• Anonym (TS)
    Sat 9 May 2020 16:08
    7724 visningar
    155 svar
    +1
    155
    7724

    Vad är det dummaste en läkare sagt till dig?

    Ibland har läkare en övertro till sig själva, och ibland har vi en övertro till läkare. Vi känner våra kroppar bäst men det verkar vissa läkare inte inse. De har en utbildning och de kan mycket, men de måste börja lyssna mer på sin patient.

    Så vad har du varit med om med läkare om sagt korkade saker?

    Jag börjar. Jag hade en infektion och mådde dåligt länge, men läkaren sa att mina kroppsliga symtom är psykiska, dvs ångest. Trots att jag inte har ångest så skrev läkaren det i journalen och skrev att jag mår psykiskt dåligt och att mina symtom kommer utav det. Läkaren hade totalt fel och jag fick gehör hos en annan läkare.

  • Svar på tråden Vad är det dummaste en läkare sagt till dig?
  • Sat 9 May 2020 21:38
    #61

    Sökte dietist som sa att jag inte skulle äta om jag inte var hungrig.

  • Dennad­agdett­aården­nastun­d
    Sat 9 May 2020 22:07
    #62
    Anonym (D) skrev 2020-05-09 19:43:39 följande:

    En gynekolog skulle göra vaginalt ultraljud på mig och hävdade diremt att jag hade svamp. ?Ja, jag ser att du har svamp här också...? och tittade på mig bekymrat. Eh nej. Det var en liten bit toapapper som satt sig i ljumsken (blödde pga missfall så hade tagit papper i trosorna på toaletten i väntrummet och nån bit lossnat tydligen).


    Haha herregud :D
  • Dennad­agdett­aården­nastun­d
    Sat 9 May 2020 22:09
    #63
    Anonym (Rekr) skrev 2020-05-09 19:53:50 följande:

    Var sjuk länge och sökte hjälp på vårdcentralen flera gånger under loppet av ett några månader. Läkaren sa att det var troligtvis bara en virusinfektion, inget farligt - bara åka hem och vila och ta alvedon, dricka mycket vatten. Dagen efter började hjärtat bulta så hårt och att andas blev svårt och tungt så åkte till akuten. Visade sig vara dubbelsidig lunginflammation och blev inlagd flera dagar. Det blev permanenta små skador på ena lungan pga att det gått så långt.


    Usch vad hemskt! <3
  • Anonym (Syrra­n)
    Sat 9 May 2020 22:25
    #64

    Inte jag men min bror och mamma råkade ut för en läkare med alldeles för stort ego. Tror brorsan var 10-12 år då och hade haft diabetes sen 5 års ålder. Han fick ofta lågt blodsocker som alltid innebar att han kräktes mycket. Vid detta tillfälle var vi i ett annat län så ett annat sjukhus än vanligt. Mamma och brorsan åker ambulans till akuten och mamma förklarar för läkaren att han brukar behöva dropp och därefter brukar det bli bra. Läkaren tål inte att patientens mamma talar om för honom vad han ska göra utan bestämmer sig för att det är magsjuka. Så brorsan får ligga med farligt lågt blodsocker och kräkas i två timmar på akuten innan läkaren går med på att prova dropp. Det blev precis som mamma hade sagt från början...

    En annan favorit är när min pappa ringer till vårdcentral och får prata med en receptionist som ger fullständiga goddag-yxskaft-svar. Inte en siffra rätt! När de kommer dit står en skylt vid receptionen "Tala tydligt, jag är hörselskadad". Svara i telefon på en vårdcentral kanske inte är det bästa jobbet då...

  • Anonym (farma­ceut)
    Sat 9 May 2020 22:47
    #65

    Usch, vilka hemska saker en del av er varit med om!Rynkar på näsan

    Själv har jag inga hemska historier. Det värsta jag varit med om för egen del var när jag skulle ta blodprover en gång. Detta gäller visserligen inte en läkare, men ändå. Provtagaren var väldigt omild och tryckte in nålen hårt, sen höll han på och vickade på den för att få ut mer blod. Det gjorde verkligen sjukt ont. Jag har varit på samma provtagningscentral flera gånger efter det, och aldrig sett honom igen, så det kanske inte bara var mig han behandlade så och de sparkade honom.

    En gång, skulle min läkare skriva ut järntabletter (Duroferon). De ingår inte längre i läkemedelsförmånen (utom på burk, men den är endast för sjukhusbruk numera), vilket jag visste och berättade. Hon trodde inte på mig utan sa "Det är klart du ska kunna få den inom förmånen". Och detta trots att hon vet att jag jobbar på apotek och har koll på sånt där. 

    Ser också ofta konstiga och felaktiga doseringar och formuleringar i recept. Tex Voltaren gel, som skulle tas 3 gånger per dag - i munnen. Alvedon forte 2 tabletter 4 gånger per dag (maxdos 1 tabl 4 gånger per dag). 

    Hade även kollega som hade problem med ont i magen under en längre tid. Hon gick till flera olika läkare, däribland sk "experter", som alla sa att det berodde på gaser. En dag fick hon jätteont och åkte till akuten, där de konstaterade cancer. Tyvärr var det för sent att göra något, och hon dog två veckor senare Gråter

  • Anonym (brääk­)
    Sat 9 May 2020 22:50
    #66
    Poison82 skrev 2020-05-09 21:38:06 följande:

    Sökte dietist som sa att jag inte skulle äta om jag inte var hungrig.


    Det är väl ändå ganska logiskt?
  • Anonym (brääk­)
    Sat 9 May 2020 22:56
    #67

    Ville operera bort åderbråck som ung, då de var besvärande och också fula.
    Svaret från läkaren "Killar tittar ändå på annat" samtidigt som han tittade på mina bröst... blev ingen operation, fick betala för en själv senare.

    Gynekolog, fruktansvärt hårdhänt, så pass att jag började blöda. Gjorde sjukt ont. "Oj, du fick mens". Nej, hade mens förra veckan...

    Fick frågan ifall jag hade barn när jag sökte för extrem trötthet som inte gav med sig efter flera månader...Fick senare på annan klinik ME/cfs som diagnos... Efter typ 700 vändor till vc...

  • Sat 9 May 2020 23:16
    #68

    Min mormor satt hos läkaren och diskuterade medicin som hon skulle ta. Hon hade bett om en medicin hon fått tidigare. Läkaren svarade då "Ja den är ju väldigt beroendeframkallande och det är inte så bra om man ska ta den under en sån lång tid.... Paus... Fast ja du är ju över 80 så då spelar det kanske ingen roll"

    Jag uppsökte vårdcentral för ständig huvudvärk.( Har för flera år sedan haft psykiska problem så i mina journaler handlar o står det väldigt mycket om mitt psykiska mående.) Men när detta skedde så hade jag mått jätte bra och inte haft några problem på flera år..)Men läkaren sitter och säger att huvudvärken beror på mitt dåliga mående och började fråga ut mig om mitt liv. Ville även skicka en remiss till psykiatrin.

    Samma läkare under ett annat tillfälle började prata om det jag sökt för i väntrummet, så att alla som satt där hörde.

    En sista är väl när jag hade blindtarms infektion och jag fick åka in till akuten 4 gånger innan dom förstod att något var fel. (dom skickade hem mig varje gång och sa till mig att ta 2 ipren.) tredje gången fick jag lite morfin och dom glömde kanyl kvar i armen, dom skrev ut mig från akuten och skickade mig till kvinnokliniken. Jag hade aldrig fått morfin innan, och inte heller haft det så roligt och skrattat så mycket när jag legat med benen upp i vädret halvnaken I en gyn stol... Slutade iallafall med en bruten blindtarm och akut operation. Detta pga att jag har hög smärtgräns och visade tydligen inte upp att jag hade så ont som jag påstod. Sjukvård måste bli bättre på att förstå att alla e olika och man känner sin kropp bäst själv och vet och känner när något är fel.

    Oh well. Finns värre saker som hänt. ????

  • Anonym (M)
    Sat 9 May 2020 23:26
    #69

    Maken som är kraftigt överviktig var hos dietisten för att få hjälp med maten för en viktnedgång.

    Han ger sin historia (sjukdom, ryggproblem efter en olycka mm)

    Dietistens svar är; "jag är ingen psykolog du får höra av dig dit. Men ta en skiva mindre ost på frukostmackan"

    Ett annat tillfälle var när jag efter graviditeten går till vc för jag har så ont i armarna (barnet var nästan ett år) får höra att det är graviditetshormonerna som gör att jag har ont. Sedan skulle jag gå ner i vikt så skulle smärtan försvinna. Hade kanske 5kg att gå ner till normal vikt.

    Det visade sig vara något helt annat och svår karpaltunnelsyndrom försvinner inte av viktnedgång..

    Aldrig mer att jag möter en AT på vc.

  • Anonym (Anna)
    Sat 9 May 2020 23:30
    #70

    Mina två värsta gånger:

    1. Söker på vc för halsbesvär. Får frågan om jag har ätit antibiotika tidigare och i så fall för vad. Berättar att jag fick öroninfektion i Turkiet en gång och fick så stark antibiotika på plats att läkarna i Sverige tog ifrån mig dem när jag kom hem och sökte vård. Då ser min läkare chockad ut och frågar varför jag hade åkt till Turkiet. Sedan fick jag en lång utläggning om hur turkiska män behandlar vackra, svenska flickor. Gick till läkaren för medicinsk bedömning - fick en rasistisk utläggning.

    2. Sökte för ofrivillig barnlöshet. Läkaren tog mitt blodtryck en gång och gav mig diagnosen för högt blodtryck. Jag försökte förklara att jag inte trodde att blodtrycksmätningen var tillförlitlig eftersom jag var så nervös och uppjagad inför besöket att jag nästan kräktes. Han lyssnade inte och ville sätta mig på blodtrycksmedicin. Trots att jag är under 30. Jag sa återigen att jag trodde att jag bara var uppstressad. Då sa han:

    - Ja, kvinnor i din ålder är ju ofta stressade i och med småbarnsåldern. Har du många jobbiga småbarn hemma som stressar dig?

    Detta säger han cirka 3 minuter efter att jag storgråtande berättar att jag inte har några barn och är ofrivilligt barnlös. Jag bytte vc och tog om mitt blodtryck. Det var helt normalt.

Svar på tråden Vad är det dummaste en läkare sagt till dig?