• Anonym (TS)

    Vad är det dummaste en läkare sagt till dig?

    Ibland har läkare en övertro till sig själva, och ibland har vi en övertro till läkare. Vi känner våra kroppar bäst men det verkar vissa läkare inte inse. De har en utbildning och de kan mycket, men de måste börja lyssna mer på sin patient.

    Så vad har du varit med om med läkare om sagt korkade saker?

    Jag börjar. Jag hade en infektion och mådde dåligt länge, men läkaren sa att mina kroppsliga symtom är psykiska, dvs ångest. Trots att jag inte har ångest så skrev läkaren det i journalen och skrev att jag mår psykiskt dåligt och att mina symtom kommer utav det. Läkaren hade totalt fel och jag fick gehör hos en annan läkare.

  • Svar på tråden Vad är det dummaste en läkare sagt till dig?
  • Anonym (A.B)
    Anonym (Ida) skrev 2020-05-10 06:59:53 följande:

    Usch listan är lång.

    När jag var 12 år och hade ont i knät. Läkaren sade att jag är tjock och måste banta. 12 år med redan kroppsångest och normalviktig.

    Har idag vid 35 års ålder fortfarande problem med knät men kommer aldrig söka vård för det.

    När jag var tonåring och led av urinvägsinfektioner och sprang hos vårdcentralen för att få penicillin. Fick en utskällning av en läkare som sade att jag inte kan springa där hela tiden. Så gången efter när jag fick problem drack jag litervis av tranbärsjouise som han rekommenderade. Slutade med Njurinfektion och akuten där den nya läkaren gjorde en odling som visade att penicillinet på vårdcentralen inte hjälpte till 100% därav återkommande. Fick ny medicin och fick inte tillbaka urinvägsinfektionen förrän många år senare. 

    Sökte hjälp för ångest och stress och grät som ett barn hos läkaren. Läkaren sade: Vad vill du att JAG ska göra? 

    Fick artarax utskrivet och bara Hej då! 

    Jag undviker vården idag.


    Vilka hjältar du har mött.
  • Miami
    Anonym (farmaceut) skrev 2020-05-10 00:00:08 följande:

    Förresten, någon vänlig själ som jobbar inom vården kanske kan förklara en sak för mig. Det står i min journal på minst två ställen att "patienten förnekar smärta". Vid båda de tillfällen det handlar om har jag inte haft ont. Varför skriver man "förnekar"? Det låter ju som att man vägrar erkänna att man har ont, kanske till och med ljuger och säger att man inte har ont, men att personalen tror sig genomskåda en. 


    Det är ett vanligt sätt inom sjukvården att beskriva att patienten svarar nekande på frågan utan att lägga någon värdering i det. I vardagligt tal kan det ju låta som att man tror att någon ljuger, men i en journal betyder det rätt och slätt att patienten svarar nej på frågan. Patienten förnekar tobaksbruk = Patienten svarade nej på frågan om hen rökte/snusade. Det finns andra vedertagna formuleringar inom vården som också låter konstiga i vardagligt tal, det handlar nog om att vårdspråket inte utvecklas i samma takt som vardagligt språk utan man håller fast vid äldre formuleringar så det inte ska uppstå missförstånd när någon annan läser. / Tandläkare
  • Anonym (Alltså)

    En läkare sa att jag var så orolig och inte litade på vårdpersonalen. Hon skuldbelagde även mig för att inte ha tagit antidepressiva. Jag kände inget behov av att ta det. Jag kände mig inte orolig, men hon lyssnade inte på mig. Dock litade jag inte på henne.

    En annan läkare sa att jag inte ska försöka göra några aktiviteter, utan bara vila. Det fungerar inte så för mig (utmattad).

    En läkare skrev att jag hade en depression i journalen fast att jag inte hade det. Han hade nog läst vad den första läkaren skrivit i journalen.

  • Anonym (Kvinna)

    I en av mina journalanteckningar står det: Patienten har ont i fettet.
    Nä, det hade jag inte.
    Jag hade ont i min mage efter en rejäl spark i den.

  • Anonym (Alltså)

    En till. Jag blev jätteandfådd av att gå eller lyfta saker och blev helt slut. Då jag därmed inte kunde laga mat klarade jag mig inte själv. Men de hittade inget fel och ville skriva ut mig från sjukhuset utan hjälp. Efter tjat blev jag inlagd på en psykiatrisk avdelning (de visste om utmattningen)

  • Anonym (Ajaj)

    -Så du är här för att du vill ha en sjukskrivning?

    -Nej, alltså, jag vill ju få hjälp att bli frisk igen.

    Och så fick jag en sjukskrivning och ingen hjälp...

  • Anonym (Ajaj)

    Det här med att läkare påstår att patientens problem beror på oro verkar tyvärr inte helt ovanligt. I synnerhet inte om patienten är kvinna. Nu hittar jag tyvärr inte artikeln, men minns att jag läst att kvinnor, enligt forskning, oftare än män initialt får höra att deras problem beror på oro/ångest, trots att det vid fortsatt undersökning visar sig vara fysisk sjukdom/skada.

    Däremot är det vanligare bland män än kvinnor att söka för kroppsliga problem när grundproblemet egentligen är psykiskt (söka för huvudvärk när smärtan beror på stress tex).

    Den senaste händelsen jag känner till är en kvinnlig släkting som nyligen sökte vård för andningsbesvär och fick höra att det var oro! (Det var med stor sannolikhet Covid19.)

  • SilverEmma

    Skolsköterskan som i sexan sa åt mig att inte dricka så mycket oboy. Hon hade inte ens frågat hur mycket oboy jag faktiskt drack, vilket var ingenting.

    Psykologen som jag uppsökte pga depression som hela tiden tog upp mitt sexliv. Oavsett vad jag pratade om så styrde han in det på sex. Hur jag och maken hade det i sängen, hur ofta vi låg, om båda var nöjda, hur mycket jag hade legat tidigare, om jag haft många sexpartners....ångrar att jag inte anmälde honom.

    Alla jävla läkare som känt sig tvungna att slänga ur sig ett "Ja så hade du ju mått bra av att gå ner i vikt också." oavsett om jag sökt vård för yrsel, vaxpropp eller nageltrång. 

  • Lucius Vorenus

    Skadade mig allvarligt i knät när jag var 14 år. Ingen vårdinstans tog mig på allvar och vid 17 års ålder bestämdes att jag skulle genomgå en titthålsoperation då min mor vägrade lämna läkarens kontor innan vi fått svar.

    Visade sig att meniskerna var krossade och korsbandet avslitet. Oj, så överraskande tyckte läkaren.

    När operationerna var avslutade och det var dags att få ett läkarutlåtande för försäkringsbolaget berättade jag gråtandes för läkaren om år av misstroende, smärta och att jag tvingats sluta med idrotten jag älskade. Läkaren lyfter handen och tystar mig ?så sammanfattningsvis kan vi skriva att om du inte skadat dig skulle du inte vara lika tjock eftersom du inte tränar?.

    Jag lider fortfarande av ätstörningar.

  • Anonym (Släktingen (?))
    Anonym (Ajaj) skrev 2020-05-10 08:08:21 följande:
    Det här med att läkare påstår att patientens problem beror på oro verkar tyvärr inte helt ovanligt. I synnerhet inte om patienten är kvinna. Nu hittar jag tyvärr inte artikeln, men minns att jag läst att kvinnor, enligt forskning, oftare än män initialt får höra att deras problem beror på oro/ångest, trots att det vid fortsatt undersökning visar sig vara fysisk sjukdom/skada. Däremot är det vanligare bland män än kvinnor att söka för kroppsliga problem när grundproblemet egentligen är psykiskt (söka för huvudvärk när smärtan beror på stress tex). Den senaste händelsen jag känner till är en kvinnlig släkting som nyligen sökte vård för andningsbesvär och fick höra att det var oro! (Det var med stor sannolikhet Covid19.)

    Nu i efterhand har jag förstått att detta med att ha syrebrist men ändå kunna dra in luft i lungorna utan problem och inte se så värst medtagen ut är något som få läkare stött på innan covid-19 dök upp. Tydligen lyckas kroppen göra sig av med koldioxid, trots att man inte inte tar upp så mycket syre, och då reagerar inte kroppens varningssystem ordentligt. Men det hade ju inte skadat om läkaren hade brytt sig om att säga mer än hej innan hon sade åt mig att jag skulle gå tillbaka till jobbet ...
Svar på tråden Vad är det dummaste en läkare sagt till dig?