• Anonym (D)

    Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader

    Jag är gift med en man och har ett barn med honom och ett till på väg i höst. Han har också en 17-årig son sedan tidigare. Vi bor i ett hus som mannen och jag äger 50/50 och delar på alla kostnader för 50/50. Tidigare då vi började träffas var jag mer large och funderade inte så mycket på de extrakostnader som hans son bidrog med, det var dock mest mat eftersom vi tidigare bodde i en lägenhet. Nu när hans son blivit större, äldre och hungrigare vet jag inte om jag tycker att jag fortfarande ska stå för 50% av maten de veckor han är här. Min man menar att jag visste vad jag gav mig in på när vi startade vårt förhållande och därför ska jag fortsätta betala och laga mat 50% när sonen är här. Vad tycker FL? Är detta rättvist? Jag tycker ju redan att jag betalar för något som jag inte helt borde då jag också står för 50% av uppvärmningskostnader etc, samt att det huset som vi köpte behövde ha lite extra plats för att sonen skulle få rum - detta påpekar jag dock inte.

  • Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader
  • Anonym (D)
    Anonym (Lala) skrev 2020-05-07 16:32:29 följande:

    Ursäkta språket men hur jävla snål får man vara om man inte ens kan tänka sig att betala en del av matkostnaden för sitt bonusbarn - din mans tidigare barn och dina barns syskon! Riktigt pinsamt och snålt beteende, hade övervägt skilsmässa om min partner var så snål mot mitt barn!


    Men varför skulle jag betala för mitt mans tidigare barn - han har ju två vårdnadshavare som ska betala för honom? sen att det är mitt barns halvsyskon är ju av underordnad betydelse, tycker jag. Jag kan förstå att det uppfattas som snålt, dock.
  • Anonym (Svar på tal)
    Fjäril kär skrev 2020-05-07 18:12:20 följande:
    Inte ett dugg nertryckande utan en rak fråga. Just precis nu under graviditeten är detta viktigt av nån anledning. Jag undrade bara om det hänt något speciellt som startat funderingen eller är det överkänsliga gravidhormoner som startar hjärnspöken? Jag är väl bekant med just hjärnspöken under graviditeten och oerhört få kvinnor ser kopplingen mellan olika issues och hormoner. Precis som pms alltså.
    Det ÄR nedtryckande. Du är inte ens så finkänslig att du antyder, nej du säger rakt ut att det kan bero på hormoner, det är ett direkt nedvärderande av hennes tankar och känslor, som om det "bara" är hormoner och inte på riktigt.

    Fundera på hur det skulle låta om en kille sa samma sak, som jag redan tog upp. Det är inte en ok sak att säga till andra personer, det förringar deras upplevelser.
  • Anonym (D)
    annabellelee skrev 2020-05-07 16:38:13 följande:

    Hur tänker ni annars kring ekonomi? Ni delar 50/50 - tjänar ni lika mycket? Kompenserade ni varandra när ni var föräldralediga? Delade ni lika på FL?


    Vi tjänar ungefär lika mycket, men har separerad ekonomi. Jag var föräldraledig längre (10 vs 6 månader), och han kompenserade mig ekonomiskt för inkomstbortfall (dock ej med pensionsinbetalning). Har ungefär samma tankesätt om hur pengar spenderas, men han är lite mer bekväm än jag (köper gärna tjänster etc)
  • Anonym (D)
    Anonym (Småsummor) skrev 2020-05-07 16:57:07 följande:

    Alltså ponera att sonen äter för 2000 kronor per månad hos er. Det är alltså Max 1000 kronor i månaden du bråkar om, troligtvis snarare 500 eftersom man gällande mat brukar räkna på 2000 kronor per person per månad, och sonen bara bor på halvtid.

    Är det annat i er ekonomi som du tycker är orättvist? Vab? Missad pension för din del? För att bråka om 500 kronor utan att det finns annan orättvisa i förhållandet har jag svårt att förstå


    Jag tror att det är mer principen, än de reda pengarna (även om det under många år blir en del pengar).
  • Anonym (Svar på tal)
    Anonym (Arva) skrev 2020-05-07 21:41:33 följande:
    De pengar man får som 17-åring är ju bara 1250 kr. Visst kan lite av det gå till mat om det är nödvändigt för att familjen ska klara sig, men de flesta 17-åringar får ju de pengarna själva för att betala ex mobil, kläder och nöjen.
    Om 17-åringen bor hos båda och ska betala hälften till varje hushåll blir det ju bara 625 kr och ingenting över till honom själv.
    Studiebidraget kom till för att föräldrar skulle ha råd att låta sina barn studera vidare, så även om du tycker att det "bara" är en viss summa så täcker det åtminstone en del av utgifterna. En del hushåll står och faller med de där pengarna.

    17-åringen kan gott och väl få en viss månadspeng, och den beror helt på hur mycket han ska betala själv, t ex kläder som du säger. Riksnormen räknar med över 800:- bara där så nästan 10 000:- per år, det är mycket pengar och man behöver säkert inte lägga så stora summor. Då kan det vara mer rimligt att ungdomen säger till att den behöver ny jacka, får en viss summa för att gå och köpa det då. Men det måste finnas ett visst utrymme för nöjen osv.
  • Anonym (D)
    Fjäril kär skrev 2020-05-07 17:05:51 följande:

    Du är gravid, är det måhända gravidhormoner som spökar?

    Varför har detta blivit viktigt för dig just precis nu? Har det hänt något?

    Eller är du bara gravid och gnällig?


    Tack för din ton, som är härligt ?matronizing?. Nej, jag skulle inte säga att det är hormonerna, i så fall har jag gått gravid och med hormonpåslag i flertalet år :/

    Men någon gång rinner bägaren över, och för mig var det nu.
  • Anonym (D)
    Physalis skrev 2020-05-07 17:38:03 följande:

    Min spontana tanke är att det egentligen är något annat som skaver. Annars tror jag inte att man helt plötsligt börjar störa sig på en sån sak.

    Angående hans argument så är det lite konstigt. Att du frivilligt och oreflekterat har sponsrat kostnader för hans son tidigare är ju en bonus för din partner, inte något du är skyldig honom. Samtidigt kan jag förstå att din partner hamnat i försvarsställning när ni levt på ett sätt hela tiden och alla varit nöjda, där han kanske ut sitt perspektiv sett att både du och han ser allihop som en familj. Att ni ur hans perspektiv delat den synen kan ha bidragit till att han varit bekväm med att flytta ihop, skaffa barn tillsammans osv och sen kommer du plötsligt (ut hans perspektiv) och säger att det inte är så du ser det längre.

    Du har rätt att ändra sig kring att betala kostnader för hans son. Ni båda har rätt till era känslor kring den förändringen.


    Uppskattar ditt nyanserade uttalande och att du ser det från våras båda sidor. Det är något som jag stört mig på under en längre tid, och det är som sagt principen snarare än pengarna. Jag tror att jag var mer sugen att leka lycklig familj (inkl sonen) i början av vårt förhållande, men det har tyvärr ändrat sig nu för mig. Och det är jobbigt både för mig och min man.
  • Anonym (D)
    Anonym (Varför?) skrev 2020-05-07 17:52:53 följande:

    Jag förstår inte varför samtliga här verkar tycka att det är en självklarhet att TS skall betala bonusbarnets mat? Bonusbarnet har både en närvarande mamma och pappa, vars uppgift är att försörja sina egna barn. De får dessutom underhållsstöd och liknande. Varför skall TS:s partner få möjlighet att spara extra pengar varje månad samtidigt som TS går back genom att försörja någon som redan har två försörjningsskyldiga föräldrar? Även om det "endast" är 500 kronor i månaden så blir det 6000 kronor på ett år och 60.000 kronor under en 10-års period - pengar som TS egentligen skulle kunna avsätta som sparpengar till sitt biologiska barn. 


    Skönt att veta att jag i alla fall inte är helt ensam med att tänka såhär!
  • Anonym (D)
    Anonym (Hm) skrev 2020-05-07 17:56:10 följande:

    Jag skulle inte tjafsa om det, känns gnidet.

    Dock får ni väl omförhandla lite nu när sonen blir större och kostar mer i utgifter? Snart är han 18 och kommer vara till god nytta i familjen. Han får bli behandlad som en vuxen och hjälpa till mer än tidigare?

    Din man har en tråkig inställning, det har du också!


    Jag vet! Det är svårt att leva i styvfamilj. Jag har tyvärr inga förhoppningar om att sonen kommer att börja hjälpa till mirakulöst mycket mer hemma nu när han snart blir -8. Ej heller att pappan kommer pusha honom att göra det.
  • Anonym (D)
    Anonym (lll) skrev 2020-05-07 18:01:32 följande:

    Jag lever I en bonusfamilj, mina barn bor varannan vecka, min mans barn på heltid. Vi har räknat ut det så att han betalar mer för sina barn än jag för mina, naturligt nog. Mina barn är äldst. Den dagen de inte alls bor hemma längre så kommer mitt bidrag till matkassan förstås minska. 

    Vi tjänar ungefär lika mycket, vi delar  50/50 på huset osv. 

    Jag kan inte se varför TS måste bidra till bonussonens matkostnader. De får räkna sig själva som 1 + 1,5 (dvs mannen + sonen är 1,5) vuxna. Räkna ut kostnaderna därefter. 


    Tack för din åsikt och för att du inte dömer!
Svar på tråden Förhållningssätt till partners tidigare barn och kostnader