabetes genom att undvika frukt, bröd, flingor, havregryn, magra mejeriprodukter, rapsolja och istället äter en lågkolhydratkost slipper alla dessa följdsjukdomar om kostbehandlingen hjälper, vilken den oftast gör. 

    Jag säger "experter" för att de handplockar vilka studier de ska tro på, och de tror bara på studier så går i linje med vad de lärde sig om kost när de själva var unga. De är också okritiska till vem som bekostar studierna. Forskning som bekostas av livsmedelsindustrin vinklas av livsmedelsindustrin. Kött- och mjölkprodukter är dyrare och har lägre vinstmarginaler. Därför har dessa företag inte samma möjlighet att bedriva forskning kring sina produkter, jämför med exempelvis fling-, bröd- margarinindustrin. De är de sistnämnda som influerar dagens expertgrupper. Kostforskning är finansierad av näringslivet och forskningen styrs inte i första hand kring hälsovärde, utan vad man kan få för ekonomisk återbäring. Statligt finansierad forskning är inte inriktad på näringsforskning. Om det finns en studie som visar att möss blir feta av mättat fett och en annan studie som visar att människor blir smala av mättat fett (både dessa studier har genomförts), så väljer livsmedelsverket att tro på musstudien. Vi är inte möss.

    Att livsmedelsverket säger till folk att fabriksfetter är bättre än naturliga fetter är helt obegripligt. Rapsolja har aldrig provats i seriösa långa jämförande studier. Man har bara antagit att den är bra. Eucasyran den innehåller vet man kan orsaka hjärtfibros. Rasolja utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel.

    Senare tids forskning visar att smör är bra eller neutralt för hjärtat. Det har forskats oerhört lite på hälsoeffekter av margarin. Ändå rekommenderar livsmedelsverket margarin: de påstår att man ska ersätta mättat fett i maten med fleromättat fett och att det ska bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Detta har är något som de bara tror och baserar sig på tron att mättat fett i smör är skadligt för hjärtat. Det oerhört konstiga i det här resonemanget är att när vi åt smör så existerade knappt hjärtsjukdomen. Hjärtsjukdomen har kommit i takt med att vi bytt ut smöret mot margarin. 

    Livsmedelsverkets råd tar livet av folk.
    Tror du på riktigt på att de nationella kostråden (i världens olika länder) utformats av "handplockade" studier och att forskare och läkare väljer att tro på något annat än den samlade forskningen? Att människor som har som yrke och profession väljer att rekommendera sådant som gör folk sjuka? Att alla läkare är mutade av livsmedelsindustrin? Det säger en del om din källkritiska förmåga.

    VARFÖR skulle den absoluta majoriteten av världens läkare och medicinska expertis välja att tro på annat än vad de bedömer vara bäst? Ge EN anledning, som inte bara är konspirationsteorier, till varför livsmedelsverket, experterna på universitetssjukhusen och disputerade läkare inom hjärt- och kärlhälsa, onkologi mm skulle ljuga? 

    Att råden är "gamla" är helt enkelt för att  man redan för flera deccenier sedan hade ganska bra kunskap om kost och hälsa. Det finns helt enkelt inga genvägar, även om många vill välja in idén för att tjäna pengar. Fysisk aktivitet och dra ner på älskade klassiker som bacon och gräddsås har rekommenderats sedan dagens lägare var unga, det stämmer. Eftersom man redan då förstod de sambanden. 

    Hjärtsjukdom har betydligt mer komplex orsak än smör och margarin. Vilket man borde veta om man anser sig kompetent att ge hälsoråd på internet. Hjärtsjukdomar ökar av fysisk inaktivitet, ålder (vi lever längre nu), sjukdomar som diabetes (som ofta beror på övervikt), rökning, ökad konsumtion av just det du förespråkar - kött och animaliska fetter - alkohol.

    Läkaren på livsstilsmottagningen på sjukhuset säljer inte heller äpplen till patienterna i väntrummen. Om man däremot googlar på det fåtal läkare som rekommenderar annat än det livsmedelsverket förespråkar så finns både böcker, kursprogram och särskilda produkter att köpa i deras namn. 
Svar på tråden Sockermissbruk - hur slutar jag?!