• Anonym (D)

    Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader

    Jag är gift med en man och har ett barn med honom och ett till på väg i höst. Han har också en 17-årig son sedan tidigare. Vi bor i ett hus som mannen och jag äger 50/50 och delar på alla kostnader för 50/50. Tidigare då vi började träffas var jag mer large och funderade inte så mycket på de extrakostnader som hans son bidrog med, det var dock mest mat eftersom vi tidigare bodde i en lägenhet. Nu när hans son blivit större, äldre och hungrigare vet jag inte om jag tycker att jag fortfarande ska stå för 50% av maten de veckor han är här. Min man menar att jag visste vad jag gav mig in på när vi startade vårt förhållande och därför ska jag fortsätta betala och laga mat 50% när sonen är här. Vad tycker FL? Är detta rättvist? Jag tycker ju redan att jag betalar för något som jag inte helt borde då jag också står för 50% av uppvärmningskostnader etc, samt att det huset som vi köpte behövde ha lite extra plats för att sonen skulle få rum - detta påpekar jag dock inte.

  • Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (D) skrev 2020-05-07 22:52:09 följande:

    Tack för din åsikt! Vi tjänar ungefär lika, så där kommer vi inte att jämka. Och jag har ju köpt det faktum att driftskostnaderna är högre på grund av paketdealen. Återstår nu att se om fajten ska tas angående matkostnaderna. :)


    Ok, så du vill inte, helt enkelt. Det räcker ju som orsak, för du har inga krav på dig att betala för någon annans barn. Säg bara att du inte betalar längre, man har rätt att ångra sig. Säg gärna till killen också att du inte har lust längre att betala mat för någon som inte drar sitt strå till stacken i hemmet. Fråga om han själv skulle ha betalat i en liknande situation. Antagligen inte. Killen förstår nog detta bättre än pappan.
  • Anonym (Singelpappa)
    Anonym (K) skrev 2020-05-08 09:30:49 följande:

    Och det finns desperata kvinnor som tar snåla män som varken vill ta hand om eller försörja sina egna barn , utan dumpar över minst en del ansvaret på sin aktuella tjej/sambo/fru osv.

    Problemet är med din och liknande resonemang att för varje bonusförälder som inte vill betala för sina bonusbarn finns det en biologisk förälder som inte heller vill betala för sina egna barn.

    Annars kommer inte ens upp frågan...


    Jag är själv uppvuxen i en bonusfamilj. Min styvfar fick tre barn på halsen, han hade inga egna. De fick ett gemensamt barn. Han jobbade som ett as och man delade lika då mamma jobbade inom vården och hade sämre inkomst.

    Vi syskon ser oss alla som helsyskon och och tillsammans med min styvfar är vi en familj. Han engagerar sig i alla barnen lika mycket.

    Man får göra som man vill men i min värld tjafsar man inte om pengar på det här sättet. Inte inom familjen.

    Frågan var om det var rättvist. Jag säger Ja.
  • KKarate

    Man vet att Tzverige är på väg mot nya ulandsnivåer när en barns (TSärbonusMAMMA) mat diskuteras i ekonomiska termer.

    Låt det sjunka in. Repetera. Och tänk på det igen.

  • KKarate
    Anonym (K) skrev 2020-05-08 09:34:43 följande:
    Du förväntas betala , för att din man och många andra här på FL inte vill försörja sin a egna barn. Visste de inte vad de gav sig på när de skaffade barn? Visste de inte ens att barn äter när de skaffade barn?
    Man visste kanske inte att Tzverige skulle bli uland på så kort tid när man gick och stoppade in röstsedeln för sossaialmoderaterna?

    Tillståndet kallas dum i huvudet.
  • KKarate

    I vilket djävla annat land som helst hade 2-3 barn varit en djävla ickefråga.

    Folk som är dumma i sitt lilla hufvud, tror att jaja "Sverige var fattigt 1917" och "det var många som svalt ihjäl då". Ja men varje familj hade 11 barn i genomsnitt!! Fucking rets.

  • Anonym (K)
    Anonym (Singelpappa) skrev 2020-05-08 10:11:05 följande:

    Jag är själv uppvuxen i en bonusfamilj. Min styvfar fick tre barn på halsen, han hade inga egna. De fick ett gemensamt barn. Han jobbade som ett as och man delade lika då mamma jobbade inom vården och hade sämre inkomst.

    Vi syskon ser oss alla som helsyskon och och tillsammans med min styvfar är vi en familj. Han engagerar sig i alla barnen lika mycket.

    Man får göra som man vill men i min värld tjafsar man inte om pengar på det här sättet. Inte inom familjen.

    Frågan var om det var rättvist. Jag säger Ja.


    Jag är också uppvuxen i en styvfamilj. ( ej bonus i mitt fall)

    Jag har naturligtvis märkt att min så kallade far och hans aktuella kvinna tjafsade om vem skulle betala för mig bland annat , när jag var hos dem.

    Det är inte rättvist mot barnet. Och allt ansvar kan man inte lägga på pappans nya i TS fall heller.

    Om bonusföräldern ställer upp frivilligt som i ert fall eftersom man känner sig som en familj är situationen helt annorlunda.

    I TS fall är problemet att varken hon eller pappan vill försörja killen men som vanligt på FL får en biopappa bete sig hur som helst och bonusmamman är alltid skurken.
  • Anonym (D)
    Anonym (Heja) skrev 2020-05-08 00:39:31 följande:

    Ts, jag förstår dig. Jag har utflyttade barn och min sambo har tre "vuxna" barn som fortfarande hemma (och inte hjälper till). Dom var lite yngre när vi träffades, och när vi flyttade ihop var det inte ens tal om att jag skulle betala mat mm för hans barn. Han tyckte inte att jag skulle vara med på det. Å det är ju helt rätt. Han hade aldrig behövt betala något för mina barn om det hade varit tvärtom. Däremot köper jag ibland någon tröja, träningsplagg el annat emellanåt till dom.

    Jag har slutat plocka efter dom, tex disk som ställs i diskhon istället för diskmaskinen får stå kvar mm mm.


    Skönt att höra att inte alla resonerar som vore jag en snåljåp. Jag har slutat tvätta för mannens son sedan ett par år tillbaka (kanske i hopp om att han någon gång ska lära sig själv), så markservicen är inte jättetung, förutom mat och plock därefter såklart.
  • Anonym (D)
    Brumma skrev 2020-05-08 09:03:41 följande:

    Jag har själv varit bonusmamma som betalat hälften, och ibland met än hälften. För MIG kändes det naturligt att aldrig räkna på dina/mina kostnader utan ha gemensam ekonomi fullt ut.

    MEN, jag skulle aldrig förvänta det av en eventuell ny partner. Om jag flyttade ihop med en ny hade jag INTE velat dela rakt av utan betalat kostnaderna för mig och mina barn. Sedan hade min nya partner kunnat betala för mina barn vid frivilliga tillfällen - tex om de självmant valt att köpa presenter, ta med dem på aktiviteter osv.

    Barn har två föräldrar som betalar för dem, det skall inte krävas en tredje.

    TS, jag tycker absolut inte att man måste fortsätta med ngt för att man gjorde så när man startade relationen. Det finns väl en massa andra saker som ändras under relationens gång, så varför inte detta?


    Jag tror verkligen att jag varit mer benägen att dela lika om jag kände att det var någon form av motprestation från sonens sida, till exempel att hjälpa till hemma, jobba hårt i skolan eller så. När det nu inte är det så tycker jag att det känns skumt att jag ska betala för honom när han både har sin mamma och pappa som borde göra det. Jag tror att diskussionen kommer att komma upp naturligt när han snart blir myndig, och nog ännu mer när försörjningsplikten upphör när han går ut gymnasiet. Tack för dina tankar!
  • Anonym (D)
    Ess skrev 2020-05-08 09:17:36 följande:

    Nej jag anser inte att du ska betala för hans son och extra kostnaderna det drar med sig.

    Men det är ju svårare att backa på något som blivit en etablerad vana, för självklart bråkar mannen med dig eftersom det blir en försämring för honom när du inte vill ställa upp längre.

    Vi hade strikt uppdelat när särkullarna kom på umgänge. Maken stod för deras kostnader, även för rummen de upptog. Han stod även för hushållsskötseln under umgänget.


    Tack för dina tankar. Helst är det ju på detta sätt jag skulle vilja ha det, att min man står för mat och hushållssysslor när sonen är här, och jag för de veckor när det han inte är här. Jag tycker detta vore mycket mer rättvist, men eftersom vi inte införde detta i starten av vårt förhållande verkar det vara svårt för mannen att gå med på denna uppdelning nu.
  • Anonym (D)
    Anonym (K) skrev 2020-05-08 09:18:24 följande:

    Fast han är inte snäll mot sin son. Det är inget bra att växa upp bortskämt och inte kunna hålla rent runtomkring sig och laga mat osv.

    Han är myndig om några månader.


    Jag vet! Problemet ligger nog i också att min man är uppvuxen på samma sätt med en förälder som pysslade, plockade, lagade mat och på alla sätt skämde bort sina pojkar under uppväxten. Min man lärde sig det mesta om hushållssysslor efter att han flyttat hemifrån. Men jag håller helt med, det är en björntjänst man gör sina barn att inte lära dem hjälpa till.
Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader